Русия иска Киев незабавно да освободи митрополит Павел, наместник на Киево-Печорската лавра

Русия иска Киев незабавно да освободи митрополит Павел, наместник на Киево-Печорската лавра

Русия настоява за незабавното освобождаване на намиращия се под домашен арест в Украйна наместник на Киево-Печорската лавра, митрополит на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) Павел и оказване на медицинска помощ. Това се посочва в разпространено днес изявление на специалния представител на руския външен министър за гарантиране на правото на свобода на религията Генадий Аскалдович, съобщава ТАСС.

„Дълбоко сме разтревожени за съдбата на Владика Павел, който, както знаете, е под домашен арест и в електронни окови. За хората с добра воля неговата фигура придобива образа на мъченик за православната вяра.  На този фон връх на цинизма са думите на Володимир Зеленски, който каза, че Украйна е територията на най-голямата религиозна свобода. Настояваме за незабавното освобождаване на митрополит Павел и оказване на подходяща медицинска помощ“, се казва в изявлението. Както отбелязва руският дипломат, с действията си киевският режим упорито продължава политиката на морален терор срещу съграждани и вярващи в периода на Великия пост. „Режимът на Володимир Зеленски упорито се стреми да нанесе решително поражение на православната вяра в Украйна“, заявява Генадий Аскалдович. - Този факт беше цинично потвърден от съветникана Зеленски Михаил Подоляк, който каза, че е необходимо да се "прочисти" УПЦ веднага след началото на специалната военна операция. Всички тези политикани смятаха, че  „прочиствайки” образованието, културата и медиите, също толкова лесно ще се справят и с духовната сфера. Те обаче сгрешиха. Силата на духа и силата на вярата се оказаха по-силни от страха от репресии. Възхищаваме се на смелостта и твърдостта на привържениците на истинската православна вяра в Украйна, начело с митрополит Павел, самоотвержено защитаващи своята обител“.

Специалният представител на руския външен министър отбеляза, че Зеленски е обидил дълбоко предстоятеля и членовете на Синода на каноничната Украинска православна църква, „арогантно отказвайки да се срещне с тях и да изслуша техните аргументи“. "Тях ги вълнува не свободата на религията, а всепозволеността на сектантството - добавя дипломатът. - Сигурни сме, че последствията от стореното от тях няма да закъснеят. Зеленски и всички богоборци от властта ще бъдат възнаградени за техните греховни дела и завинаги ще им се прикрепи позорната слава на гонители на Украинската православна църква (УПЦ). И Православната църква, както неведнъж се е случвало в историята, ще устои и ще пребъде, въпреки тежките изпитания, които я сполетяха, за разлика от нейните гонители, чието място отдавна е запазено на бунището на историята."

На 1 април Службата за сигурност на Украйна обвини митрополит Павел в подбуждане на религиозна омраза и оправдаване на действията на Русия. Той бе изпратен под домашен арест за два месеца, като трябва да излежи този период с електронна гривна в района на Киев, далеч от манастира, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • MMN

    05 Апр 2023 12:00ч.

    Ще го освободите вие или ние ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Апр 2023 17:33ч.

    И двете еврейски правителства се бъркат в Божиите дела ....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Николова

    06 Апр 2023 7:56ч.

    Сайтът си е много добре и със съдържание, и с оформление. Няма нужда от промяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много по-интерсно е да се знае друго

    05 Апр 2023 12:04ч.

    Кой не иска да бъде освободен един митрополит?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Апр 2023 12:05ч.

    Не е работа на Русия. Това е в правомощията на т.нар. Вселенски Патриарх. Ама да "да чакаш от умрял писмо". Първо ще трябва да пита задоокеанските си покровители!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    05 Апр 2023 21:38ч.

    Ало, ретранслатора, ти имаш ли поне бегла идея кой е този вселенски патриарх, защо все още го наричат така и какви правомощия има. И още един въпрос, имаш ли идея що е то Православна Църква? Добре е, когато човек не е положил минимум усилия за просвещаване по дадена тема, да се въздържа от препоръки. Разбира се ако не си е поставил за цел да разруши авторитета си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Апр 2023 22:23ч.

    Оле затвори очички, имам представа от Източно православие, защото съм християнин, но и се интересувам живо от проблемите около нашата най-права вяра. Т.нар. вселенски патриарх е е всичко друго, но не и вселенски. Цар без царство. Колко са християните в Константинопол?! Този се изживява, като последна инстанция, а всъщност е кукла на конци. Колкото до руската декларация не и е работа, защото така потвърждават украинските съмнения за използване на православието от Москва за геополитически цели. Искам да напомня, че при посещението на руския патриарх в София, последният пожела да даде благословията си на току-що избраният български президент Радев, но той отказа, защото вече е получил от българският патриарх и не му е работа на руснака. Имам забележка и към г-н Дачков. Преди време редовно публикуваше мнения на митрополит Николай и то точно по геополитически въпроси свързани с руските църковни щения, например за признаването на украинската независима църква (православна)! За сега толкова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Московските патриарши изнасят икони от Лаврата

    05 Апр 2023 12:21ч.

    https://t.me/news_5ua/46365?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пфу, че си неграмотен!

    05 Апр 2023 12:55ч.

    Не можеш да напишеш едно изречение правилно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лаврата на живо

    05 Апр 2023 12:28ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=bmt4-DueKIs

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Него

    05 Апр 2023 13:08ч.

    Защо библейските времена се повтарят в толкова перверзна форма и отново евреи са тези, които разпъват на кръст христианството този път в неговата последна - православна крепост? Яростната русофобка г-жа Коен, която години наред се облажваше от своята русофобия на синекурни посланически постове, преди време каза, че не можело да има фашизъм в Украйна, щото видите ли Зеленски бил евреин. Доказателство ли е това срещу Русия, или саморазобличение в полза на негласната истина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние определяме кой е евреин и кой не

    05 Апр 2023 13:48ч.

    Адолф Шикългрубер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадировци започнаха да заплашват руснаците с война, ако не построят джамия в Москва

    05 Апр 2023 13:10ч.

    Рашата не си гледа собствените проблеми, а тръгнала да "решава" чуждите. Кадировци обещават да пратят в затвора или унищожат всеки руснак, който се противопоставя на "волята на Всемогъщия". За тях няма значение с кого ще се бият - украинци или руснаци. (ВИДЕО) >>> https://t.me/uniannet/94338?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Апр 2023 13:41ч.

    Трол!!! Преди няколко години Путин покани Ердоган за откриването на голяма Джамия е Москва! https://www.mediapool.bg/putin-i-erdogan-otkriha-v-moskva-nai-golyamata-dzhamiya-v-evropa-news239555.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ретранслатора 05 Апр 2023 13:41ч.

    05 Апр 2023 15:10ч.

    Функционално неграмотен ли сте?! Или не можете да си преведете от руски, а в същото време путинофил:) Москва е най-големият мюсюлмански град в Европа. В Москва има шест джамии, но кадировци искат нова. И причината не е в защита на хората, изповядващи исляма, а в заявяване и парцелиране на власт от кадировците в тази най-голяма европейска столица Москва. А руснаците/московчаните се страхуват и естествено протестират. Кадировците не са толкова вярващи, колкото радикализирани. Путьо неслучайно е дал разточителна власт на Кадиров като негова марионетка в Ичкерия, да държи радикализираните ислямисти в Ичкерия под контрол, но напоследък му се изплъзва властта. Чуйте в клипа от линка как се заканват на руснаците да ги унищожават, ако не им построят нова джамия в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Апр 2023 22:26ч.

    Прочете си заглавието- "Кадировци започнаха да заплашват руснаците с война, ако не построят джамия в Москва"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Grethen

    05 Апр 2023 14:51ч.

    Нямат уважение и страх от нищо. Сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В името на Отца, и Сина и Светия Дух

    05 Апр 2023 14:57ч.

    Молете неуморно Небесния Отец за великденско чудо - сатанистката хунта да се срине, а този достоен митрополит да поведе вярващите отново към храмовете на Лаврата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярващи от ПЦУ в Буковина изгониха от църквата московски свещеници, които не позволяваха да се опява загинал герой

    05 Апр 2023 16:45ч.

    https://t.me/news_5ua/46386?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    05 Апр 2023 16:46ч.

    https://t.me/news_5ua/46387?single

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи