Румен Радев за 24 май: България е неделима част от Европа не по милост, а по принос

Румен Радев за 24 май: България е неделима част от Европа не по милост, а по принос

От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука, славянската книжовност, богомилството са вградени в културния код на континента. За това ние българите сме неделима част от Европа, не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това“.

Това заяви президентът Румен Радев по случай 24 май. Той взе думата на честването за Деня на Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Радев заяви, че има един ден в годината, когато България изглежда така, както искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим – сваляме доспехите, зарязваме дискусиите, крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари. „На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били и искаме да сме като тях – възторжени и откриващи света. Спомняме си учителите, които са ни направили хора“, заяви държавният глава. 

„На 24 май всички българи имаме повода да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее чрез нас. Че всички заедно подреждаме своя собствен дом, нека го пазим. Нека днес създавайки българския език в нашите разговори, да го правим толкова богат и изразителен, колкото го наследихме от нашите предшественици“, заяви държавният глава. 

Той определи наградата „Букър“ на Георги Господинов като признание за българския език и просвета и един прекрасен подарък за днешния празник 

„Убеден съм, че духовният подем, който залива българските площади днес ще ни помогне да надмогнем изпитанията“, заяви Радев.

"Нека бдим над езика. Нека днес да правим езика богат и изразителен поне толкова, колкото на нашите предшественици", заяви още президентът.

 

Тържествено шествие, начело на което бяха президентът Радев и вицепрезидентът Илия Йотова, организирано по повод честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май, премина през центъра на София. 

Начална точка на празничното шествие бе Министерството на образованието и науката, в близост до фонтана пред Археологическия музей, като множеството стигна до Паметника на светите братя пред Националната библиотека, където в 11 часа започна официалната церемония. 

В шествието се включиха и служебният премиер Гълъб Донев, министри от правителството, политици, общественици и граждани. 

Слово бе произнесено и от писателя Георги Бърдаров - носител на европейската награда за литература за 2021 г. 

Честит празник! Може би най-светлият и със сигурност най-безспорният български празник. Аз бях подготвил моето слово преди няколко дни, но няма как да не го променя след това, което се случи снощи. Един български писател - Георги Господинов, спечели една от най-големите международни литературни награди - "Букър". Това, освен огромно признание за българската култура и лично за Георги, е доказателство, че ако човек наистина е талантлив и работи много упорито - може да постигне всичко", каза Бърдаров. 

Присъстващите чуха "Аз съм българче" в изпълнение на две деца, ученици от първи клас на 44-то Средно училище "Неофит Бозвели". 

"Химн на светите братя Кирил и Методий" прозвуча в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров. 

От 11:00 часа на площад "Славейков" започна и фестивалът "Да поЧетем", който ще продължи през целия ден. 

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

 

Коментари

  • България е окупирана от САЩ страна, против волята си, без референдуми членуваща в ЕС и НАТО. Не сме част от вашата "Европа", еничари продажни!

    24 Май 2023 18:37ч.

    Аман от европейщини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Май 2023 18:38ч.

    На тоя синергетик само милост му е в кратуната. Няма европа, има евразия. Тепърва ще си го начуквате в чутурите соросоидни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    24 Май 2023 22:46ч.

    Днес по телевизии и радиа се говори повече за Георги Господинов повече, отколкото за Кирил и Методий, идиотското "Букър" се споменава по-често България! Двама!Срам и позор! Бъдете проклети, отцепродавци с фалшиви награди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    25 Май 2023 0:17ч.

    Да, интернешълният букър, различен от автенничния букър, Господинов и англоезичната преводачка се постараха да откраднат 24-ти май от българите благодарение на американско-турските телевизии, така наречени големи телевизии, защото са големи в предателството си срещу България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Май 2023 18:38ч.

    На тоя синергетик само милост му е в кратуната. Няма европа, има евразия. Тепърва ще си го начуквате в чутурите соросоидни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Май 2023 18:42ч.

    Североизточното сбъркано православие и набедено славянство ще приключи скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да доживееш

    24 Май 2023 18:43ч.

    Но може да надживееш децата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро-нещо си! Идиото!

    24 Май 2023 19:27ч.

    Баце, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Идиот си и такъв ще си останеш! Козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! Верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама...! И, евро-нещо си, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубав театър, в преигран стил

    24 Май 2023 18:44ч.

    Щом сме част от Европа не по милост, защо ни подхвърлят милостиня, а не достойно полагащото ни се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото тази "Европа" е стомахът на глобализма"

    24 Май 2023 18:46ч.

    Убива погълнатите с отровните си храносмилателни сокове - еврофашизъм, джендъризъм, зеленизъм и лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Май 2023 19:04ч.

    Я прочетете това: https://frognews.bg/novini/kremal-liubov-rusiia-dala-azbuka-pismenost-kiril-bil-plagiat-kopeikite-bsp-mocha-shte-praznuvat-24-mai.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • форсчо, не си ти за сий форум, не си!

    24 Май 2023 19:31ч.

    Ти си за пик, мик, дир, капитал, медиапул etc.! Идиотите са там, лесно ще намерите общ език! Ето, четеш фрог, значи донре е ранотата, държиш курса! Козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! А, и форсчо, како, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко бяга от руската кочина,

    24 Май 2023 19:49ч.

    Сал тукашните комунета напират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти не плюй по чуждото, че ще изгубиш своето

    24 Май 2023 19:53ч.

    Нямате един стадион хора: пациентите на закона "Лучников", вересии на Първия Народен съд, криминални лумпени, забъркани с приватизация, безродници, живеещи цял живот от НПО подаяния за предаването на България. Един булдозер за един следобед ще ви покрие с негасена вар и български чернозем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ България е неделима част от Европа”

    24 Май 2023 21:52ч.

    Що за глупост? След като е в Европа, не може да бъде отделена и да отплува за Америка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Непозната

    25 Май 2023 7:13ч.

    На какаво е празник?В България не се използва глаголицата.Кирилицата създадена по-късно и е препис от Коптската азбука 1:1 .Всеки може да провери. Копската азбука е създадена векове преди кирилицата.Толкова много лъжи. Кирил и Методий..и азбука която никой не ползва днес.На кого е нужно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи