Румен Радев: Трябва да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна, няма да стане с повече оръжие и изпращане на войски

Румен Радев: Трябва да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна, няма да стане с повече оръжие и изпращане на войски

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО. Това каза държавният глава Румен Радев на брифинг за медиите след срещата си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок. Българският президент е на официално двудневно работно посещение в Унгария по покана на своя колега. По-рано днес двамата президенти разговаряха на четири очи.

По думите на Радев прекратяването на войната ще стане с повече усилия за намиране на мирни решения за това. Той припомни и за помощта, която страната ни оказва. 

Войната в Украйна остава голямото предизвикателство и големият риск пред нашите държави. Всеки ден продължаването на тази война означава загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки. Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност, каза Радев и добави: Ние не бива да допуснем тя да се разрасне и като пространствен обхват, и като интензивност.

Той засегна и темата за европейския път на Западните Балкани. Унгария и България са едни от моторите за разширяването на ЕС, за европейскта интеграция на Западните Балкани, посочи президентът. Радев изрази надежда, че Унгария като председател на Съвета на ЕС ще отстоява консенсуса за европейския път на Република Северна Македония, постигнат до 2022 г. , да бъде спазен.

Държавният глава поздрави Унгария за това, че от 1 юли т. г. поема председателството на Съвета на ЕС и подчерта, че това се случва във важен момент след европейските избори , когато трябва да се приемат нови стратегически програми и трябва да се осъществи плавен преход към новите институционални реалности.

Радев акцентира върху един от приоритетите на предстоящото председателство на Унгария, свързан с демографията. Той изрази надежда, че ще се търсят нови механизми за разрешаването на това предизвикателство.

Мигрантският натиск е общ риск за целия ЕС, а това означава и общ ангажимент на всички държави членки. Ефективното разрешаване на мигрантския натиск може да стане само с ефективни, колективни механизми за опазване на общата ни граница. Радев благодари за активните усилия на Унгария за опазване на външните граници на ЕС.

По отношение на икономиката Радев посочи, че Унгария е приоритетен икономически партньор на България и отбеляза растящия стокообмен, който по думите му вече е надхвърлил 2,5 млрд. евро. Радев подчерта, че наред с традиционни области на сътрудничество като търговията, банковото дело, се отварят и възможности за взаимодействие в областта на високите технологии. Президентът посочи още, че е обсъдено и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Ключовият елемент в нашите икономически отношения - това е енергетиката, каза Радев. България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, добави той. Радев подчерта, че усилията на страната ни в посока подобряването на енергийната свързаност със съседните на Унгария държави работи и за нея. Той даде пример с газовия интерконектор с Гърция, със Сърбия и отбеляза, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация на Унгария. Българската инициатива „Солидарити ринг“ за пренос на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, посочи той и подчерта, че страната ни е получила, благодарение на взаимното сътрудничество с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете държави.

И двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и устойчив преход към зелена икономика.

Радев благодари за гарантирането на съхраняването на националната и културна идентичност, традиции и език на българското малцинство в Унгария.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Разпускане на НАТО и ЕС е решението. То и със война и без война все това ще стане накрая

    25 Май 2024 15:47ч.

    Западът няма бъдеще. Откажете се и ще спасите барем живота си. Европейци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    25 Май 2024 15:50ч.

    А Вие , ако не сте европеец, какъв сте точно? Благодаря за отговора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин съм. Балкански православен славянин, офицер от запаса. Тоест, аз съм всичко, което един европеец не може да бъде.

    25 Май 2024 15:57ч.

    Не пътувам в чужбина, не говоря английски, не съм ваксиниран против Ковид. Пиша на C#, Go, Kotlin и Python. Работя за себе си. В "Европа" мога да стъпя само на война, под пагон. За да убивам европейци, европейки и европейчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Деса

    25 Май 2024 15:57ч.

    Гллупав въпрос, чиито отговоре ясен. Това какъв е автора няма нищо общо с реалностите, които той е визирал и като желание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • котер

    25 Май 2024 16:24ч.

    И аз така. Зная английски, но не го харесвам, не го говоря, защото не желая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    25 Май 2024 16:45ч.

    Когато децата и внуците ви, които са бъдещето емигрират в Русия и Китай тогава може. И в С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука са само

    25 Май 2024 16:46ч.

    Такива. Викат и дъртите фатмаци от форума на Сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    26 Май 2024 12:40ч.

    десо, ние сме българи. А ти каква си ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достойна позиция

    25 Май 2024 15:58ч.

    С това свое изявление Радев се нарежда до президентите на Унгария и Словакия (който ще встъпи в длъжност) и премиерите на Унгария и Словакия - Орбан и Фицо. На 9 юни гласоподавателите трябва да гласуват срещу партиите на войната - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, за да може да бъде избран достоен премиер, който да се нареди до Орбан и Фицо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    25 Май 2024 16:47ч.

    Няма да гласуват копейка. И ще си останете само с Борован.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев вкара вълка в кошарата

    25 Май 2024 17:17ч.

    и сега му вика: Къш, къш! В България ЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ са абсолютна химера, защото няма кой да ги гарантира – тези, от които зависи това, са храненици на посолствата. След като корупцията се вихри на най-високо ниво в държавното управление как мислите е по-надолу, разликата е само количествена (едните делят милиони, другите стотарки). Нужни са поне едни ЯВНИ избори (колко недемократично!), та да се види къде се намираме. Това обаче няма да се случи, защото всеки ще може да види какъв глас са му отчели – как да го допусне Мертен & Ко???!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Константа

    25 Май 2024 17:56ч.

    Ама кой ще ти остави периферна държава да си решава демократично, бе?! Тва е все едно да оставиш касовия апарат сам да решава кога, как и колко да отчита. Нема такъв филм. Или има, ама тва означава, че се връщаме в средните векове. Нема как да се остави периферна, гранична държава на империята сама да решава каквото и да е, тъй като през нея преминават търговски, енергийни, транспортни и всякакви други потоци, които са стратегически важни за ядрото. Никой не може да позволи на някакви инфантили да решават каквоти и да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граф Оракула

    25 Май 2024 16:22ч.

    Президента май още не е разгадал какво точно му е пожелал папа йезуитский, като му е пожелал още българчета, а именно - да има за фронта, че украинците са на привършване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    25 Май 2024 16:43ч.

    Фатмак, обаче с бомбене всеки ден от руските опки ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желти гащи

    25 Май 2024 20:17ч.

    Ами много ясно, че ще стане, ако не стане с преговори ще стане с бомби...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    26 Май 2024 12:41ч.

    Тъпанар си, но пък се гордееш с това! И не се срамвуаш да го демонстрираш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Май 2024 17:11ч.

    По принцип е прав, но трябва да е много наивен да не може да свърже точките на схемата а тя е: Зануляване на бялото мъжко население на източна Европа в кървава безконечна война, и подмяната му с нелегални мигранти! Тъй като в мнозинството му не се върза на инжекциите и пландемията и не играе по ЛГБТ и Зелената директива, а се размножава! Това трябва да се случи, защото в западна Европа вече този план е реализиран, младите са химически кастрирани и превърнати в безполови изчадия, и активно се подменят с пришълци диваци... Всичко друго е за наивници и глупаци, *справка евровизия и всички останали политики на брюкселските сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нако Стефанов: Никой не говори, че убиха президента на Иран! Защо България не изказа съболезнования?

    25 Май 2024 17:14ч.

    Има данни, че срещу президента на Иран Раиси да е извършен атентат с великобританска следа. Целта може да е да се предизвикат протести в страната и да се стигне до нова политика в тази ядрена сила, която сега е на страната на Русия в глобалния конфликт и срещу Израел в Близкия Изток. Но защо България не изказа съболезнования, както направиха от ЕС? ВОДАЧ В 25 МИР СОФИЯ, В 2 МИР БУРГАС И В ЛИСТАТА ЗА ЕП ОТ „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ С НОМЕР 4: https://www.youtube.com/watch?v=-kXwmSEYNjA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антрополог

    25 Май 2024 18:13ч.

    Има нещо НЕ-българско, а по-скоро от дравидския род на цигани и семити във външния вид на президента. Носът му го издава прекалено много. А също и гънките около носа и устата - кривините им. Нищо чудно пра-пра-баба му да е играла голо хоро по време на Старозагорското клане през юли 1877 г. на Сюлейман Безумний (Соломон Леви) паша, на чирпанските цигани, на старозагорските юдаисти, на турския башибозук и на редовния турски аскер от арнаути, а след това да е продадена в робство в Одрин... Е го къде е с. Славяново - на един хвърлей място от Одрин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    25 Май 2024 22:07ч.

    Глупости! Радев си е типично наше момче, и като френология и като поведение...фатмак-масон! Те в ложите са само бивши комунета и регионални феодалчета от късния соц. Просто "нашето момче" настъпа мотиката с триморието и кирчококорчо...и не може да излезе от роля... В общи линии обикновен славяновски овцевъд в униформа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, да, селото

    26 Май 2024 1:24ч.

    е Славяново. Ще ти се да е "наше момче". Те и циганетата, и паситата, и тюрките, са се "наши момчета", само дето не приличат на славяните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    25 Май 2024 17:21ч.

    Президентът Радев, вероятно, като дълго служил в и около Пловдив, няма начин да не е чувал за пловдивския чешит, Мильо - Лудия? Независимо, че младите му години са живяни в Хасково. Е поне паметникът му е видял на Главната в Пловдив! Та Мильо обичаше да пее на красиви млади дами една песен:"Ой ти моме, луда ле си". Да не продължава, да ни я пее, няма да има автентичност! Пък и не сме млади нито дами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    25 Май 2024 17:57ч.

    Прав е Радев в случая, ама да не забравя, че неговият вдигнат юмрук легитимира тези палячовци от ппдб-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подготвя се спиране на "Турски поток" през България

    25 Май 2024 18:24ч.

    "На 03.01.2023 год. „Булгаргаз“ ЕАД подписва с „БОТАШ“ 13 годишен договор за транзит на 1,5 млд. м3 природен газ на година, без пазарен тест, без обвързващи оферти, без потребители. В резултат на тази необяснима инициатива на служебния министър Росен Христов „Булгаргаз“ ЕАД заплаща по 500 000 щатски долара на ден за резервиран капацитет за регазификация и транзит през турската система на „БОТАШ“, което не ползва и формира загуби на държавното предприятие." ............"- На 22.05.2024 год. служебният министър на енергетиката на България Владимир Малинов посещавайки САЩ се среща със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, излизайки със заявление за ограничаване доставките на руски газ по „Турски поток“ чрез доставки на втечнен американски природен газ." ................. "На 23.05.2024 год. в Атина представители на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова представят пред заинтересовани страни проектите си за реализация на Вертикалния газов коридор. Вътрешния глас почти ме убеди, че след прекратяване доставките на природен газ през Украйна от 01.01.2025 год. се подготвя преустановяване транзита на „Турски (Балкански) поток“ през България за региона. Това обяснява как така служебни кабинети без мандат сключват дългосрочни договори, предизвикващи стотици милиони загуби на държавното предприятие “Булгаргаз”, обяснява защо прокуратурата, ДАНС и партийните централи мълчат, обяснява наглото поведение на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов и мълчанието на покровителя му Румен Радев, обяснява кой е поръчителят." (https://glasove.com/intervyuta/plamen-pavlov-pod-natisk-ot-sasht-sluzhebniyat-kabinet-podgotvya-spirane-na-dostavkite-na-gaz-ot-turski-potok-prez-balgariya) Ето защо Радев е бил на посещение в Унгария. В синергия с дневния ред на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    25 Май 2024 18:46ч.

    ако путин чуе тия думи , тутакси ще извади войските си от украйна. ама няма кой да му каже.жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начинът на историята

    25 Май 2024 18:49ч.

    Чета заглавието и моментално съзирам проблем. Радев говори за "прекратяване". Размишлявам и стигам до извод, че не съм в състояние да формулирам ясно и категорично съдържанието на "прекратяване". Това значи прекратяване на огъня или подписване на мирен договор? При съобразяване на: реалните проблеми на света и състоянието на международните отношения; изчерпването на доминиращия обществен строй; действителните причини за избухването на тази война; действащите лица и техните интереси и ангажименти; наличието на указ на президента на 404 за забрана на всякакви преговори; изтичане на мандата на президента на 404 и и някои други причини и съображениия от по-нисък порядък, склонен съм да приема, че призивът на Радев е добронамерен, хуманен, но практически невъзможен и оттам ... безсъдържателен! Не е изключено на теория, в няаккъв бъдещ и неопределен момент да се стигне до такова изтощение и омаломощаване на двете страни, че спонтанно всички да възкликнат: Защо не послушахме думите на Радев от 25 май 2024 г. Разбирате, че това е буквално каламбур - историята не работи по този начин. Защо тогава се говори така?! Да, хуманизмът е фактор, но ако си представим, че с размахване на някаква магическа пръчка, утре стрелбата спре и конфликтът се "замрази", какво се последва от това? Опасявам се, че това ще бъде кратка прелюдия към нещо още по-страшно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оня с чука

    25 Май 2024 19:05ч.

    Това е Президентът ни, ало лъзгави еврогейчета! Скоро, като спрат да валят шекелите, май пак ще се населят дунавските острови с арийченца..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Май 2024 19:17ч.

    Сега чакаме в понеделник Столти какви ще ни заповядва в София. Според него украинците трябва да измрат до крак (аз друга трактовка не виждам на мнението му, че трябва всу да почне стреля със западните оръжия по цели в Русия). Демек - давайте момчета, нали ви дадохме консерви - оползотворете ги, че ни спирате така поточната линия в заводите. Нищо, че след това руснаците ще ви изпепелят до крак. Нито от нато ще поднесем карамфили на могилите ви. И ще си делнем територията ви, за да управляме по-добре. Не се притеснявайте-мрете на спокойствие....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо?

    25 Май 2024 20:01ч.

    Защо продължаваш да плачеш за украинците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Май 2024 21:29ч.

    Не плача. Жал ми е за употребените хора. Каквито и да са те. Всички знаем, че ако Путин искаше да превземе цяла украина, нямаше да се церемони за една седмица да я изравни със земята. А не да ми води партизански войни по селата в стил "Червената армия през 1939г".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    25 Май 2024 21:00ч.

    Докато в укра ще мрат дочовеци, спирането на военните действия е нецелесъобразно. Не само това, трябва да се включат и останалите невключени досега комшии около Русия. Те да не са нещо по-различно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    25 Май 2024 21:01ч.

    На вниманието на президента Радев, търсещ инструменти за прекратяване на войната в Украйна! Продавам изгодно комплект инструменти за прекратяване на войни. Гедорето е от 270 прецизно изработени части. Подредени са в професионален дипломатически куфар и са предназначени за прекратяване на локални военни конфликти в начален или напреднал стадий.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    25 Май 2024 22:19ч.

    Шиши - премиер, Бойко - президент. Останалите сте курви на Бойко и Шиши. 🥰😍

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Май 2024 22:20ч.

    Радев да не се прави на две и половина, а да ни разкаже що ни натресе Кирчовците. Щото беше балък или щото го натиснаха брадърушките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    26 Май 2024 6:16ч.

    Мунчо фармасонина е бита карта, навремето изглеждаше алтернатива, на фона на посмешището Плевнелиев. Но трагикомичните му служебни правителства и довеждането на власт на кокорчовците му спряха тока. Естествено не можем да забравим июсукването по килифарски относно референдума за българския лев, скатаването по редица проблеми, особено золумите на другарите от Скопие и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гумен Радеф чий е?

    26 Май 2024 10:07ч.

    Как чий? На бай Дън и на Солташак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росица

    26 Май 2024 12:35ч.

    Украйна не ни е приоритет! Важното е първо да мислим за благото на България и българите, които се нуждаят от помощта на държавата но не я получават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи