Русия обяви за издирване премиера на Естония, обвинена в унищожаване на паметници на съветски войници

Русия обяви за издирване премиера на Естония, обвинена в унищожаване на паметници на съветски войници

Русия издаде заповед за издирване на естонската премиерка Кая Калас, предаде Франс прес, като се позовава на документ, публикуван на сайта на руското вътрешно министерство. Тя е издирвана в Русия във връзка с наказателно дело, според заповедта, в която не се уточнява в какво е обвинена. Москва е обявила за издирване и държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп, както и министъра на културата Симонас Кайрис. Поругаването на историческата памет и враждебността към Русия станаха причина естонският премиер Кай Калас и няколко официални лица от балтийските страни да бъдат обявени за издирване, заяви междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Това са хора, които носят отговорност за решения, които всъщност са поругаване на историческата памет“, обясни Песков. „Това са хората, които предприемат враждебни действия както към историческата памет, така и към страната ни“, добави говорителят на Кремъл.

Миналия септември Следственият комитет на Русия повдигна задочни обвинения на повече от 170 чуждестранни граждани, включително граждани на Латвия, Литва, Естония, Полша и Украйна, като обвиняеми по дела за оскверняване и унищожаване на паметници на съветските войници. Разследват се 16 наказателни дела по 143 факта за оскверняване, унищожаване или увреждане на военни гробове, паметници и мемориали на съветските войници, посочва ТАСС.

През последните години някои от паметниците в балтийските държави, наследени от СССР след Втората световна война, бяха демонтирани в знак на отхвърляне на съветския период. Тези държави смятат, че са били окупирани от СССР, припомня АФП. В Естония, Латвия и Литва, които сега са членки на ЕС и НАТО и имат обтегнати отношения с Москва, живее руско малцинство. Тези отношения се влошиха допълнително от конфликта в Украйна. Балтийските републики, които смятат заплахата от руско нашествие за реална, активно подкрепят Киев в борбата му срещу руската армия, посочва АФП.

Работници отстраниха съветски танк Т-34 от постамента, върху който беше поставен, в град Нарва, Естония, на 16 август 2022 г. Снимка: АП

Миналата седмица Русия привика временно управляващите посолствата на Естония, Латвия и Литва, като ги обвини, че са "саботирали" предстоящите президентски избори в Русия през март, като са отказали да осигурят охрана на избирателните секции в руските посолства на тяхна територия.

В средата на януари Латвия и Естония решиха да прекратят споразуменията си за правна помощ с Русия, като и двете страни посочиха като причина нападението на Москва над съседна Украйна. През януари Естония отказа и да удължи разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква, подчинена Московската патриаршия, като заяви, че той представлява риск за националната ѝ сигурност, припомня АФП.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ghost

    13 Фев 2024 13:12ч.

    Хм, ние нали още имаме споразумение с Русия за правна помощ, каквото прекратили прибалтите , та сега руснаците ги пускат за издирване? Да вземем да поискаме да ни предадат Путин да го съдят в Хага? Има същият смисъл като делата в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умен човек сте, що тъй неясно ви е...

    13 Фев 2024 14:55ч.

    Ако Путин дойде в България тогава може да бъде арестуван, а не - "да вземем да поискаме да ни предадат Путин да го съдят в Прага" Откъде да ни предадат Путин?! Нали така?! Когато КАЯ влезе в Русия ще я арестуват. Или ако тя сама отиде нейде, например в ЮАР ще я задържат и предадат на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от простаци по форумите

    13 Фев 2024 15:22ч.

    Не виждат, че народът е докаран до просешка тояга, тръгнали с паметници да се борят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този Ghost дали е прост?

    13 Фев 2024 15:54ч.

    Или се прави на малоумен? Как някаква победена във ВСВ държава като България ще арестува държавния глава на Руската федерация - законно призната от държавите в ООН за правоприемник на СССР и затова с изключителното право на ВЕТО в Съвета за сигурност на ООН..? Някакъв измислен и непризнат от великите държави - САЩ, Руската Федерация, Китайската Народна Република и Република Индия, - и от редица други ядрени и силни държави като Израел, Индонезия, Пакистан... жалък и изкуствен МЕНТАК на Международния съд на ООН в Хага, с претенциозното име "Международен наказателен съд" в Хага (!) бил издал заповед за ареста на Путин... Няма и не може да има по-ясен казус Бели от това да бъде арестуван държавен глава на велика ядрена държава - победителка над фашизма и хитлеризма във Втората световна война. Де този късмет за българския народ, че за трети път да посрещнем с хляб и сол нашите руски братя на българска земя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съобщения за прецизна работа на руското разузнаване на фронта около Авдеевка

    13 Фев 2024 13:15ч.

    Десетки убити и стотици ранени бойци от страна на отправяните на фронта украински резервни батальони в Селидово след нанасяне на високоточни удари с балистични ракети "Искандер" по съсредоточията им на полигон на 30 км западно от Авдеевка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А така!

    13 Фев 2024 13:16ч.

    Следва издирване на Областения управител на Областна администрация София - Вяра Тодева,- която си поВярва, че може безнаказано и противозаконно да разрушава паметници. Ще и бъдат отрязани фашистките квитанции, за това че по нейна заповед беше нарязан антифашисткия Паметник на Съветската армия освободителка на Европа от фашизма и нацизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Областения управител на Областна администрация София - Вяра Тодева

    13 Фев 2024 18:25ч.

    Тази - обезателно. Но не бива да се пропускат наглите кърлежи от ПеПе-тата ДБ-та и останалата паплач, подстрекатели и командващи фашистките изстъпления тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 13:16ч.

    Идеята за колективна сигурност и мирно съвместно същества е основана на международни договори и право деградира до пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от Божия съд няма как да избягаш

    13 Фев 2024 13:38ч.

    Всички фашаги, където и да се намират, в крайна сметка ги настига възмездието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    13 Фев 2024 14:12ч.

    Ние получаваме онази амнистия, при която думите и делата ни биват забравени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    13 Фев 2024 13:40ч.

    Ако съм на мястото на Вяра Тодева, ще се притесна леко. Ясно, тя няма да отиде в Русия, но ще има ли кураж да отиде в Сърбия? А в Китай? Има ли представа как ще реагира например Южна Африка или Египет на искане за екстрадация? Отсега нататък ще трябва да обмисля добре всяка дестинация, всяко трансферно летище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 13:45ч.

    Бе....Путин с удоволствие рекрутира руски национал болшевики и черносотници за фронта. Да не говорим за доста комплицираното му отношение към наследството на СССР-възхвала на империалистическата и сталинистка компонента и отхвърляне на социалистическата в социално-икономическата сфера. Ако ще денацифицира би трябвало да почне с режима си. В Прибалтика не паметниците, а мачкането на рускоговорящите малцинство е проблем

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решението е измислено още от Луций Корнелий Сула. Нарича се "проскрипции"

    13 Фев 2024 13:46ч.

    Просто се публикуват по подходящ начин списъците с имената на хора, които, да го кажем така - законът не защитава повече. Всеки, който донесе главата на някой от списъка, получава половината от имуществото му. Въпросът с ръздаването на справедливост ще се реши за няколко дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въздаването, не ръздаването

    13 Фев 2024 13:47ч.

    Дебели пръсти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така и така актът по събарянето беше незаконен

    13 Фев 2024 13:50ч.

    Правителството да върне съборения паметник върху постамента му отново, ако виновните искат да отърват въжето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те вече и постамента на паметника сринахи, ти искаш връщане на паментина...

    13 Фев 2024 18:01ч.

    Цалата сглобка в комплект - в списъка на търсене dead or alive на ФСБ на Русия, че даже и договор с дядо Реджеп относно отговорността на паметникосрутващите - в новия вилает България такива да се бесят по дърветата по пътищата веднага щом ги открият...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Фев 2024 13:58ч.

    Е, то да е само тая... Но, нищо, все от някъде трябва да се започне. Чакаме да видим, кои ще са следващите, а междувременно нашите дебили да се готвят...;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е само началото!

    13 Фев 2024 17:00ч.

    Первый пошел!:) Както казва говорителят на руското МИД Мария Захарова: За престъпленията спрямо паметта на освободителите на света от нацизма и фашизма, трябва да се носи отговорност! Днес след обяд а страницата на руското МИД има следната публикация: В России в розыск по уголовной статье объявлены мэр польского города Валбжих Роман Шелемей, директор института национальной памяти Польши Кароль Навроцкий и замминистра госактивов Польши Кароль Рабенда, следует из базы розыска МВД. Источник в правоохранительных органах ТАСС сообщил, что против Шелемея, Навроцкого и Рабенды возбуждены уголовные дела об уничтожении и повреждении памятников советским воинам, в рамках расследования которых объявлен розыск...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    13 Фев 2024 19:46ч.

    Най-сетне руснаците се усетиха и започнаха да запрягат! С такива идиоти, които не зачитат нито закони, нито Конституция, нито морал, по друг начин не може да се действа! Нашите кретени, при положение, че цялата власт е в ръцете им, не събориха ПСА по законен начин, а действаха разбойнически по тъмно, без да спазят елементарните изисквания на закона! Незабавно трябва да ги обявят за издирване, та всеки идиот, който иска да посегне на паметта на поколенията да си има едно на ум, че всичко ще си има сериозни последствия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    13 Фев 2024 13:58ч.

    Обявете и нашите отрепки! Не ги искаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 14:05ч.

    Проблемът е ясен още от Първата война в Залива. И това две години след разпада на Варшавският!!!(колко готово е било НАТО (САЩ) за война? По едно време им свършиха ракетите Томахок ! За един Ирак!. След това всички се натискат да правят скъпи системи-хеликоптери, ракети, самолети. Там са кинтите. След Шок и Ужас решиха да правят армия в Ирак. Нискотехнологични. Със съветски калибри-щото нямаше налично натовско. Всъщност тогава и заводите ни за боеприпаси си стъпиха на крака. Същото стана в Сирия-пак ние правехме джепане, щото "добавената стойност" при снарядите не удовлетворява компании като Бофорс(айде-швезите сега влизат в НАТО официално)германци французи, италианци, испанци, дори гърци, фини, австрийци-все страни с ВПК. За САЩ е същото. Като резултат не софистицираните и скъпи системи се оказват дефицит, а тъпите снаряди. И трета година"частният" бизнес не иска да ги произведе. Та така за приватизацията на арсеналите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    13 Фев 2024 14:18ч.

    Война не се поддържа от общество и система, изграждана десетки години върху удобно печеливши обществени поръчки, както много напоително си ги описал. Такава система е изгнила и корумпирана до мозъка на костите си. Затова и руснаците им се смеят на ентусиазма да им се репчат с военни закани. Който си е дебилен напълно, откъдето и да го погледнеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    13 Фев 2024 14:09ч.

    И при тях е минала реставрация по флекс технологията, ха ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    13 Фев 2024 14:17ч.

    Изгледайте и трите части. В последната бутат паметника. https://www.youtube.com/watch?v=9zQXhIAMKeM&list=PLGTILYS0nanbOAT7AfJOM0fkYSBIZmBY-&index=1&ab_channel=%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%83

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руското малцинство в Нарва е 90% от жителиете на града

    13 Фев 2024 14:18ч.

    Нарва по същество е руски град, западната част на Ивановград, разделен от река Нарва. Само 5% от населението в Нарва са така наречените "естонци". Естония е изкуствена държава, създадена в резултат от разпадането на Руската империя и никога до 1918 г. не е имало никаква Естония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Фев 2024 17:01ч.

    Путине, Украйна ти е достатъчна! Стига толкова с това "изкуствена държава", че хората верно ще си помислят, че след Украйна са те... Бай дъ уей, философски погледнато, всички държави са "изкуствени", тъй като държавната граница е "въображаема линия между две страни, отделяща въображаемите права на едната от въображаемите правила на другата." (Амброуз Биърс)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    13 Фев 2024 17:50ч.

    Нищо въображаемо няма в държавната граница, съвсем физическа си е, специално сухопътната. За въздушната и морската е по-особено, но като долетят изтребителите и пристигнат катерите. става ясно...че е опасно. А изкуствени държави има и най-ярките примери са Северна Македония, Украйна и Косово. Първите дори си смениха името, че пречи на гърците ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    13 Фев 2024 14:20ч.

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLGTILYS0nanbOAT7AfJOM0fkYSBIZmBY-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    13 Фев 2024 14:23ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=7y7tg_5Jkio&list=PLGTILYS0nanbOAT7AfJOM0fkYSBIZmBY-&index=3&ab_channel=%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%83

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    13 Фев 2024 14:25ч.

    да, а сега ще се изпонасерат по стара фашистка традиция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антифашистката снаха

    13 Фев 2024 14:57ч.

    Горката женица, хватаха я за агнец. Още по-жалко за горката и фамилия на антифашисти. Сега пък да не вземат да пускат "връзки" за спасяването на кожите. За флекса слепешки няма прошки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    13 Фев 2024 15:49ч.

    Хахахах, защо ли си мисля,че софийският"кмет"- меката китка василчик,сега ще трябва да мине в нелегалност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асан

    13 Фев 2024 17:06ч.

    Ша ги издирва ми тия парцали,събарят нещо без да са го произвели.,чужд труд събарят тия боклуци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи