Русия: Камионът, взривил Кримския мост, е минал през България и още няколко страни

Русия: Камионът, взривил Кримския мост, е минал през България и още няколко страни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Десетки свидетели и очевидци са разпитани в рамките на разследването на нападението на моста в Крим, приключени са специални експертни разследвания. Това докладва председателят на следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин на среща с Путин.

Ръководителят на агенцията информира президента, че вече са извършени технически, генетични и съдебномедицински експертизи. На ФСБ и Министерството на вътрешните работи са дадени необходимите указания за провеждане на оперативни и разследващи дейности.

Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията на Кримския мост - това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Това е заявил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин след среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него експлозията, станала в събота сутринта, "със сигурност има терористичен характер". "Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака", допълва още Бастрикин.

Взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби. Това е заявил днес президентът на Русия Владимир Путин, твърди БТА, цитирайки ТАСС. Той дори е нарекъл станалото "атентат". Бастрикин потвърди тази теза и добави, че за подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави.

Според „Московски комсомолец“ е възможно камионът да е бил „зареден с бомба“ в автосервиз. Авторите на МК разглеждат две хипотези относно това кога адската машина се е оказала в камиона.

Едната е, че това е станало преди натоварването на стоката, която шофьорът Махир Юсубов е трябвало да откара до Симферопол.

Втората версия – самата стока е била „минирана“. След внимателен анализ на руските служби на потребителските данни в системата за навигация, в системата за поръчка на стоки и в търсачките на приложенията за навигация е установено, че преди пътуването на 6 октомври шофьорът многократно е проверявал един и същ маршрут в покрайнините на Белореченск – преди Краснодар на около 340 километра от Кримския мост.

Според координатите, които е въвеждал, там се намира автосервиз. Логично е преди пътуване шофьорът да провери машината, но според разследващите има едно голямо НО. На пешеходно разстояние от сервиза има химически завод за торове, където има селитра и всякакви други компоненти, от които могат да се възползват украинските служби. Така се ражда версията за това, че камионът може да е зареден в автосервиза. Втората е – че е натоварен „зареден“ товар.

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди  съоръжението, което бе открито през 2018 г. и през последните месеци служеше за снабдяване на руската армия във войната срещу Украйна. При инцидента загинаха трима, а до сега Русия се въздържаше да обвини Украйна за атаката. Киев не е поел отговорност за взрива.

Във връзка с извънредното положение ръководителят на Следствения комитет каза още: "Дадени са съответните указания за провеждане на оперативно-издирвателни дейности на органите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи на Русия". По експлозията на Кримския мост е образувано наказателно дело по член "Тероризъм".

 

 

Коментари

  • Манастирки

    09 Окт 2022 21:23ч.

    И какво направихте в отговор? Нииииищоооо! Затова сега сте го закършили. Ако отговаряхте адекватно ( в смисъл 100 пъти по-силно) щяхте да сте приключили операцията още на 26 Февруари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    09 Окт 2022 22:04ч.

    Как не са роди един с такъв ентилект и решителнос в Русия? Или и там не им дават изява?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    09 Окт 2022 21:24ч.

    Безсрамната психосекта ДБ и Кокорчо сигурно ще бъдат много щастливи от евентуално замесване на България в терористичния акт. Приближава ни до войната, за която жадуват толкова много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    09 Окт 2022 21:41ч.

    Айде ся, а вие руските фашета /ака бивши комунета/ не се ли радвате ката ден от убийствата на толкова много хора в една безсмислена война, който май вече стигнаха и надминаха общо 100 000 души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бен

    09 Окт 2022 21:25ч.

    Лидера съвсем ясно намеква на България да не си пъха гагата дето не трябва. Дано на управляващите България им уврат кухите тикви , че трябва да обявят пълен неутралитет и да не дават оръжие на откачалките укри. Иначе България ще изгори в задаващата се война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв лидер.

    09 Окт 2022 22:25ч.

    Психопатът в бункера ли имаш предвид? А, и между другото научи пълен и кратък член.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидерът е Путин

    09 Окт 2022 22:32ч.

    Какъв лидер и въпросителна ?????, а не точка. Първо ти се научи. Лидерът е един и това е Путин. Другите са плява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв филолог?

    09 Окт 2022 22:40ч.

    Дори не знаеш къде се слагат запетайки. Сигурно минаваш за умнокрасив, но не си и красив, защото всеки фен на укро-нацизма излъчва сатанизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    09 Окт 2022 23:12ч.

    Я по-добре погледни какво си написал. Май ти не си наясно с употребата на пълен и кратък член. Както не ти е ясно подлог и допълнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    09 Окт 2022 21:33ч.

    Теракт! Болгария, грузовик - нито един патрон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР

    09 Окт 2022 21:36ч.

    Накрая много ясно се чува че акта е извършен от службите на Украйна ИИИИИ руски граждани които са извън страната и са помагали за всичко това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как камионът е прескочил Черно море

    09 Окт 2022 22:01ч.

    за да премине от България в Грузия? С ферибот ли, за друг начин не се сещам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктория

    09 Окт 2022 22:50ч.

    Камионът и бил фрашкан и със зелени пачки, които са му отваряли всички врати, или?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Окт 2022 23:14ч.

    Варна-Поти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    09 Окт 2022 22:36ч.

    И какво излезе?!? Руснаците нямат ни един шпион в българските служби, акамиоин с 10 експлозив минава 5 граници и едно КПП на самият мост и никъде никой не го проверява. Единствено не е ясна ролята на КГБ в тая драма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Купувам камион - 20 тонен

    09 Окт 2022 22:43ч.

    Спешно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подготовка

    09 Окт 2022 22:45ч.

    И какво излиза, че подготовката за терористичния акт е направена в България при безконтролният достъп до страната ни от украинци като бежанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А от къде е тръгнал?

    09 Окт 2022 22:48ч.

    Чий е камионът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айдееее, Радев май се размина с президентската република

    09 Окт 2022 23:25ч.

    след такава новина идеща от България, прочее чиста случайност е ЧЕ камиона е следвал пътя на биолабораториите на здравнозагриженият за чуждите войски пентагон...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само такава новина

    10 Окт 2022 2:21ч.

    ни липсваше. Някой много иска да ни вкара в мелето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако взривът е поставен в България от украинските служби,

    10 Окт 2022 6:40ч.

    Радевите служебници ще ли обяснят какво търсят украинските служби в България, която е в ЕС и НАТО, а Украйна не е? И каква отговорност ще поемат за въвличането на България в международен терористичен акт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    10 Окт 2022 7:17ч.

    Тънък момент е,че в някои други издания се говори за два камиона. Под"чужди служби" вероятно имат предвид американците с неформалното съдействие на нашите ( ако въобще са им казали).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    10 Окт 2022 11:08ч.

    Това не е вярно! Грешката е на източника на информацията. Взривът е поставен сигурно в БАЛКАРИЯ, със столица Налчир, в Кавказ. От там е много лесно да се прекоси Армения и т.н. по посочения маршрут. Балкария действително навремето е била основана от тогавашните българи в рамките на Киевска Рус, които после в 9 век приемат исляма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    10 Окт 2022 11:40ч.

    Това е само една грешка на източника на информацията, да напише България, вместо Балкария! И умните хора могат да си представят, как е възможен предложения маршрут?? Предположенията за натоварването на камиона в Бургас няма практичен смисъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ферибот Бургас-Поти

    10 Окт 2022 17:18ч.

    Маги, вземи си думите назад. Преди няколко дни гръмна цех за взривни материали във Вазовките заводи. Последният не е в Балкария, а в България, край Карлово и от взрива мяха заметени някакви следи, най-вероятно, защото вече няма живи свидетели на това, което е правено като последно в цеха. Трима загинали работници и една с опасност за живота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи