Русия награди пилотите на изтребителя Су-27, прехванал американския дрон ЕмКю-9

Русия награди пилотите на изтребителя Су-27, прехванал американския дрон ЕмКю-9

Стопкадър от видеозаписа, разпространен от американското министерство на отбраната, показващ руски изтребител Су-27 да приближава отзад дрона Ем Кю-9, започвайки да отделя гориво. Снимка: Министерство на отбраната на САЩ чрез АП

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу връчи награди на пилотите на руските изтребители Су-27 за това, че са предотвратили навлизането на дрон ЕмКю-9 на САЩ в района на действие на руската военна операция в Украйна, предаде РИА "Новости". Американският безпилотен апарат падна в Черно море, след като беше прехванат от руски изтребители.

"Министърът на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Сергей Шойгу представи за удостояване с държавни награди летците на самолетите Су-27, предотвратили нарушаването от страна на американския безпилотен летателен апарат ЕмКю-9 на границите на района с временен режим на използване на въздушното пространство, установен с цел провеждането на специалната военна операция", съобщи в изявление руското министерство на отбраната.

Границите на района са били доведени до знанието на всички ползватели на международното въздушно пространство и оповестени в съответствие с международните норми, се подчертава в изявлението, цитирано от ТАСС.

Безпилотният апарат ЕмКю-9 "Рийпър" на военно-въздушните сили на САЩ падна в международни води в Черно море на 14 март. Както по-рано съобщи министерството на отбраната на Русия, дронът е летял по посока на руската граница с изключени транспондери и е навлязъл в района на "временен режим на използване на въздушното пространство", въведен във връзка с провеждането на така наречената специална военна операция. Според руското министерство на отбраната апаратът е загубил управление "в резултат на рязка маневра" и се разбил, а съпровождащите го руски изтребители не са използвали намиращото се на борда им въоръжение и не са влизали в контакт с дрона.

Според американската версия два руски Су-27 са прехванали изпълняващия разузнавателна мисия апарат ЕмКю-9 и няколко пъти са го залели с гориво. Накрая според твърденията на Вашингтон един от руските изтребители е ударил витлото на американския безпилотен апарат, което е довело до падането му, припомня ТАСС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Не е вярно, че са го залели с водка, както твърдят някои фейк-ноивни!

    17 Март 2023 12:58ч.

    Защо да си хабят водката, когато керосинът е в изобилие? Също е съмнително, че са го препикали, но това все пак е по-възможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • енерал Иволгин о Русской водке

    17 Март 2023 13:42ч.

    Генерал Иволгин о Русской водке https://yandex.ru/video/preview/13938912689736521625 Тосты генерала Иволгина https://yandex.ru/video/preview/17713596630422590148

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Официално

    17 Март 2023 14:43ч.

    Ето копие от доклада на руския пилот, където графично е представил развитието на събитията: https://sun9-34.userapi.com/impg/SdQgw_x4jfi11ZMV0nI2NkkJ1NCUAB_9Iy1j6g/lXiz-JVnAfg.jpg?size=1080x605&quality=96&sign=4b2c7156992f4d7a6ee673e0df83a1a7&c_uniq_tag=A86fPZM6TfMg44UV8xjB5DYzDNb1A6AbfElATZCfrB0&type=album

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    17 Март 2023 13:00ч.

    Ей голям американски плач за този безпилотник .Ама тев американските терористи трябва да свикват вече със тези загуби .Няма да са първите нито последните .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-зелено воювайте

    17 Март 2023 13:09ч.

    Не са загубите проблема, ве - неекологично го сториха пустите му антиджендъри :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военкор Герман Куликовский

    17 Март 2023 13:00ч.

    "Коментирайки инцидента с дрона, трябва да се отбележи, че Щатите очевидно не са същите като преди. Преди около 70 години американците просто биха казали: "Само си помислете, инцидент. Изпратете друг разузнавач." В същото време , те не загубиха дронове, а пълноценни големи самолети, понякога с многобройни екипажи, които днес се оплакват от "неекологичното и непрофесионално поведение" на пилотите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен това руските пилоти всичките са бели хетеросексуални мъже

    17 Март 2023 13:04ч.

    Няма нито негри, нито негърки, за лесбийки са не говорим. Срамота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    17 Март 2023 13:07ч.

    и да беше написал само, "нормални мъже", щеше да е достатъчно!... ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    17 Март 2023 13:01ч.

    Русия би могла да се справя със свръх модерните американски безпилотни самолети като използва учебните си самолети и ги пригоди да изливат разреден битум, омесен с перушина или просто черна боя върху модерния MQ-9 Reaper = жътвар, или да използват опита на германците от ВСВ, когато преди да потопят вражески търговски кораб на англо-американците, самолет със спуснато въже с тежест (пудовка) е прелитал ниско и е късал антените на кораба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Звездички по фюзелажа

    17 Март 2023 13:03ч.

    Янките си мислеха, че наглостта им ще е вечно безнаказана, но това е сигнал, че препикаването тепърва започва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкритие

    17 Март 2023 14:36ч.

    ЦРУ са успели да идентифицират пилота, полял така неекологично дрона: https://rutvit.com/upload/images/2023/03/DhUIImiEpXNFl2rG1V94_14_a2f4ae260fb915977926fae26afc9283_image_original.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 13:04ч.

    "топкадър от видеозаписа, разпространен от американското министерство на отбраната, показващ руски изтребител Су-27 да приближава отзад дрона Ем Кю-9, започвайки да отделя гориво." Това са пълни глупости. Дилетантни ли са го писали или специалисти от Пентагона. Първо, вижда се, че тези следи са бели. По-вероятното е това да са кондензирали газове. Второ, ясно се вижда, че те излизат от соплата на двигателите. Трето, ако това е било изхвърлено гориво, а се вижда, че то е в близост до тези сопла, то би следвало горивото, фино диспергирано, да се самозапали. Системите за аварийно изхвърляне на гориво са разположени на други места по бомбардировачите. Четвърто, ако самолетът няколко пъти е изхвърлял гориво, дали пилотът е бил сигурен, че няма да му се наложи някоя маневра при промяна на ситуацията, за която няма да има гориво???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цък

    17 Март 2023 13:27ч.

    Абе опитваш се да разсъждаваш логично, ама не е така. Накеросиниха си го :) Между другото един от най- сериозните проблеми в реактивните двигатели е как да не угасне пламъка в горивната камера. Апропо, който е любопитен да види какво може да стори струя ускорена течност: https://youtu.be/ONdSoiI4zIA?t=80

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    17 Март 2023 13:34ч.

    Аз не съм специалист. Но в едно руско предаване наистина коментираха, че тези изтребители нямат възможност да изхвърлят гориво. И че вероятно става дума за струя в резултат на форсиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 15:27ч.

    Систета за аварийно изхвърляне на гориво трябва да е близо до бензобаковете, за да се извърши малко бързо. Освен това не следва струята да засяга структурни части на самолета. Това се извършва на скорост, близка до тази за кацане, защото тогава са най-честите случаи на изхвърляне на гориво. Не знаем, на каква височина са били самолетите, но мисля, че няма да е на по-малко от 7-10000 метра. Би следвало на тази система бордовият компютър да не разреши изхвърляне на гориво, като съобрази височината и скоростта, за да не се допусне неволна човешка грешка. А че има много бордови компютри, за учудване на много тролове тук, говори фактът, че самолетът е по неустойчива аеродинамична схема, т. е. центърът на налягането се намира ПРЕД центъра на масите, така че без компютър тази система не би могла устойчиво да лети. А е избрана именно такава схема заради високата (почти свръх-) маневреност на това семейство самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 15:49ч.

    https://tverigrad.ru/wantsay/gruzovye-samoljoty-slivayut-toplivo-pryamo-nad-tveryu/ Ето един пример, как се изхвърля гориво от транспортен самолет. Забележете, къде са струите гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    17 Март 2023 13:05ч.

    Нормално, всеки би ги наградил, на тяхно място! А, ако бяха краварите, щяха да направят и героичен екшън... Top Gun 3, примерно...;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасител на плажа

    17 Март 2023 13:26ч.

    След всеки "мирно летящи" дрон на хиляди километри от Кравария трябва да лети и колежката Памела Андерсън, за да спасява дрона от удавяне в гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасител на плажа

    17 Март 2023 13:26ч.

    След всеки "мирно летящи" дрон на хиляди километри от Кравария трябва да лети и колежката Памела Андерсън, за да спасява дрона от удавяне в гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жътварката с косата

    17 Март 2023 13:39ч.

    Тези безпилотни "Жътвари" , не са ли същите "мрачни жетвари" които отнеха живота на хиляди иракчани, афганистанци, йеменци - повечето от тях невинни цивилни ? Не са ли същите резервоари с бариеви аерозоли, които излитат от Румъния и поливат токсичните си следи върху българите ? Ден и нощ, 7/7 , 365 /година ? Ако това е същия "жетвар" на човешки животи, браво на Русия ! Бог да бъде с руснаците, амин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    17 Март 2023 13:45ч.

    тн военна операция не беше ли срещу украйна? нищо не разбирам. някой путинофил да обясни,моля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ops

    17 Март 2023 15:04ч.

    А ти, като изтъкнат американопиндософил не ти трябва много обяснение- ти си можеш свирките от малък. Така говорят в махалата ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    17 Март 2023 13:45ч.

    MQ-9 Reaper не е Гълъбът на мира, а е съвършено средство за разузнаване и убийства. Една такава "птичка" струва $56,5 млн. Тегло — повече от 2200 кг. ; скорост — 250 км/ч.; височина на полета - 15 000 м. ; «Жнец» может находиться в воздухе до 27 часов, его дальность — 1900 километров"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стопкадъра съответства на манипулация на изображение в клип

    17 Март 2023 14:04ч.

    Хората, които разбират съвсем малко от реактивна авиация, няма как да приемат, че на изхода на реактивното сопло на самолета има тръба, от където да се изхвърля гориво, което ВЕДНАГА трябва да се възпламени - температурата на изгорелите газове на турбината е много по-висока от температурана на повърхностно запалване на керосина. Ако се приеме хипотезата на американците за заливане с гориво, то това гориво трябва да изтича НЯКЪДЕ НАСТРАНИ ОТ соплата на турбините на самолета. По принцип всички турбореактивни двигатели (на военните самолети) поемат изливане на гориво с соплото на турбината , но като ФОРСАЖ на двигателя, когато допълнителното гориво ИЗГАРЯ!!! Какво да се прави, дори висшето военно командване на САЩ се напълни с ДЕБИЛИ, които считат останалото население на Света за подобни на тях ДЕБИЛИ! В противен случай щяха да измислят някаква по-достоверна хипотеза ,а не такъв технически дебилизъм. ОчеВАДНО е авторството на хора правещи видеоклипове, а не на хора управляващи реактивни самолети пък било то и т Американските военновъздушни сили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Навъдиха се спецове...

    17 Март 2023 14:22ч.

    'Айде стига журналистически глупости. Ето т.5 от инструкцията по експлоатация на горивната сшстема: "В топливной системе предусмотрен аварийный слив топлива. Включение аварийного слива производится выключателем СЛИВ ТОПЛИВА. Аварийный слив топлива следует выполнять на оборотах двигателя n2 = 80-90 % на высотах менее 1100 м и скоростях 360-800 км/ч. Контроль за сливом осуществляется по шкалам ИСТР. Прекращение аварийного слива производится отключением выключателя СЛИВ ТОПЛИВА. При остатке топлива 1500 кг и менее происходит автоматическое отключение аварийного слива топлива, после чего необходимо отключить выключатель СЛИВ ТОПЛИВА."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    17 Март 2023 15:03ч.

    Вчера руски летец изпитател беше попитан за случая с американското фърчило, който каза че тези самолети Су-27 нямат функция - изхвърляне на гориво, а безпилотникът е просто издухан като свещ от ударната вълна, равняваща се при такова приближаване на 50 тона въздушен напор. Логично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 15:18ч.

    Резервоарите за гориво на Су-27 са главно в крилете и зад пилотсокот кресло (при някои версии). Така че, ако има система за аварийно изхвърляне на гориво, то тя трябва да е близо до резервоарите. На снимката, която трбява да представи момента на разпръскване на горивото, се виждат две ясни следи, подобни на инверсните точно зад двете сопла. Някак си ми е странно да приема, че ще се изхвърля гориво зад двигателите точно по реактивната струя. По-скоро това са остатъци от продуктите на горенето, възможно в режим на форсаж на двигателя, за да се създаде зад самолета зона с голяма скорост на газовия поток и високо динамично налягане. Именно това повишено налягане може да е причината за повредата на лопатките на витлото на безпилотника. Не виждам, как мъглата от разпръснатото гориво моментално ще повреди някоя лопатка. Или пък безпилотникът умишлено да е катапултиран към водата, страхувайки се, че на сушките може да има средства за РЕБ, които да поемат управлението на самолета. Поведението на летците показва, че те са решени да прехванат целта. Не е много смислено да събориш такава ценна плячка. По-скоро мисля, че падането на безпилотника е работа на американците, за да прикрият следите си и той да не попадне в руски ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздрави за руските пилоти,

    17 Март 2023 15:34ч.

    заслужиха си наградата,нека хамериканците подсмърчат и плачат че им препикали фърчилото!Нека!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    17 Март 2023 15:46ч.

    Безпилотникът е бил толкоз възмутен от демонстративното препикаване на територия от страна на руските самальоти, че е загубил душевното си равновесие и е решил да се преквалифицира във водолаз със специално предназначение..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eвгени Василев

    17 Март 2023 16:59ч.

    Земенски също трябва да ги награди, подсигуриха Украйна с далекобойни ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Март 2023 17:25ч.

    Хич не е сигурно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи