Румен Радев ще участва в срещата на инициативата "Три морета" в Латвия

Румен Радев ще участва в срещата на инициативата "Три морета" в Латвия

Президентът Румен Радев ще бъде днес на официално посещение в латвийската столица Рига. Той ще участва в президентския панел от двудневната среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", на която тази година домакин е латвийският президент Егилс Левитс. В рамките на събитието ще се проведе и бизнес форум, на който Радев ще се включи в дискусия на президентите и ръководителите на делегации. Също така се очаква президентът да проведе двустранни срещи със свои колеги, съобщава БТА.

Инициативата "Три морета" е политически проект, който обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта му е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството между страните за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Партньори на "Три морета" са САЩ, Федерална република Германия и Европейската комисия.

Приоритетите на латвийското председателство са осъществяване на практическите измерения на сътрудничество между страните от инициативата, за да се гарантират сигурност и реална свързаност на хората в региона по устойчив начин.

Друг важен фокус на предстоящата среща в Латвия ще бъдe влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона.  В тази връзка, страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите в рамките на инициативата на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Мото на латвийското председателство е: "Свързване на визията с действия за бъдеща свързаност в икономиката и сигурността".

Освен държавни глави на страните участнички, към форума ще се присъединят и висши представители на изпълнителните власти на държавите от инициативата и представители на международни институции.

Участието си на срещата в Рига са потвърдили: президентът на Естония Алар Карис, президентът на Унгария Каталин Новак, президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Полша Анджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, президентът на Словения  Борут Пахор и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. 

Също така ще участват и премиерът на Латвия Кришянис Каринш, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, председателят на Сената (горната камара) на чешкия парламент Милош Вистърчил, комисарят на Европейския съюз по въпросите на търговията и вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

На инициативата ще присъстват също и представител на Японската банка за международно сътрудничество и заместник помощник секретарят в Министерството на енергетиката на САЩ Джошуа Волц, както и представители на частния бизнес и инвестиционни банки.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Ала_Бала

  20 Юни 2022 10:18ч.

  Главния синергист с американската политика. Даже не може да си овладее простотията и агресията протежетата. Тругнал да оправя Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • натовски генерал

  20 Юни 2022 10:22ч.

  Бил, е и ще си остане. Останалото е мижи да те лажем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  20 Юни 2022 10:25ч.

  lid ymora nqma

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да би мирно седяло, не би чудо видяло

  20 Юни 2022 10:29ч.

  Всяка обвързаност с фашистка и укро-нацистка Украйна е токсична и вредна за България. Радев отново с напъни да вкара България в Източно-европейската война. Пак са му натиснали бутона от централата във Вашингтон или просто от американското посолство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  20 Юни 2022 10:32ч.

  Чий го дириш там у чужди морета ? Що не кажеш на Макрон, да си ни възвърнат нашите морски и неморски територии от ПСВ по Ньойския договор, в замяна на ветото ? Аман от чужди синергисти !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Юни 2022 11:36ч.

  аз съм категорично против този проект по магистралите ще карат танкове от балтииско море до бяло море сега танковете са на платформи и по трудно се придвижват и все около русия се въртят обмислете и други варианти искаме си живота преди воината мир и добросъседство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  20 Юни 2022 11:36ч.

  Пръв Триморец-Синергитик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичката Мара втасала, само (продължението го знаете).

  20 Юни 2022 11:53ч.

  Така е, една по "пътя на Камино:, друг "синергитик триморец", трети "сваля" ветото на Македония (за кеф на микрончо и четата му), а нас "кучета ни яли".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлана Иванова

  20 Юни 2022 12:04ч.

  Струва ми се,че започва подготовка на Източния фронт за истинската война.Какво правим ние там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев, не се прави на наивен,

  20 Юни 2022 12:16ч.

  че не се усещаш за какво е това Триморие! Това е нов проект за въвличане на страните покрай тези морета във войната с Русия! Много внимавай в картинката! Измъквай се колкото се може по-скоро, иначе ние ще си патим заради твоето нагаждачество!! Да не съжаляваш после, че са те "измамили", всеки здравомислещ българин усеща накъде отиват нещата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев много добре знае какво е това Триморие

  20 Юни 2022 12:53ч.

  Нас ни баламосва, че било бизнес начинание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом знае много добре,

  20 Юни 2022 13:15ч.

  тогава много да внимава в картинката, като какъв ще остане в българската история...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4444

  20 Юни 2022 14:05ч.

  Три морета - Четири национални катастрофи ! Рапорт даден, ваш Синергитик !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи