Русия обвини украинските спецслужби за убийството на блогъра Владлен Татарски

Русия обвини украинските спецслужби за убийството на блогъра Владлен Татарски

Руският Национален антитерористичен комитет обяви, че бомбеният атентат, при който загина известният руски военен блогър Владлен Татарски, е бил планиран от украинските служби за сигурност, съобщи Асошиейтед прес. "Това е терористичен акт", каза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Активната фаза на разследването вече е в ход", заяви той. Руското вътрешно министерство обяви днес, че е задържана Даря Трепова, посочена по-рано от властите като заподозряна за нападението.

40-годишният Владлен Татарски бе убит вчера, докато водеше дискусия в кафене на брега на река Нева в центъра на Санкт Петербург. При взрива бяха ранени над 30 души, десет от които са в тежко състояние, по данни на властите. Сред пострадалите са журналистката Татяна Любина и организаторът на движението "Безсмъртният полк" в Талин Сергей Чаулин, който през февруари е бил експулсиран от Естония, съобщи ТАСС.

Националният антитерористичен комитет (НАК) - държавна структура, която координира борбата с тероризма - заяви, че нападението срещу Татарски е било "планирано от украинските специални служби" с участието на хора, които са сътрудничили на Фонда за борба с корупцията, създаден от лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални. 

Задържаната за убийството Даря Трепова е била "активен поддръжник" на групата на Навални, отбеляза НАК. Би Би Си представи 26-годишната жена като антивоенна активистка.

По време на творческа вечер на Татарски вчера избухна експлозия. В нея загина блогърът с истинско име Максим Фомин, а над 30 души бяха ранени. По предварителни данни мощността на взривното устройство е била 200 грама тротилов еквивалент.

По предварителни данни именно Даря Трепова е връчила на Татарски статуетка, в която е било скрито взривното вещество.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Как така са пропуснали в списъка

    03 Апр 2023 13:51ч.

    на организаторите на атентата сатаните от САЩ и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Апр 2023 17:20ч.

    Истинското име на блогъра е Макси́м Ю́рьевич Фоми́н - руски евреин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    03 Апр 2023 13:59ч.

    Фашагите ще ядат хурката, ясно е. Вътре в РФ Путин е много мекушав... Няма смъртно наказание , има мораториум... До кога не се знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иля Пономарьов, бивш руски депутат, дисидент в изгнание коментира със снимка:

    03 Апр 2023 14:29ч.

    "Една съдба" - взривоопасната история на руските пропагандисти >>> https://twitter.com/iponomarev/status/1642578507543789568/photo/1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    03 Апр 2023 15:28ч.

    убитият: https://www.youtube.com/watch?v=lBvJfQHkjfA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    03 Апр 2023 15:29ч.

    Руснаците в SS. === Ами то в SS е имало само руснаци. А Червената армия е била изцяло фашистка. Това показват последните изследвания на многополовите създания. И във Вермахта всички са руснаци, маскирали се като немци. Това и за децата е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    03 Апр 2023 15:33ч.

    Само това и могат тези отрепки - да убиват журналисти, да създават хаос. Навални и сподвижниците му нямат родина, винаги ще бъдат отрепки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Апр 2023 15:33ч.

    В.Т.(М.Ф.) "Враг будет разбит, Победа будет за нами! Всем всего светлого и ясного!" Спи спокойно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бомбардирал цивилни, скрили се в Драматичния театър и пациентите в Детската болница и в родилното в Мариупол

    03 Апр 2023 15:35ч.

    Само дето театърът и за слепите се вижда, че е вдигнат във въздуха отвътре. Същите бели конци, както в Буча. А в уркия няма кьорав нацист. И Бандера е национален герой, нищо че янките дори го бяха обявили за нацистки престъпник, избил хиляди. Но сега ПАК е национален герой. И свастиките не са нищо лошо, просто украшения. И факелните шествия няма нищо общо с нацизма. Просто демонстрират въпиюща демократичност и доброта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои са бандеровците и за какво се борят - исторически документ, 1 част

    03 Апр 2023 16:01ч.

    https://informnapalm.org/de/wer-sind-die-banderowzy-und-wofuer-kaempfen-sie-teil-1/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои са бандеровците и за какво се борят - исторически документ, 2 част

    03 Апр 2023 16:02ч.

    https://informnapalm.org/de/wer-sind-die-banderowzy-und-wofuer-kaempfen-sie-teil-2/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туземната на чичо САМ колониална администрация

    03 Апр 2023 15:46ч.

    От България през Миротворческата мисия на ООН в Южен Судан (UNMISS), та в Украйна! https://www.worldandwe.com/ru/page/oon_sposobstvuet_postavkam_boepripasov_na_ukrainu.html?utm_source=warfiles.ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадри от разпита на убийцата Дарья Трепова

    03 Апр 2023 15:50ч.

    https://topcor.ru/33733-sledstvennyj-komitet-pokazal-kadry-doprosa-dari-trepovoj.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    03 Апр 2023 15:52ч.

    Уже доказано, что Дарья Трепова была связана с запрещенным в России «Фондом борьбы с коррупцией» Алексея Навального и завербована украинскими журналистами. Муж подозреваемой скрывается в данный момент за границей, куда он сбежал после объявления частичной мобилизации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • запрещенным в России «Фондом борьбы с коррупцией»

    03 Апр 2023 16:31ч.

    правилно е забранен - в россия няма корупция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото и да се напъва САМОТНИЯТ еврофашистки трол от по-горе ....... не става, бе...... не се хаби!

    03 Апр 2023 17:16ч.

    Колкото и да изкривяваш и преиначаваш историята няма да ти повярваме, особено с тези фалшиви украински опорки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбрах,

    03 Апр 2023 17:58ч.

    кой е този урод на снимката, убиецът на Татарский? Прилича ми на бандеровец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    03 Апр 2023 19:53ч.

    Неслучайно е убит блогър, който е с криминално минало, помилван в ДНР. Чрез това се цели да се представи пред света генерализиран образ на защитника на руската гледна точка като незаслужаваща никакво внимание, още по-малко доверие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видео до взрива, от което не се потвърждава дали е от статуетката или предварително заложен някъде в кафенето и задействан дистанционно в подходящ момент от КГБ

    03 Апр 2023 22:06ч.

    https://t.me/shot_shot/49808

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видео с първите секунди след взрива, в което се показва и Дария Терпова как напуска кафенто

    03 Апр 2023 22:10ч.

    "Убийцата" се чуди какво става и въобще не бърза да избяга и се скрие:))) https://t.me/shot_shot/49809

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сюжетът ни се "сервира" на порции - вербовчикът на Даря е журналистът Роман Попков,

    03 Апр 2023 22:28ч.

    Роман Попков е бивш кореспондент на MBKh Media, както и бивш лидер на московския клон на Националболшевишката партия (NBP) на Едуард Лимонов, която беше призната за екстремистка в Руската федерация през 2007 г. През 2008 г. Попков е осъден на две години и три месеца затвор по ч. 2 на чл. 213 от Наказателния кодекс на Руската федерация (хулиганство с използване на предмети, използвани като оръжие). Попков, заедно с шестима други членове на партията, беше осъден за сбиване пред сградата на Таганския съд, което се състоя на 13 април 2006 г. Тогава съдът разгледа иска на NBP срещу Федералната служба за регистрация. Членове на партията на Лимонов настояха отказът за регистрация да бъде обявен за незаконосъобразен. През 2020 г. той беше арестуван за 15 дни в Беларус за участие в протести. Попков напуска Русия и активно се противопоставя на войната в Украйна. Попков УЖ е вербувал Дария Трепова, като се твърди, че тя самата е признала това. Журналистът е помолил момичето да изпълни задачата от "познат", който се оказа агент на СБУ. КГБ-сценаристите още не са измислили персонажът на СБУ агента кой точно да бъде:) >>> https://t.me/shot_shot/49797

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Журналистът Попков заяви, че не е замесен в убийството на Татарски. „Имам семейство в Руската федерация, сега те ще дойдат при майка ми. Бих ли го направил?"

    03 Апр 2023 22:29ч.

    https://theins.ru/news/260661

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следваща серия от КГБ-съспенса: Убийството на пропагандиста Владлен Татарски е планирано от СБУ "с участието на агенти от ФБК" Алексей Навални

    03 Апр 2023 22:41ч.

    Директорът на ФБК "Навални" Иван Жданов коментира обвиненията на НКП ( https://t.me/ioannZH/1522 ): "Според изплъзващите се съобщения бързо стана ясно в какво ще ни замесят. И ето една доста идиотска ситуация. Да опровергаваме факта, че сме го направили, е идиотизъм. Естествено, ние не сме направили това. Не опровергавайте - ами ако някой мисли, че наистина сме? Всичко, което се случва, предполага, че в действителност агентите на ФСБ просто сами са елиминирали този пропагандист. Те правят това от 2014 г.: тровят се и се убиват весело, разделят си пазарите. Просто не всички случаи са публични. И днес е много удобно за тях да припишат това на ФБК. Имаме нужда не само от ВЪНШЕН абсолютен ВРАГ в лицето на Украйна, но и от ВЪТРЕШЕН ВРАГ в лицето на екипа на Навални." Ясно, ФСБ изповядва идеологията на сталинизма-ленинизма, при която Ленин поставя въпроса за ВЪНШНИЯ ВРАГ, а Сталин - за ВЪТРЕШНИЯ ВРАГ. Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, коментира експлозията по следния начин: "Започва в РФ... Паяците се изяждат един друг в буркан. Въпросът кога вътрешният тероризъм ще се превърне в инструмент за вътрешнополитическа борба беше въпрос на време, като пробив на зрял абсцес. Руската федерация я очакват необратими процеси". ( https://twitter.com/Podolyak_M/status/1642571186293858304 )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леонид Волков: "Една организация се занимава с политически убийства в Русия – и това не е ФБК, а ФСБ"

    03 Апр 2023 22:58ч.

    Леонид Волков, руски политик и общественик, IT специалист, началник на щаба на Навални за президентските избори през 2018 г., депутат от Екатеринбургската градска дума, един от основателите на партията "Народен съюз" (по-късно - Партията на прогреса, партия "Русия на бъдещето "), която поради състава на участниците се счита за "партията на Навални": "Една организация се занимава с политически убийства в Русия – и това не е ФБК, а ФСБ. Но дори и да си представим, че в случая с Татарски по някаква причина това изведнъж не е ФСБ, но все едно остават същите въпроси: в центъра на Петербург, след 24 години "стабилност",посред бял ден, дръзко убиват известен пропагандист, по един или друг начин това е зоната на отговорност на уж "ВСЕМОГЪЩИТЕ" специални служби. И сега се опитват да прехвърлят проблема от болните си глави на здравите." >>> https://t.me/leonid_volkov/3852 Така те се опитват да преместят от болна глава към здрава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    04 Апр 2023 11:38ч.

    Леонид Волков е обявен за иноагент в Русия. Издирва се по обвинения е за финансиране на екстремистки организации, пране на пари, въвличане на непълнолетни в неправомерни действия и др. 9 Март 2023 г. Волков обявява, че напуска поста на председател на ФБК, заради скандала с подписа си върху писмо към Еврокомисията с молба да се снемат санкциите срещу ръководителите на «Альфа-групп» — Михаил Фридман, Петр Авен, Герман Хан и Алексей Кузьмичёв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пригожин: "Не бих обвинил режима в Киев за тези действия"

    03 Апр 2023 23:05ч.

    "Сега не знам подробности за инцидента, само ме информираха, че за съжаление Владлен Татарски е починал. Наистина дадох кафенето на патриотичното движение КИБЕР ФРОНТ Z и там провеждаха различни семинари. Тази трагедия се е случила на такъв семинар. Що се отнася до смъртта на Дария Дугина, да, всичко е подобно. Но не бих винил режима в Киев за тези действия. Мисля, че има група радикали, които едва ли са свързани с властта в Киев. Така бих го определил." >>> https://t.me/s/Prigozhin_hat

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи