Русия изтри предложението си за промяна на границите в Балтийско море

Русия изтри предложението си за промяна на границите в Балтийско море

Предложение на руското министерство на отбраната за преразглеждане на морските граници в източната част на Балтийско море днес бе изтрито от официален сайт, след като предизвика объркване и опасения сред членовете на НАТО Финландия, Швеция, Литва и Естония, предаде Ройтерс.

В официалния проект на министерството на отбраната пишеше, че при измервания на границата от съветско време през 1985 г. са били използвани морски карти от средата на ХХ век и те не отговарят на по-съвременните картографски координати. Предложението обаче днес бе изтрито от официалния сайт, на който беше публикувано. На мястото му имаше единствено съобщение, гласящо: "Черновата е изтрита", без да се дават повече подробности. Агенция Ройтерс отбелязва, че руското министерство към момента не е отговорило на запитване за коментар.

В изтрития проект не бе уточнено как точно би могла да бъде променена границата и дали е имало консултации с други страни с излаз на Балтийско море. В документа се набляга на морските граници в близост до руските острови във Финския залив и до други край бреговете на градовете Балтийск и Зеленоградск в руския Калининградски ексклав, който граничи с Полша и Литва, посочва ДПА.

Междувременно руските планове за преразглеждане на морските граници в Балтийско море предизвикаха загриженост сред европейските им съседи. "Това е още едно доказателство, че агресивната и ревизионистична политика на Русия представлява заплаха за сигурността на съседните държави и на Европа като цяло", се казва в изявление на литовското външно министерство. То нарича документа "преднамерена, целенасочена и повишаваща напрежението провокация", която цели да сплаши съседните страни. Министерството каза, че ще извика руския посланик в Литва и ще обсъди документа заедно с партньорите си.

Финландският президент Александeр Стуб написа в социалната мрежа "Екс": "Русия не се е свързвала с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги - спокойно и въз основа на фактите".

Началникът на шведската армия Микаел Бюден предупреди за териториалните амбиции на Москва в Балтийско море, особено по отношение на големия шведски остров Готланд. "Сигурен съм, че Путин е насочил взора си към Готланд", каза Бюден пред германската медийна група Ер Ен Де. "Целта на Путин е да придобие контрол над Балтийско море", добави той. "На пръв поглед това е абсурдна идея", заяви министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна. "Не може да се изключи, че документът е опит да се всее смут", добави той.

По-рано днес руските информационни агенции съобщиха, че военни източници отричат проектът да е опит за разширяване на територията на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че зад инициативата не стоят политически съображения.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • А дали е така,

    22 Май 2024 17:49ч.

    кой ще ми каже……. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Май 2024 19:07ч.

    Ние Българите да решим да си върнем териториите от преди 5000 г преди Христа ще се ширим на 3 континента .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полк. Гиркин/Стрелков

    22 Май 2024 17:53ч.

    Власовецът Путин или неговите трима двойници е един от най-слабите ръководители на Русия КАК СТАТЬ ВОЖДЁМ Юрий Мухин https://www.youtube.com/watch?v=ty_cfgS2vzk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скритата част от айсберга

    22 Май 2024 18:40ч.

    Тая братоубийствена война е именно заради прибързани действия на агента на СБУ Гиркин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък

    22 Май 2024 18:22ч.

    Пилците се броят на есен! Това се казва от Българският народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    22 Май 2024 18:38ч.

    Разшириха НАТО към Швеция и Финландия на инат, по заповед на дълбоката държава във Фашингтон, напук на хелзинкския процес в Европа и пословичната шведско-финландска неутралност, и без да вземат под внимание вота на народите. Защо Русия изобщо трябва да ги жали за нещо, след като американците за сетен път си действат като окупатори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мразят ви

    22 Май 2024 19:34ч.

    Шведите и финландците и искат да са в Нато, бе комуне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти сънуваш бе, хисарски

    22 Май 2024 20:20ч.

    Не искат бе, насила ги натикаха дъртите ам. педерасти като теб, жалък балкански реститут-плебей такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    22 Май 2024 21:02ч.

    Не, него го обичат шведите и финландците. По розови прашки и начело на хайдушкото чеверме най- го обичат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи