Русия не успя да убеди Съвета за сигурност за независимо разследване на взривовете на "Северен поток"

Русия не успя да убеди Съвета за сигурност за независимо разследване на взривовете на "Северен поток"

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски

Само Русия, Китай и Бразилия гласуваха в подкрепа на изготвения от Москва текст, а останалите 12 членове на Съвета за сигурност се въздържаха, съобщава БТА.

Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на експлозиите от септември миналата година, които повредиха газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия и довели до изхвърляне на газ в Балтийско море, съобщи Ройтерс.

Само Русия, Китай и Бразилия гласуваха в подкрепа на изготвения от Москва текст, а останалите 12 членове на Съвета се въздържаха. За да бъде приета резолюцията бяха необходими поне девет гласа "за" и да не бъде наложено вето от страна на Русия, Китай, Франция, САЩ или Великобритания.

Русия предложи проекторезолюцията миналия месец, само няколко дни преди първата годишнина от нахлуването си в Украйна.

"Без обективно и прозрачно международно разследване няма да бъде разкрита истината за случилото се", заяви преди гласуването посланикът на Русия в ООН Василий Небензя.

 

Взривовете на тръбопровода станаха в изключителните икономически зони на Швеция и Дания. Миналия месец Швеция, Дания и Германия заявиха, че техните собствени отделни разследвания от страна на националните органи все още продължават и Русия е била информирана. В съвместно писмо до Съвета за сигурност те заявиха, че щетите са причинени от "мощни експлозии, дължащи се на саботаж". САЩ и НАТО също нарекоха инцидента "саботаж".

Повечето от членовете на Съвета за сигурност, които се въздържаха от гласуване, заявиха, че са го направили, защото трябва да се даде възможност на националните разследвания да приключат, преди да се прецени дали са необходими действия от страна на ООН.

Русия се оплака, че не е била информирана за текущите национални разследвания. Москва твърди, без да предоставя доказателства, че Западът стои зад експлозиите.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Русия не успя да убеди Съвета за сигурност

    28 Март 2023 9:06ч.

    без изненади. САЩ няма как да се съгласят да разследват себе си. решение по този терористичен акт ще има след години. не сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ревлю Плачлев

    28 Март 2023 9:16ч.

    Продължава неадекватното поведение на Москва на световната сцена. Какви "международни разследвания" ? Какви пет долара ? Та само преди година Президентът на САЩ в прав текст пред медиите каза че "Северен поток няма повече да съществува !" ... И след година изпълни заканата си, и топ-разследващ АМЕРИКАНСКИ журналист описа цялата работа как е ортанизирана и как е изпълнена ! Имаме пряко признание в престъпни намерения от главата на САЩ, с последвала реализация ! Имаме неопровержими журналистически разкрития , на които Белия дом отговаря само с "Не е вярно, не е вярно !". Имаме и МОТИВА - Cui bono ! Какво повече искат от Кремъл, и на какво разчитат с тия пусто-празни инициативи в СС на ООН ? Тази структура отдавна е тупик, не става за чеп за зеле. Дори всички непостоянни страни членки да подкрепят инициативата, САЩ-Великобритания като постоянни страни членки , ще й наложат вето ! Така че няма да мине като Резолюция, пък и да мине - какво ? Байдън ще си признае и ще се самобичува !? ... Истината е в силата , и няколко "необясними" прекъсвания на оптични кабели между Калифорния и Хавай биха били по-добър ход отколкото кухите декларации в СС на ООН .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2023 9:25ч.

    Точно това целят руснаците. ООН си отива. Заедно със света, "почиващ на правила", техните правила. И трябва постепенно да стане това ясно на всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    28 Март 2023 9:43ч.

    Ееех, мъко рубладжийска, то само от съвета за сигурност не са ви изхвърлили, той Оон щял да преосновава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    28 Март 2023 9:43ч.

    Какви са вашите правила бе Мунчо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ревлю Плачлев 28 Март 2023 9:16ч.

    28 Март 2023 9:51ч.

    фолкъна, какво предлагаш? Путин да бие с обувка по масата като Брежнев? да обявят война и да изстрелят 1000 ракети по САЩ? този казус ще се реши по-късно и определено САЩ ще си платят за него. така, че по-спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ким Чен Ун 28 Март 2023 9:43ч.

    28 Март 2023 9:53ч.

    самия ти коментар показва разбираш, какво означава "Съвета за сигурност" в ООН. нео-либерален трол толкоз. реши ли да мисли, дават на късо невроните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хрушчев

    28 Март 2023 9:56ч.

    Друг биеше с обувката (фейк, меж'прочим), не Брежнев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Хрушчев 28 Март 2023 9:56ч.

    28 Март 2023 9:56ч.

    да, сори, грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просветата !

    28 Март 2023 11:46ч.

    Колегата конкретно е споменал какво предлага... И впрочем с обувка удряше Хрущов, а не Брежнев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кот Леопольд

    28 Март 2023 9:21ч.

    Ребята, давайте жить дружно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензиновоза

    28 Март 2023 9:51ч.

    Наистина, Западът сам си признава, че е направил терористичния акт. Отказът от международно разследване е косвено самопризнание. Нали знаете, че отговор за престъплението на англосаксите все пак ще има и отговорът ще е страшен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @бензиновоза 28 Март 2023 9:51ч.

    28 Март 2023 9:54ч.

    именно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    28 Март 2023 10:20ч.

    Днеска 2 държави са заплашили света с ядрено оръжие - С. Корея и Матушката ви. Вчера и оня де пак. Тия пропаднали държави ще установяват нов ред ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обяснение

    28 Март 2023 10:46ч.

    Щото козяка още не е установил родител №2 мъж ли е, жена ли е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това за един козяк

    28 Март 2023 10:48ч.

    не би трябвало да има значение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    28 Март 2023 11:50ч.

    Аз нямам родители . Мен ме е правил Изкуствен Ентелект, само дето софтуера му се бъгнал, преди да ме отлеят на 3D принтера и затова съм малко кидирлия. Няма да ми го вързвате на кусур.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прав си, значи...

    28 Март 2023 11:58ч.

    Ясно защо си толкоз тъп и безотговорен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обръщение към всички евроатлантици

    28 Март 2023 10:52ч.

    МАХАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • причина за война

    28 Март 2023 12:12ч.

    Поради съвременните техногии и средства за наблюдение и оповестяване, в това число и космически, навярно са налице неопровержими доказателства за извършителите и тяхната конкретна виновност. За подбудите всеки лесно може да съобрази. Но политически целесъобразно е тази вина, на този етап на международните отношения, да остане в режим "неустановена". В това е руската мъдрост, християнската премъдрост, византийския държавнически дух. Защото само по себе си това събитие е стопроцентова причина за война, която новият световен полюс може да използва, ала може и да не използва. И тази позиция дава на Русия особено силна роля сега и оттук насетне в международните отношения. Това е отличен коз във време, когато международното право е отстранено, след многократна злоупотреба с него от страна на запада. Десетки и стотици са страните-жертви на западната хегемония, които могат да използват ситуацията и да потърсят възмездие от врага си, посредством нанасяне му на непоправими щети, зад същата анонимност и неустановеност, но америка вече няма да посмее да ги смаже, защото вече е слаба. Тогава западът ще се покае, ще заридае за ново международно право и ще приеме своята справедлива съдба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъка

    28 Март 2023 12:34ч.

    Хисарският политолог пак се е възпалил! Колко мъка и простотия има на този свят, Боже!, ако трябва да преразкажем класика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мандатност и мотиви

    28 Март 2023 12:44ч.

    Нека внесем малко спокойствие и разум, все пак! Има три гласа "за" конкретен текст! Останалите не са гласували "против! Въздържали са се! За какво ви говори това?! Заинтересована страна иска независимо, международно разследване по някаква грандиозна тема. Нормален човек не би отхвърлил подобно предложение. Освен в случай, че очевидно иска да се вреди и пакости. Нека практически да ги видим - кои са тези който са водени от желание за вредене, кои са недобронамерените?! Пък да си ги отбележим! Да знаем - с кого си имаме работа. Кой в чии уши шепне и дали бива чуван! Има още един мотив, който игнорирате. Някои не искат истината да излезе наяве, защото буквално ги е страх, какво ще излезе от това след това! Казвате: ами, това си е казус бели! Да, така е! Е, има страни, които си казват: Има космически щети, но има и един категоричен казус бели по-малко! Щетите не ни засягат, обаче ядрените ракети (без значение кой, кога, как, защо) дълбоко ни засягат! Апропо, ето ги страните непостоянни членки: Albania (2023) Brazil (2023) Ecuador (2024) Gabon (2023) Ghana (2023) Japan (2024) Malta (2024) Mozambique (2024) Switzerland (2024) United Arab Emirates (2023) В скобите е годината на изтичане на мандата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи