Русия и Сирия ще издигнат копие на “Света София”

Русия и Сирия ще издигнат копие на “Света София”
Сирийски и руски частни фондове предложиха да съградят отново религиозната сграда в сирийския град Ал Сукайлабия в западната провинция Хама.

 

Какви обрати! Исторически музей от 1934 г., на 10 юли 2020 г. турският президент върна статута на джамия на базиликата “Света София”. А ето че днес тя би могла да има по-малка сестра в Сирия. Сирийски и руски частни фондове предложиха да съградят отново религиозната сграда в западната провинция Хама в Сирия. Според ливанската медия Al Modon подготвителните работи на мястото трябва да започнат през август. 

 

Идеята дошла от сириеца Набел ал-Абдуллах,

 

лидер на милиция, подкрепяща режима, който получил съгласието на епископа на православната църква в Хама. 

 

Идеята била представена на руската Дума, която се съгласила да подкрепи проекта. Депутатът Виталий Милонов заяви пред руският сайт RIA Novosti, че “смята Сирия за подходящо място за изграждане на копие на “Света София” и че “православните християни в Сирия биха могли да помогнат за построяването ѝ”. Тази подкрепа бе потвърдена и от посещението на руска военна делегация в сирийския град Ал Сукайлабия, където тя трябва да бъде построена.

 

Наследството е политически залог

 

Този проект е материален и косвен отговор на Русия, за да изрази несъгласието си със спорното решение на турския президент да превърне “Света София” в джамия. Това подчертава депутатът Виталий Милонов: “Сирия, за разлика от Турция, е страна, която показва ясно възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог. Президентът Башар ал Асад никога не би прехвърлил катедрала от една деноминация в друга”. 

 

Според географа, специалист по Сирия Фабрис Баланш, 

 

Русия на Владимир Путин се утвърждава като “защитник на християните”.

 

В интервю за reforme.net той показва как изграждането на нова “Света София” в Сирия обслужва конкретни стратегически интереси: “Докато Ердоган се представя като новия халиф на мюсюлманите, Путин не би могъл да постъпи другояче, освен да припомни ролята на Русия като защитник на православните и на останалата част от християнския свят”.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • д-р Захари Бисеров

  07 Авг 2020 8:42ч.

  Този път Ердо сбърка фатално. Това няма да бъде забравено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северно сияние

  07 Авг 2020 11:38ч.

  Тия французи не се усещат. Продължават да играят по гайдата на радикалния ислям и шефовете им ционисти, наричайки законно избраното светско правителство в Сирия "режим". Нямат оправяне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  07 Авг 2020 11:41ч.

  Темнейшия пак направи ход с коня...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Авг 2020 12:07ч.

  Копия на “Света София” има МНОГО по Света. Архитектурата й е послужила като идея за повечето джамии построени по времето на Османската империя, а и за джамиите които се строят сега в Турция. "Копие" НИКОГА не може да земени оригинала. Новата черква в Сирия все пак ще послужи като обединително звено на християните в Близкият Изток, а те там не са малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците

  07 Авг 2020 12:08ч.

  Руснаците вече направиха копие на Райхстага от шпертплат, щурмуваха го и го завладяха. Даваха го по телевизиите им. Що да не направят и Света София. Интересно, минарета от шпертплат дали ще има. Че ако няма Рамзан Кадиров може и да се ядоса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има и други подобни копия на велики паметници на културата по света

  07 Авг 2020 12:16ч.

  Ватикана за $300 млн., 1500 строители и 4 години. Това е равносметката за построяването на най-голямата християнска църква в света – базиликата Божията майка на мира в Ямусукро, Кот д’Ивоар, известна още като Ватикана в джунглата Мегаломанското творение е почти точна реплика на базиликата Св. Петър в Рим, с нейния ренесансов купол и вътрешен двор. То е замислено и осъществено от Феликс Хуфуе-Боани (1905 – 1993) – първият президент на Кот д’Ивоар и третият най-дълго управлявал държавник след Фидел Кастро и Ким Ир Сен, който премества административната столица на Кот д’Ивоар от 3-милионния Абиджан в 150-хилядния Ямусукро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето и линк:

  07 Авг 2020 12:18ч.

  https://www.lifebites.bg/vatican-v-junglata/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците на 07.08.2020 в 12:08

  07 Авг 2020 12:32ч.

  Невъзможно е да се преглътне победа на руснаците, знам, че ти е трудно и обсесията боде неудържимо винаги. Синдрома на съветската тьшча тресе яко... Мога да ти препоръчам добър психиатър, но за да не умреш от яд, удряй редовно по 100 г. полска водка, гарантирано потушава мъката от руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По каноните на Православието

  07 Авг 2020 12:38ч.

  в момента руската Православна Църква е расколническа. Нейният предстоятел Кирил ( патриарх на Москва и цялата Руска федерация ) не споменава името на Вселенския Патриарх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Авг 2020 12:49ч.

  Превръщането на “Света София” отново в джамия от Ердоган бе повече политически ход, отколкото нужда. В Истанбул има 3113 джамии, две от които построени в последните години от Ердоган. С този си ход, Ердоган ясно заяви, че вече не се интересува от Европа и ЕС. ЕС от 1987г лъже Турция, че ще я приемат като член на съюза. А откакто турците завладяха Константинопол “Света София” вече е тяхна СОБСТВЕНОСТ и могат да правят каквото си искат с нея. Англия и Франция помагаха на Османската империя за да запази целостта си. Сега е нахално да се възмущават. Знаете ли, че по време на Кримската война Франция участва с два пъти по голяма армия от Турция и дава три пъти повече жертви? Загиналите французи по време на тази война са повече от загиналите американци по време на Първата Световна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Авг 2020 13:02ч.

  "в момента руската Православна Църква е расколническа" Бъркаш я с украинската. В руската Православна Църква НЯМА раскол. (Научи какво означава раскол). Православната църква е най-демократичната религиозна организация в Света. ВСЯКА партиаршия е САМА ЗА СЕБЕ СИ! И патриарха й НЕ отговаря пред "Вселенския Патриарх". Сам си отговори на въпроса: Възможно ли е патрирах със седалище в мюсулманска държава, да командва патриарси на християнски държави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По каноните на Православието на 07.08.2020 в 12:38

  07 Авг 2020 13:17ч.

  Още един "християнин", дето се кръсти с лява ръка и носи червен конец против уроки! Изключи му компютъра и го попитай що е то евхаристийно общуване, па глей сеир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  07 Авг 2020 13:31ч.

  Православната църква е едната истинската църква на Христа и борбата срещу нея се води с всички средства и на всяка цена от фалшивата духовност с нейните демонични имитации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Авг 2020 13:43ч.

  Кремъл вместо да се занимава с щуротии по-добре бързо да се подготви за бъдещата подялба на Ливан ! Макрон вече сериозно говори за интервенция. Бейрут вече е бил руски. През септември 1774г експедиционния корпус на капитан Михаил Кожухов превзема града...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Авг 2020 13:53ч.

  Ливан? Не им трябва на руснаците таралеж в гащите. Това с черквата е по-добър ход. Православните в Ливан са над 40%. Едно от най-разпространените мъжки имена там е Йесу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наивник

  07 Авг 2020 13:55ч.

  Аз пък си помислих, че патриотинът Валерко е поел инициатива да отдели от скромните си спестявания за да издигне точно копия на катедралата на мястото на софийската джамия. Много съм наивен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Авг 2020 14:10ч.

  " софийската джамия" - с име Баня баши джамия е построена от Мимар Синан. Друга джамия в София построена от него е на името на Мехмед Соколу. Сега я знаете като църква Свети Седмочисленици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците на 07.08.2020 в 12:08 на 07.08.2020 в 12:32

  07 Авг 2020 16:43ч.

  Не само съм я преглътнал, но и дълбоко уважавам. Но споменах за нещо друго, за шпертплатовия Райхстаг на Шойгу, който между другото не е и служил. Тази пародия я осмяха самите руснаци. А ти дори не знаеш как се пише тёща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да гу издигнат да мойм да ги пугрибем там в тоо храм

  07 Авг 2020 19:14ч.

  ПУТЛИР И ДЕ АСАД съдистити на свита, да им убърним вулвити на дъштирити с хъстара нъвнка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон вече сериозно говори за интервенция.

  07 Авг 2020 19:15ч.

  Макрон доскоро сериозно квичеше на Тръмп да не го изоставя при евакуацията от Сирия. Пак му се е дощял четвъртит от Хизбула?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шойгу, който между другото не е и служил,

  07 Авг 2020 19:40ч.

  е брилянтен военен организатор. На него принадлежи формулировката "постоянни пристанищни улеснения", която позволява на РФ да държи в пристанищата на Маракайбо и Хавана по един МРК без договор за военна база, за радост на САЩ. Докато неслужилият Тумбак войвода може само да се напишка, докато стреля с автомат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман

  07 Авг 2020 20:33ч.

  Решението на Ердоган е бездарна политическа провокация. Сирийско-руското решение е ялов опит за реципрочен политически отговор. Нито едното, нито другото има нещо общо с вярата и религията. А колкото до църквата, тя отдавна е превърната в инструмент за геополитическо противопоставяне. А ние си губим времето да коментираме политически баналности. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диана

  07 Авг 2020 23:46ч.

  А, и да турнат вътре Путин от шоколад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато не унищожи света, аз Шойгу не го признавам

  08 Авг 2020 0:29ч.

  Виж, като го унищожи, може да си нацвъка катедралите из цял свят. Боядисани в зелен военен цвят като главния храм на руската армия с мощите на Хитлер в парка Патриот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да сложът вътри и удрезаната тситса на зойа кусмунафскайа

  08 Авг 2020 1:04ч.

  да йа рупат рускити вуйничита дукат бийат тшекий връз нейа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  08 Авг 2020 8:48ч.

  Уникално глупава идея. Света София е исторически паметник събрал пластовете на 1500 години. Тя е ценна като оригинал. Като паметник на имперска гордост. Как би могла да бъде повторена и то там, където не и е мястото? Може ли бякой да копира полуразкритите от реставраторите и полуунищожени още от византийско време от иконоборците мозайки? А очуканите антични мраморни колони, домъкнати от Ефес, поради некадърността на византийските майстори да ги изработят? Ще ги има ли четирите минарета, които не са от днес, а също са на няколко века? Пропуканите плочи, изядените от времето тухли? Не, ще бъде нещо фалшиво. Паметник на политически амбиции, съчетани с глупост и липса на култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  08 Авг 2020 8:58ч.

  Дори копието на Венеция, Санкт Петербург е строено от италиански и френски архитекти, руснаците нямат нито ресурс, нито архитектурна подготовка да построят подобен гигански монумент. Достатъчно е да отидете в СПБ, и да сравните как са се проявявали "вносните архитекти", и по-късните им съветски "майстори". С изключение на т.нар. "сталински проекти", всичко останало е неописуема скръб, и се саморазрушава в гротескни мащаби. Освен това другарите братушки са извънредно крадливи, това, което струва да речем 5млрд рубли и по проект времето за строеж е 2г., накрая излиза 25млрд, след 10г. туткане...и никой не може да обясни къде се е дянала разликата в парите, това е реален случай за един стадион там, медиите им го дъвкаха цяла година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  08 Авг 2020 10:33ч.

  До По каноните на Православието на 07.08.2020 в 12:38: На някои предатели много им се иска да наричат "Вселенски Патриарх" един лукав турски гражданин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  08 Авг 2020 11:13ч.

  До По каноните на Православието на 07.08.2020 в 12:38: На някои предатели много им се иска да наричат "Вселенски Патриарх" един лукав турски гражданин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един лукав турски гражданин, който

  08 Авг 2020 12:10ч.

  за капак е капитан от запаса на турската армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков на 08.08.2020 в 11:13

  08 Авг 2020 13:30ч.

  Ти разбра ли изобщо каква е темата на статията? Не, нали? Но пък за беля си грамотен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх-че, от "Света София" е останал само

  08 Авг 2020 14:21ч.

  купола над средокръстието. Ако броиш за паметник на имперска гордост пристройките тип тенекиено гаражче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  08 Авг 2020 15:35ч.

  Не познавам такъв термин в архитектурата, “средокръстие”, може да е семинаристки, така и звучи. Останалото са глупости на някой, който не разбира нищо, но има самочувствието да спори със специалист и дори да демонстрира пренебрежение. Анонимността в такива случаи помага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята дошла от сириеца Набел ал-Абдуллах, лидер на милиция, подкрепяща режима

  09 Авг 2020 7:24ч.

  Ясна е работата, някои мислят да усвоят едни пари и да духнат. Май наистина по-добре да я повторят от шпертплат тогава. Ако въобще вдигнат нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи