Русия обвини САЩ, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл

Русия обвини САЩ, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия обвини Съединените щати, че стоят зад предполагаемата атака с дронове срещу Кремъл, целяща според Москва да убие президента Владимир Путин, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изказа това твърдение на брифинг пред репортери, като по думите му Вашингтон трябва да е наясно, че Русия знае, че той избира целите, а Украйна просто изпълнява плановете на САЩ. Песков не предостави никакви доказателства в подкрепа на твърдението за намеса на САЩ.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отрече твърденията на Песков. Съединените щати не насърчават, нито разрешават на Украйна да нанася удари отвъд нейните граници, заяви Кърби по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Украйна отрече да е свързана със случилото се в ранните часове вчера, когато според кадри от видеоклип два летящи обекта се приближили към Кремъл и единият от тях се взривил, добавя БТА.

"Опитите да се отрече това както в Киев, така и във Вашингтон, разбира се, са абсолютно нелепи. Ние много добре знаем, че решенията за подобни действия, за такива терористични атаки се вземат не в Киев, а във Вашингтон", каза Песков.

По думите му Съединените щати често са избирали както целите, които Украйна да атакува, така и средствата за това.

"Това също често се диктува отвъд океана. Ние го знаем добре и сме наясно с това... Във Вашингтон трябва ясно да разберат, че знаем това", допълни говорителят.

Кремъл заяви, че си запазва правото да отмъсти, но не каза под каква форма може да стане това.

Песков заяви, че Русия има няколко възможности и отговорът, когато дойде, ще бъде внимателно обмислен и балансиран. Той посочи, че тече спешно разследване, но не може да каже кога ще бъдат известни резултатите.

Междувременно руското външно министерство заяви, че предполагаемата украинска атака с дронове срещу Кремъл в Москва "не трябва да остане без отговор" и тя показва, че Киев няма желание да сложи край на войната на масата за преговори.

В изявление министерството осъди "мълчанието" на Запада за инцидента и призова други нации и международни организации да осъдят това, което Москва нарече терористичен опит за убийството на президента Путин.

 

Източници: dnevnik.bg, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • old_beggar

    04 Май 2023 14:33ч.

    Вашингтон е лешояд, който вече е вкусил славянска кръв в украинската криза, и няма да позволи на Украйна и на Русия да се измъкнат от хвърлената от Пентагона върху тях мрежа на военна конфронтация...а на т. нар. (евроГейски) „политици“ умствения багаж е колкото на нашия кики джендъра – те не са в състояние да проумеят, че както в миналото ЕС (на Наполеон и на Хитлер) не успя да пречупи Русия, а руснаците превзеха Париж и Берлин, така и сега ако продължават с озверялата си русофобия, същата съдба очаква и Брюксел...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Май 2023 15:26ч.

    Зеленски бил днес в Хага да огледа сградата в която ще съдят Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Хага са построили Дисниленд??

    04 Май 2023 15:31ч.

    Не знаех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    04 Май 2023 15:35ч.

    Зеленски се крие в Лапландия и не знае, как ще се прибере!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    04 Май 2023 15:39ч.

    После Зеленски ще ходи да види полския затрор, в който ще затворят Путин, после румънската кошара, и после ще отхвърчи на пенсия във Флорида, защото Кинжал-ът е неприятно нещо, особено ако името ти е написано на него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Berdan

    04 Май 2023 15:51ч.

    Докато Зеле се шматка из Гейропата... Гераните вършеят... баси смелия актьор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    04 Май 2023 15:58ч.

    Пак закани, обещания, а после нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • колониал-фашизъм

    04 Май 2023 16:50ч.

    Който уби иранския генерал Сюлеймани, той искаше да убие и Путин. Още през юни миналата година виден американски сенатор призова международната общност да се убие Путин. Никой на Запад не възрази официално, включително и руската следствена служба не реагира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво всъщност е станало?

    04 Май 2023 17:09ч.

    Руснаците са разбрали, че дронът е излетял от територията на Московска област и че официален Киев е непричом. И тъй като не върви да признаят, че атентаторите са руски или украински партизани, действащи на руска територия, се целят в голямото: САЩ опитаха да убият Путин. Ако не водеха истинска война, щяха да са смешни. Сега са само жалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    04 Май 2023 17:57ч.

    Жалък си ти! Лесен извод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до поста от 04 Май 2023 17:09ч.

    04 Май 2023 18:06ч.

    Много бързо и услужливо забрави идиотските закани на Зеленски, гарнирани с надежди за поробване на руското население в Крим, да не говорим пък заплахите на Запада към Путин, включително и използвайки платени прокурори на МНС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    04 Май 2023 18:05ч.

    Нужно е анализ на случващото се в контекста на моментната ситуация. На лице е ожесточаване на войната. Англия достави снаряди с обеднен уран въпреки предупрежденията на Русия. Предстои офанзива на украинците с оръжия дадени от Запада. От трета страна бъдещето на Ердоган не е сигурно и е напълно възможно Турция да се преориентира към западната политика с пренебрегваме на Договора от Монтрьо. Така че този терористичен акт над Кремъл е добре дошъл за руснаците да им даде повод за по крути военно действия. Именно поради това е и позицията им да отговорят когато преценят, а не веднага?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    04 Май 2023 18:26ч.

    1. Путьо не живее в Кремъл. В 3 часа през нощта той не стои в Кремъл 2. На видеото ясно се вижда как в 3 часа през нощта 2 човека се катерят по покрива, на който след 1-2 секунди ще избухне нещо(дали дронът е бил с експлозив или това е експлозия на отбраната, няма кой да ти каже, ТАСС или РИА са ненадеждни източници на информация дори да кажат нещо). Остава-тези двамата са Зеленски и Байдън, които са решили лично да проведат акцията:-) https://www.youtube.com/watch?v=0dajfG7vzeU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи