Румен Радев: Ядрената енергия осигурява суверенитет, автономия и сигурност

Румен Радев: Ядрената енергия осигурява суверенитет, автономия и сигурност

България и близо 20 страни от четири континента приеха Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г. на събитие на най-високо равнище в рамките на конференцията на ООН за борба с климатичните промени КОП28. Страната ни бе представена от президента Румен Радев.

Ядрената енергия има ключово значение, посочи президентът Радев пред събралите се държавници, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон, на Полша Анджей Дуда, специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, президентът на Румъния Клаус Йоханис, премиерът на Швеция Улф Кристершон. 

Ядрената енергия осигурява суверенитет, автономия и сигурност за нашите общества и правителства,  каза българският президент, отбелязвайки същевременно затрудненията пред използването на възобновяеми енергийни източници за енергийния преход – метеорологично време, недостиг на достъпни технологични решения за съхраняване на енергия и финансови ресурси. Ядрената енергия е по-адекватно решение, посочи той.

Събитието бе открито от Джон Кери."Науката и реалността ни казват, че не можем да постигнем „нетната нула“ до 2050 г., без ядрена енергия, така като това няма да бъде възможно без използване на технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии", каза той.

Страните, присъединили се към декларацията са САЩ, Франция, Швеция, Обединените арабски емирства, Република Корея, Полша, Чехия, Украйна, Словения, Словакия, Румъния, Гана, България, Япония, Финландия, Великобритания, Унгария, Канада, Мароко, Молдова, Нидерландия, Монголия. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Грета Тинтин Т.

  02 Дек 2023 10:43ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  02 Дек 2023 10:50ч.

  След това събитие зелените се изпуснаха в гащите и така увеличиха въглеродните емисии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Дек 2023 10:53ч.

  Казва човекът, унищожил българската енергетика и върнал България в каменната ера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  02 Дек 2023 11:17ч.

  баце, ти ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Дек 2023 11:32ч.

  Баце ти не е подписал 10 годишен договор с американците за доставка на гориво, което на централата не и върши работа. Баце ти не е вкарал зелената сделка с условие да затвори мариците, баце ти не направи всички лоши неща, румбата ги направи, румбата натисна за еврото, а най-лошото, което направи румбата е, че докара краварските слуги и ни ги натресе, кирчо и кокорчо!!! Баце ти пасти да яде пред румбата радев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  02 Дек 2023 13:59ч.

  ве, ти нормален ли си? кой спря строежа на "белене", радев? кой спря "южен поток", радев? "Баце ти не е вкарал зелената сделка с условие да затвори мариците" - напротив, разработването ѝ за територията беше именно по Негово време. или по задължение лягаш на амбразурата, или толкова си можеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Дек 2023 16:44ч.

  Белене го спряха пундьовците на радев, като продадоха реакторите, а южен паток го спря орешарски и не ми говори за бацето, защото той направи много неща въпреки краварите, затова му докараха и синергиста. Вижда се кой колко си може ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  02 Дек 2023 10:59ч.

  Хората с по 10-15 атомни електроцентрали, и ние с нашият единствен енергоблок, барабар Петко с мъжете. Атомната енергия е необходима, но за нея трябва и уран. Макрон ходи преди месец в Казахстан да се моли за уран, но му казаха първо да мине през Москва. И там ако добре се моли, може и да получи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  02 Дек 2023 11:08ч.

  Умилителни са думите на Джим Кери, че науката и реалността ни казвали, че нямало да можем да постигнем „нетната нула“ до 2050 г., без ядрена енергия, така като това нямало да бъде възможно без използване на технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии. С други думи идеологията си е идеология, ала топлата вода се подгрява с дърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • }I{. И. Кусто

  02 Дек 2023 11:22ч.

  Тази централа е опасна и трябва да се затвори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Дек 2023 12:48ч.

  лъже червеният лайномет. Каква ядрена енергия в България? За реакторите всяка година служител на Росатом подписва протокол за експлоатация, ако не подпише? Горивото още е от Русия, ако не пратят? Отработеното го трупаме на камара и Европа като се усети каква бомба им правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гггг

  02 Дек 2023 15:45ч.

  Браво г-н президент !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  02 Дек 2023 19:28ч.

  Във връзка с това решение, ще съдим ли ЕС за секетки милиарди обезщетение, задето ни заставиха не просто да спрем, а да РАЗРУШИМ действащи ядрени реактори, признати за годни и безопасни от МААЕ? В САЩ, в Западна Европа все още работят реактори на годините на нашите - унищожените - че и по-стари. Престъпницата пръмова, която подписа разрушаването им, ще бъде ли съдена за икономическа диверсия срещу държавата? Докога ще ни е къса паметта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи