Русия готви нова офанзива в Донбас и провежда съвместни учения с Беларус

Русия готви нова офанзива в Донбас и провежда съвместни учения с Беларус

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за нова офанзива в Украйна, пишат в поредната си сводка експерти от Института за изследване на войната на САЩ (ISW).

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че няма индикации, че Русия се готви за мирни преговори и че руският президент Владимир Путин продължава да преследва максималистичните си цели за Украйна.

Столтенберг заяви, че Русия може да мобилизира до 200 000 военнослужещи и продължава да се сдобива с оръжия и боеприпаси чрез увеличаване на вътрешното производство и партньорства с авторитарни режими като Иран и Северна Корея.

Началникът на съвета на армейските резерви на украинските въоръжени сили Иван Тимочко съобщи, че руските сили укрепват групировката си в Донбас като част от очакваното настъпление, и отбеляза, че руските войски ще трябва да започнат офанзива поради нарастващия вътрешен натиск.

Изявленията на Столтенберг и Тимочко потвърждават предишна прогноза на ISW, че руските сили подготвят почвата за настъпление в Луганска област през следващите месеци.

Руските "военни кореспонденти" също продължават да посочват, че руското медийно пространство подготвя почвата за нова офанзива.

"През последните три дни Русия вероятно е превърнала разузнавателните си атаки край градовете Павловка и Угледар в по-координирана офанзива", смята британското разузнаване. "Тези населени места се намират на 50 км югозападно от Донецк, а през ноември 2022 г. Русия използва 155-а бригада морска пехота в неуспешна офанзива в този район. Части от 155-и полк отново част от силите с размерите на поне бригада, които вероятно са напреднали с няколкостотин метра отвъд малката река Кашлагач, която бележи фронтовата линия от няколко месеца."

"Руското командване вероятно се опитва да разработи ново направление на настъпление в контролираната от Украйна част на Донецка област и да отклони украинските сили от сектора Бахмут. Съществува реална възможност Русия да продължи да печели на местно ниво в този сектор. В същото време е малко вероятно Русия да разполага с достатъчно налични войски в района, за да постигне пробив с оперативно значение.

Същевременно стана известно, че САЩ са пратили първата партида от 60 бойни машини на пехотата Bradley за Украйна. Командването на транспорта на въоръжените сили на САЩ (TRANSCOM) заяви, че от Северен Чарлстън, Южна Каролина, е потеглила пратка от над 60 Bradley, които ще осигурят на украинските сили допълнителни офанзивни и отбранителни способности. Ведомството посочва, че транспортното командване на САЩ доставя първата партида бойни машини на пехотата Bradley на Украйна като част от пакета за военна помощ на стойност 2,85 млрд. долара, обявен по-рано през януари.

Междувременно на фона на продължаващите бойни действия в Украйна в Беларус започна съвместно мащабно учение с руската армия.

Темата на учението е "Вземане на решения за използване на регионалната групировка от войски за гарантиране на военната сигурност на съюзната държава".

Това означава, че ще бъде упражнение по взаимодействие в щаба на съвместната група войски, която се създава в Беларус заедно с руснаците.

Според Беларус това "е още една стъпка в подготовката на съвместното оперативно учение "Щит на съюза - 2023", което ще се проведе в Русия през септември 2023 г.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Нищо неказваща статия с източник Днес.бг

    31 Яну 2023 13:31ч.

    Кому е необходима, или има някакво негласно споразумение за обмен на информационна плява между сайтовете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, поне е весела

    31 Яну 2023 13:46ч.

    и издържана в прав трансатлантически стил. Ние пращаме оръжия и подкрепяме укронацитата по всякакъв начин, ама според Столтенберг, Русия била тая, дето не подавала индикации за мирни преговори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква007

    31 Яну 2023 13:39ч.

    Ако Русия не се заеме сериозно с Одеса и Николаев на югозапад и с Харков на изток, чакат я печални резултати, включително и ликвидирането на Руския черноморски флот, след което и превземането на Крим от към морето. Нищо добро няма в безкрайното точене на бавни и неефективни военни действия. Сивков казва - настъпил е последният шанс. Ако профукат и него, жална й майка на РФ. Дали с конвенционални или с ЯО, все тая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквенско

    31 Яну 2023 14:37ч.

    мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потенциал

    31 Яну 2023 14:56ч.

    Русия има 5 пъти /пет пъти/ мобилизационния потенциал на Украйна. Руският ВПК е несравнимо по-голям от този на Киев, дори да сравним с нарастващия брой оръжия които получава Украйна от Запад. Въобще не спрягаме ядрения арсенал на Русия и опцията за нанасяне на тактически ядрени удари по ВСУ , Русия може да смаже Украина в конвенционална война. Това е аксиома и никакви брътвежи - ама това, ама онова , не променят аксиомата. Въпросът е А ЗАЩО НЕ ГО ПРАВИ ? Защо цяла година Русия провежда някакви непоследователни военни телодвижения - ха напред, ха назад, играе боксов мач с една ръка, очеизвадно и за външната публика, и за руснаците - Русия не се бие за Победа ? Хем декларира че тази война е жизненоважна за нея , хем я води все едно че е военна интервенция в Чад, или Мали... ? Причините също очеизвадно не са военни. Причините са политически и са в Кремъл. Руският елит до самия връх , е "пробит" , води тази война /идиотски наречена СВО/ в тежко шизофренно състояние. Пред вътрешната публика я представя като война на оживяване и оцеляване / а тя в голяма степен е такава !/ , а за себе си я води като "договорняк" с Врага. Бабло, бабло, бабло ! Двата начина на водене на война са несъвместими , т.е. - съвместими са, но не водят до Победа, такава каквато я иска руския народ. Затова моята прогноза е - или Кремъл се взема в ръце и започва да ВОЮВА - брутално и с всички военни ефективи , стигайки да полската граница ! Или в Кремъл ще има преврат, и ще дойдат сурови руснаци, "силовики" , които пак ще направят същото. Само че без тези лица, които гледаме в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно прав е Потенциал-а

    31 Яну 2023 19:22ч.

    От доста време това го повтаря и В.Вацев - че в Русия е назряла революционна ситуация и тя е на прага на истинска, грандиозна революция, с мащаб като тази от 2017 г. В този смисъл Путин, който е неолиберал /сам се определя като такъв и също за НЕболшевик/ вече издиша. Трябва да му се отдаде дължимото за това, че спря колонизацията на Русия и възвърна суверенитета и. Но, с подобни убеждения /по същество - про-западни/той повече не само не може да направи, но и ще бъде /и вече е/ във вреда. Руският народ, както и други народи по света, очаква новият Сталин. И той ще се появи, защото го изисква историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    31 Яну 2023 14:06ч.

    Самите руснаци признават, че танковата им армия е на светлини години от тези на Червената Армия. Поради това се затрудняват да осъществят т.нар. разсичащ удар срещу украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    31 Яну 2023 14:10ч.

    https://www.pravda.ru/news/world/1795284-invasion2force/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсичащ удар

    31 Яну 2023 15:24ч.

    Съвременните войни, тази в Украйна го потвърждава, когато две двете те страни са съизмерими по сила, танковете НЕ СЕ ПОЛЗВАТ за разсичащи удари. Епохата на танковите пробиви тип Майнщайн и Катуков, е безвъзвратно останала в ВСВ... Днес танковете се ползват като огневи точки, "укрепточки", малко назад от предната линия на съприкосновение. Не се ползват за пробиви и в групи, защото системите за противотанкова борба, ПТУР са силно усъвършенствани. И може да стане така, че един супермодерен танк за 5 милиона долара да бъде унищожен от двама бойци с една ПТУР за няколко хиляди долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • енергетик

    31 Яну 2023 14:17ч.

    "Западни, украински и руски източници продължават да посочват, че Русия се готви за нова офанзива в Украйна" аз бях останал с фчипитлението, че руснаците отстъпват панически, свършили са оръжието, джепането и всичко каквото, паднал им е таквоз... бойния дух, и е само въпрос на време великите укри да влязат в москва... какво става, бре, партнърс и присъдружни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МЕЧ

    31 Яну 2023 14:48ч.

    Работайте братья!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Яну 2023 15:01ч.

    Да е честит рожденият ден на руският ген. Чуйков, дето екстра го е наденал на Паулус край Сталинград! То и на Путин отдавна му писна да се обяснява с всякакви изгубени в превода - бе, то му казваш Русия идэт, то разбрало - идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    31 Яну 2023 15:10ч.

    Вчера слушах по френското радио SUDRADIO разговор с бивш офицер от разузнаването на Швейцария.Той и друг път го е казвал но пак го каза:Русия не искаше тази война.Но западат я наложи.И Зеленски бе готов на един момент за преговори но не позволиха.После - от 2014 западат усилено готвеше за война уСрайна.Преговорите бяха завеса за тази подготовка.УСрайна бе готова да настъпи в не защитените Донбас.За да защити тези територии,населени с предимно руско население,Русия започна изпреварваща офанзива.Което е отбелязано и в устава на ООН -за защита на малцинства и застрашени групи.И друго каза но няма смисъл.Който се интересува знае истината.А тя е-западните педали подържат нацисткия режим защото са обсебени от идеи за завладяване ресурсите на Руската федерация. А вие,дето сте фоби, можете да лаете колкото искате.И....да не забравя-дано ви се връща един ден. Слава на Русия срещу античовеците и сатанистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ядрен потенциал

    31 Яну 2023 15:17ч.

    Особен интерес представлява въпросът, а защо РФ не се насочи към използването на ТЯО за да съкруши ВСУ на фронтовете ? По-горе в поста "потенциал" обясних че Русия съвсем спокойно може да смаже Украина с конвенционалните си сили , за 2-3 седмици. Условията са - Обща мобилизицаия , Военно положение , преминаване на руската икономика на военни релси, хвърляне ВСИЧКО за фронта. При изпълнени условия Украина ще бъде прегазена от Луганск до Лвов. Затова няма нужда от нанасяне на ТЯО, съответно радиоактивно замърсяване на територии, които после ще бъдат руски. Удари с тактически ядрени заряди имат смисъл само ако на терен руската армия /по някакви причини/ - се задъхва, изнемогва, и съществува реалната опасност ВСУ и западните помощни части да нахлуят на територията на РФ. Такава хипотеза предполага че тази война е абсолютно "спонтанна" и се води без "договорняк" от двете страни... Но не е така. Договорнякът е видим от първите дни на т.н. СВО , параметрите на войната са уточнени предварително. И нито е предвидено руската армия да влезе в Киев, нито пък ВСУ да превземе Луганск, Донецк и дори Севастопол. Предвидена е някаква делба, някаква разграничителна линия, реперите за която можем да се досетим по указите на Путин за приемане на четирите области в състава на РФ. Путин и Байдън/или тези там зад него/ , под диктовката на Дълбоката Държава, са договорили да се спретне една "войничка". Да тече "бабло" за всяка страна. Да се поизбият няколко стотин хиляди рускоезични. Путин да представи войната като "отечествена" пред вътрешната публика. Да получи 1/5 от територията на Украйна , или както казваше Бендер - мелкое пижонство ! Типично за манталитета на Путин. Това ще бъде представено като изключителна победа за Русия , а дефакто е загуба на 4/5 от исконната руска територия Украина. Хайде, да речем че Галичина не бива да се спряга, ами Киев, Харков, Одеса ??? Та това е руска плът, която Кремъл се готви трайно да хариже на Запада заради договорняка ? Затова не се използва ТЯО на фронта, дори няма намеци за такова нещо. Дори няма "устрашение" от руска страна за подготовка за нанасяне на удари с ТЯО ! Знае се че ако отдела към МО, отговарящ за ядрените наличности получи заповед да ги изкара от складовете, да ги раздвижи малко, да ги "разходи" ... дори и без крайна заповед да ги използва, това веднага би се засякало от западните средства за наблюдение и предупреждение. Всеки ядрен заряд при транспортирането си оставя радиоактивен "шлейф" около себе си. Това може да се засече ! И тогава на Запад г0vното ще се дръпне от ужас ! И Зеленски ще получи немедлено нареждане да капитулира. Но Кремъл не прави това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-oпит за хипотеза

    31 Яну 2023 15:29ч.

    В началото Русия използва елитни и подготвени части.И имше относителен успех.В началото Украйна използваше опълчението.Русия понеси неприемливи загуби в елитните части.Трябваше да ги замени с редовна армия.Тя в голямата си част не беше подготвена и резултата е този.Мобилизационния резерв?И тук нещата не са в полза на Русия!По принцип 10%.Обаче Украйна тил не и трябва/доставя се от ЕС и САЩ/ не и трябват и обучаващи офицери.Та може мобилизационния резерв на Украйна да се окаже по голям.В Русия на практика трябва преобучаване на запасняците.Дори пехотинец му трябва 6м.Русия обаче има смазващо превъзходство над НАТО в ядрените оръжия и начините на ''доставка''САЩ поддържат патова ситуация!И тя ще продължи ако СВО има ограничителни рамки наложени от неизвесно кого!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Путин

    31 Яну 2023 15:43ч.

    Даде срок мисля месец който изтича 15февруари ,тила да заработи ефективно.Няма да стане.Очаквам кадрови и институционални промени до края на февруари.Вероятно ще ползват опита на Сталин.И ако до май пата продължи Герасимов и Шойгу ще отекат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    31 Яну 2023 16:46ч.

    Сигур ще видим Армата най-сетне. Представяте ли си - Затворници навигират Армата ! Страшно оръжие , без аналог ! Немските Леопарди изпадат в недоумение ! Или може би някаква друга бронетехника ? Или Су57 може би ? Управлявани от хората на Пирожкин ! Представяте ли си ги - без зъби, но целеустремени !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • немските леопарди, като немските тигри - обречени да бъдат металолом

    31 Яну 2023 17:01ч.

    Да, ще има бой и с Армата по дебелите ви глави. Представяме си го и ни напушва на смях още отсега от пердаха, който ще отнесете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те това е то...

    31 Яну 2023 16:53ч.

    Спецовете под чехъл и по пижами на райенца разказаха играта и на руснаци и на американци. То такива анализи и по военните академии не могат да изтропат. А бе бойковци, що не лъснете бастуна, с Миа например, че да се успокоите поне малко. Или пък си спретнете едно соаре, може и да ви излезе късмета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    31 Яну 2023 17:09ч.

    старата практика на разселване на населението и създаване на анклави от кремъл. и сега вече търчат да "помагат".накрая това ще им изяде главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи