Русия и Украйна се договориха да спазват примирието

Русия и Украйна се договориха да спазват примирието
Москва и Киев се договориха да спазват политиката на "прекратяване на огъня" по време на разговорите в Нормандския формат в Париж. След близо 9-часови преговори представителите на Париж определиха дискусиите като "добър сигнал". Струпването на руски войски близо до границата с Украйна породи опасения, че Кремъл планира нахлуване в своята съседка Украйна.

 

Съветникът на френския президент Еманюел Макрон, който е присъствал на преговорите, подчерта, че преговорите в Париж са били за разрешаване на сепаратистките конфликти в Източна Украйна от 2014 г., а не за заплахата от руска инвазия сега.

„При сегашните обстоятелства получихме добър сигнал“, каза той.

За първи път от 2019 г. Украйна и Русия се договориха да подпишат съвместно споразумение с Франция и Германия за продължаващия конфликт между украинските сили и сепаратистите в източната част на страната.

Четирите нации работят за постигане на мирно споразумение за Източна Украйна от 2014 г. и са известни заедно като Нормандската четворка.

Съвместното споразумение ангажира двете страни с „безусловно спазване на прекратяването на огъня“ и насрочва нова среща за след две седмици в Берлин.

Споразумението за прекратяване на огъня от 2014 г., преподписано през 2020 г., помогна за прекратяването на най-тежките битки за два региона в Източна Украйна, които отнеха живота на около 13 000 души.

Пратеникът на Кремъл Дмитрий Козак каза, че основният резултат от четиристранните преговори с участието на Франция и Германия е споразумението за запазване на примирието.

Той каза, че "въпреки всички различия в тълкуванията, ние се съгласихме, че прекратяването на огъня (в Източна Украйна) трябва да се поддържа от всички страни в съответствие със споразуменията". Той добави, че за момента среща на върха с участието на държавни глави "не е на дневен ред". Той настоя, че ситуацията в Източна Украйна - където проруските сепаратисти обявиха отцепили се региони, и напрежението по границата, са "два отделни въпроса".

Пратеникът на Украйна Андрий Ермак, говорейки пред репортери поотделно, каза, че преговорите "не са били лесни". „Много важно е, че днешното споразумение е първият смислен документ, по който успяхме да се договорим от декември 2019 г., когато президентът Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски се срещнаха в Париж".

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

  • жалко

    27 Яну 2022 13:31ч.

    Вече се мержелееха съветските танкове как влизат в киев, путин се уплаши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друга гледна точка

    27 Яну 2022 13:40ч.

    Ако бяха оставили на Жириновски, щеше да има Киев бомбили, нам объявили, что началася война. Отдавна има такива мечти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    27 Яну 2022 13:42ч.

    Може пък Путин да се е уплашил от германските каски на украинците, кой знае?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странното е, че съвсем национал-германски стил от края на 30-те години на миналия век...

    27 Яну 2022 13:51ч.

    ...западните СМИ постоянно тръбят за руска опасност и за струпване на руски войски на границата, явно полуидиотите на Запад са забравили, че за отбрана също е необходима концентрация на войска. Ако не бяха дислоцирани руските дивизии на западната си граница, то в донецка и луганска област отдавна да е започнал и завършил геноцидът над рускоезичното население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалко на 27.01.2022 в 13:31

    27 Яну 2022 13:51ч.

    и снн мислят така. язък...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ко бяха оставили на Жириновски

    27 Яну 2022 14:05ч.

    Винаги съм казвал че руснаците сглупиха с путин, трябваше жириновски да е вожда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    27 Яну 2022 14:22ч.

    напънала се брацката савецка планина, и родила мишленце. И кво стана, ултиматумите им вече не хваштат дикиш на запад?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я па Я

    27 Яну 2022 14:28ч.

    Това е временно спазване на точка 1 от Минските споразумения и представлява километър напред от една светлинна година, свързана с руските искания към САЩ и запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Яну 2022 14:34ч.

    Ами сега! Какво ще правят американските ястреби?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    27 Яну 2022 15:23ч.

    Какво ни правите на луди. Русия не е страна в конфликта. Украйна трябва да спазва Минските споразумения, а гарантите Германия и Франция да и изпънат ушите. Стига лъжи и манипулации. Зеленски твърди че вече осма година бил във война с Русия, пък призовава да я санкционират ако нахлуела в Украйна. Няма ли психиатри пита се в задачата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Яну 2022 15:25ч.

    Хм! Никой не чуваше нищо за франсетата и изведнъж... честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    27 Яну 2022 15:31ч.

    Мисля, че пратката с германските каски свърши работа и охлади страстите, перфектна и практична пратка за кухи кратуни! Питайте някой германец дали му се ходи на руският фронт, и ще разберете колко насмешливо е цялото дрънкане на оръжия, особено от нашите гриндер вазелини...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Причината е ясна

    27 Яну 2022 16:06ч.

    Путин не иска да лее кръв в Донбас и Украйна, затова не тръгва първосигнално. Той каза че смята руснаците и украинците за един и същи народ, все едно ние да напираме да се бием с македонците. Вместо това внушава респект и охлажда горещите глави. Това е мъдро, защото времето работи за него, икономическото положение (хладилника) винаги взема връх на пропагандата и емоциите (телевизора), само че трябва време за да се включи здравия разум. То и студеното време действа охлаждащо и отрезвяващо на емоциите, такава е човешката физиология, не особено различна от животинската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    27 Яну 2022 16:10ч.

    Т. нар. "новина" е пълен и абсолютен ФЕЙК. Русия срещу никого не е откривала огън, че да договаря "прекратяване на огъня". "Прекратяване на огъня" може да има между Донецката и Луганската република от една страна, и украинската хунта от друга - но не и между Украйна и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакам зимната олимпиада

    27 Яну 2022 16:21ч.

    Тогава колективният запад ще разбере за ответните руски мерки и теглилки, които ще станат руско-китайски. Войната не се отменя, но примката се затяга. Засега печели Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Засега печели Китай

    27 Яну 2022 16:31ч.

    Китайскиа комунизъм е най правилен щото е научен и сътворен от др.мао, а съветския е грешка и извращение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайскиа комунизъм е най правилен щото е

    27 Яну 2022 18:31ч.

    имперски капитализъм от феодален тип.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като стана дума

    27 Яну 2022 22:30ч.

    за китайският комунизъм си спомних как едно време се замервахме с епитети със китайските другари. Ние на тях им викахме ревизионисти/щото искали да ревизират марксизъма -ленинизъма / а те ни викаха на нас догматици. Щото ние не искахме да ревизираме нищо а чисто и просто безметежно да си вярваме в собствената правота. И кво стана? Нашата вяра се съкруши а те претопиха марксизма и конфуцианството и отляха несъкрушима идеологическа сплав. Върви ги стигай сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    28 Яну 2022 0:44ч.

    Въпросъте защо е публикувана тази дезинформация, но информираните читатели, както личи по коментарите, разбират манипулацията. Както се вижда от комюникето на срещата (https://www.elysee.fr/en/emmanuel-macron/2022/01/26/declaration-of-the-advisors-to-the-n4-heads-of-states-and-government ), няма никакво "Съвместното споразумение ангажира двете страни с „безусловно спазване на прекратяването на огъня“, защото само Украйна от четирите страни трябва да спазва това изискване, а другите не са страна в конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На снимката:

    28 Яну 2022 12:44ч.

    Путин разговаря с телевизор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЮРО

    28 Яну 2022 12:51ч.

    Кога Германия и Франция ще си изтеглят войските от Украйна? Щото и те колкото Русия са страна в конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Русия и Украйна се договориха да спазват примирието"

    28 Яну 2022 14:29ч.

    е поредното манипулативно заглавия на "Гласове". По-горе има и коментари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи