Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В стратегически военен ход въоръжените сили на Русия въведоха в експлоатация и поставиха в бойна готовност новоразработената междуконтинентална балистична ракетна система RS-28 „Сармат“.

Висшият изпълнителен директор на „Роскосмос“ Юрий Борисов официално обяви началото на операциите на тяхната нова ракетна система „Сармат“.

С впечатляващ обсег от 18 000 километра, ракетната система „Сармат“ е способна да достави до 15 спускаеми ракети. Това е в рязък контраст със системата „Ярс“, която със значително по-нисък полезен товар от само 4-6 бойни глави е ограничена от драстично по-малък обсег.

Специализираният военен сайт bulgarianmilitary.com изчислява, че разрушителният потенциал на един „Сармат“ може да опустоши територия, надхвърляща размера на Франция или Тексас.

Първият изпитателен изстрел на системата се състоя през месец април 2022 г. Тази усъвършенствана система е готова да заеме позицията, която преди това заемаше системата Р-36М2 „Воевода“, модел, който беше в активна експлоатация от 1988 г.

„Сармат“ е описвана като „оръжие, способно да преодолее всички съвременни методи за противоракетна отбрана“. „Тя няма еквивалент в световен мащаб и ще остане такава за продължителен период от време“, заяви Путин при представянето на ракетната система.

Претендирайки за титлата „най-тежката в света“, новата ракета тежи 208 тона. За разлика от по-лекия си двойник, ракетата „Ярс“, която може да се похвали с гъвкавостта да бъде изстрелвана както от укрепени силози, така и от мобилни ракети-носители, този гигант е предназначен за разполагане от укрепени силози. Това се дължи главно на огромния й размер, който е приблизително четири пъти по-голям от този на ракетата „Ярс“.

Откриването на първия блок „Сармат“ е пет години и половина след първоначалното обявяване на системата през 2018 г. Наред със „Сармат“, беше представена и хиперзвуковата плъзгаща се „Авангард“, специално проектирана за „Сармат“ и „Воевода“.  Уникалността на това технологично постижение се подчертава от факта, че почти равностойни аналози не съществуват никъде другаде по света.

Въвеждането в експлоатация на блока „Сармат“ рязко засили различията между стратегическите ракетни сили на Русия и САЩ. Това развитие остави арсенала на американските междуконтинентални балистични ракети (ICBM) значително изостанал, тъй като до голяма степен се състои от значително остарелите ракети Minuteman III, които датират от 70-те години на миналия век и са претърпели само минимални усилия за модернизация.

В бързо променящия се глобален пейзаж активирането на „Сармат“ се случи на фона на нарастваща тревога в западния свят. Това безпокойство произтича от нарастващото напрежение между НАТО и Русия, ситуация, която потенциално може да ескалира в по-явна конфронтация.

Продължаващото увеличаване на военния ангажимент на западния алианс в руско-украинската война – вариращо от изпращането на активни бойни единици на фронтовите линии до предоставянето на достъп до обширната му сателитна мрежа – подчертава това ескалиращо геополитическо напрежение.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • forsvaret

    02 Sep 2023 17:39ч.

    Това е като Армата.... плашило за рекет. Ех, ако орките можеха да направят поне ЛЕД фенерче... да го пипне човек, да го пробва....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка Цветкова

    02 Sep 2023 17:48ч.

    Като си мераклия отиваш в САЩ И ШЕ Я ПРОБВАШ НА МЯСТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка +++++

    02 Sep 2023 18:06ч.

    ЗАКОВА го, жълтопаветника нагъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми направиха

    02 Sep 2023 18:40ч.

    208-тонно фенерче! И със сигурност свети по ярко от китайското LED фенерче! Ако искаш да го видиш как свети, Рйничка ти е казала къде да отидеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинете

    02 Sep 2023 18:41ч.

    Райничка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    03 Sep 2023 0:52ч.

    Старите Воеводи директно към киев. полша, литва, латвия, естония, финландия и румъния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отец Паисий

    04 Sep 2023 1:08ч.

    Потресаващо е КАК? в ума на този брат българин способноста за създаване на айфони и бургери се свързва причинно-следствено с морално превъзходство. Това си заслужава една дисертация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войно Войнов

    04 Sep 2023 17:24ч.

    Ние какво сме създали, и като се перчим къде сме икономически и социално в света .Ние с какво плашим гаргите освен с приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    02 Sep 2023 18:44ч.

    На теория - страхотия, но на практика рашките година и половина ядат бой от украинските запасняци. Безаналоговите чудеса стават само за баламосване на оскотели копейки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • млък ма

    02 Sep 2023 18:55ч.

    И той ми бил д-р Косев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Sep 2023 20:29ч.

    Или от Карлуково ги пишеш тези простотии или си зомбиран от телевизора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    02 Sep 2023 22:40ч.

    Ядат бой според Нова-ЦРУ телевизия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    03 Sep 2023 0:57ч.

    д-р Косев ти си един простак . Къде се водят бойните действия бе малоумник. Кой превзе 20% от Окрайна бе скапаняк. Кой взе цяло море бе подплашипутарник. ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА. Да те ебат негрите смотаняк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    03 Sep 2023 4:11ч.

    Абе толкова ли сте тъпи не виждате ли колко хиляди украинци са избити никога не могат да спечелят войната а краварите някой ден ще хапнат някоя междуконтинептална ракета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    02 Sep 2023 18:57ч.

    сащ и глупаците от запада сами се унищожават с простотията си ами ще пострадаме ние които искаме мир и спокоиствие на този свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косе, Косева ли...

    02 Sep 2023 19:26ч.

    Ако военните ударят задругата на олигарсите с родите им при другите отсреща, както те могат да направят, тогава в много къс срок с 404 е свършено. И не само. Окончателно. Но още всичко е в разкрачено състояние, но все пак стрелката отива към ликвидация на крадците-олигарси. Така, както и тук бе създаден "частният капитал" от ограбения държавен, така и там е процедирано така. ... Не е много умно да ръсиш простотии и заклинания. Взри се даже в продажните и едностранчиво "информиращи" тълпата медии тук и навсякъде - ще видиш контурите на прикриваният вече напредващ разгром за запада. Хеле пък на фона на такива ужасни оръжия. И не забравяйте за Посейдоните, тавагищи Умно-Красиви, евро-атлантически еничари! Времето ви свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Sep 2023 19:52ч.

    "Франция или Тексас" И Франция, и Тексас - И двете, дядо попе, и двете. Ся, наясно сме, че с една ракета нема да стане. По една. Една за франсетата и една за каубоите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Sep 2023 20:01ч.

    Фпрочем, оня ден научих, че американците бомбили Помпей (то името му плаче за бомбене), по време на ВСВ. Фърлили около 40 бомби и още ги търсят, щото не сички са гръмнали. Та, кво х*я му са търсили там, балимааму. Кви военни обекти има в Помпей - никви, но има позадрямал вулкан - Везувий. А Америка си има Йелоустоун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статията е изключително глупава

    03 Sep 2023 2:34ч.

    И превода е машинен та едва се чете. "Сармат" е тежка МКБР , то самото име подсказва че не е предназначена за Франция. Срещу европейските страни от НАТО Русия има насочени "Ярс" и "Топол М" + морската компонента. Срещу Северна Америка "Воевода" и "Сармат". Не се стреля по врабчета с топ. Съответно и франсетата и каубоите имат насочени МКБР срещу Русия. Тази история няма печеливша страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ZDF

    03 Sep 2023 12:57ч.

    Ама и ти не си много умен, Франция е спомената ,за да си представи един европеец каква площ ще бъде поразена , а Тексас нищо не им говори като площ ! Капиш ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти да не си писал статията ?

    03 Sep 2023 13:23ч.

    Че ставаш патерица на автора да обясняваш "какво искал да каже" ? Нерде Тексас , нерде Франция !... Впрочем и фактически казаното е глупост. В компановка от 10 бойни блока по 750 КТ всеки, поразената площ от "Сармат" зависи от заложените в програмата цели за отделните блокове. Може да бъде калкото два или три "Тексаса" , ако зоната е с малка важност без много обекти. А може да бъде и колкото Вашингтон ДС , т.е. в пъти по-малка , ако е наситена с цели, и тогава компановката ще е с по-малко на брой, но мегатонни заряди... Ядреното планиране е сложна тема за да се опростачва по такъв профански начин - "Тексас и Франция" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    02 Sep 2023 20:25ч.

    блазе им на руснаците за новата придобивка, още повече ще им вдигне стандарта на живота:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много хора има по света с нисък стандарт

    02 Sep 2023 20:35ч.

    но колко от тях могат да търсят справедливост по начин който хегемона уважава? Наистина, не само с хляб живее човек, но и с правото да получи чест и уважение от околните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС Кмет

    03 Sep 2023 0:19ч.

    Ако ме изберете за кмет, жизненият ми стандарт ще ми се покачи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    03 Sep 2023 1:24ч.

    Дори не подозираш, колко си прав. Ама с тая овча глава, как да го разбереш ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко мериш през ядене и сране

    03 Sep 2023 2:37ч.

    Руснаците не ги мисли, стандартът им е съвсем приличен. За тях си им стига. Но менталното ниво на рапони като теб - няма инструмент който да го вдигне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отец Паисий

    04 Sep 2023 1:14ч.

    Мдаа, наистина, някои хора измерват всичко в кюфтета. Тъжна история... и куха също :,,(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    02 Sep 2023 20:26ч.

    Направо да изпращат няколко към краварника ,че вече краварската наглост не се търпи! После ако има условия за живот краварските подлоги ще станат първи русофили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аякс

    04 Sep 2023 12:51ч.

    Идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    02 Sep 2023 21:55ч.

    Има един вид хора, които наричаме със сложни интелигентни думи като "евроатлантици" , "неоконсерватори" и какви ли не още небългарски фрази. Но честно казано това са крадци - преки, присъединени към крадливи общества или подкупени. По същество са лавкаджии. Въобразяват си, че кражбите и лъжите им могат да продължават дълго време. Обаче в природата има равновесни механизми, които не са подвластни на човешките желания и тези хора ще идат където им е мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отец Паисий

    04 Sep 2023 1:17ч.

    Дааа, и точно по тази причина се избират невежи и самонадеяни - иначе как ще се съгласят да предадат род и родина и след това да се самоубият?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    02 Sep 2023 22:29ч.

    Първо трябва да стигнат до Тексас или Франция - тези гении дори не могат да спрат няколко дрона да удрят Москва, така че французите и американците могат да спят спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Sep 2023 22:35ч.

    Ми хубу - пусть поспят. Както вече споменах, нема нищо по-хубаво от спящ противник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    03 Sep 2023 0:26ч.

    Сарматът, моето свръх интелигентно дете, е гигантски търтей. Движи се по-бързо и има по-голям разрушителен заряд от реактивен пътнически самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анти нато

    03 Sep 2023 7:18ч.

    Руските войски настъпват, а най-тежки боеве се водят край Купянск. И навсякъде, и къде Маринка също. Но, за съжаление, Украйна не може да пробие“, каза Соскин във видео в канала си в YouTube. Той подчерта, че настоящият украински президент Владимир Зеленски е докладван за липсата на успех в пробива на отбранителната линия на руските въоръжени сили за почти 90 дни. Западните тактики се оказаха неефективни, а остарялото военно оборудване на НАТО не може да се мери със съвременните руски оръжия. Соскин добави, че думите на Зеленски за настъпление и пробив на руската отбрана са лъжа. По-рано Соскин каза, че за да спаси Украйна, тя се нуждае от алтернативно правителство. Той подчерта, че създаването на алтернативно правителство трябва да започне незабавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соскин е един боклук

    03 Sep 2023 12:19ч.

    Комунист номенклатурчик, член на КПСС по времето на УССР. После преминал през метаморфоза до патологичен националист и нацист. Тоя същият Соскин в един ютуб клип призоваваше украинските бежанци в България да организирали подривни действия срещу предишното /служебното/ ни правителство, щото не давало достатъчно помощи на Киев. Ублюдка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Neptune

    03 Sep 2023 0:04ч.

    Центровете за вземане на решения не са нито във Франция нито в Тексас , предполагам. Възможните локации са по скоро или мобилни или на места , на които никой не би могъл да предположи/възможно е да не са на Земята/ . Та тези страшилища Сарматите са по скоро за публиката/стадото/човечеството за да продължават цирковете и за да страхуват същата тази публика да слушка господарите . Много добър намек за това има във един филм "Джон Картър" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блажени са живеещите във филми

    03 Sep 2023 16:49ч.

    а в реалността нещата са маалко по-сложни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    03 Sep 2023 1:22ч.

    психодесните да не се притесняват - това е само анимация! За всички останали - чудесна новина. Мисля, че сащ трябва да намалее поне с 1 щат, за демонстрация просто!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТУ144

    03 Sep 2023 1:52ч.

    И мен ме сглобиха по подобие на Конкорд, но се разбих в Бурже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Френска ядрена подводница

    03 Sep 2023 14:00ч.

    И аз се надявах да стана австралийка, ама ме оплаква Макарона....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боцко

    03 Sep 2023 6:58ч.

    Да не дава господ тъпите бгТротинетки изучени от запада в разврат, майкопродавство и родоотстъпничество да проверят наживо колко точно кравешкиФакии може да изпари един Сармат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Warhead

    03 Sep 2023 14:40ч.

    Руските пияни цървули нищо не са в състояние да направят като хората. Тва е поредно бостанско плашило за нормалния свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой е прекалил с пиенето още приди обяд

    03 Sep 2023 16:54ч.

    и пияни цървули му се привиждат на "аристократа" наакан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борис

    03 Sep 2023 18:28ч.

    Браво на Путин Русия е непобедима разберете го тъпи американци и европеици няма сила като руската седнете си на гъзовете заедно с наркомана зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борис

    03 Sep 2023 18:28ч.

    Браво на Путин Русия е непобедима разберете го тъпи американци и европеици няма сила като руската седнете си на гъзовете заедно с наркомана зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо

    04 Sep 2023 12:08ч.

    Браво на Борето... Прав си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шопо

    04 Sep 2023 16:17ч.

    Отново безАНАЛогови руски оръжия... Абе русофилистици, майките ви и бащите ви 45 години бяха роби на руснаците, като се освободихме бяхме страна от третия свят и вас пак ви тегли на там... Един не ми е обяснил, какво толкова тая изостанала Русия може да предложи, освен икономическо заробване, че толкова ви харесва. Най-голямата страна в света, а има дума "импортозамещение", която няма аналог в другите езици... Вносозаместване... Да заместят това, което сами не могат да произведат и го имат само от внос, в това число и гвоздеи, не говорим за бяла техника, автомобили, самолети... И все запада им е виновен, все американците им криви... Никоя друга нация не дели останалите на фили и фоби, само руснаците. Е как се обича народ? Вие ще обичате ли спинозен руски убиец, наркоман и педофил, защото е руснак? Руснаците имат смъртност по пътищата на нива които никога не сме имали - едни от първите в света, нива на ВИЧ инфектирани на равнището на африканските страни, ВВП под средното за света, страната им се дели на Москва, Санкт Петербург и останалата дупка, да не казвам клоака... Какво е толкова привлекателно там? Свобода няма, населението затънало в кредити, в пъти повече от нашето... Какво и е по-различното на Русията? Какво предлага вместо установения световен ред, който иска да събаря? Никой не ми е отговорил...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яник

    04 Sep 2023 17:49ч.

    Аналогов нет или анало говнет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SPASSARMAT

    04 Sep 2023 18:26ч.

    ЧАКАМ ОТДАВНА ДА ВИДЯ КАК ТАЗИ САРМАТ ЩИ ИЗПЕПЕЛИ ЗАПАДА..!!! РУСИЯ С ПЪРВОТО НАТИСКАНИ НА БУТОНА ЩЕ БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЕНА ЗАВИНАГИ ОТ ЗЕМЯТА.. СВЕТЪТ ЩЕ Е ПО ДОБЪР БЕЗ РУСИЯ НА ПУТИН И КРЕМЪЛ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи