Русия и САЩ се споразумяха да възобновят преговорите за Нов СТАРТ

Русия и САЩ се споразумяха да възобновят преговорите за Нов СТАРТ

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс - снимка: Асошиейтед прес

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

САЩ и Русия се споразумяха да възобновят преговорите във връзка с договора Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, заяви вчера говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс. Преговорите във връзка с договора бяха преустановени още преди нахлуването на руските сили в Украйна, съобщава БТА.

Прайс съобщи, че двустранната консултативна комисия, която е част от механизма за прилагане на договора, ще проведе заседание "в близко бъдеще".

През август Русия преустанови сътрудничеството, изразяващо се в провеждането на инспекции по силата на договора, като се аргументира със забраните за пътуване, въведени от САЩ и съюзниците им във връзка с нахлуването в Украйна.

Нов СТАРТ, който влезе в сила през 2011 г., въвежда ограничения за това какъв брой стратегически ядрени бойни глави могат да разполагат САЩ и Русия.

Двустранната консултативна комисия последно заседава през октомври 2021 г., малко преди Русия да започне да придвижва войските си към границата с Украйна.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Думата на годината :

    09 Ное 2022 7:42ч.

    ДОГОВОРНЯК и пак ДОГОВОРНЯК :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    09 Ное 2022 7:53ч.

    Същото е станало преди години когато руснаците демонстрираха стратегическата ракета Сатана. Сега показаха Сармат, Посейдон и Кинжал и отново ще има преговори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такива преговори на парче са абсолютно безплодни

    09 Ное 2022 8:17ч.

    Фазата, на която са двете свръхсили, е генерално споразумение за подялбата на света от нивото на "Ялта",защото двете заявили се цивилизационни системи (Китай, за добро или зло, все още не е такава) са очевидно несъвместими и по-нататъшното развитие на едната система предполага премахване на другата система.Готови ли са янките за мащабно изтегляне в стил "Афганистан-2021"от половината свят!?Байдън, а не Тръмп, е доказано способен да го направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Фурсов

    09 Ное 2022 9:23ч.

    "Защото смъртта на Кадафи показа, че със западните хора не може да се има работа. На Кадафи му беше обещан живота, той включи телефона си и след това беше убит. И когато Хилари Клинтън казва, че „дойдохме, видяхме, и той умря“ и при това се смее, става ясно, че имаме работа само с елементарни бандити, с организирани престъпни групи. И тогава мисля, че започна подготовката за това, което се случи тази година."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не трябва да сключва договори със САЩ

    09 Ное 2022 11:38ч.

    Американците не ги спазват, нарушават ги и ги прекратяват когато е изгодно за тях. Сега се уплашиха от новите оръжия на Русия и затова заговориха за нови договори. Не бе отдавна, когато излязоха от Свободно небе, от ограничение на средно действащи ракети и от ЩИТ договорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи