Русия изведе в орбита сателит на Иран

Русия изведе в орбита сателит на Иран

Руска ракета, пренасяща сателит на Иран, е била изстреляна в космоса днес, предаде Ройтерс. Успешното извеждане в орбита е част от задълбочаването на връзките между двете държави, изправени пред санкциите, наложени им от Запада. Иран твърди, че сателитът е проектиран за научни изследвания в области като радиацията и наблюдение на околната среда за целите на земеделието. ​​​​​

Дистанционният сензорен сателит "Хайам" е бил изведен в космоса от руска ракета "Союз" от космодрума "Байконур" в Южен Казахстан, откъдето се извършват космическите полети на Русия. На видеоизлъчването в Ютюб на руската космическа агенция "Роскосмос" се вижда, че изстрелването е осъществено в 8:52 ч. московско време (съвпада с бълг.).

Техеран отхвърли обвиненията, че сателитът може да послужи за разширяване на разузнавателните способности на Москва в Украйна, като заяви, че Иран има пълен от контрол върху него от самото начало на проекта.

Вестник "Вашингтон пост" съощи миналата седмица, че американските власти са загрижени за новосъздаденото космическо сътрудничество между Русия и Иран, опасявайки се, че сателитът не само ще помогне на Кремъл в Украйна, но и ще предостави безпрецедентни възможности на Иран да извършват наблюдение над военни обекти в Израел и другаде в Близкия изток.

Иран твърди, че сателитът е проектиран за научни изследвания в области като радиацията и наблюдение на околната среда за целите на земеделието. 

Русия се опитва да задълбочи отношенията си с Иран след 24 февруари, когато нахлу с хиляди войници в Украйна. През юли руският президент Владимир Путин посети страната за първата си международна визита извън територията на бившия Съветски съюз от началото на военната кампания на Русия в Украйна. 

По време на визитата върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей заяви пред Путин, че Техеран и Москва трябва да останат бдителни пред "измамите на Запада".

Космосът е една от областите, в които Съединените щати и Русия поддържат традиционно сътрудничество и силни връзки, независимо от геополитическото напрежение между Москва и Вашингтон. 

"Роскосмос" и "НАСА" наскоро сключиха споразумение за транспортиране на астронавти от двете държави до Международната космическа станция, въпреки скорошните изявления на Кремъл, че може да се оттегли от МКС в даден момент в бъдеще.

Владимир Путин наскоро замени известния с гръмките си изказвания и поведение ръководител на "Роскосмос"  Дмитрий Рогозин с бивш съветник по отбраната, което беше рязка промяна за руската космическа агенция.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    09 Авг 2022 12:02ч.

    Стига са пъшкали Сащ със загриженост на постиженията на хората по света, че вече не са дори смешни, жалки са с опорките си за сдържане на прогреса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гиди ватници пиени! Как смеят! Санкции! Строги мерки! Къде блее световната прогресивна либерастия???

    09 Авг 2022 12:12ч.

    Ракети и технологии ш'ми развиват тия суровинни придатъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    09 Авг 2022 12:13ч.

    Гледах го на живо и бе интересно (поне за мен).Мина по масло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ария: мъка ми е за жълтите шестолъчни

    09 Авг 2022 12:28ч.

    Проектът Голяма Евразия бе задействан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Авг 2022 12:30ч.

    Трябва да ти е мъка за пияните мужици, там е трагедията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    09 Авг 2022 14:13ч.

    Наблюдател, добре си се загрижил за западните евроджендърчета недоклатени! Похвално! А пият, щото взорът им изход не види - няма газ, водица etc.! Сполай ти, баце-наблюдателю, че си толкова съпричастен! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байконур

    09 Авг 2022 12:34ч.

    От Байконур изстрелват цивилни сателити. От Плисецк изстрелват военни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    09 Авг 2022 12:49ч.

    А кога ще изстрелят на Куба, Беларус и Еритрея ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    09 Авг 2022 14:16ч.

    Мужик, не мисли, не се напрягай! Когато му дойде времето (по Дедо!), тогава! До тогава вземай редовно хапчета и всичко за тебе ще е ОК! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиквайте, Иран е глобална сила

    09 Авг 2022 13:59ч.

    Много лесно наса може да бъде заместена. затова тя се натиска да работи с руснаците. Наса скоро ще изпадне изобщо от космическия прогрес. Освен това да се лъже не е хубаво. Още никой човек не е стъпвал на Луната. Тепърва предстои, ако се случи. За Марс изобщо да не говорим-там човешки крак може да стъпи само, ако е на труп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Авг 2022 15:17ч.

    Мисля,че е време да си пиеш хапчетата,мужик. Дано ти стигнат копейките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    09 Авг 2022 14:21ч.

    Спътници изстрелва, но пирони и подшипники не може да произведе. И кафеварки тоже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И западът не може.

    09 Авг 2022 14:30ч.

    Могъщият Китай му ги произвежда. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Луканов от Плевен, деге!

    09 Авг 2022 15:03ч.

    Пък аз ей досега четох за Илко Ескенази, как получил наградата Йони Нетаняху посмъртно. Как стават тия работи?! И за на Робърт Максуел дъщерята пишеше малко. Ще взема и аз като нацистите да се оттегля в Латинска Америка, докато мине бурята. Това е оптимистичен вариант. При песимистичния - няма да мине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи