Румяна Бъчварова за смяната на 3 март: Защо да не сменим и името на "Св. Александър Невски"?

Румяна Бъчварова за смяната на 3 март: Защо да не сменим и името на "Св. Александър Невски"?

Бившият посланик на България в Израел, бивш вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова защити тезата за промяна на националния празник от 3 март с 24 май.

"Ако има несъгласие по този повод, защо не? От там нататък следват и още неща, които могат да се направят - преименуване на улици, а защо не и патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Много е трудно да обясниш на един човек, който вижда тази сграда, защо е наречена по този начин. А много малко хора знаят, че българите десет години са събирали пари за този храм и първото му име е "Св. св. Кирил и Методий" - така  Бъчварова коментира трябва ли да се сменя националния празник от 3 март на 24 май пред Би Ти Ви.

Мисля, че беше грешка това изостряне на отношенията между политически сили, които стоят на едно място в спектъра - център-дясно, каза тя за отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ през последните две години преди да съставят общ кабинет.

Тя заяви, че може да се помисли за преименуваме улици, включително и на катедралата "Свети Александър Невски". Очевидно е назрял моментът за промяна на Конституцията, коментира тя.

Бъчварова смята, че е нужна промяната на името на храм-паметника "Свети Александър Невски", че е трудно да се обясни на туристите защо катедралата носи толкова голямо име и каква ѝ е историята. 

Тя изтъкна, че колкото по-рано се случат промените в Конституцията, толкова ще се премине към следващите цели и политики на правителството.

"В този момент промените са необходими и дебатите по предложението ще покаже колко още може да се подобри демокрацията", каза още Бъчварова.

 

 

Коментари

  • Гост

    31 Юли 2023 12:09ч.

    Ха ха. Изплю камъчето. След местните избори чакайте прекръствания и на улиците. Че твърде много руски фамилии има из жълтопаветната София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кики

    31 Юли 2023 13:57ч.

    Махаме -ов от фамилиите. Всички минаваме на -щайн и -ман, а в краен случай -берг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петроний

    31 Юли 2023 14:25ч.

    Най-добре на "оглу"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото не може една антихристка да сменя името на катедралата, която е осветена с името "Св. Александър Невски"

    31 Юли 2023 16:14ч.

    Катедралата е построена с волни пожертвувания от целия български народ, а Р. Бъчварова на 18 г. е станала член на БКП от кариеризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    31 Юли 2023 16:19ч.

    Защо „ДОСТОЙНИТЕ“ ГМО- идиоти на прехода не обявят Хелуин за национален празник ??? Да си направим и ние сайт като „Миротворец“, само че да се казва – „Дупедавец“. Където сегашни евроатлантици ще са първи в списъка !!!n

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    31 Юли 2023 21:00ч.

    За сведение на всички фенове на руската монета, тук пак и отново става дума за руска пропаганда. Извън официозната история, написана за баламурници като вас - Александър Невски е измислен и раздут герой, тези приказни победи над шведи и германци не са се случили. Освен всичко е приел и мюсюлманството и е слугувал на татарите, за разлика от брат му, който е станал тяхна жертва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чиво Вичо

    31 Юли 2023 22:59ч.

    Чичо Вичо, да се изсера на майка ти в устата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    31 Юли 2023 12:11ч.

    Даже ми е интересно как ще прекръстят паметника пред НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цар-Поробител

    31 Юли 2023 12:15ч.

    ще го направят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да го прекръстват

    31 Юли 2023 12:16ч.

    Просто ще го махнат. България приключи като държава. До тука беше. ? Останалите овце на територията не заслужавате държава. Мърша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    31 Юли 2023 12:19ч.

    Ще го демонтират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    31 Юли 2023 18:43ч.

    Въобще на тези безродници не им минава през ума, че с безумните си действия просто демонтират българската държавност! Твърде много значими руски паметници има на българска територия и това е нормално, когато руснаците са донесли свободата на българите от Третата българска държава! А колониалната администрация издига паметници на убийци в София и това е само началото!:(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светото кръщение не се отмива

    31 Юли 2023 19:37ч.

    Никой не може да смени името на храма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    31 Юли 2023 19:57ч.

    Св. Иван Рилски или Св. Св. Кирил и Методий. Те са българи, а не като оня сулю, руски княз, приел исляма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    31 Юли 2023 20:01ч.

    Може. Т. нар. Свети Синод, ако наистина беше български, щеше да върне старото име Св. Св. Кирил и Методий.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви Българи

    31 Юли 2023 22:19ч.

    Са Кирил и методии ма неграмотна пачавро .те са родени във Солун ,който никога не е бил във пределите на България .Второ те са славяни а не Българи ,даже не истински славяни .А по гърчени .Трето до края на живота си са останали верни държавни служители на източната римска империя - византия . и последно двамата братя никога не стъпвали във България и са създали една примитивна азбука ,която е била непонятна на Българският народ . И последно мастиьо долнопробна двамата братя Кирил и Методии са били продажници като теб ,щото са мразели Българите като народ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    01 Авг 2023 12:10ч.

    До ,,Какви Българи 31 юли 2023 19:19 ч." Здравейте. Съгласно житията им, все пак съществува връзка между светите братя и България. В Пространното житие на Св. Константин Кирил-Философ, се казва, че дядо му е емигрант във Византия: ,,…Като стигнаха там [т. е. в столицата], когато щяха да седнат на обяд у кагана, попитаха го: "Какъв е твоят сан, та да те поставим [на съответно място] според сана ти?" Той рече: "Имах дядо, много велик и славен, който стоеше близо до царя. Но когато отхвърли дадената му голяма чест, той бе изгонен и отиде в чужда земя, обедня и там ме роди. Аз потърсих предишната си прадедовска чест, но не можах да я постигна, защото съм Адамов внук." Те му отговориха: "Уместно и право говориш, гостенино." И оттогава почнаха да му оказват почести. …‘‘ А в Краткото житие на Св.Кирил (Успение Кирилово) от Св.Климент Охридски, се казва, че по род той е българин: ,,Сего преподобнаго оца нашего Кирилла отечество имяше тръславныи и великий град Солун въ нем же и роди се. Родом сый Блъгарин. От благоверныи и благочестивы родителей роди се. Имя же оцоу его Львь.“ Превод: ,,Отечеството на този преподобен наш отец Кирил беше триславният и велик град Солун, в който се и роди. Българин по род, той се роди от благоверни и благочестиви родители…“, (Стара българска литература в седем тома, т. 4: житиеписни творби“, изд. „Български писател“, София, 1986.) Следователно неговият дядо е емигрирал във Византия от България. Тук краткото житие има предвид под ,,българин“ български славянин. Тъй като отечеството му е Солун, вероятно дядо му, който е емигрирал във Византия от България, е дядо на неговата майка, т.е. докато неговият баща е Лъв е грък, неговата майка е славянка. Потвърждение на това, че по майчина, славянска линия, светите братя не произхождат от Солун, е езикът им, на който те превеждат Свещеното Писание. Той има белези на източните славянски диалекти на Балканите. Например, в глаголицата гласната, означена чрез буквата Ⱑ [jat], чийто аналог в кирилицата е ѣ [jat], се произнася с широк гласеж като ,,я“ например в думите млѣко [mljako], тѣло [tjalo], мѣсто [mjasto], които в западните славянски диалекти на Балканите се произнасят като млеко, тело, место. Това е т.нар. ,,ятова граница''. Също така първата буква в глаголицата, която се произнася като ,,азъ“, което е личното местоимение за първо лице единствено число, отразява произношението в източните диалекти докато в западните диалекти произношението е язъ [jазъ]. Хърватският славист Ватрослав Ягич (1838-1923), който е един от най-големите слависти, също изказва тезата, че славянският език на двамата братя произхожда от пространството между Константинопол и Солун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    01 Авг 2023 12:14ч.

    В допълнение. Само изложих някои факти. Естествено не подкрепям искането за смяна на името на храм-паметника ,,Св. Александър Невски".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куранага

    31 Юли 2023 12:12ч.

    Еднокнижници безчет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    31 Юли 2023 19:59ч.

    Няма в света държава, чийто национален храм да не носи името на местен светец или просветител, а на чужд. Тия от Св. Синод, които търпят това име, са антибългари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предложението за въздигането на храма-паметник „Св. Александър Невски“ е по решение на Учредителното народно събрание през 1879 г.,

    31 Юли 2023 22:29ч.

    През 1880 г. Второто обикновено народно събрание, по желание на Негово Височество Княз Александър Батенберг, решило вместо в Търново, както било прието в Учредителното събрание, храмът-паметник да се въздигне в София – новата столица на българите. Възлюбени ми народе! Народното събрание от своя страна изяви желание да въздигне в столицата ми великолепен храм в името на св. Александър Невски, в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Цар Освободителя и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои. https://www.cathedral.bg/bg/istoriya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • UFO

    31 Юли 2023 23:04ч.

    Ти извън перник не си излизал, тръгнал да обяснява какво е по света. Мурчо, сапунисвай се и си лягай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    31 Юли 2023 12:13ч.

    За куха лейка като тази герберастка със сигурност е "много трудно" да обясни защо сградата се нарича така. А как стана посланик - очевидно не заради интелекта си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    31 Юли 2023 18:08ч.

    ++++++++++++++++++!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • посланик в Из*раел!!!

    31 Юли 2023 22:01ч.

    Някой знае ли какви спогодби и меморандуми за разбирателство е подписала през мандата си в ТелАвив? Аз си спомням само един - още през май 2021, в начлото на пЛандемията, между израелското министерство на туризма и нашето (такова) - за обмен на туристи... и това след като жителите на Израел бяха принудително ваксинирани с пласибо производство на Pfizer, а нашият народ се назландисваше да поеме токсичните и опасни за здравето и живота реални иРНК ваксини... Тогава си казах - ето как си осигуряваме изсраелски туристи във всяко кътче на България, без един наш сънародник да има достъп до свещената страна на "мляко и мед"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това на по късен етап

    31 Юли 2023 12:14ч.

    Първо трябва да се сринат МОЧА, Альоша и онази грозотия във Варна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Юли 2023 12:21ч.

    Защо да ги сриват, като ще ги построим после още по-големи? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Юли 2023 12:17ч.

    хаиде и това се обажда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    31 Юли 2023 20:04ч.

    От 2017 има петиции за смяна на името. Когато путлер заяви, че азбуката е македонска, и честите българи се погнусиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    31 Юли 2023 20:44ч.

    "Бандеровката", спрете се вече, моля! Дори Вие не си вярвате на брътвежите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    31 Юли 2023 12:17ч.

    Ужас! Кога ще горим руски книги?Ами да гоним всички с руски имена, докато не си ги сменят с англосаксонски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    31 Юли 2023 20:07ч.

    Чиста България с национален празник 24 май и национален храм Св. Св. Кирил и Методий, пречистена от руската чума под формата на паметници, не е англглосаксонска, а точно българска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MSA

    31 Юли 2023 12:18ч.

    Тая откровено лъже или е неграмотна. Храма е посветен на Ал. Невски, по - късно се преименува на Св. св. Кирил и Методий !!!!!!!!! Срамота, какви хора имат претенции да ни управляват, пу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войнстващо НЕВЕЖЕСТВО! А е сдавала изпит по история на България... Катедралата Ал. Невски веднаж политиците са я прекръствали, после политиците са ги обесили...

    31 Юли 2023 13:00ч.

    Името на катедралата се определя от Българска Православна Църква, а не от случайно докопали се до властови позиции малоумници-дебили... Въпросната госпожа очевидно много иска да бъде ПУБЛИЧНО ОБЕСЕНА ( за радост на публиката).И като си представиш , че тази особа едно време е била и министър в едно от правителствата на Бойко Борисов, чак страх те храща как още не са ни унищожили до крак... Единственият шанс България и Българите да оцелеем, е не инцидентно, а РЕДОВНО да отстрелваме бившите си политици... Това е традиция още от пред-Неолита - в пустините на Мароко едно време имало племе, което очевидно е оцеляло и до днес (за да се знае за него), което на всеки 3 години си преизбирало Вожда, след което, ако не е преизбран - го слагало в Казана и го ИЗЯЖДАЛО! А независимо от успешността на Вожда след 3 мандата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го сварявало и изяждало!!! Ако не е било успешна популационна стратегия това - към днешна дата кой щеше да знае за такава управленска техника на индивиди на Хомо Сапиенс?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чиновник

    31 Юли 2023 13:20ч.

    Ще я прекръстим, решено е вече, напразно се морите да драската по форумите. Няма да е веднага, след няколко години когато злодейският образ на Русия е напълно изграден. Холивуд работи здраво в момента, скоро ще бъдем буквално удавени в пропагандно съдържамние за ужасите на руския шофинизъм и милитаризъм. Съвсем скоро всичко руско ще е срамно и обидно и тогава ще сменим имената и на катедралата, и на улиците, ще махнем руските паметници и ще редактираме учебниците. Ако ви е тежко, сърдете се на Путин, той избра този курс, той ни обяви за неприятели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Юли 2023 13:26ч.

    Тц. Той ни обяви за "недружествени", а не вражески страни, каквото се опитвате да кажете. Маленькая разница. Такива "специалисти" като румяна бъчваров въведоха неприятелството. А не бяха ли нашите действия предхождащ обявяването ни за недружески страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врачката от Годеч

    31 Юли 2023 14:31ч.

    И защо Путин ни обяви за неприятелска държава? Наистина ли не знаеш или смяташ, че публиката е крайно тъпа и безпаметна?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    31 Юли 2023 17:20ч.

    Преименуването е по предложение на русофобското и германофилско правителство на Васил Радославов, чиято политика води страната до национална катастрофа. Историята се повтаря дори в детайли като този. Защото избираме бългоромразци да водят България. Ако си бяхме останали под турско робство, щяхме да имаме нещо като извинение. И пак Русия е виновна, че не сме под османците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видовден

    31 Юли 2023 12:19ч.

    ЛАЙ КУЧКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    31 Юли 2023 12:21ч.

    По повод катедралата "Александър Невски", по-скоро бих оставил катедралата като паметник и бих построил една нова катедрала с името на български светец или светци, която да е с функциите на Александър Невски. Може да се открие сметка и така да се каже всички да дадем пари за тази нова катедрала, да има нещо построено и от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    31 Юли 2023 12:24ч.

    Герберастите не са свикнали да дават пари, а знаят само да крадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Юли 2023 12:24ч.

    Те целят унищожение на православието и на християнството, ти искаш да ти строят... ако БПЦ продължава да се прави, че не я засяга, много скоро ще бъде унищожена! БОКО им запушва мутрите със по 5000 лв на месец и тия си трайкат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с. паси

    31 Юли 2023 12:27ч.

    майната му на

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда лоши сме и неудобни

    31 Юли 2023 12:25ч.

    Много ни е русофилска държавата. Това за западният човек е непоносимо. Ако видят кирилица, повечето западняци казват, че това е руската азбука. Да, знам, че са глупави, но това е великият запад. Значи за да се интегрираме хубаво с нашите европейски партньори трябва да демонстрираме безкрайна вярност като забраним кирилицата. Национален празник ще бъде рожденият ден на Урсула и всеки българин да си отреже лявото ухо в знак на вярност. Задължителна ваксинация с най-новите експериментални вещества на Пфайзер, задължително натовски военни заради и да се поздравяване вместо с добър ден - слава нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко! Великия запад СИ ОТИВА в небитието! За сега изглежда оцелява само Великия Исток. Въпроса е дали ние ще оцелеем и как да го напвавим това?

    31 Юли 2023 13:07ч.

    След като Английския Пакистанец - мин.-пред. на Шотландия също говори за НОВ РЕФЕРЕНДУМ за излизане от Великобритания тия дни, а BLM реват на порадия да унищожат Американските Щати - за какъв Запад, за какво Англосаксонство без бъдеще говорим и се натисками? Дебилизмът на управляващата класа на България е достигнал фатални размери и може много скоро да ни САМОУНИЩОЖИ, ако не се организираме и не се ОТЪРВЕМ от тази класа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байГън

    31 Юли 2023 13:27ч.

    Няма да се организираме. Имаме няколко изгубени поколения. Държавата умира и всеки се изнася. Малко по малко всички изчезваме и се спасяваме поединично. Важни са отпуската, кръчмите и плажът. Това ни е осигурено на запад в новия световен ред, срещу редовна ваксина против грешни мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    31 Юли 2023 12:27ч.

    Правилно, прекалено много символи на чужди държави има у нас. После що населението е с робски манталитет. Не искаме да имаме нищо общо с нацистка Раша. На копейките им стигат ретро сайтчета като гласове и поглед да се лекуват фрустрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова пък джамията в центъра на София не е ничий символ

    31 Юли 2023 12:40ч.

    На мен не ми пречи, но да се посяга на Православието води само до едно, до изчезването му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докторче , за нас Русия не е чужда държава

    31 Юли 2023 12:47ч.

    Езиците ни са близки, културата ни е близка, Русия сложи на картата Третата българска държава! Явно на теб майка ти е чужда, да я пожали Господ с чадо като теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    31 Юли 2023 12:55ч.

    Моля разтълкувай словосъчетанието "нацистка Раша". При положение, че в Русия живеят над 50 различни националности, как точно е нацистка? Може би мултинацистска?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    31 Юли 2023 12:55ч.

    По повод джамиите, на мен лично ми пречи това виене, което е много често и дълго. Би трябвало няколко секунди да има звуков сигнал, че започва молитва, а самата молитва да е вътре в джамията. Високоговорителите много изкривяват звука и се чува едно виене наистина. Да не говорим, че нашите камбани бият съвсем малко време, докато трябва да слушаме всички молитвата от джамията. Човек остава с впечатление, че големите ни градове са турски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    31 Юли 2023 13:10ч.

    В момента Русия не просто е чужда държава, но е враждебна чужда държава, която открито заплашва сигурността ни. Също така напада съседни държави, окупира територията им и отрича правото на независимо съществуване и независим път на развитие на народоите им (за оня дето пита що Раша е нацистка).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Можеш да почнеш от паметника на американските пилоти бомбардирали София преди 80 години покрай чифлика на Козяк 16 в София

    31 Юли 2023 13:11ч.

    Наследниците на поне 2000 убити тогава софиянци ще те подкрепят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за д-р Косев 31 Юли 2023 10:10ч.

    31 Юли 2023 13:16ч.

    Докторе, а какво да правим веднаж с Европейския съюз и втори път с държавата Испания, която "отрича правото на независимо съществуване и независим път на развитие на народоите " на Каталуния??? Да не си си сложил пак Виртуалните очила и управляващото им устройство да е дало на късо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помни какви ги плещиш

    31 Юли 2023 13:20ч.

    Ще отговаряш за това преди трапа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    31 Юли 2023 13:24ч.

    Хубаво, и испанците са нацисти, така по-добре ли ви стана? Някъде да съм написал, че руснаците са единствени нацисти в света? Разликата е само, че Барселона сега хората пълнят плажовете и баровете и си живеят щастливо и безгрижно, а в Украйна падат парчета от ирански дронове и обезумели орки напират да изнасилват деца и бабички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Юли 2023 13:30ч.

    Махнете и ТОмбул джамия... Сменете и Бузлуджа и всички топоними с турски произход. Например на магистралата и има табела "Река Кара дере"... Пазарджик също е неподходящо име, нали? Най-добре е да изхвърлите и турските думи. Ще си спестите да ви наричат "керати", "мекерета", "гьонсурати", "гьотферин", "калпазани"... Които всъщност са много по-точни от българските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Юли 2023 13:34ч.

    И как ти заплшава сигурно, бе Косе Босев? Да не би любимата ти Македония да е настроена приятелски към теб? Що не идеш там да кажеш, колко велика е България и колко сме готини? Айде сопрете се. Имайте поне малко достойнство да не ръсите глупости. Имайте си мнението, но не се опитвайте да го налагате, още повече по толкова дърварски и идиотски начин. А простия, съчетата с претенциите да си д-р... Идва малко множко... Не мислиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Юли 2023 13:39ч.

    Колко изнасилвания има доказани, бе Косев? Колко от тях са на деца и колко на бабички? И колко средно са били изнасилванията от украинци над украинки преди войната? Щото и всеки може да напиша, че ти си обезчестил козичката на дядо Пешо, но всички знаем, че това едва ли е вярно, но пък ти създава морален дискомфорт и разгласилият го носи наказателна отговорност. Ох... много дипломи раздадохме ей-така. А тук всеки втори е поне академик... или поне доктор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля си,

    31 Юли 2023 13:42ч.

    че не си нормален,докторе.не те знам какъв доктор си,но май ти си за доктор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    31 Юли 2023 15:01ч.

    Все пак не забравяйте че не съм истински доктор, самозванец съм. Няма такъв прост доктор дори и на село.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За нас Българите

    31 Юли 2023 16:29ч.

    Русия и братска държав а А ако на теб е чужда държава ,марш от България урод долнопробен .Отовай във содомит европата или във терористичната държава САЩ .Тук на такива продажни отрепки не е мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За вас, клетите копейки

    31 Юли 2023 16:43ч.

    Русия е майчица родна, ако ще бомби да ви пуска на главата, пак ще се радвате щото са си ваши родни бомби. За нас нормалните и трезвомислещи граждани Русия е зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 13:43 ч. - За вас, клетите центчета

    31 Юли 2023 17:31ч.

    няма майчица, а ще има родител 1 и 2. Не сте нито нормални, нито трезвомислещи, понеже в празните ви глави дрънчат единствено сребърници и по техния наклон се ориентирате какво да говорите без да мислите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    31 Юли 2023 18:06ч.

    Вие наистина ли сте доктор? Толкова се смях на написаното. Сащ заплашват сигурността ни. Русия винаги ще бъде най- големия приятел на България, колкото и да им е неприятно на нищожна част от обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    01 Авг 2023 0:12ч.

    Ако Русия започне да ни "пуска бомби на главата", тогава ще я преценяваме. Но нали досега са ни бомбардирали само англо-американци... А, ти, защо не си пишеш името, не го ли знаеш, срам ли те е от него?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • докторе,

    01 Авг 2023 2:36ч.

    вижте тези документални кадри и може би ще проумеете, че конфликтът в Украйна беше неизбежен, но инициатор не беше Русия. От Украйна се искаше единствено и само да спазва договореностите установени с Минските споразумения с гарантори Германия, Франция и ЮК. Но не би. Под мъдрото ръководство на президента поROSHENко през 2015 година Украйна им спря пенсиите, детските и всички социални плащания, а в палежа на Профсъюзния Дом в Одеса, на 2 май 2014 г. намериха смъртта си 42 души, живоизгорени, а общо 100 бяха ранени. Украинската полиция наблюдаваше палежа безучастно... https://www.bitchute.com/video/SPsyHsTS4vh2/...... https://www.youtube.com/watch?v=YG9Aq-t-qVU. Кошмарът за жителите на Донбас продължи цели 8 години, и жертви станаха около 15 000 мирни етнически руснаци на ДНР и ЛНР. ... Така че - информирайте се, преди да се изказвате, по-цивилизовано е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отврат

    31 Юли 2023 12:28ч.

    Вървим по пътя на Украйна, сигурно ще забранят и руските църкви и православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно

    31 Юли 2023 12:40ч.

    В БПЦ руските мекерета не са чак толкова много, но не е зле да се поизчисти и тя. Но това е маргинален проблем, поповете имат слабо влияние у нас, ние сме народ от езичници и атеисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Навални е руски президент

    31 Юли 2023 12:51ч.

    Мекеретата какви ще са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мекеретата ще сте си същите козяци

    31 Юли 2023 12:58ч.

    Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скъпи мекерета

    31 Юли 2023 13:32ч.

    Русията умре, наблюдаваме предсмъртните ѝ гърчове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След трапа няма да се гърчиш

    31 Юли 2023 15:05ч.

    Бързо и хуманно ще се поправят пропуските на Народния съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Накрая и името на родината ни ще смените, отрепки!

    31 Юли 2023 12:29ч.

    Това ли ви е работата – да сменяте имена на това и онова, не виждате ли до каква трагедия докарахте народа си, смачкахте го, направо го сринахте, сам да се избива. Бог да ни е на помощ, няма кой друг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байГън

    31 Юли 2023 13:32ч.

    Ще бъде Булгаристан, а за сложните англосаксонски мозъци само Територия Б (В) или с някой сериен номер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    31 Юли 2023 21:27ч.

    Как се сменя име на нещо, което го няма?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДЕАТХ

    31 Юли 2023 12:30ч.

    ДЯДО МИ ИСКА ДА СМЕНИ ГЛАВАТА НА РУМЯНА БЪЧВАРОВА С ГЛАВА С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ИЗОБРЕТЕН ОТ НЕГО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Късно ееее

    31 Юли 2023 13:19ч.

    Изпреварили са го. В посолството сменят наред, нема лабаво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православна християнка

    31 Юли 2023 12:31ч.

    Господ да им запрети! Да правят каквото искат с парите на народа и България, но светините на Светата Църква да не пипат! Храмът Св. Княз Александър Невски принадлежи на Бога, Света Троица, не на мамона! PS. Със същия предлог, Киевските власти гонят Украинската Православна Църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Допълнение:

    31 Юли 2023 12:38ч.

    Господ Иисус Христос ще ни избави (ще има Българска Православна Църква, България и български народ) , независимо от всичко, стига да има чиста вяра в Него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    31 Юли 2023 13:22ч.

    Народът български ще страда докато вярва и почита идоли като онази врача Ванга и сатаниста Дънов . За това сме наказани. Ако не се върнем към Православието и не се разкаем ще изчезнем и като народ и като държава. От субект на Православието се превърнахме в окултна държава и наказанието последва. И аз кълна и ги проклинам, но това не е изхода. Дано се осъзнаем бързо защото време не остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сменят пола на хората

    31 Юли 2023 12:35ч.

    Та едни имена ли! Когато дойде демокрацията, помните ли че имаше доста руски книжарници с доста хубави книги по принцип, не само на руски автори. Къде са сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • режимът в София е проамерикански

    31 Юли 2023 12:48ч.

    Назначенци на Нашингтън нямат право да се изказват по въпроси, които са само от компетенциите на национален референдум. Уж демократи, пък ги е страх от пряката демокрация по ключови стратегически въпроси за родината ни. Защо? Ами защото се борят с народа си, въпреки че се легитимират от негово име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая женица е родена 1959 г. в град Шипка

    31 Юли 2023 12:54ч.

    Къде е тръгнала с дисагите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палавият пор

    31 Юли 2023 12:57ч.

    Vaginae modo quievit. Поне така го преведе гугъл преводача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • книгите

    31 Юли 2023 12:57ч.

    Това са кадрите на еднокнижника-крадец от Банкя. Сигурно по примера на Украйна ще започне и изваждането от библиотеките на книгите от руски автори и предаването им за вторични суровини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 13:04ч.

    Как се сменят имената на религиозните храмове и кой ги сменя? НС, учительницата, МС, президентът, хомодружинки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посолството ги сменя.

    31 Юли 2023 13:06ч.

    Така е по канона на Хегемона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 13:07ч.

    Аргументът ѝ е забележителен, трогателен бих казАл - как да го обясним това име, на чуждите туристи? Ено време казвахме - "излагаме се пред чужденците". А как да си обясним фамилията ѝ - "Бъчварова"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фамилията й намирисва на рушняшка

    31 Юли 2023 13:09ч.

    трябва да я смени на Барел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 13:14ч.

    "фамилията й намирисва на рушняшка". На бъчва. Както са ми казвали понякога, сабахлем, че намирисвам на бъчва. Ама понякога, а не нон-стоп, като таа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Киро

    31 Юли 2023 13:06ч.

    Изроди, дано има справедливост и възмездие за всички вас, който докарахте България до това васално положение!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    31 Юли 2023 13:14ч.

    На тази дъщеря ще получи специален бонус грант по линия на Сорос и АзБ, такова чудо като прекръстване на храмове, още не беше измъдрено! Руми ти си сороспия, номер едно на планетата, честито, на теб и на дъщеря ти, очаква ви невероятно, светло и топло бъдеще!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоплено от Атомния Армагедон на хоризонта ли?

    31 Юли 2023 13:23ч.

    Като пожелавате топло бъдеще - пояснявайте кой ще го топли, след като се отказваме от Мариците, Козлодуй, печките на дърва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    31 Юли 2023 13:14ч.

    Правителството на В.Радославов е искало да смени името от "Св.Александър Невски" на "Св.св. Кирил и Методий" през 1915 г./може и да греша с годината/ отново в угода на едни господари/сега им казват партньори/ тогава. Знаем как свършва свичко : господарите капитулират, нас ни орязват, а Василчо бяга при господарите и не се връща до края на живота си. В историята има една цикличност и ако не се направят правилните изводи, следват катастрофи. А колко хуаво би било България да следва свой собствен си път, но с тази червено-синя пасмина ще се лутаме от крайно Запад до крайно Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 13:24ч.

    Саакашвили искаше да променя православието в Грузия с някакво протестантско течение, изглежда по акъл на тяхното Посолство. Накрая и Посолството не можа да му опази задника и сега, буквално казано, е много тъжна картинка. Жал ми стана като видях снимката му от затвора преди около месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    31 Юли 2023 13:47ч.

    признателнити сееелене на родниъ му град са му ситуирали монументче: "тъка или иничи" като питах къде е авторъ нъ мелодиятъ "върви народе Възродени" сееленето само ми повдигъши рамене :това е специално за мозъчниъ онанист д-р к.,дето дрискъ отскоро тум мозък. подминавайте го съ 200 както викъ нашиъ вожд бааааатеНибойку

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    31 Юли 2023 16:49ч.

    И трите коментара кефят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Иван Рилски защо се казва Иван?

    31 Юли 2023 13:17ч.

    Когато познат от Молдова го питам, откъде това име Андреан , някак си женско ми прозвуча, молдовско ли е това име, той ми обясни, че си е Андрей, но когато правят международни паспорти, задължително имената им се сменят да звучат прозападно или проамерикански.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...прозападно или проамерикански..."

    31 Юли 2023 23:03ч.

    или още по-точно - прорумънско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кесаб

    31 Юли 2023 23:08ч.

    Точно, те румънските цигани си мислят, че са наследници на Римската империя с всички произтичащи от това благини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страничен наблюдател

    31 Юли 2023 13:20ч.

    Започна луда надпревара, целуване на определени часто от тялото на Кенет Мертен. Дали госпожа Бъчварова ще се пребори за нов дипломатически пост или ще трябва да се постарае повече - бъдещето ще покаже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Юли 2023 13:22ч.

    Ако румяна беше прочела нещо за историята на катедралния храм... Нарочно пиша румяна с малка буква. Тази история с преимонуването досущ повтаря сегашната. Това е станало през... знаете ли, коч година? Правилно - 1915 год., когато България се присъедиява към Централните сили в Първата световна война срещу Русия. Да виждате някаква разлика с днешния ден? Което иде да обясни защо се прави и колко са тъпички новоизлюпените демократи... Едно оригинално нещо не могат да измислят. А иначе името "Александър Невски" е върнато през 1920 с решение на Народното събранием щото се видяло, че новото име не се приема масово... Да не стане и с новата идея? Затова бързат да го закрепят конституционно... Пък после били отговорни за страната и народа. Да, отговорни са, но пред друг гоподар. Те са "министри", т. е. слуги на друг господар. Показателно е, колко по тъп начин се дезавуират, ако и да са "академици"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    31 Юли 2023 21:41ч.

    Или просто да беше отворила Уикипедията, преди да бръщолеви глупости! Там е казано защо се нарича Александър Невски! Не четат, бе! Не щат да четат! По-лесно е да повтарят опорки от чужди посолства!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    31 Юли 2023 13:25ч.

    За всички от ГЕРБ е ясно че са тъпанари, но ние къде сме, защо не сме на площадите и да разбием това ненормално управление. Трябва си бой по кухите им тикви докато омекнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде сте ?

    31 Юли 2023 15:11ч.

    Що за въпрос ? Вие сте избирателите на ГЕРБ ! Та партията на Буци е първа политическа сила ! Население което гласува за такива като Буци, заслужава точно такава съдба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    31 Юли 2023 13:28ч.

    Ако ще сменяме имена на улици, градове и т.н., дайте тогава да е поголовно - какви са тези имена Мусала, Кърджали, Меричлери, Хисар. Не ми звучат български и е "много трудно да обясниш на някого защо се наричат така"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Milena

    31 Юли 2023 13:29ч.

    Какви продажници и хора без морал и родово чувство са заели места на посланици и т.н. като тази жена? Жалко е, но това обяснява какво се случва сега. Разпродадоха и разграбиха държавната собственост, земята, природните ресурси, и сега вече когато това свърши, пристъпват към разпродаване на историята и идентичността. Г-жо Бъчварова, и Исус Христос го продал някой за 30 сребърника, но Господ гледа от небето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Юли 2023 13:34ч.

    Не се притеснявайте - това е БЕЗСИЛИЕ, каквото и да съборят, както и да го прекръстят, това са само дребни подробности, българското самосъзнание им трябва, а до него не могат да стигнат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе не се притесняваме,

    31 Юли 2023 15:31ч.

    но някакси мисълта да ходя по ул" 6-ти американски флот" вместо "граф Игнатиев" не ме изпълва с oсобена радост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    31 Юли 2023 13:35ч.

    То хубаво ще я прекръстите, а с интериора какво ще правите? Или ще я изографисате наново, а може да я налепите с любимите на дядо Ники Пловдивски гръцки църковни тапети. Така де, да не се срамим пред чужденците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кики

    31 Юли 2023 13:55ч.

    Да ги номерираме като в Ню Йорк или в модерното предградие в София. С числа е най-политкоректно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кики

    31 Юли 2023 14:11ч.

    Скоро ще станем модерното предградие на запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    31 Юли 2023 13:38ч.

    красив ум е. захапа кокала с #Кой (за декор имаше бял роял и бял автобус). произходъ ѝ не е важен:момата която се цунеше съ сегашниъ куратор на НС не носи вина за тате и мама. отъ комунист се трансформирахме първо на анти-комунисти, а днес вече и сега на анти-кУмунЕтъ . шизофриниятъ българска напредва (казах ):какъвто ни уни-то,такова ни е и светлото бъдеште,което съ 200 бръмчи срешту нази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Румяна

    31 Юли 2023 13:48ч.

    А защо не Ви сменим на Вас името? В превод ще звучи Ruddy Barrel. Taka ще е по-лесно да го разбират. Между другото имаме добра констотуция и добри закони. Това, че Вие и другите властимащи отказват да ги прилагат е отделен въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    31 Юли 2023 13:59ч.

    В ход е окончателното разкостване на националния аргумент за съществуването на държавата. Следват родовите връзки и православната черква, там подготовката тече с пълна сила. Расата ще бъде занулена в рамките на следващите 30 до 50г, ако не се случи някакво чудо. В исторически план два пъти вадим късмет, трети път няма да има, а и е видно че не го заслужаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трафалгар

    31 Юли 2023 13:50ч.

    Това е сценарият и не се съмнявам, че посолството ще го реализира. Фактът, че Бъчварова смята катедралата за сграда с име, говори за нейната религиозност, ако има такава. Както и че не е наясно, че катедралата няма нищо общо с правителството. Обърнете внимание, че преди една година имаше автори, които започваха статиите си с обяснението "Аз познавам добре руската култура, но Путин еди-какво си". Сега вече няма такива автори и няма и да има. Предполагам, че новото име на катедралата ще бъде "Света Хилари Клинтън"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 13:57ч.

    Честно казано - тая шайка ми е ясна. От много време ми е ясна. Не ми е ясно, как позволяваме представители на 10-% от избирателите да се разпореждат с Родината ни, сякаш им е бащиния? В къщите си да правят квото си искат, на главите си да стоят, да си го слагат където искат, спазвайки нормите за шум и другите разпоредби за общото ни житие. Къв е профилът на тея 10-%, вчера имаше много хубав материал тук, го видяхме, а и го знаем. Имаме два начина за въздействие - конституционен и неконституционен. Не сме изразходили конституционния начин - избори! Не случайно дадох примера със Саакашвили. Грузия беше, а и още е, тотално подвластна на Америка. Но свалиха Мишико с избори (е, не само с избори), Мишико избяга, но го арестуваха и сега е в пандиза, и е пътник. Ние говорим с шайката, към тях причислявам и 10-% от избирателите, на съвършено различни езици, влагаме противоположен смисъл във всяка дума и това не е временно. Те са възпитавани по определен начин, ние, поне аз, по съвсем друг. Няма да се разберем, а и не искам, а и те не искат - по-точно, ние, аз, не ги интересуваме. Те не изпитват капчица уважение към нас и не се интересуват дали ние ги уважаваме. Няма начин да съществуваме съвместно. Както е казал поетът: "Два свята, единият е излишен". Кой е излишният - от нас зависи да се разбере. Засега моят е излишният.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав Т. Томов

    31 Юли 2023 14:11ч.

    Смисълът на името на храма-паметник „Св. Александър Невски“ е следният. Това е преди всичко паметник. Паметник на загиналите за нашата свобода руски воини. Не бива да се забравя, че те не са били длъжни да умират за нашата свобода. А без тяхната смърт България просто нямаше да я има на картата. Св. Александър Невски е небесният покровител на руските воини. Българският народ е построил величествен храм на този светец, за да измоли от него спасението на душите на тези, които умряха за нас. Това е велик християнски жест на благодарност и пипането по него с неграмотни и мръсни ръце е посегателство върху нашето собствено религиозно чувство. Отмъщаваме си на един светец и на едни паднали в битка за нас млади души. Това е отвратително. Не е вярно, че първоначално храмът имал за патрони св. св. Кирил и Методий. Истината е, че за кратък период през Първата световна война под натиска на немския принц-католик на българския престол Фердинанд по административен начин името на храма е променено. Светият Синод не е признавал тази промяна и е отказвал да служи в храма под залепеното ново име. След бягството на принца в Германия името тихомълком е върнато обратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    31 Юли 2023 14:15ч.

    Точно така че! Би било кощунство да се смени името на храма! Бог няма да прости това нито на Просто Руми, нито на нас българите, ако го позволим. Бог да пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Било каквото било

    31 Юли 2023 14:23ч.

    БПЦ вече се разграничи от кагебистката клика на Гундяев по отношение на независимата украинска православна църква. Така че сега няма проблем да сменим името на катедралата. Откъде на къде най-големият храм в България ще носи името на некакво руско средновековно князче, известно с верната си служба на монголите. Руските мекерета са срам за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чамкория

    31 Юли 2023 14:29ч.

    Значи тези фердинандовски филизи, които иначе ненавиждат внука му, изпълзяха отново изпод камъка и започнаха да мърсуват с нечистите си ръце и помисли. Скоро един иначе уважаван журналист с небългарска фамилия приветстваше някаква инциатива за реабилитирането на тази гобурготска лисица, чието име видите ли било прекомерно сатанизирано. Че колко глави бяха отрязани преди 100 години за спасението на този лисунгер, че сега да връщаме името и кокалите му в България? Да не забравяме, че именно той въведе йезуитския календар, орязвайки българския Великден в 1916.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 14:44ч.

    И какво е отношението на БПЦ към разколниците от украинската "православна църква"? А руското средновековно князче най-вече е известно с името си "Невски" и с "ледовое побоище" на Чудското езеро. И с това, че два пъти е показвал среден пръст на папата, който го е молил да се присъедини към католицизма. Нещо като нашия Калоян. Впрочем, Калоян е дружал и с куманите, даже жена му е била куманка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Било каквото било 31 Юли 2023 11:23ч.

    31 Юли 2023 17:23ч.

    Като чуя такива приказки от реститутски грантаджия и директен предател на отечеството ни, веднага се сещам за Христовия камшик, с който подкара навън към портата фарисеите и книжниците в храма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо внезапно приключи дипломатическата й кариера?!

    31 Юли 2023 14:14ч.

    Що не я пратиха посланик или нещо друго в друга държава? Или е навършила годините за пенсия, пише, че е на 64 години. .. Не изглеждаше никак добре и като визия и като говорене. .......... Да не би и тя да се отрича от родителите си, пишеше, че баща й бил гл.редактор на в."Отечествен фронт"! какво пишеше в този вестник поколението й знаем отлично. неприятна личност и в допълнение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъчварова пропускаш д-р Пирогов, руски лекар - име на националната ни болница "ПИРОГОВ"

    31 Юли 2023 14:17ч.

    Веднага Бъчварова в друга телевизия като идеш предложи и болница Пирогов да се прекръсти. Аман от празни глави с дрънчащи в тях сребърници, аман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав Т. Томов

    31 Юли 2023 14:32ч.

    В ушите на тази добре платена лелка може би звучи добре вместо УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ — УМБАЛСМ „А. С. Фаучи“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс по

    31 Юли 2023 14:18ч.

    Какво общо има Р.Бъчварова с православието и тя ли точно ще сменя имената на храмовете? Нещо да питат БПЦ ?, Светия синод?, българския, народ? А защо не попитат най-вече ДПС, които ще пишат новата българска конституция, какво мисли за смяната на имената?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    31 Юли 2023 14:25ч.

    Нека бъдат спокойни - Бог поругаван ме бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне. За всички ни ще има Съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо стените на храмовете не се изографисват?

    31 Юли 2023 14:45ч.

    Вчера варненския владика освети нов храм - отвън и отвътре с чисто бели стени! Така ли ще остане сградата - без изографисване? ... То като се махне иконостаса - за поколенията какво ще остане, какъв храм е било това, останките за изповядване на каква религия ще разкриват?! .... Нещо майтап си правят с нас, или не приемаме насериозно дивотиите дето ни стоварват едни "българи" продали се за пари на чужди недобронамерени народи и държави, с каква цел - нещо конспирацийка или Истината да узнаем официално? Светия Синод вие сте на ход!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    31 Юли 2023 14:53ч.

    Не съм подозирал и очаквал откровени фашисти да дойдат на власт в България, но ето че се случи... Сега да видим, до кога овчедушието на плебса ще продължи и кога търпението на обществото ще се изчерпа, защото ако се окаже безгранично, значи наистина сме безгръбначни и България няма бъдеще!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Регулярни трнировки по русофобия

    31 Юли 2023 15:05ч.

    Много приятно са разделили гвоздеите - по един на седмица, за да не се претоварва аудиторията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ясно като бял ден

    31 Юли 2023 15:10ч.

    Всички от тази гнусна и позорна сглобка сте ни ясни. В Измененията на Наказателния кодекс премахнахте високите наказания за педофилия, а вкарахте наказания за тези, дето са против ЛГТБ и джендърите под скрития израз борба срещу хомофобията. Значи ако някой навива детето ти на хомо среща, внушава му да си смени пола, опипва го или се гаври с него, а ти се противопоставиш, той излиза невинен, а ти си виновен. Ето това сте. ВИЖТЕ СЕ ХУБАВО. Позор за България! Троен позор. Проводници на най-гнусните и отвратителни извращения по света, вкарвани насилствено в България. Опозорихте народа си, родината си, децата си, предците си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    31 Юли 2023 15:14ч.

    Сетих се нещо.По мои спомени храма е собственост на БПЦ.И възниква въпроса - как преименувате нещо, което не е ваша собственост ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясен Квачков, бизнесмен

    31 Юли 2023 15:47ч.

    Т.н. Д-р Косев е асоцииран трол към Дачковата газета. Както се казва в казармата “Под охрана и отбрана” , цензурите мило му се усмихват. Функция ? Да провокира и да разпалва дискусии , кликания и т.н. Преди всичко бизнеса, Яворе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    31 Юли 2023 16:46ч.

    Др.Косев(не е грешка, не е д-р) наистина е най-обикновен трол. Вярно, не е примитив като бандеровката, но не блести с някакви интелектуални качества. На негово място бих предпочел да не съм толкова активен, защото коментарите му са доста издайнически и саморадобличаващи се. п.с. Другарката Бъчварова не изненадва с нищо. От същото, и по много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тролът е един

    31 Юли 2023 19:12ч.

    Сменя си имената

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Петко на Кирча

    31 Юли 2023 15:53ч.

    Тази вече се доказа като некадърна. Сега иска да ни го припомни ли? Дали някой ако се разрови из дипломите й няма да открие интересни неща?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една българка

    31 Юли 2023 15:54ч.

    Ало, Бъчварова, пропускаш Александровска болница/за "Пирогов" стана дума/. тя не само носи руско име, тя е построена по руски образец - който е виждал техните дореволюционни болнични и научни комплекси знае за какво става дума. Така че, Бъчварова, защо не предложиш направо да бъде разрушена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vasilena

    31 Юли 2023 16:32ч.

    Румянке, Румянке, Учредителното събрание решава в знак на признателност към Царя Освободител да се издигне храм-паметник. Същото това събрание решава храмът да носи името на светеца Александър Невски, небесен покровител на Цар Александър II. И научи кое събрание е Учредителното, кога и къде в заседавало. Хайде, марш към учебника по история на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-интересното е

    31 Юли 2023 16:42ч.

    Че госпожата е родена в Шипка и една част от детството й е преминала там...но някои хора са по рождение импрегнирани против нещо по-високо от удовлетворяване на ненаситното си его...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    31 Юли 2023 17:16ч.

    Бъчварова, кога ще демонтирате паметника на Цар Освободител, или първо ще демонтирате паметника Шипка, или руските църкви, или ?...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безличен

    31 Юли 2023 17:30ч.

    Предлагам не само прекръщаване на храм паметника Александър Невски , но да се събори и паметника на връх Шипка. Как така ще грози имената на нашите герои .? Срам и позор ! Действайте бързо другари демократи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    31 Юли 2023 17:32ч.

    Невероятна гнъс се носи от тази шайка предатели, добрали се с ала-бала до властта! Представляващи далеч под 10% публиката, предвождани от файтона Алабалисти. В НС сега успяха да нацвъкат проджендърски курешки. Тук пък някаква си лелка се е втурнала да прекръства и Храма "Ал. Невски"?! Коя си ти, че се осмеляваш да вдигнеш поглед към Храм-Паметник на БПЦ, на народа? ... Но за жалост бандитско-предателската шайка си позволява чутовните беззакония, умърсулването на всичко, все още останало читаво от попълзновенията на тази долна сган, само и благодарение на инертността, страха (?) и непукизма на същият този плебс, който уж държал на националните ценности?! Докога ще бъдат търпени безчинствата на доказани национални предатели, на криминални лица докопали се с алабала до властта, издевателствуващи се над народа, негодници?! Н Ационалният празник 3-ти март не им стига, сега директно посягат вече и към СЪЩНОСТТА НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ! Докога снишаване, нямаме ли поне малко срам, когато се поглеждаме в огледалото? Лошо, много лошо! Но може и ще е и по-лошо, ако всичко се преглъща ей-така. Срам и позор заради бездействието пред лицето на явно, нагло безчинство и доволно кеврене пред очите на всички нас, на мнозинството, на народа в Мамковината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОТВРАТИТЕЛНО! РУМЯНА БЪЧВАРОВА ИСКА ПРЕИМЕНУВАНЕТО НА ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ“, МАНИПУЛИРА БЕЗОБРАЗНО!

    31 Юли 2023 17:49ч.

    А много малко хора знаят, че българите десет години са събирали пари за този храм и първото му име е „Св. св. Кирил и Методий“ – така бившият посланик на България в Израел Румяна Бъчварова коментира трябва ли да се сменя националния празник от 3 март на 24 май пред Би Ти Ви.“ Отвратителна и безобразна е манипулацията, която внушава десносектантката Бъчварова. Тези позорни зомбита, ако продължават да управляват, ще изличат, убият и унищожат и историята, и паметта на този народ. Народ ли? Няма никакъв народ, щом позволява на тези продажници да са по върховете на държавата! Afera.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе Веселина Томова

    31 Юли 2023 18:09ч.

    Какъв народ искаш от тези мазохисти и плашипутарници .Които ти сам ги нарече . То отдавна няма народ ,ма едни помиярчета дето са се превърнали във комсуматорско общество .Тези мазохисти освен че ги е страх да вземат сопите и пушкалата ,гледат халадилника да е пълен и и как накрая на месеца да си вземат заплатките .Особено сега наближава месец август месец н отпуските .Това ги интересува хорицата ,не съдбата на България а живуркането . И да ти кажа Веселина ,тези плашипутарници и сега чакат Русия да ни освободи . Това са те Българските патриоти ,едни страхливи шматки и нищо друго .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    31 Юли 2023 17:58ч.

    И "Пегас" ще прекръстят на "Макарена" новите бивши "кръстнички". Песента е широко достъпна, по-здрав скромен, но от сърце ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уточнение за трети март

    31 Юли 2023 18:00ч.

    Преди дни една от най-видните подлоги от Доносническа България отново се беше разпенявил от трибуната на НС. Най-нагло лъжеше, че сме били дали само 20 млн. за украинците. Удобно премълча фактът, че само за излежаващите се по плажовете и хотелите, на които плаща българския народ, вече сме дали един милиард. След това още по-брутално излъга, че виждате ли, след Украйна, русия щяла да дойде да за нас. Не , няма да дойде за нас. На нея не е необходим нито българския народ, който тези подлоги унищожиха, нита нашите ресурси, които същите подлоги подариха на американците. Ако дойде, ще дойде за ТЯХ. За тия, дето 30 години унищожават България в името на светлото бъдеще. Дето ограбиха, съсипаха всичко, за което щедро им се плаща от фондации, грантове, посолства. За това ги е страх, и е този панически вой, заради тях самите. Защото ще останат без власт, без кражби, без грантове, без далавери – ще трябва да работят като всеки българин. А те никога не са го правили. А някой ще носят и съдебна отговорност пред народа. Но у хубаво да си знаят, че тръгне ли геополитическия валяк по нанадолнището, спиране няма. Тръгва бавно, но после набира инерция. И колкото и да се хвърлят мишките пред него да го спрат, все тая. И националния празник да отменят – все тая. Той е душата и същината на българщината, която тези родоотстъпници така мразят. Той е символ на нацията, на народа, на мъжеството, на геройството, на подвига. Те искат да го заменят със символите на джендърите, на обратните, на корумпираните, на подлогите, на надупените, на предателите - за тях това са " ценности". Но ние пак ще го върнем, ние, истинските българи. Жалко само за мишките – От ДС, ДБ, ДСБ, ДС+ДБ и все тия конфигурации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега прочетете тук историята на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“!:

    31 Юли 2023 18:01ч.

    Предложението за въздигането на храма-паметник „Св. Александър Невски“ е по решение на Учредителното народно събрание през 1879 г., състояло се в старата ни престолнина Търново (Царевград Търнов). На 19 февруари 1881 г., годишнината от Освобождението на България, Князът издал следната прокламация към българския народ: „ Възлюбени ми народе! Народното събрание от своя страна изяви желание да въздигне в столицата ми великолепен храм в името на св. Александър Невски, в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Цар Освободителя и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои. За любознателния читател, след историческия преглед по полагане на основния камък на храма-паметник, е нужно да се отбележи, че този витошки гранит, монолит-морена, се намира в криптовата част на храма, предвиден за пантеон на именити и заслужили българи, която обаче от 1966 г. е пригодена за галерия на Средновековната българска икона, филиал на Националната художествена галерия в София. Намира са в така наречената „.Златна зала„. Там всеки може да го види и да се възхити от големината му. Резултатите от помощната акция не били особено насърчителни. Пълно равнодушие към делото проявило населението от Източна Румелия. Въпреки всичко, за девет години от 1882 до 1891 г. фондът за построяване на храм-паметника разполагал с налични парични средства в размер на 700.000 лева. От 1891 до 1895 г. паричната наличност на фонда нарснала на 1 000 000 лева. Независимо от продължителното време до започване на строежа, през 1904 г. фондът разполагал със сумата 1 900 000 лева, а в края на 1906 г. достигнал цифрата 2 100 000 лева.1„1 https://www.cathedral.bg/bg/istoriya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    31 Юли 2023 18:03ч.

    Тази на какви туристи ще обяснява защо храмът се нарича "Александър Невски"? И този храм е построен в прослава на руските освободители, на руския цар, чиито покровител е Александър Невски. А това, че педофилът фердинанд го преименува през 1915 година, с цел да уязви Русия, не пречи след четири години отново да си върне името "Св. Александър Невски". Но такива комунистически издънки като тази с баща главен редактор на в-к "Отечествен фронт", вече на дърти години, дали от ранна деменция или в надпревара с всички сегашни властници с нейното минало и подобни биографии ще се претрепят да се доказват като върли еврогейатлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коректор

    31 Юли 2023 18:03ч.

    Катедралата е била наречена за кратко "Св. Св. Кирил и Методий" през 1915г. заради руски бомандировки над Варна по времето на I с.в. Къде ти някой журналист да се сети и да направи това уточнение. Директно преписваме и легитимираме лъжите и подмяната. Справка: Решението за „изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ е взето през 1879 г. по време на Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов)[1]. Дадени са няколко предложения за място на паметника и първоначално е избрано Търново, но след като за столица е избран гр. София Първото обикновено народно събрание решава храмът да се построи в столицата. Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв.[1] Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_(%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината, Глупако

    31 Юли 2023 18:17ч.

    Хилядите волни пожертвувания, които е дал българският народ, са за изграждане на храм-паметник "Александър Невски". Предложението за преименуването на храм-паметника е на Фердинанд и е по време на Първата световна война, когато Германия и Русия са врагове. Историята, помни всичко, г-жо Бъчварова" и е срам за всеки политик, когато спекулира с истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До изродите желаещи унищожението на България и Българския народ

    31 Юли 2023 18:19ч.

    До изродите желаещи унищожението на България и Българския народ Предлагам ви следното: Като сте тръгнали да ни закривате сменете националния флаг, националния химн и герба на страната. Вие не заслужвате цветовете бяло, зелено, червено, защото никой от вас не знае какво означават! Вие не заслужавате да слушате “Мила Родино”, защото за вас няма нищо мило и вие нямате родина, вие сте безродници! Вие не заслужавате да имате Лъв на герба под който стоите, за вас и плъх би било пре много! Има и още нещо… Криви са ви сметките! Ето и нещо върху което да помислите (знам че е ви е трудно, но все пак) Аз ще напиша мисълта, а вие понеже сте завършили университета “Гугъл” и то не с отличие ще потърсите кой и кога я е казал: “България е била много пъти и на много места. Днешната, Великата е дело на Юбиги Кубрат… Това съм видял с очите си…” Аз бих добавил, че ще бъде и ще пребъде! Надживяхме Рим, Надживяхме Ромеите, Надживяхме Монголите, Надживяхме Османците, Надживяхме мор, глад и войни. Дори и съсипани и оскотели няма да се оставим на сбирщина измамници с двеста годишна история крепена на фантазии да ни унищожат Който е посегнал към България добро не е видял. За справка Световната история от античността до наши дни. Да живее България! Даниел Христов https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/do-izrodite-zhelaeshti-unishtozhenieto-na-balgariya-i-balgarskiya-narod/113752

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След всяка следваща коалиция си казвахме, че по- зле не може да бъде, но няколко месеца или година по – късно реалността ни убеждава в обратното!!

    31 Юли 2023 18:23ч.

    След всяка следваща коалиция си казвахме, че по- зле не може да бъде, но няколко месеца или година по – късно реалността ни убеждава в обратното!! Но и това НЕ трогна населението на нашата Родина, а дори напротив- избирателите на ПП и ДБ излязоха да ги подкрепят, вместо да ги занулят? И точно когато си мислех, че няма какво повече да стане, се появи и тази РЕАЛНА новина: Пеевски в тандем с Кирил Петков и Христо Иванов ще правят конституционни реформи и ще “реформират “ Съдебната Власт???Днес няма да видим ДБ и ПП на площада срещу ШИШИ, днес те са едно цяло, днес Мафията не си купува Държавата, днес България официално стана собственост на Мафията… Вече нищо не може да спре Доган, Бойко и Шиши да дерибействат до гроб в милата ни Родина, защото никой вече не е срещу тях… Пожелавам на всички мазохисти, които оставаме да живеем тук: Приятен престой РОБИ, и да не съм ви чул да се правите на Родолюбци на 19.02, на 03.03 и на 02.06, защото всички ние сме СРАМ ЗА ПРЕДЦИТЕ НИ… https://pogled.eu/ Иван Иванов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    31 Юли 2023 19:12ч.

    Катедралата е построена с пари на благодарния за освобождението си народ. Освободили са ни руснаците от османските турци, точка. Туристите на Бъчварова да си е. майката, аман от безродници, еничари и обикновени безумци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    31 Юли 2023 19:34ч.

    На госпожата ще и предложа вместо да предлага какво и и как да се преименува, да вземе да си смени първото име от Румянка на Виненка Бъчварова. Така ще постигне вътрешен мир със себе си и хармоничен баланс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сало

    31 Юли 2023 23:22ч.

    Винена Каца ще й подхожда перфектно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мариана Орвис

    01 Авг 2023 4:01ч.

    Г-жа Бъчварова съвсем е осатаняла. Дано Бог я помилва и вразуми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Авг 2023 4:47ч.

    Колеги, другарката Бъчварова,не заслужава толкова внимание.Най-доброто качество на безгръбначните е умението им да се гънат,това се случва в момента по"българските върхове".Повечето от нас не одобряват това,но такива са реалностите.За добро или лошо,накрая пристига баба меца и въдворява ред.С малко повече прагматизъм,премереност и разбиране за род и родина ние можем да си създадем ред,който е достатъчно добър за нас .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    01 Авг 2023 14:29ч.

    Предлагам да се нарече катедрала "Роналд Рейгън", победителя на СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шк.Марек

    02 Авг 2023 18:12ч.

    Русия е окупатор.За да има справедливост: Крим на Украйна,а българската територия на Турция, Отнета незаконно от орките. Купете си фесове и бурки ! Нека САЩ е с вас ! ...и Мустафата ген.губернатор .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шк.Марек

    02 Авг 2023 18:13ч.

    Русия е окупатор.За да има справедливост: Крим на Украйна,а българската територия на Турция, Отнета незаконно от орките. Купете си фесове и бурки ! Нека САЩ е с вас ! ...и Мустафата ген.губернатор .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи