Русия: Нямаме нито биологични, нито химически оръжия. Американските биолаборатории в Украйна са факт

Русия: Нямаме нито биологични, нито химически оръжия. Американските биолаборатории в Украйна са факт

Русия не може да се примири с това, че САЩ създават биолаборатории на територията на Украйна с перспективата да разработват компоненти за биологични оръжия, каза зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред репортери във вторник след среща с членове на фракцията "Единна Русия".

"Наяве излязоха проблеми, за които говорим от дълго време, но мащабът на тези проблеми е такъв, че те просто не могат да бъдат толерирани. Военно-биологичните програми на САЩ, които се провеждат в Украйна, предизвикват дълбока загриженост по отношение на нарушаването на Конвенцията за биологичните и токсични оръжия и перспективата за компоненти на биологични оръжия. Трябва да се предприемат действия, които да сложат край на това", каза заместник-министърът.

"Виждаме колко разрушителна роля са играли и продължават да играят САЩ и киевският режим в тази сфера", посочи Рябков.

Той заяви, че руската страна от години работи за укрепване на Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване (BWC) и разчита на подкрепата на съюзниците и партньорите по въпросите на биологичната сигурност.

"От години работим за укрепване на Конвенцията за биологичните и токсични оръжия. От 2001 г. насам американците блокират този процес. По-късно тази година ще се проведе конференция за преглед на BWC. Ще популяризираме инициативите си там. Разчитаме, че разумните сили в международната общност ще подходят отговорно към процеса, както и на подкрепата на нашите съюзници и партньори, с които сме в тесен контакт и близък диалог по тези въпроси", каза зам.-министърът.

Рябков също така подчерта, че работата по изясняване на всички факти, свързани със създаването на биолаборатории в Украйна, ще продължи, включително на специализирани международни платформи. "Федералните изпълнителни органи ще сътрудничат на парламентарната комисия при провеждането на съответното разследване. Готови сме за това, ще предоставим нашия експертен опит", добави той.

Русия не притежава нито химически, нито биологични оръжия, а изявленията на американския президент Джо Байдън, че Москва уж проучва възможността за използването им в Украйна, са злонамерени инсинуации - заяви Рябков.

"Нямаме нито едно от двете. Това, което американците казват, са злонамерени инсинуации, които чуваме постоянно, и от дълго време им даваме изчерпателни отговори", каза той. Той изтъкна, че САЩ все още не са унищожили своите запаси от химически оръжия.

"САЩ, за разлика от Русия, все още не са унищожили своите запаси от химически оръжия. Казва се, че в Европа няма такива оръжия, но в Америка те са останали, а степента на унищожаване е изключително ниска", каза той.

"Неведнъж сме подчертавали, че за нас е неразбираемо защо САЩ се бавят толкова много, в режим на изкуствено протакане, въпреки че разполагат с всички ресурси - технологични, финансови и всякакви други - за унищожаване на химическия си арсенал", каза Рябков.

Зам.-министърът подчерта, че Русия е унищожила напълно арсенала си от химически оръжия "под най-строг международен контрол още през 2017 г.". "Това е неоспорим факт", заключи той.

"Факт е, че САЩ не са свикнали да слушат никого, освен себе си", подчертава дипломатът.

В понеделник Байдън заяви, че спекулациите за американски биологични и химически оръжия в Европа са неверни. Според него руските власти "проучват възможността за използване" и на двете оръжия.

По-рано руското министерство на отбраната представи презентация, в която се посочва, че САЩ са похарчили над 200 млн. долара за финансиране на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американската военна програма за биологично оръжие и са се занимавали, наред с други неща, с патогени на чума и антракс. В Украйна е създадена мрежа от над 30 биологични лаборатории, които са работили за Пентагона, съобщиха руските военни.

Източник от руското външно министерство заяви по-рано пред ТАСС, че САЩ, които възнамеряват "да предупредят Русия да не използва биологично или химическо оръжие в Украйна", се опитват да избегнат отговорността за военните и биологичните си действия в страната и може да прикрият мащабна провокация, подготвяна съвместно с Киев.

 

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Владимир Владимирович Путлер

    22 Март 2022 10:59ч.

    Никой по света и у нас, чийто мозък функционира, не вярва на нито една дума, изречена от представител на държава, извършила варварско нахлуване в чужда държава. Само си запушва носа и оставя на промитите с путинофилия мозъци да вярват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Японец

    22 Март 2022 11:17ч.

    Никой по света и у нас, чийто мозък функционира, не вярва на държава като Сатанинските Античовешки Щати, които единствени в света пуснаха ДВЕ АТОМНИ БОМБИ над Хирошима и Нагазаки !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грегорий

    23 Март 2022 8:55ч.

    Ковид тръгна от руска лаборатория. На 17.09.2019 година се взриви руската лаборатория за биологично оръжие "Вектор" в гр. Колцово, Новосибирска област!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грегорий

    23 Март 2022 9:01ч.

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.dnes.bg/rusia/2019/09/17/vzriv-v-ruskata-laboratoriia-vektor-tam-paziat-ebola-edra-sharka-spin.423171/amp&ved=2ahUKEwirmZ2_09v2AhUlSvEDHYwmBvkQFnoECCgQAQ&usg=AOvVaw087EN3wxvz4v4CKP4DQCRj

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zptisd

    10 Май 2022 16:23ч.

    augmentin 625mg tablet - <a href="https://tadalcialis.store/">cialis 10mg uk</a> tadalafil 40mg for sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dplwtq

    19 Юни 2022 13:03ч.

    cenforce 100mg tablet - <a href="https://xdomperidone.com/">order domperidone online</a> order domperidone 10mg generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pukhjk

    25 Юни 2022 21:58ч.

    flexeril 15mg us - <a href="https://rcolchicine.com/">buy colchicine generic</a> cheap inderal

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tzjvsh

    19 Юли 2022 13:06ч.

    buy essay service <a href="https://pregabalp.com/">purchase lyrica for sale</a> buy clarinex 5mg generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    22 Март 2022 11:02ч.

    Питене. Каква е логиката да използваш зарази, там където имаш свои хора и може дабъдеш засегнат и ти?!?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    22 Март 2022 11:11ч.

    Къде има свои хора? Питане: За какво ни е американска лаборатория в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: някай си Путлер

    22 Март 2022 11:09ч.

    Спри се бе, идиот! Стига писа простащини, че ставаш досаден и неприятен. Очевизно е , че ис елементарен и първосигнален!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха. Вместо аргументи, ругатни.

    22 Март 2022 11:15ч.

    Мно-о- ого убедително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Старецът и реката

    22 Март 2022 11:10ч.

    Човекомразците нямат свои хора! Те имат налудничеви идеи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    22 Март 2022 11:33ч.

    Азовци алангле- деликатес за гаргите в Мариупол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Март 2022 11:37ч.

    "И нацистите ползваха огнехвъргачки (...) Американците във Виетнам и Корея, ползваха дезодоранти. А и НАПАЛМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тhenewone, Написах това за нацистките огнехвъргачки по повод възхищението на червената шапчица циркончица от руските, как хубаво изгаряли всичко

    22 Март 2022 13:32ч.

    Zа съжаление бяхме иZтрити и двамата немедлено. Пък ако се опитваш да оправдаеш престъпленията на едни с престъпленията на други, ще ти кажа, че никак, ама никак не е морално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Владимир Владимирович Путлер Z

    22 Март 2022 11:43ч.

    А в Европа нацизма се завръща: В Латвия арестуваха автора на рускоезичен youtube-канал на военна тематика Кирил Фьодоров. Хора, бдете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борис Немцов: Длъжни сме да кажем не на войната! Стига с тази лудост! Длъжни сме да кажем Русия и Украйна - без Путин! Слава на Русия! Слава на Украйна! Русия ще бъде свободна!

    22 Март 2022 11:45ч.

    Борис Немцов организира Марш на мира в центъра на Москва, който се проведе под руски и украински флаг след руската окупация на Крим 2014. От трибуната Немцов каза, че само психично болен може да отприщи война на братския народ. "Те напълно се прецакаха. Не искам тук, у нас, да пристигат "товари 200", над които майките, жените и децата да плачат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко, което Немцов тогава каза, се сбъдва сега!

    22 Март 2022 11:46ч.

    "... Нямаме право да се държим така с приятелски държави. Това е подлост, това е наглост, а главното - в ущърб на Русия. Какво ще получи Путин? Ще получи враг в лицето на Украйна. Украйна ще се оттегли от договора за безядрен статус, но в Украйна може да се появят ядрени бомби, които ще са насочени към Москва. И кримчани ще загубят, и руснаците ще загубят, и украинците ще загубят..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    22 Март 2022 11:48ч.

    "... Отвъд желязната завеса - санкции! Какво означава това за Русия? Бедност, растящи цени, намаляване на заплати, пенсии, безработица. Дълго мислех какви са аргументите на Путин да се държи така. Най-простият отговор е: той е болен човек. Той е много психически болен. Сръбски институт, Кашченко, лекари, санитари, инжекции от сутрин до вечер..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://www.youtube.com/watch?v=BIeIu66MKLY

    22 Март 2022 11:49ч.

    " ... Не, той не е просто болен. Той е циничен и подъл. Той иска да използва тази операция по окупация на Крим, за да ни управлява вечно. Докато Русия умре. Той реши да стигне до открита диктатура, лагери за полит. затворници. Длъжни сме да кажем: Не на войната!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    22 Март 2022 11:48ч.

    То и във вражеска Полша има такива биолаборатории, ама там не смеете да пипате щото ще ви бият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ESP_Easy2

    22 Март 2022 11:59ч.

    Скоро и там ...ще ревете много

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    22 Март 2022 12:38ч.

    То първо вземете Харков където срещу вас се бият руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    22 Март 2022 11:50ч.

    Две статии, отразяващи мнението на американски военни специалисти за Операция Z: 1) Скот Ритър: Руската армия провежда класическа векторна стратегия и напредва бързо Автор: Гласове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    22 Март 2022 11:51ч.

    ... 2) Ювелирната работа на армията на Русия: мнение на экс-полковника от армията на САЩ Дъглас Макгрегър. Ювелирная работа армии России: мнение экс-полковника США Дуглас Макгрегор. Автор: https://topwar.ru/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А най-голямата трагедия за Кремъл е тази:

    22 Март 2022 11:57ч.

    https://www.clubz.bg/125595-spryaha_vnosa_na_botoks_i_filari_v_rusiya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триенето на мнения помага за създаване на впечатление, че всички тук са русофили

    22 Март 2022 11:58ч.

    И поклонници на Путин. За съжаление само смъква репутацията на сайта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ESP_Easy2

    22 Март 2022 12:02ч.

    Поклоннико на ЛГБТ,само не говори за репутация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доста глуповато, easy

    22 Март 2022 12:29ч.

    Но без пукнат аргумент толкоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    22 Март 2022 12:01ч.

    Искам да направя една малка анкета тука: според вас кой е по-голям задръстеняк - аз или колегата с неустановен пол Мутра? Който е съгласен, дагодуха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русизмът е по-лоша болест от нацизма и фашизма

    22 Март 2022 14:04ч.

    Планът за превземане на съседни републики като Украйна, Беларус, Молдова, Казахстан, Грузия,балтийските страни и т.н. е съставен още през 92'. Путин е наследник на всички бивши лидери и царе, които са направили кървава история на Русия. 1995 г - Пророческото интервю на Джохар Дудаев, първият президент на Ичкерия, героят на чеченския народ: https://www.youtube.com/watch?v=6MpknqyB9g0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръстенът на анакондата

    22 Март 2022 14:43ч.

    продължава бавно, но неумолимо да се затяга..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вЕрвайте си в руския нацизъм на путлер, но такива като вас лекуват само в психиатрията

    22 Март 2022 15:01ч.

    Да ви разкажа вашата "приказка" как свършва: Накрая анакондата се задавя и се самоизяжда, защото е захапала опашката си:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно ,

    22 Март 2022 15:16ч.

    си слаб и по биология.. освен че анализа ти куца..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борис Романченко на 96 г. от Харков

    22 Март 2022 15:41ч.

    Преживял хитлеристките зверства в Бухенвалд и други концлагери и убит в разрушената си къща в Харков от ракета на путлеристките военопрестъпници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • или от такава на азовците

    22 Март 2022 15:51ч.

    Как се доказва подобно твърдение ,ще споделиш ли? Или си от тия дето вярват на телевизора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ,ама не

    22 Март 2022 15:55ч.

    Бре ,че опорка,тъпня.Вземали азовците една ракета и я метнали върху къщата на стареца. А на "миролюбците" руснаци ракетите не падали в града и половината град е сринат вече от азовците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак празни приказки

    22 Март 2022 16:06ч.

    доказателства, йок.. Опорка срещу опорка.. И после всеки сам си преценя..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А не,"Новичок"-а не е нито

    22 Март 2022 15:51ч.

    химическо,нито бактериолагическо оръжие.Не се приготвя в лабораториите на КГБ,а тьотя Маша от деревня Прохоровка го забърква в кастрьола.и става идеално сиропче или кремче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    22 Март 2022 16:03ч.

    Руснаците изиграха волю-неволю някаква положителна роля в света, отричайки неолибералната идеология. Но Путин проигра предимството, което имаха, с тази война, която няма да бъде приета от никой, дори традиционалист и консерватор. Вероятно е било капан, вероятно и другата страна иска тази война, но Путин се хвана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    22 Март 2022 16:03ч.

    Прекрачвайки червената линия, Русия няма как да бъде повече права за нищо и тя подари моралната победа на прогресисткото крило в САЩ. Което ще нанесе небивали поразии оттук нататък. Също както Радев имаше предимство, преди да размаха юмруци, Путин имаше, преди да нападне. Но ще бъдат отстранени, явното зло по-лесно се отстранява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължаваш да разсъждаваш в параметрите на Западния свят

    22 Март 2022 16:14ч.

    Но той не е целия свят... Предстои пренареждане на пъзела.. А относно моралната победа да ти цитирам Макиавели по темата "Действията на държавниците трябва да се оценяват по това дали са допринесли за човешкото благо, а не от морална гледна точка”,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нАКа-47

    22 Март 2022 18:23ч.

    Ама ъв корс, че нямате, то нали и война няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия: нямаме това, нямаме онова, нямаме и срам

    22 Март 2022 22:39ч.

    И Новичок не произвеждаме, и Полоний в чая не слагаме, и опозицията не разстрелваме, нито хвърляме в затвора по измислени обвинения, и военен съд не осъди дете за игра на компютър, и никой не пращаме в лагер за писане във Фейсбук и Инстаграм, и не огранваме народа си, и същият народ ни обича и се прекланя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи