Русия обяви Донбас за "безусловен приоритет", другите области в Украйна сами ще решават бъдещето си

Русия обяви Донбас за "безусловен приоритет", другите области в Украйна сами ще решават бъдещето си

Освобождаването" на Донбас (Донецка и Луганска област) в Източна Украйна е "безусловен приоритет" за Москва, но останалите територии на страната трябва сами да решат бъдещето си. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френската телевизия TF1.

Разговорът с Лавров бе излъчен, докато Русия напредва в Донбас и само тази сутрин съобщава за стотици убити украински военни за ден (информацията от въоръжените сили на двете държави не може да се потвърди в условията на война). Москва обяви миналата седмица, е смята за възможно скоро напълно да овладее Луганска област, чийто най-голям град, Северодонецк, е център на сраженията с украинските сили.

Лавров също така повтаряше познатите тези на Москва, че целта на нахлуването била "киевският режим" да престане да убива цивилни в двете области.

Сепаратистите в Донецка и Луганска област обявиха през 2014 г. създаването на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република в контролирани от тях части от двете административни единици. Два дни преди началото на войната Русия призна независимостта им. Според Лавров не може да става дума за "анексия" на "републиките", чиито лидери в последните месеци допускат организиране на референдум за "присъединяване" към Русия.

На останалите територии, където живеят хора, които не искат да прекъсват връзките си с Русия, ще решава населението на тези области: "Не мисля, че ще са щастливи да се върнат във властта на неонацисткия режим, доказал пълната си русофобска същност", каза Лавров, за да изрази хипотеза за отношението на украинци в окупираните територии към правителството в Киев. "Хората трябва да решат сами."

Русия в момента държи обширни територии в Херсонска и Запорожка област (на брега на Азовско море) на юг и Харковска област на североизток. "Безусловният приоритет", за който говори Лавров, е пълният контрол над Донецка и Луганска област. За други части от Украйна в последните месеци се появяваха твърдения, че се готви създаването на "народни републики" по модела на "ДНР" и "ЛНР" или присъединяване към Русия (фактическа анексия по модела на Крим). Вчера заместник-ръководителят на избраната от Русия херсонска администрация Кирил Стремоусов каза, че плановете ще зависят от хода на бойните действия, но допусна, че конкретни стъпки ще има едва догодина.

Лавров не навлезе в подробности, но и при анексията на Крим през 2014 г. бе използван аргументът, че се състоял референдум, който повечето държави не признават и на който жителите на полуострова нямаха възможност да изберат да се запази статуквото.

В събота украинският президент Володимир Зеленски призна, че страната му няма да може да си върне цялата територия със сила.

В розово са овладените от Русия територии, в червено - анексираният Крим и територията на "народните републики" преди войната от 24 февруари.© Twitter @StudyOfWar

Операцията (както Русия нарича войната, която започна) в Украйна била "неизбежна", защото Москва дълго се опитала да ангажира Запада, за да реагира той на притесненията ѝ за сигурността, но напразно, каза Лавров. Той на практика потвърди, че се стига до смъртта на цивилни ("да, умират хора"), но настоя, че руските военни имат заповед да избягват всякакви нападения и удари по гражданска инфраструктура.

Лавров също така отхвърли твърденията, че президентът Владимир Путин може да страда от заболяване, след като такива твърдения се появиха в различни медии. Според него само няма как "вменяем" човек да допуска признаци на проблем у Путин, който се появявал всеки ден, човек можело да слуша и чете изказванията му.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • “неонацисткия режим, доказал пълната си русофобска същност”

    30 Май 2022 17:01ч.

    Как така, част от Русия, от Съветския съюз, се превърна в нацистка държава? Президент евреин, общо взето демократични избори, масово се използва руски език, никого не са нападали, завладявали. Всъщност са жертва. Жертва, която не се предава, а се брани до смърт. Лавров, бивши арменецо, безсрамно отказал се от гордия си народ, никаква почтеност ли не остана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първият закон на превратаджиите

    30 Май 2022 17:29ч.

    беше за забрана на руския език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как така част от България

    30 Май 2022 17:36ч.

    за две поколения се превърна в нацистка държава, където сме "бугарскиот фашистички окупатор", "турско-татарски номади" и пр? Нали същите хора (или родителите им) посрещали нашата армия с цветя и рози?! Сложен въпрос... теоремата на Ферма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така и не забраниха руския обаче

    30 Май 2022 17:51ч.

    Още в соца там налагаха украинския, всичко беше написано на украински, а те говореха руски. С това отговарям на първия. Към втория, не бъркайте същността с пропагандата. В случая белградската. Ако търсите там нацизъм, разровете се до коминтерновските кроежи за унищожаването на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    30 Май 2022 18:12ч.

    И в Македония бяха забранили българския, ама ние не сме тръгнали да я завладяваме, Гърция не е завладяла Кипър, Румъния - Молдова и СърБия - Черно гора. Става дума за разлика в културата - европейска и ии азианска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    30 Май 2022 18:30ч.

    Европа или Евразия, демократична държавност или фашистка диктатура, правов ред или Вишински, свободна самоинициатива или принудително крепостничество, комуникация или самоизолация, свобода на словото или цензура, култ към личността или партньорство, наука или псевдонаука, обективност или конспирация, критично мислене или полит. шаблониране, милитаризация или цивилизация, елфи или орки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абв

    30 Май 2022 18:45ч.

    Не сме тръгнали защото не можем. Гърците опитаха с Кипър но ядоха пердах. И Румъния не може, и Сърбия, защото и за тях гроздето е кисело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • www

    30 Май 2022 20:29ч.

    Хаха, "общо взето демократични избори" то опозиционна партия не остана незабранена, а опозиционер де що имаше ги избиха. Че от 2014 Украински не знаят още а Руския се чудят как да забранят. Друг въпрос де че Украинския малко кат "Македонския" ама на 90% Руски с една латинск букви та да има разлика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    30 Май 2022 21:42ч.

    Украйна е руската "македония"....Така им се пада, като здадоха държавата "Македония", Молдова, Абхазия, Северна Осетия, Нагорни Карабах, Днепропетровска република и так далее......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така и не забраниха руския обаче

    30 Май 2022 21:45ч.

    Кога?! Нали за това говорим, че при злокобния СССР даже е имало период да държиш минимум по украински, за да станеш научен кадър (затова Ландау отишъл в Москва). Първият закон на кървавия пастор беше забрана на руския като официалем език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    30 Май 2022 17:15ч.

    Мотивът за президента евреин е несъстоятелен. Един нацист преди време (Хитлер) си е бил набедил евреите за мачкане, заедно със славяните. Сегашните нацисти в Украйна, подкрепяни от НАТО, са си набедили рускоговорящите за мачкане. "Нацист" не е тъждествено на "антисемит". За мен нацист е "войнстващ расист, избиращ жертвите си не по раса, а по народност".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоест, като Путин

    30 Май 2022 17:53ч.

    В същността си прав, пристрастието ти към Русия те обърква обаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин смята руснаци и украинци за един народ, а нацизма винаги стъпва на разделението и нарочването на едни като непълноценни за сметка на други.

    30 Май 2022 19:10ч.

    За съжаление, така е още в Старият завет и оттам се появила думата "недочовеци". Дано най-после това старо учение бъде преодоляно и забравено. Христос показа този път на любовта вместо унищожението и жертвата на висшия заради спасението на нисшите. За хората проблем е гордостта, макар че всъщност няма за какво толкова да се гордеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за закуска

    30 Май 2022 19:13ч.

    Петър забатко от Половдив пръв заклейми Българският език а един друг пръв заклейми Православието. Това не е ли фашизъм спрямо Българският народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не сте слушали внимателно Путьо

    30 Май 2022 19:55ч.

    Той не признава съществуването на украински народ, а само на украински етнос като част от руския, съветски народ. Затова Путин не признава правото им на самоидентичност като НАРОД с УКРАИНСКИ ЕЗИК, ПИСМЕНОСТ, КУЛТУРА, ДЪРЖАВНОСТ. Именно държавността най-много го бърка Путьо, нищо че Украйна 2 ПЪТИ е призната от Русия, като държава в съвременни граници от Елцин и от смия Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсурдното е, че самият Путин наруши собствения си подпис и анексира Крим, изпращайки ГРУ-шчовци и армия да го окупират, както 2014. за част от Донбас

    30 Май 2022 20:12ч.

    Путин казва, че Ленин е създал Украйна, а историята показва, че 1918 г. е имало държава УНР преди да бъде ОКУПИРАНА и АНЕКСИРАНА от Сталин в съветската многонационалната държава СССР през 1922 г. Историците имат консенсус, че руснаците, беларусите и украинците са различни народи, наследници на РУСИТЕ. РУСИТЕ са различни от руснаците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо?

    30 Май 2022 20:16ч.

    Защо Путин няма претенции към беларусите и ги признава за народ с държавност, коренно противоположно на отношението му към украинците и украинската държавност?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коминтерна създаде и Украйна, и Македония само че за да има повече работници в УССР, Ленин придаде към Киев и сегашната Източна и Южна Украйна.

    30 Май 2022 20:47ч.

    Не желанието на припозналите се за украинци и македонци да имат държава е проблем, а заграбването на съседни територии и тероризирането на несъгласните в тях. В Белорус нищо подобно не е имало. Девизът "Един народ, една държава, един фюрер" съвсем не е на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #30 Май 2022 19:10ч. Руските имперски амбиции като всяка империя се основават на стария римски принцип "Разделяй и владей"

    30 Май 2022 21:21ч.

    Путин разделя рускоговорящите украинци в Донбас от рускоговорящите украинци в останалата Украйна. За да ги "освободи" от живота и "спаси"/присвои тяхната земя за империята си, а собствеността им - за мародерите МУ:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #30 Май 2022 19:10ч.

    30 Май 2022 21:23ч.

    Практика на руската хибридна пропаганда е да вбива клин в обединените нации, които му се противопоставят като грузинската, чеченската, украинската и т.н., съюзи като ЕС, НАТО, Колективния Запад, всякакви други межд. организации, които не се подчиняват на руските хегемония, шовинизъм и империализъм. Това не е любов, нито Путин е Христос, а самият Сатана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #30 Май 2022 20:47ч. Така е, "...проблем е заграбването на съседни територии..." (като Преднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Крим, Донбас)

    30 Май 2022 21:33ч.

    И "...тероризирането на несъгласните в тях..." с ИМПЕРСКИЯ Кремълски режим. Вече толкова доказателства има за фалшификатите на Кремъл под "фалшив флаг" не само през 8-те години в Донбас, ами в бившите съветски, както и в геополитически терени в ЦАР, Либия, Мали, Судан, Сирия и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    30 Май 2022 21:45ч.

    Защото не му играят по свирката и искат да са свободни! А не като в Росссия: "Мирно, свободно, мирно, свободно!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сменяш кремълски режим с вашингтонски

    30 Май 2022 21:46ч.

    И не откриваш разлика в метода..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историята казва много и интересни работи

    30 Май 2022 21:48ч.

    проучете ги... за да не дрънкате глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митът, че народите на Украйна, Беларус и Русия са една нация е развенчан от историята и обслужват руските имперски амбиции вчера и днес

    30 Май 2022 22:14ч.

    Тази погрешна теза за триединната нация игнорира вътрешноевропейската основа, върху която са изградени украинската и беларуската национални самоидентичности, преди тези земи между тях да бъдат завладени от Русия 18 век, русифицирани през 19 век и съветизирани през 20 век. https://www.chathamhouse.org/2021/05/myths-and-misconceptions-debate-russia/myth-11-peoples-ukraine-belarus-and-russia-are-one

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След разпадането на СССР идеята за триединна руска нация послужи най-вече за оправдаване на претенциите на Русия за статута на primus inter pares сред пост-съветските републики

    30 Май 2022 22:17ч.

    Идеята за триединна руска нация по този начин омаловажава уникалността на местните култури, развили се в западните краища на царската империя, и по-специално пренебрегва техните специфични езикови (русински) и религиозни (католически и униатски ) компоненти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За уникалността на североамериканските местни култури

    30 Май 2022 22:24ч.

    Нещо ще обадиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е просто да се види всяка република с каква територия е влязла в СССР

    30 Май 2022 23:32ч.

    и с каква територия е излязла от него. Добавъчните територии да не са паднали от небето? Не, паднали от ЦК на ВКП(б), после от ЦК на КПСС, по силата на техните класово-партийни съображения, на които още ядем попарата. Някой питал ли е хората дали да искат да са в УССР? Референдум, международни наблюдатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мисля че ще ги оставят да решават сами. Те не са способни на такъв подвиг

    30 Май 2022 17:27ч.

    Части от най западните области може да отидат към Румъния, Унгария и Полша. Останалото по области като федерални субекти към Руската Федерация. Всеки друг вариант е свързан с нова война, особено ако европейският съюз не бъде напълно унищожен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как една мавпа ще определя как да живеят човеците в Украйна:)

    30 Май 2022 18:13ч.

    Кой е този арогантен тип, че си въобразява, че може да определя бъдещето на сувренния народ на Украйна?! Тоя не може да вземе решение с жена си или с метресата си да живее, не може да реши проблемите на народа си, че от ден на ден живеят все по-зле и умират като мухи, пък тръгнал да нарежда на чужд народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понеже питаш, да ти отговоря как

    30 Май 2022 18:55ч.

    Посредством тоягата. Понеже е в ръцете му. Ако си мераклия иди и ти, да изядеш няколко по гърбината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В 21-и век

    30 Май 2022 20:34ч.

    Мястото на такие дикие обезьяны е в джунглата, но ако е отвлечена от естествения си хабитат и отгледана в скверно полит-партийния зоопарк на Московията като осакатена душевност, то по-безопасно е да бъде осмирена в клетка и обгрижвана от квалифицирани терапевти до края на дните си нещастни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хох,

    30 Май 2022 21:42ч.

    Вярвам ти си тоя дето ще я усмири.. Фантазиите са безплатни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PM Naftali Bennett said on Sunday:

    30 Май 2022 19:27ч.

    “Iran no longer enjoys immunity. Whomsoever funds terrorists, arms them or pays them will carry the price in full.” Тов. Лавров и колегите му от руското правителство спада към "whomsoever". Т.е., ще бъдат убити, а държавата им ще бъде разрушена. Това е положението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От кого точно?

    30 Май 2022 20:25ч.

    Че не разбрах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    30 Май 2022 20:56ч.

    Неподражаемо авиошоу на руски армейски хеликоптери Ка-52 "Алигатор" край водоем в новоосвободени територии на Луганска област - https://youtu.be/wwgTl8WdViY

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народ от воини, при това неумеещи да осребряват заслужената си гордост

    30 Май 2022 21:00ч.

    Наистина руският народ е непобедим - това изпитах веднага след като изгледах клипа. Слава российской армии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    30 Май 2022 22:20ч.

    На едни 300 000 кв. км. заграбени от Украйна Путин превърна Русия в Северна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как си го представяш това

    30 Май 2022 22:28ч.

    В конкретика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    31 Май 2022 5:59ч.

    Тук трол с няколко ника-майна, симо и т. н., се напъва да ни обясни, че бялото е черно и обратно. Не глупако. Руснаци, белоруси, украинци-това са един и същ народ! И каквито и "доводи" да изсмукваш от пръстите си е достатъчно само да чуеш техния говор и става ясно за всеки непредубеден, че това е един и същ народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    31 Май 2022 6:00ч.

    В различните области на България-бургаска, пловдивска, софийска (по-специално шоплъка), благоевградско, а също и в т. н. С. Македония говорят различни диалекти, но това не означава, че са отделни народи. Същото е положението и с немците в Германия и Австрия. Просто поради различни исторически обстоятелства са се оказали в различни държавни структури, но са един народ с един произход!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    31 Май 2022 6:06ч.

    По същия начин наглосаксонските еничари се опитват да разединят славянските народи, като ги убеждават, че няма славяни! Напротив! Чуйте речта на българи, руснаци, поляци, чехи, сърби, словенци, хървати и ще откриете голямото сходство между тях и за това не е нужно да сте завършили висше филологическо образование!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи