Русия и САЩ започват преговори в Кайро за инспекции на ядреното оръжие

Русия и САЩ започват преговори в Кайро за инспекции на ядреното оръжие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Представители на Русия и САЩ се събират утре в Кайро за разговори до 6 декември, които ще бъдат посветени на възобновяване на инспекциите на реципрочна основа по договора "Нов СТАРТ" за съкращаване на ядрените оръжия, предаде БТА. Москва обаче заяви, че е малко вероятно да бъде постигнат бърз пробив, отбелязваКайро Ройтерс.

Съединените щати очакват възможности за възобновяване на диалога с Русия по въпросите на стратегическата стабилност. Това пък заяви по.рано в интервю за РИА “Новости” временно управляващата американското посолство в Русия Елизабет Руд. Тя увери, че президентът Байдън остава ангажиран с определянето на механизма, който ще замени руско-американския Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му през 2026 г..

"Ще продължим да водим дискусии в рамките на Двустранната консултативна комисия - механизма на Договора “Нов СТАРТ” и ще очакваме възможности за възобновяване на стратегическия диалог", обяви Руд. 

 

Елизабет Руд, временно управляваща посолството на САЩ в Русия

Тя подчерта, че Съединените щати и Русия запазват двустранните канали за управление на рисковете, особено в ядрената сфера. По думите й именно тези въпроси са били обсъдени на срещата в Анкара на 14 ноември между директора на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин. 

Елизабет Руд каза още пред РИА Новости, че Русия и САЩ продължават да обсъждат по "специални канали" размяна на затворници, която да включва американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан. 

Грайнър не се е оплаквала от условията в наказателната колония, където излежава присъдата си по обвинения в притежание на наркотици, заяви Руд. Тя каза, че от американска страна се опитват да получат достъп до баскетболистката.

По-рано този месец Русия заяви, че се надява на размяна на затворници със САЩ, която да включва оръжейния търговец Виктор Бут.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Трънката

    28 Ное 2022 17:12ч.

    Що па баш у каирото са си аресале ? Да беа дошле у назе .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи