Русия: Неграмотна работа на украинското ПВО е причина за разрушенията в Спасо-Преображенския събор в Одеса

Русия: Неграмотна работа на украинското ПВО е причина за разрушенията в Спасо-Преображенския събор в Одеса

"Разпространената от киевския режим информация за разрушаването на катедралата "Преображение Господне" в Одеса в резултат на използването на високоточни оръжия не отговаря на действителността", заявиха от руското министерство на отбраната.

Както уточни министерството, всички обекти, определени за поразяване и унищожени през нощта на 23 юли, когато Киев заедно с чуждестранни специалисти подготвяше терористични атаки срещу Руската федерация, са се намирали на безопасно разстояние от храмовия комплекс. "Планирането на удари с прецизни оръжия по военни и терористични инфраструктурни обекти на киевския режим се извършва въз основа на внимателно проверена и потвърдена по няколко канала информация, като съзнателно се изключва поразяването на граждански обекти, където се намират цивилни граждани, както и обекти на културно-историческото наследство", подчерта то.

Руското министерство на отбраната нарече най-вероятната причина за разрушаването на храма падането на ракета на ВСУ поради неграмотни действия на ПВО.

"Като се имат предвид публикуваните от местни жители видеоматериали от Преображенската църква, най-вероятната причина за нейното разрушаване е падането на украинска зенитна управляема ракета в резултат на неграмотни действия на операторите на системите за противовъздушна отбрана, които ВСУ целенасочено разполагат в жилищните райони на населените места, включително в град Одеса", заявиха от Министерството на отбраната.

Преди това в продължение на няколко дни руските войски нанасяха ответни удари в отговор на атаката на Киев по Кримския мост. Така на 18 юли Конашенков заяви, че е бил нанесен групов ответен удар с високоточни оръжия по обекти край Одеса и Николаев, където са се подготвяли терористични атаки срещу Руската федерация с използване на невъоръжени лодки. На 19 юли официален представител на руското министерство на отбраната съобщи, че е нанесен групов удар с високоточни оръжия по украински обекти на военната промишленост и горивната инфраструктура край Одеса, както и по авиобаза "Канатово" на украинските ВВС, а на 20 юли - по производствени цехове и складове за невъоръжени лодки край Одеса и Иличевск (украинско име - Черноморск).

Коментари

  • Арестович

    23 Юли 2023 16:15ч.

    Още след случката в Днепропетровск го казах !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и хич да е неграмотно

    23 Юли 2023 16:19ч.

    А целенасочено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и хич да е неграмотно 23 Юли 2023 13:19ч. А целенасочено.

    23 Юли 2023 16:54ч.

    Като нищо, Спасо-Преображенския събор е към Московската патриаршия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    23 Юли 2023 16:35ч.

    ►Украинската противовъздушна отбрана разруши Одеса◄ "Зенитните ракети поразиха Преображенската катедрала, къщи и коли. Ефективността на ПВО в Одеса, този път е още по-ниска от обичайното. Най-малко три украински зенитни ракети паднаха след изстрелването, още две не успяха да поразят цели във въздуха и експлодираха няколко секунди след изстрелването." Граждани на Одеса пишат: „Тези нещастници изстреляха противовъздушни ракети срещу свръхзвукови ракети, знаейки много добре, че е невъзможно да ги свалят, само поразиха други обекти с тях"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зенитчик

    23 Юли 2023 16:58ч.

    Не се казва какъв тип са зенитните ракети. Но ако са от комплексите С 300 на Украйна със сигурност са изтекъл срок на годност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укрите модифицираха С 300

    23 Юли 2023 17:36ч.

    Модифицираха ги за да нанасят с тях удари по наземни обекти. Модификацията е като премахват устройствата за самоунищожение. ВСЯКА ПВО ракета има такива устройства. Без тях ракетите ще валят върху собствената територия, както е в случаят. Изтекъл срок не е проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едва ли са и С300. В момента вадят от складовете на Вторични суровнини стари съверски С200, а американците им изпращат едни над 50-годишни Хоук...

    23 Юли 2023 23:46ч.

    Представете си старите американски автомобили в Куба на фона на относително новите ... "Лади" Нещо подобно е и "евроатлантическите" зенитни системи правени за Миг17-Су9 - които дори в музеите липсват! А тридесет годишните Пейтриъти, които на комплект струват по ...МИЛИАРД ДОЛАРА се видя колко стават среду новите и не чак толкова новите руски крилати ракети... Е ми дерзайте - "ПВО" съвсем не означава "противовъздушна отбрана" а по-скоро помощно срество за САМОУБИЙСТВО! Ако не се съпротивляват на руските ракети - ще загубят военната си промишленост, ако се съпротивляват- ще загубят и жилищната си инфраструктура...нищо че ще обвинят безоснователно за това руснаците - такава инфраструктура НЯМА ДА ИМА и ако не дай си боже Украина оцеле, то ще измре до крак в следвашщите 5-10 години - дори ще изпревари плановете на Клаус Шваб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъ

    23 Юли 2023 17:58ч.

    Не "невъоръжени лодки", а "лодки без екипаж"! Не се предоверявайте на Google Translator.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бях убеден, че днешната руска върхушка

    23 Юли 2023 20:26ч.

    мрази народа си и не й пука колко мужици ще оставят костите си в Украйна. Днес разбирам, че на кремълските бандити и на тъпите руски генерали не им пука и за руското културно наследство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невежеството не е аргумент! (Б.Спиноза от преди 500 години...)

    23 Юли 2023 23:58ч.

    Нещо да си чувал за възстановяването на Ленинград след блокадата преди 80 години? Да си чувал за възстановяването на Лайпциг пак тогава (с методично ръководство и финансиране от тогавашния СССР)? Руснаците ще си възстановят цялата материална култура, единствения им проблем им е УНИЩОЖАВАНЕТО на генетическо ниво на "Бандеровщината". Едно време Сталин показа мекушавост, а след това Хрушчов направо предаде отбора! Питай поляците как преглъщат 100 000 убити поляци от Бандеровците под хитлериска шапка, при това 80 години по-късно! Преди 2 години преди 24февруари 2022 в руските сайтове се обсъждаше подаряването на Западна украина на Полша, защото по план там ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗБИЯТ СПЕШНО НАД ТРИ МИЛИОНА хора с Бандеровски манталитет, а на руснаците не им се занимаваше... За сега има към половин милион "утилизирани" - остават още поне 2 милиона, или в краен случай - за изгонване в Евроатлантическия свят - там да му мислят как да ги утилизират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    24 Юли 2023 12:49ч.

    Или неграмотна, или умишлена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи