Русия и Китай започват съвместно военноморско учение с бойни стрелби във водите край Япония

Русия и Китай започват съвместно военноморско учение с бойни стрелби във водите край Япония

Китайският и руският военноморски флот провеждат съвместни учения на 23 октомври 2021 г. в източните води на Източнокитайско море

В сряда Китай и Русия ще започнат едноседмични съвместни военноморски учения с бойни стрелби в Източнокитайско море, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Целта е партнйорите да засилят сътрудничеството си във все по-напрегнатия западен Тихи океан.

"Активната част на учението ще включва съвместни ракетни и артилерийски стрелби по въздушни цели, артилерийски стрелби по морски цели и отработване на съвместни действия срещу подводници с практическо използване на оръжия", се казва в руското изявление.

В ученията, наречени "Морско сътрудничество 2022", ще участват флагманът на Тихоокеанския флот на Русия - ракетният крайцер "Варяг" - една фрегата и две корвети, се казва в изявлението, като се добавя, че Военноморските сили на китайската армия ще изпратят два разрушителя, два патрулни кораба, многофункционален снабдителен кораб и дизелова подводница.

Китайски самолети също ще вземат участие, се казва в съобщението.

"Основната цел на учението е да се засили военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република и да се поддържат мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион", се казва в изявлението.

Китайските военни все още не са коментирали изявлението на Москва.

Досега Китай отказва да осъди открито непровокираното нападение на Русия срещу Украйна, като в същото време увеличи икономическата помощ за съседката си, увеличавайки двустранната търговия до рекордни нива в подкрепа на руския бизнес на фона на западните санкции.

Руското изявление идва по-малко от седмица, след като Япония обяви, че увеличава бюджета си за отбрана и ще придобие оръжия с далечен обсег на действие, позовавайки се на нарастващите заплахи за японската среда за сигурност. Китай и Русия са сред тези заплахи и предстоящите учения са знак за засилване на китайско-руското сътрудничество около Япония, което включва съвместни въздушни учения в близост до японското въздушно пространство и дори обиколка на основните японски острови от съвместна китайско-руска флотилия през 2021 г.

През юни Токио заяви, че е проследил осем руски и китайски военни кораба близо до своите води в рамките на една седмица.

Анализаторите отбелязаха тогава, че китайската и руската военна активност е притеснителна за Япония.

"Проследяването на движението на руските и китайските военни сили натоварва ресурсите на японските сили за отбрана", заяви през юни пред CNN Джеймс Браун, доцент по политически науки в университета Темпъл в Токио.

 

Източник: CNN

 

 

 

 

Коментари

  • Кукер

    21 Дек 2022 21:07ч.

    партнЙорите???? До тук стигнах някъде... Гласове, малко повече внимание от редакторите, моля. Сериозни журналисти сте и доста умни хора ви четат. Мен не ме бройте в това число.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кан Кан

    21 Дек 2022 23:20ч.

    кви са тия партнЙори бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи