Русия обяви за издирване над 700 наемници, воюващи за Украйна

Русия обяви за издирване над 700 наемници, воюващи за Украйна

Следственият комитет на Руската федерация обяви за издирване над 700 чужденци, воюващи във въоръжените сили на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Следствения комитет след оперативно съвещание, проведено в Донецк от председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин, предаде ТАСС.

„Въз основа на получените доказателства бяха взети решения за привличане на граждани на Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша и Румъния като задочни обвиняеми по част 3 на член 359 от Наказателния кодекс на Руската федерация (наемничество). Общо на този етап са обявени за издирване над 700 чужденци, част от тях са задържани задочно“, се казва в съобщението.

В съда са изпратени за задочно разглеждане три дела срещу грузинските граждани Лаша Рухай, Левон Хайрапетян и Ерекле Амиранашвили, които срещу парично възнаграждение са участвали активно като наемници във военните действия на страната на Въоръжените сили на Украйна в състава на формированието "Грузински национален легион". Бастрикин подчерта, че активната работа за изправяне на наемниците пред правосъдието трябва да продължи, а извършителите неизбежно трябва да бъдат изправени пред съда, отбелязва Следственият комитет.

Следственият комитет на Русия повдигна задочни обвинения и на бившия командващ ВМС на Украйна Игор Воронченко, както и на бившите командири на оперативните командвания "Изток" и "Запад" на украинските въоръжени сили Александър Нестеренко и Игор Довган. „Вземайки предвид съвкупността от събраните доказателства, са повдигнати обвинения срещу бившия командир на военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Игор Воронченко, който е заемал тази длъжност от юли 2016 г. до юни 2020 г. Също така към наказателна отговорност е привлечен командирът на ВМС оперативно командване "Восток" на Въоръжените сили на Украйна Александър Нестеренко, който беше на тази длъжност от юли до декември 2019 г. Друг обвиняем е командирът на оперативното командване „Запад“ на въоръжените сили на Украйна Игор Довган, който заемаше този пост от март 2015 г. до март 2017 г.", съобщиха от Следствения комитет. Според разследването те са отговорни за обучението и бойна координация на въоръжените формирования на Украйна преди изпращането им в зоната на антитерористичната операция, а след това в операцията на обединените сили в югоизточната част на Украйна.

„В резултат на техните престъпни действия през тези периоди бяха извършени многобройни атаки срещу населени места на Донецката и Луганската народни републики, в резултат на които бяха ранени и загинаха 334 души, включително 12 деца, както и масово унищожаване на цивилни инфраструктура. Предприемат се мерки за издирване и задържане на обвиняемите“, отбелязват от Следствения комитет.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Нов Кмет

    07 Март 2024 10:05ч.

    А военните министри на страните от НАТО кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    07 Март 2024 11:52ч.

    Гражданинът тагарев защо не е в списъка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    07 Март 2024 12:15ч.

    Обявили са издирване и шефа на съвета на Европа и заместниците. Няма такава пропаднала държава като Русия. Даже Куба и С. Корея ще се оправят някак си. Тия - никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корупционер и интригант

    07 Март 2024 12:38ч.

    Двугънков, и каква е връзката между едното и другото? Те виждат шефа на съвета на европа като връх на пропадането. Защо те да са пропаднали, след като въпросният шеф трябва да бъде издирен, арестуван и съден и осъден от безпристрастен съд. Същото се отнася и за останалите подпалвачи на войни от западищите институции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧунКим Маймун

    07 Март 2024 13:04ч.

    $ кьопеци на Пентагона, крадец на ф-ки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато издават заповед за арест на шефа на съвета на Европа а

    07 Март 2024 13:53ч.

    Си пръв приятел на Ким си луд за връзване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аууу

    07 Март 2024 19:06ч.

    Пропаднала Русия?😂Ти погледни на какво ниво е България!Дебил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За България

    08 Март 2024 12:48ч.

    Всички наемници, които се намират в Покривната, трябва да бъдат избити. Те са отишли там да избиват руснаци и ще бъдат убити от руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    07 Март 2024 10:52ч.

    Днес първата страница на "Гласове" е натъпкана от военни. Най-отгоре в парадна униформа със сърмени пагони на генерал-юстиции строго гледа председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин. По-надолу и мъничко вляво се е настанил началникът на руската Академия на Генералния щаб генерал-полковник Владимир Зарудницки. В рубриката "Последни новини" пък се е наместил генерал Филип Лавин Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията на прясното мляко в кисело. В същата рубрика виждаме генерал-лейтенант Олександър Павлюк, командващ сухопътните войски на Украйна. Той е бойна зимна униформа и уверено показва с ръка вярната посока на натъпление. Близо до този генерал се е разположил гениалният кормчия Ким Чен Ун. Той не е облякъл маршалската си униформа, но за сметка на това е заобиколен от шестима генерали и адмирали в бойни и парадни униформи. И това не е всичко - в рубриката "Интервюта" виждама снимка на елегантния белгийски генерал Марк Тис. Той е в елегантна парадна униформа, а ръката му в бяла ярешка ръкавица, показва как ак уставно следва да се отдава чест. Апропо, той е най-елегентният генерал от целия ЕС. И това не е всичко - намерено е място и за лобимеца на "Гласове" - проф. о.з. полковник инж. Тагарев, министър в оставка на отбраната в разруха. Той е в цивилни дрехи, но си е сложил маскировъчни тъмни очила. Май миризмата на барут се усеща дори във ватер клозетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре го засука о.з.ефрейторе,добре и

    07 Март 2024 11:42ч.

    навреме!Че току виж се е пръкнал и някой йощ генерал като оня капут,благоверния на Майчето де от комунистически военен матрозин се пръкна като един НАТОВски правоверен монистър на мурабето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Март 2024 17:55ч.

    Събиране на данни, издирване, повдигане на обвинения и накрая доста страшен край е патент на ЧК, КГБ и сега ФСБ ! Поне търсените са на фронта и то добре въоръжени ........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глиги зареза

    07 Март 2024 11:23ч.

    варенето на боб навреме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пленници от натовски страни нямат права на комбатанти

    07 Март 2024 11:35ч.

    Спокойно могат да бъдат бесени като мародери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    07 Март 2024 11:35ч.

    "задържан задочно" е нов конструкт. Превода да не е правен от бг чат бот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голямо издирване ще падне

    07 Март 2024 14:15ч.

    Че нали ги знаят къде са наемниците! Къде ще ги търсят? Под кревата на Путин ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    07 Март 2024 15:19ч.

    На фронта са, отстрелват пъпчиви руски наборничета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стар

    07 Март 2024 23:28ч.

    Дето се борят да няма език на омразата като твоя и на всички останали евроатлантически булита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старшина

    07 Март 2024 18:58ч.

    Нещо не вдявам за гражданина Тагарев? С два петъка служба, че и полковник от къде? С руска диплома и профес ор по какво, че нещо ми се губи? Той се е разоръ жил като майор! От там насетне като вид но червено чадо се е регистрирал като полковник/покойник/!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старшина

    07 Март 2024 19:07ч.

    78- ма като командир на танков взвод демонстр ирах строева подготов ка пред руски полковник и получих 5-ца/отличен/ Момчетата бяха МЪЖЕ! Тагарев тогава се е шляял в инкубатора! МИГ-23 БН видях през 78 ма! Тогава Тагарев е глед ал рисунки в Авиация и Космонавтика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи