Русия и Украйна се договориха за временно прекратяване на огъня и хуманитарни коридори

Русия и Украйна се договориха за временно прекратяване на огъня и хуманитарни коридори

Украйна и Русия постигнаха съгласие за съвместно предоставяне на хуманитарни коридори и временно прекратяване на огъня на завършилите към 20 ч. българско време преговори между двете страни в Беларус.

Министерствата на отбраната на двете държави се договориха за формата на режима за поддържане на хуманитарни коридори за изход на цивилно население, както и за евентуално прекратяване на военните действия в този сектор. Това заяви помощникът на руския президент Владимир Медински. "Основният въпрос, който беше решен днес, е спасяването на хора, цивилни, които се озоваха в зоната на военни сблъсъци", каза Медински, изявлението беше излъчено от RT.

Според него това е значителен напредък.

Помощникът на президента отбеляза, че страните са обсъдили в детайли и трите блока въпроси - военни, международни и хуманитарни, и "бъдещото политическо уреждане на конфликта". Както посочи Медински, позициите на страните са ясни, изписани точка по точка, а по някои от тях е намерено взаимно разбирателство. Това беше потвърдено и от ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк. 

"Русия и Украйна трябва да създадат канали за комуникация и взаимодействие, за да осигурят хуманитарни коридори в близко бъдеще за евакуация на граждани, както и доставка на продукти и лекарства", заяви ръководителят на президентската канцелария Михайло Подоляк. 

Украинската делегация не е получила обаче резултатите, на които се е надявала, и ще продължи диалога в трети кръг от преговорите, каза Подоляк.

"Единственото нещо е, че хуманитарният аспект е обсъден достатъчно подробно. Много градове са обградени. Има драматична ситуация с храната и лекарствата", каза той.

"Тоест, не навсякъде ще се спира огъня, а само на местата, където ще бъдат разположени хуманитарните коридори докато тече евакуацията", подчерта Подоляк.

За тази цел в близко бъдеще ще бъдат организирани специални канали за комуникация и взаимодействие и ще бъдат установени подходящи логистични процедури.

"Третият кръг от преговорите с Украйна ще се проведе през следващата седмица", заяви от своя страна ръководителят на руската делгация Леонид Слуцки. "Споразуменията между Русия и Украйна скоро ще бъдат утвърдени на най-високо ниво", допълни той.

На втория кръг от преговори Москва беше представена от помощника на президента Владимир Медински, заместник-министъра на външните работи Андрей Руденко, заместник-министъра на отбраната Александър Фомин, ръководителя на комисията на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки и руския посланик в Беларус Борис Гризлов.

Министърът на отбраната Олексий Резников, ръководителят на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия, заместник-министрите на външните работи Николай Точицки, Михаил Подоляк, заместник на Върховната Рада Рустем Умеров, първият заместник-ръководител на украинската делегация в Тристранната контактна група Андрий Костин дойдоха на срещата от Киев.

 

Коментари

  • Постовете под излъчванията за войната са в един дух, поддържат момчетата си

    04 Март 2022 1:57ч.

    Ребята, берегите себя , вся Россия болеет сердцем и душой за вас, вернитесь ЖИВЫМИ ! МАТЕРИ , ОТЦЫ, ЖЕНЫ , ДЕТИ , ЖДУТ ВАС !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коридорски

    04 Март 2022 8:33ч.

    До сега тези, които дават "коридори" за евакуация на цивилни, са именно руските военни. Ясно защо - искат да могат пуцат с тежко въоръжение без риск да засегнат невинните... И обратно, тези които не се възползват от коридорите са украинците. Нац-батальони, азовци, айдари, правосековци и т.н. държат цивилните като живи щитове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червена шапчица Цирконка

    04 Март 2022 9:17ч.

    След края на срещата, която е само за тупкане на топката, след което най- после Путин ще даде картбланш на Кадиров за прочистване на Киев и Мариупол !!! Само в Мариупол 30 000 чакала от батальоните от „Азов“, „Айдар“ и „Десен сектор“ чакат срещата си с Бандера и Шукевич !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gregorii

    04 Март 2022 9:18ч.

    Баси, как все още има хора дето поддържат лудия Путлер, нищо чудно, че и Хитлер е имал фенове по целия свят! А и Хитлер и Сталин са първи дружки до 22.06.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    04 Март 2022 10:12ч.

    Явно руснаците ще задействат сирийския начин на водене на война - бомбардировки до откат. Те май само това могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи