Русия обвини Вашингтон за изгонените дипломати от България

Русия обвини Вашингтон за изгонените дипломати от България

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиска на Вашингтон върху София.

„Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен“, каза министърът по време на пресконференция. Той обясни, че „желанията на суверена са да се убие историческата памет у българите, да се разруши основата на отношенията, втвърдени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в новата история“.

„Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните между другото“, каза още министърът. Според него дори в самата България решението е взето "от ръководството на страната с изненада".

В ситуацията с експулсирането на руски дипломати от България Русия ще отговори реципрочно на българските си колеги. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фариа, предаде ТАСС.

„Сега след тази акция, напълно незаконна според оценката на Министерството на външните работи, посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим реципрочно на нашите български колеги“, заяви Лавров.

Мария Захарова: България направи невъзможна работата на руското посолство

Същевременно Мария Захарова обяви, че България е свеладо минимум възможността за работа на руското посолство, заяви официалният представител на външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от руски медии.

Според Захарова България "сама е свела до минимум" дейността на руското дипломатическо представителство в страната, изгонвайки дипломатите. Захарова уточнява, че е "нанесен удар по тази част, която прави невъзможна технологичното, техническото осигуряване на работата" на посолството. Тя посочва, че докато не всички дипломати са били обявени за персона нон грата, то техническият персонал - напълно.

В заключение Захарова изтъква, че в най-скоро време Външното министерство на Русия ще направи оценка на станалото и ще даде официален по-детайлен коментар, изхождайки от случилото се.
 

Източници: eurocom.bg, epicenter.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И правилно

    04 Юли 2022 14:47ч.

    Няма грешка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митрофановка

    04 Юли 2022 17:27ч.

    Докога ще се ослушват рашистите, а не закриват посолството?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, доволни англичаните потриват ръце...

    05 Юли 2022 0:47ч.

    "Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни – интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи. //Петко Р. Славейков, март 1877 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    05 Юли 2022 7:46ч.

    Като беше тука патладжана той нави наш киро кухото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джо

    04 Юли 2022 14:53ч.

    Русия трябва да гони толкова дипломати от американската мисия в Русия, колкото са изгонени руски от страните от НАТО. За претенциите на робът, трябва да плаща господарят. Сега да си вървят в САЩ 70 американски дипломати. А България да се изтрие от Русия, като отношение каквото и да било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Юли 2022 23:39ч.

    И аз мисля, като тебе! Крайно време е братушките да изпълнят заканата си да удрят по центровете за вземане на решения! Ако руснаците започнат да действат така, сащисаните едва ли ще правят провокаци, чрез своите европейски пудели! Такъв е случаят и с блокирането на Калининград! Там съвсем са обезумели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Юли 2022 23:41ч.

    Латвийските соросоиди си мислят, че американците ще започнат световен конфликт, ако руснаците ги прегазят, като комари! Тези са истински самоубийци! Аз лично мисля, че те може спокойно да запалят свещици за края на държавицата литва още сега! Те не проумяват още, че в близко бъдеще просто няма да има такава държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин

    04 Юли 2022 14:55ч.

    До кога САЩ ще е окупирал Аляска една руска територия?? Александър продава Аляска на САЩ за период от 100 години през 1867 г. През 1967 г. правителството на СССР нямало формално основание да иска връщането на Аляска, защото след Октомврийската революция Ленин анулира всички договори, сключени от Руската империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    04 Юли 2022 14:56ч.

    за 1 милион златни долора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    04 Юли 2022 16:51ч.

    някой тарикат измислил за стоте години, и дебили повтарят като папагали лъжите. Четете на руски. Ако не можете, сега Мутрофанова открива в полупразното руско посолство курсове. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B0_%D0%90%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    04 Юли 2022 17:00ч.

    челната страница на договора по продажбата-още в 1867г Александър 2 се счита за КНЯЗЬ Болгарскiй https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Czar%27s_Ratification_of_the_Alaska_Purchase_Treaty_-_NARA_-_299810.pdf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още от Иван Грозни, след превземането на Казан

    04 Юли 2022 18:02ч.

    датира тая титла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    04 Юли 2022 19:33ч.

    и аз така мислех в миналото, но не е от там. 1.Описанието на титлите започва с ЦАРЬ Казанскiй. 2. като са признати българите в Казан за българи, защо след това бяха официално обявени за татари в Татаристан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото са били вече завладяни от татарите

    04 Юли 2022 22:13ч.

    от няколко века и не са имали царска титла, само княжеска, както и руските князе по време на татарското нашествие. А преди Освобождението Добродетелната дружина в Румъния предложила на султана да се обяви за български цар, както Австро-Унгария е била дуална монархия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    04 Юли 2022 14:57ч.

    Тези еничари са възпитани и изпратени с определени антибългарски задачи , които старателно изпълняват , но вината е на всички нас , които допуснахме тази поредица предателства , за което ще платим твърде висока цена! Боже пази България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    04 Юли 2022 15:08ч.

    А може би вината е на машините за гласуване (и по-точно на операторите им). Знае ли човек?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    04 Юли 2022 15:00ч.

    Да си го кажем директно - от 32г. ние сме колония на сащ! И от сащ назначават марионетните правитества на България! Всичко останало е лъжа и празни приказки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре колония

    04 Юли 2022 15:26ч.

    По-добре колония на САЩ, отколкото губения на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР 2.0

    04 Юли 2022 16:30ч.

    За кого? И ЗАЩО? С какво се подобрихме? БКП смени Москва с Вашингтон, и Ленин-Маркс с Айн Ранд. КГБ с ЦРУ. Живковата червена буржоазия е запленена от парите и русофобията. .... Мао стига до извода, че именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитал

    04 Юли 2022 16:32ч.

    При социализмът просто го правиш, а без социализъм чакаш някой от някъде да види изгода и да го направи - чакаш и чакаш. Това е ляво или дясно. Освен - че дясно е диктат на мафията, и богатите, а ляво е диктат от всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • капитали

    04 Юли 2022 16:34ч.

    И защо няма производство преди 1944 г. - разнообразно, и сега е така, и в Русия е така. Защото мафията овладява каналите за износ и за внос, и няма нужда от производство което пречи на този монопол. Изнасят рапица и пшеница, внасят ябълки и череши, домати и картофи, МЕСО.. ВСИЧКО! www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/food_production_index

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И освен всички други злини, нанесени на страната ни

    04 Юли 2022 18:05ч.

    с монокултурното земеделие унищожават почвите ни. Сейте рапица и внасяйте холандски домати на хидропоника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    04 Юли 2022 20:44ч.

    Робската душа "По-добре колония" в 2 15:26ч. отново сравнява кяра от това да си колония с кяра от това да си губерния. Робът по душа никога не може да си представи, че някой може да бъде независим, да взема сам решения за живота си (без да вика "те в европа така правят"), да има собствено достойнство...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-имам молба към Русия

    04 Юли 2022 15:11ч.

    Да заделят някой остров в задполярието.Да има къде да експулсираме експулсаторите еничари.И да побъразат,моля!Времето им в България изтича.Колесниците малко,"'Добрия добро му,лошия с ножа по главата''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    04 Юли 2022 17:23ч.

    И аз смятам,че един остров в полярния кръг е достатъчен за да експулсираме рубладжийските мекерета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валина Пелина

    04 Юли 2022 17:56ч.

    Мараба ОФ, как се чувстваш днес? Путин от какво е болен тази седмица? Плати ли си тока? Да гледаш новините днес по първа програма и да ни информираш утре какво са казали. И хапчетата тази вечер в осем часа - едно червено и едно синьо, както ти каза доктора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото и да сме забравили историята на Кремъл все пак си спомняме, все пак си спомняме

    04 Юли 2022 15:25ч.

    че си заклахте царя и семейството му, а после скрихте труповете. След това ексекутирахте всички хора с пари, заедно с техните жени и деца, за да си присвоите "брилянтите за диктатурата на пролетарята".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ПИДАЛ“or not "ПИДАЛ“? This is the question

    04 Юли 2022 15:33ч.

    НАРОДНИЯТ съд е бил справедлив, но не особено строг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е това беше планът на болшевиките

    04 Юли 2022 18:11ч.

    по унищожаването на Русия, тогава измислиха и Украина... а Сталин взе, че екзекутира верните ленинци, ой вей, шмаисроель!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото и да сме забравили историята, все пак си спомняме 2

    04 Юли 2022 15:27ч.

    После таман взе да ви се отваря парашута като модерни леви и взехте, че се издънихте в Испания, после си се прочистихте сами себе си с Голямата чистка, натрупахте оръжие и войска с цената на умрели от глад и после пак профукахте всичко напразно след като се съюзихте с Хитлер и ядохте с него Рибендроб от един буркан, а после той ви наеба в гъза докато спахте летото на 41 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    04 Юли 2022 15:31ч.

    Още една жертва на д-р Гьобелс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БандЕрас

    04 Юли 2022 18:13ч.

    Абе и двамата ви е друсал промишлен ток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо

    04 Юли 2022 15:28ч.

    Защо не показвате видеото на Захарова по повод изгонените руски дипломати. Надрусана е по-яко от Наско от Културното министерство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митрофановка

    04 Юли 2022 17:31ч.

    Презрение будят у българите гаулайтери като захарова, лавров, шойгу, песков и вся остальная....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пък какви българи познаваш

    04 Юли 2022 18:13ч.

    ???????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото и да сме забравили историта на Кремъл

    04 Юли 2022 15:30ч.

    После с голям зор и мъй за ценой не подстоим одрискахте Източна Европа, откраднахте квото докопахте, изравяхте гробове да търсите злато, а като се върнахте обратно в есесер, разбрахте че от него не става чеп за зеле и почнахте да люскате водка и да чупите Грамфонни плочи с песента О ДОННА КЛАРА ФАФАФА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оооооо РИБЕНДРОБ

    04 Юли 2022 18:17ч.

    Липсваше на публиката. Махала без луд става много скучна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Юли 2022 15:32ч.

    И аз тях обвинявам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    04 Юли 2022 15:36ч.

    "искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните" вие окупирате правосл. държава Украйна, дори правосл. Сърбия не иска да признае Крим като руски, осуетиха ваш преврат в правосл.Черна гора, правосл. Гърция обърна палачинката срещу вас, когато подкупвахте гръцки политици, правосл. РСМ иска да е в ЕС а вие "забравихте" за правосл. кирилица в Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото и да сме забравили историята, все пак си спомяме

    04 Юли 2022 15:37ч.

    Ка са цилуваате с Гудерянката, па той после ви иба мамката летуту на 41 г. А Фон Бог отцепи Сталин във газат дълбог, от Блументрид не един руснак бе затрит, генерал Буси накрая ви уши дървини кужуси на Зееееееееееееееееееееееловскити бъйри където Дон Клара свири. ФОАФ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    04 Юли 2022 15:38ч.

    така, както използвахте славянството за панславянските цели на СССР, така сега се дъвчи дъвката за православието, пак в името на Руската Империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да се изненадам,

    04 Юли 2022 15:45ч.

    ако Русия отговори асиметрично срещу сащ, а не срещу нас. Някой от анализаторите каза, че в никакъв случай няма да е предвидимо. Време на наглоамериканците да им се разтреперят мартинките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mr Shore

    04 Юли 2022 18:00ч.

    И аз така мисля. България е пренебрежимо нищожна за Русия откъдето и да го погледнеш. Могат да ни загасят лампите за 24 часа, но защо да го правят. Мисля, че ще лекуват директно причината, а не симптомите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както вече писах

    04 Юли 2022 15:45ч.

    руснаците са достатъчно разумни, че да предприемат груби действия срещу България, които само биха навредили на отношението на народа ни спрямо Русия. Действията ще бъдат насочени към поръчителите, а изпълнителите само ще бъдат порицани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето сега сащ си го получиха

    04 Юли 2022 15:47ч.

    Задари нас може сащ и англия да изядат я някой шамар, а някой Сармат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колинкоев

    04 Юли 2022 16:07ч.

    Незаконният син на Берия съвсем изтрещя!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РИБЕНДРОБ Задунайски не е ли

    04 Юли 2022 18:22ч.

    незаконен внук на принц Кирил (Преславски)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    04 Юли 2022 16:15ч.

    Някой специалист може ли да се искаже относно бликащата злоба и прекомерната и постоянна употреба обидни думи и цинизми от страна на поддръжниците на запада и бандера. Неувереност? Ниска култура на общуване? КОПРОЛАЛИЯ? Приятели, няма нужда да злобеем и да се обиждаме това е най-ярък знак за слабост в полемика. Истината се ражда в спора а не в замерянето с кал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    04 Юли 2022 18:01ч.

    Сигурно им плащат на коментар, затова наблягат на количеството, а не на качеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валина Пелина

    04 Юли 2022 18:01ч.

    Просто безполови джедъри, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    04 Юли 2022 16:16ч.

    Да се чете "изкаже" простете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че опитните дипломати разбират -

    04 Юли 2022 16:27ч.

    единственият суверен в България - това е САЩ. Дотам я докарахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    04 Юли 2022 16:28ч.

    И все пак това, че Русия е агресор е реалност. Тежък проблем е за тия, които го разбират, но не искат да го приемат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-малко американски клишета, моля

    04 Юли 2022 16:40ч.

    Кого агресира Русия, освен една хунта, която агресираше чрез убийства отделилите се народни републики, подписали в крайна сметка съюзно споразумение с нея, които посредством Минските споразумения искаха автономен статус спрямо легитимиращата се по незаконен (майданен) начин политическа власт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не е "агресор"

    04 Юли 2022 20:04ч.

    Защото освобождава територии, където живеят руснаци. Следователно Русия е ОСВОБОДИТЕЛ ! Тежък проблем е за тия, които го разбират, но не искат да го приемат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    05 Юли 2022 1:15ч.

    Русия не е "агресор", тя е агресор. Така "освобождава"руснаците, че дори в райони компактно руско население те се ужасиха от "освободителите " си и ги посрещнаха с куршуми. А и тези окаяници, в ДНР и ЛНР, които дали 8 цивилни жертви през 2021, сега ги мобилизират насилствено за да се бият рамо до рамо под командването на руските окупатори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министър Лавров е казал самата истина.

    04 Юли 2022 16:44ч.

    На "цивилизования" свят, на прилежащите му администрации и медии истината не им понася. А на тукашното им трол пък хич. Чак се престарава пред господарите. Както се види от фффърлянето му с голи гЪрди по-горе, досущ Кирчо срещу готвачите, градинарите и шофьорите на руското посолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    04 Юли 2022 17:24ч.

    Всъщност единствените,които здраво ближете задника на кремльовския си гасудар,сте жалките русофилистически мекерета. Но пък от национални предатели няма какво друго да се очаква! Смърт на рашизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    04 Юли 2022 20:49ч.

    Спрете със злобата и обидите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    04 Юли 2022 17:03ч.

    Дай назаем един парцел в слънчева Колима за нашите американски подлоги за зона за възпитание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    04 Юли 2022 17:25ч.

    Засега ще има отваряне на Белене - ще става курорт за рубладжийски подлоги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • две в едно

    04 Юли 2022 17:56ч.

    ОФ, няма съмнение, че по националност си като горния ник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо нервозни ми се видят ОФейците

    04 Юли 2022 18:34ч.

    Поради което съвсем са изпуснали края на каруцарската си манталитена и езикова същност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    04 Юли 2022 20:06ч.

    Не им връзвай кусур. Ние не плащаме на съдържание, а на брой постове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола NaZi

    04 Юли 2022 17:26ч.

    Господарю Лавров, ще има ли достатъчно самальоти за нас,рашистките нацита ? Тука в България искат да ни бесят вече, побързайте пажалуста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    04 Юли 2022 17:33ч.

    Лавров е абсолютно прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    04 Юли 2022 17:35ч.

    Ларвов, ти си долна мърша!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Лавров е одобрил авангардна идея - посолството на Русия в София да се превърне в първото в света електронно посолство. В него ще работят само четирима дипломати-примати. Всички останали служители ще са роботи-андроиди.

    04 Юли 2022 18:02ч.

    В момента фабриката в Гуанджоу ударно ги произвежда. Партидадата за руското външно министерствто е от 100 роботи, специализирани за различни длъжности в легацията: пълномощен министър, секретар - от първи до трети ранг, консул, културно и военно аташе, масажист-женско и мъжко тяло, готвач котлова храна, барман, коминочистач, наколен танцьор, водач на електронно куче и т.н

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И между ушите ти Ливърпулският джаз

    04 Юли 2022 18:15ч.

    свири на бис "Елено моме".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емил

    04 Юли 2022 22:16ч.

    Русия не може да отговори реципрочно, защото броят на служителите в българското посолство в Москва е близо десет пъти по малък отколкото в руското посолство в София: прочетох някъде 12 души, моля за потвърждение или точен брой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно, затова ще използва дипломати от ЕС

    04 Юли 2022 22:25ч.

    за да попълни бройката, а и нали ЕС подкрепи нашите натегачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тролещите, споко, не се нервипайте толкова - Лавров е имал точна информазия,

    05 Юли 2022 3:17ч.

    Че Кирчото ви е дало обещание на САЩ още преди 3 месеца да изгони руските дипломати, но не посмяло по-раншко, за да не разтури коКалицийката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо САЩ са искали именно от България и в какъв сюжет това я вкарва -

    05 Юли 2022 3:20ч.

    Не е за вашите каруцарски главици да се сетите, а и в дневниковите сайтове няма да ви съобщят. Не се хабете напразно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офечествен фронт

    05 Юли 2022 6:28ч.

    хачетата ми къде ми са хапчетата помощ помощ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама и деменция ли

    05 Юли 2022 9:25ч.

    Те е подгонила? От платено каруцарско тролене нищо добро не е произлязло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи