Румен Радев: Сцените на брутална жестокост в Израел отприщиха вълна от гняв и възмущение по света

Румен Радев: Сцените на брутална жестокост в Израел отприщиха вълна от гняв и възмущение по света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на Хамас срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви. Това каза президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир.

Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят, добави той.

Радев изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт. И най-важното, искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави, добави държавният глава.

България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани, заяви президентът. По думите му винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми.

Той отбеляза, че терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да било начин и за каквато и да била политическа кауза.

Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва и в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ, посочи Радев. Той добави, че България и българският народ вече са показали, че ние сме нетърпими срещу погазването на най-голямата ценност на този свят – човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 хиляди български евреи да попаднат в лагерите на смъртта и този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята, хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история, каза той.

Според Радев по същия начин и днес ние сме солидарни с жертвите на тероризма, насочен срещу мирните еврейски граждани и сме солидарни с необходимостта от тяхната защита. Днес душите ни са покрусени от тази нечовешка жестокост и агресия и заедно с това расте и убеждението, че насилието, отприщено от Хамас, може да отвори вратата за постигане на устойчив и справедлив мир, който да води към зачитане на справедливите аспирации на двата народа, на желанието на народа на Израел и на Палестина да живеят в мир, и, разбира се, към стремежа на цялата международна общност, включително и България, защото няма друг път към бъдещето освен мира, каза Радев.

По думите му това иска обединените усилия на хората, които вярват, че животът е висшата човешка ценност. Затова аз вярвам, че нашата обща молитва, на всички нас, които вярваме в тази ценност, ще бъде чута, добави президентът.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври.

Източници: dnes.dir.bg, dariknews.bg

 

 

Коментари

  • thenewone

    15 Окт 2023 15:22ч.

    Г-н президент, а думи на съчувствие към палестинците? Поне една?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Окт 2023 15:28ч.

    Actually, they are animals, right?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Окт 2023 19:50ч.

    https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101752515 Убийствата на деца не трогва нежните евроатлантически душички .........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    15 Окт 2023 21:07ч.

    ако нараниш или убиеш куче ще те съдят, може и в затвора да влезеш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аплодисменти за поредното избомбване на независима Сирия?

    15 Окт 2023 15:39ч.

    Знамето на Хизбулла се вее гордо над превзета израелска база в северната част на окупираната територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горгонзола Люксенбург

    15 Окт 2023 16:28ч.

    Този човек абсолютно не е в час по история, а за библейската да не говорим . И като е облещил звездата Давидова до себе си и върху флага на България, какво послание смята, че излъчва? Умната му, гюровска глава не е в състояние да го формулира. Да речем, че България роди новия Давид, както го е казала Слава Севрюкова. Какво следва от това, ако фашизирания министър на войната Тагарев иска да стреля в този Давид, защото тъпата му глава не може да уври, че новия Давид вече не принадлежи на еврейската земя. Другаде му пъпната връв, както и адресната регистрация. За голямо съжаление на жалките човешки креатури, които са полазили снагата на майка България. Свърши се с онези времена, господа масони. Започна новото броене. На евреите им остана само датата. Понеже обичат да броят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Окт 2023 19:46ч.

    Нинова отдавна си е посипала главата заради него. Все пак като командващ ВВС той ликвидира авиацията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    15 Окт 2023 16:32ч.

    Кьорави ли сте, че не виждате как територията на Палестина се смалява, а на израел се уголемява? Както окьрвяхте и от 2014 година , не видяхте какво правеше нюланд в киев, футболните фенове, нацистите в Одеса, после в Мариупол. Заревахте едва февруари 2022 година. Не чухте как порошенко плашеше рускоговорящите, че ще лежат в подвалите, а техните ще ходят на училище, в градините ., .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    15 Окт 2023 16:58ч.

    Ма то и на Украйна се смали малко, ма Веске ама това ви радва. Че и до Лисабон искате да ходите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двойникът Ебдо

    15 Окт 2023 16:35ч.

    Туй е ли е нашето Шарли? Туй, туй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Третото око

    15 Окт 2023 16:42ч.

    Поредните масонски трели, без всякаква художествена стойност. Кухо говорене, на фона на една звезда. Липсва само пергел и отвес, за да измерим разстоянието между двете уши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    15 Окт 2023 17:00ч.

    а 500-те палестински деца, а прогонването на населението от собствените домове, на цивилно население, радев взе втори мандат заради репликата "Крим е руски", защото българите изпитват симпатии към Русия, поне според изследването на ЕС 83% от българите подкрепят Русия, залъгват се че това се е променило защото заплашиха хората

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    15 Окт 2023 18:30ч.

    Когато взимаш страна, много внимавай кой си и къде се намираш. Сами се набутваме между шамарите. Колкото са виновни Хамас (които ни бяха първи прЕятели и идваха честичко по времето на войната в Сирия), толкова са виновни и Израел, особено Нетаняху, който по нищо не се отличава от Ким Чен Ун. Спомнете си как дойде на власт и колко размирици и протестиращи евреи имаше тогава. Те го познаваха и знаеха, че ще се случи това, което се случи сега. Болно ми е ненужните жертви и то двете страни. Тази война там датира от 1948 година и с леки прекъсвания винаги е разпалвана от външни геополитически интересни-било западни, било ислямски. Сега виждаме същия случай, където го отнасят невинните деца и от двете страни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Окт 2023 19:53ч.

    престорен " Гняв " има само от зависимите правителства на ЕС, Канада и Щатите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    15 Окт 2023 20:00ч.

    България сега нали е щат на посолството. На СССР не станахме, но сега козируваме яко на янките. "Ще давате на Зеленски всичкото си оръжие" рече оная американска мамуна и Тагаренко това и чака. За любимата си Усраина и майка си ще прати той!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гумен Брадев Гадев

    15 Окт 2023 21:30ч.

    Е Иуда Искариотски за България. Доказан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря Курнело

    15 Окт 2023 21:32ч.

    За "свестния резидент" който ни натресе! Мирише на джибре от Крушовица. Но да сте очаквали нещо друго от БСП? НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това вече не е България

    16 Окт 2023 8:06ч.

    тези са българоубийци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи