Русия, Китай и Република Южна Африка започнаха съвместни военноморски учения

Русия, Китай и Република Южна Африка започнаха съвместни военноморски учения

Фрегатата "Адмирал Горшков" на пристанището в Кейптаун, Република Южна Африка, и преминаващата покрай нея яхта с украинското знаме. Снимка: АП

Русия, Китай и Република Южна Африка (РЮА) започнаха съвместни военноморски учения в Индийския океан край бреговете на РЮА, за да демонстрират тесните си връзки на фона на войната в Украйна и напрегнатите отношения на Китай със Запада, съобщи АП. Според ТАСС по време на съвместните военноморски учения фрегатата "Адмирал Горшков" трябва да изстреля пробно ракета "Циркон". 

Десетдневните учения, наречени "Моси Две" (Mosi II), ще съвпаднат с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година.

По-рано през седмицата в Кейптаун пристигна руската фрегата "Адмирал Горшков". От двете страни тя беше обозначена с буквите "Z" и "V", опознавателните знаци на руските войски, участващи в боевете в Украйна, превърнали се в патриотичен символ в Русия.

В знак на протест малка яхта с веещо се от нея украинско знаме премина покрай руската фрегата в пристанището на Кейптаун. В самия Кейптаун има и обявен протест пред руското консулство в града.

Пристигането на фрегатата "Адмирал Горшков" предизвика сериозни дискусии, тъй като е оборудвана с най-новите хиперзвукови ракети "Циркон" - оръжие, което според Москва може да пробие всяка противоракетна отбрана и да поразява цели както в морето, така и на сушата.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС по време на съвместните военноморски учения военният кораб трябва да изстреля пробно ракета "Циркон". Изпитанието ще представлява първото изстрелване на ракетата по време на международно учение.

Освен "Адмирал Горшков" в морските учения ще участват още руски кораб цистерна за зареждане на гориво, южноафриканска фрегата и три китайски кораба - ескадрен миноносец, фрегата и един спомагателен кораб, се посочва в изявление на южноафриканските военни.

Съвместните военноморски учения се провеждат и в момент, когато отношенията между Китай и Вашингтон са изключително обтегнати, след като китайски балон прелетя над територията на Съединените щати и в крайна сметка САЩ го свалиха.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • любител на несериозните дискусии

  18 Фев 2023 9:36ч.

  "Пристигането на фрегатата "Адмирал Горшков" предизвика сериозни дискусии, тъй като е оборудвана с най-новите хиперзвукови ракети "Циркон" - оръжие, което според Москва може да пробие всяка противоракетна отбрана и да поразява цели както в морето, така и на сушата." NO COMMENT относно предлагания ни трансатлантически медиен буламач...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  18 Фев 2023 10:28ч.

  Докога съвецките ръждиви платноходки ще си развяват коня в демократичните води на Световния океан? Трябва да се засилят санкциите срещу тоталитарната империя, в противен случай света го очакват мрачни болшевишки времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Фев 2023 12:41ч.

  Тия храбри украински защитници, чий го дирят на яхтата! Няма ли кой да ги забере за фронта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи