Русия обвини САЩ, че подготвят провокация с отровни химикали в Украйна

Русия обвини САЩ, че подготвят провокация с отровни химикали в Украйна

Изявленията на бившия посланик на САЩ в Москва Джон Съливан за плановете на Русия да използва химически оръжия в зоната на специалната военна операция се разглеждат като намерение на самите Съединени щати и техните съучастници да извършат провокация с токсични химикали в Украйна. Това съобщи на брифинг началникът на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВХБЗ) на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов, съобщава ТАСС.

„На 22 февруари влиятелна американска неправителствена организация проведе конференция за събитията в Украйна. По време на това събитие бившият посланик на САЩ в Русия Джон Съливан направи изявление: „Руските войски планират да използват химическо оръжие в зоната на специалната военна операция“. Разглеждаме тази информация като намерение на самите САЩ и техните съучастници да извършат провокация в Украйна с помощта на отровни химикали“, каза Кирилов.

Според началника на войските на РХБЗ подготовката за провокацията "тече с пълна сила". Така на 10 февруари бяха доставени химическите вещества в Краматорск във вагон на влак, който беше придружен от чужди граждани. Той беше изтеглен на територията на Краматорския металургичен завод. Химикалите са разтоварени под контрола на служители на СБУ и представители на командването на Въоръжените сили на Украйна.

Кирилов подчерта, че във вагона е имало 16 запечатани метални кутии. Половината от тях са имали знак за химическа опасност, надпис BZ, както и маркировка с две червени линии, съответстващи на класа отровни вещества с временно детоксикиращо действие. „Този ​​химикал причинява остра психоза, дезориентация, халюцинации, нарушение на паметта“, каза началникът на войските на РХБЗ, като припомни, че използването на BZ е забранено от член 1 от Конвенцията за химическите оръжия.

Във вагона са били открити и пет кутии с надпис CS-Riot и три - CR-Riot, обозначени с една червена лента, която отговаря на вещества с дразнещо действие. „Товарът беше поставен на бронирана техника американско производство, която в състава на конвоя се придвижаше към линията на съприкосновение“, каза Кирилов.

По думите на началника на войските на РХБЗ, на 19 февруари украинската страна е разтоварила в Краматорск 11 вагона с надписи „Строителни материали“ и „Цимент“, които всъщност са съдържали шрапнелни боеприпаси. Според информацията, с която разполага руското министерство на отбраната, САЩ са модернизирали шрапнелните снаряди за сухопътните сили, като са ги оборудвали с дразнещи вещества.

Според руското министерство на отбраната Евроатлантическият координационен център за реагиране при бедствия планира да достави на Украйна голяма партида лични предпазни средства, включително 600 000 ампули антидоти срещу органофосфорни отровни вещества, повече от 3 милиона антиконвулсивни таблетки, лекарства за детоксикация, повече от 55 000 комплекта лични предпазни средства оборудване, защита, 55 хил. противогази, 13 хил. индивидуални противохимични опаковки. Тази доставка беше оправдана с това, че уж „руските войски вече са използвали боеприпаси с фосфорен състав и могат да използват отровни вещества по време на прогнозираното изостряне на ситуацията“, каза генерал-лейтенант Игор Кирилов.

„Фактите на едновременната доставка на токсични химикали и средства за защита срещу тях показват опит за извършване на мащабни провокации с използване на военния психотропен отровен агент BZ по време на конфликта“, подчерта Кирилов. Той също така припомни, че BZ е стандартен химически агент на американската армия и е бил широко използван по време на войната във Виетнам.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • nan

  28 Фев 2023 9:34ч.

  напълно възможно. положението на бандервоците е дроб на фронта и началството (най-демократичната държава на цивилизования свЕт) се чуди каква гадост да измисли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  28 Фев 2023 9:50ч.

  Само едно не разбирам - след като руското разузнаване, което явно си върши работата, щом този вагон с химически вещества е засечен и описан толкова подробно, защо не е унищожен своевременно?! Ако целта е да оставят хохлите наистина да използват химическо оръжие на бойното поле, това определено ще доведе и до жертви, което едва ли си струва цената на човешки животи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  28 Фев 2023 13:33ч.

  Сигурно защото взривът ще предизвика химическо замърсяване и екологична катастрофа и ще обвинят Русия за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  28 Фев 2023 13:36ч.

  НЕ Е ВЗРИВЕН ЗАЩОТО,ТЕЗИ БОЙНО ОТРОВНИ ХИМИКАЛИ НЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ ТАКА. ПРИ ВЗРИВЯВАНЕТО ИМ КАТАСТРОФАТА ЗА РАЙОНА Е ФАТАЛНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  28 Фев 2023 14:00ч.

  Изглежда, че единствения начи за унищожение на тези химически оръжия и химикали, е чрез използването на тактическо ядрено оръжие?! И с доставката в Украйна се провокира Русия да го използва първа, за да се търсят оправдания за ответен американски отговор! За нас опасността е, че доставката е стана през Одеса (т.е. по море) и не се казва от къде са минали контейнерите - през Румъния или през България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Azaz

  28 Фев 2023 9:55ч.

  Вижте това декласифицирано видео от експиремент в американската армия с BZ https://m.youtube.com/watch?v=4rW0wqSUx-E

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е точно това се случва

  28 Фев 2023 10:46ч.

  с украинците, които не искат да воюват. Биват дрогирани и превръщани в зомбита. На ФАЩ ще им се търси сметка и за тези нацистки приоми. Много хора се чудят как ги принуждават да воюват? Ами така - като ги дрогират. Почне ли мобилизация и от БГ очаквам същото - отвличания и дрогиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старо, изтъркано, скучно до втръсване

  28 Фев 2023 10:22ч.

  Същата работа като в Сирия - като дойде непреодолим зор на фронта, пускат химическия отровен газ... и после рупори като Белингкет и Обсерваторията започват да обвиняват Асад и руснаците, че използвали химическо оръжие. През това време "цялата евр(оп)ейска международна общност" се надпреварва да лае с най-бясна русофобска пяна по медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  28 Фев 2023 10:25ч.

  долен народ са янките, затуй ги мрази целия свят! нищо свято, нищо ценно нямат те, защото нямат вековна история, защото са наследници на избягалите от европа престъпници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приготвиха ли

  28 Фев 2023 10:48ч.

  украинските сини каски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  28 Фев 2023 10:49ч.

  Генът е голяма работа! В САЩ навремето са отишли най-големите авантюристи и престъпници и затова целенасочено са избили местното население, за да завладеят земята му. И продължават да избиват тези, които се противопоставят на агресивните им планове и защитават интересите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американският народ

  28 Фев 2023 11:07ч.

  В огромното си мнозинство е стадо от добродушни овце. Обикновеният американец не е зъл човек, но е толкова глупав, наивен и невежа, че на картата не може да намери Русия, камо ли Украйна. Хабер си няма от история. Може да бъде лъган и манипулиран от властта , както й дойде... При това положение не е чудно защо, през изминалите десетилетия, властта в САЩ се превърна в най-отвратителното нещо на света. Машата на най-тъмните и сатанистки сили на планетата ! САЩ от "страна мечта" стана страна клоака. А американците се превърнаха също така в жертви на тази власт, както и останалите хора по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е как да го унищожат,

  28 Фев 2023 11:41ч.

  нали като го взривят, ще се разпръсне навсякъде и ще стане голямо замърсяване наоколо и жертвите ще са огромни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  28 Фев 2023 13:37ч.

  Мда, и после става съвсем тривиално да обвинят Русия, ще кажат примерно, че това са химикали за химическата промишленост и Русия нарочно е взривила тези вагони, за да ги използва като химическо оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРЕПОРъЧВАМ (зип):

  28 Фев 2023 12:13ч.

  Поражение Украины не означает окончания войны скоро начнётся второй раунд Тьерри Мейсан https://zavtra.ru/blogs/porazhenie_ukraini_ne_oznachaet_okonchaniya_vojni ПАРИЖ (ФРАНЦИЯ) | 21 ФЕВРАЛЯ 2023 SOON THE SECOND ROUND The defeat of Ukraine does not mean the end of the war by Thierry Meyssan https://www.voltairenet.org/auteur29.html?lang=en

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи