Румен Радев: Ще осигуря всички условия по Конституция, за да има време за диалог между партиите

Румен Радев: Ще осигуря всички условия по Конституция, за да има време за диалог между партиите

"Искам да благодаря на всички, които излязоха и гласуваха, но и тези избори, за съжаление, не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. И тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама. Не дадоха и възможност за лесно формиране на коалиция. Това всъщност е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, очакват разум и намиране на общи решения, намиране на общия интерес, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство. По-тревожното е според мен, че издигането на нови червени линии след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издават страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си в Малта, на път към чешката столица Прага, където ще участва в европейска срещи на върха.

Като пример за това той даде пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, понижената цена на газа, разработените законопроекти, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост и решаването на проблема със зимната поддръжка на пътищата. Румен Радев увери, че ще осигуря всички условии по конституция, така че да има време за диалог между партиите.

По-късно днес българският държавен глава ще представлява страната нив Прага на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република Прага.

"В тези тежки дни светът има нужда от обединена и силна Европа, точно днес, в условията на безпрецедентна криза на сигурността, породена от войната на Русия срещу Украйна, от тежките икономически и социални кризи. Обединена Европа не може и не трябва да остава безразлична към тази война, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира и сигурността на Стария континент след Втората световна война. Това изисква ясни действия и е в интерес на всички ни тази ожесточеност да отстъпва на диалога и на преговорите за мир, защото вторичните ефекти на войната се усещат от всички нас и най-вече от съседните държави", заяви президентът.

"Ние и Румъния не може повече да бъдем държани извън Шенген само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии. От това губят всички – гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", каза още Румен Радев.

Президентът пристигна вчера в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш". Радев се срещна със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на държавите членки от ЕС с парламентарно управление. 

 

Коментари

  • "но и тези избори, за съжаление, не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта"

    06 Окт 2022 9:59ч.

    Демек изборите са виновни за отчуждаването на българите от властта и псевдопартиите? А Вий не сте властта, нямате общо с избори, поради което си измивате ръцете, пародия на Понтий Пилат досущ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Генерали!

    06 Окт 2022 10:00ч.

    Срам за българския народ!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Окт 2022 10:51ч.

    Аз пък казвам да "благодарим" на президентчето за "честните" избори. Наистина машините знаят най-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Воистина

    07 Окт 2022 6:28ч.

    те знаят най-добре. Както и IT-хората на "Сиела Софт енд Пъблишинг".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "QR code signature mismatch"

    07 Окт 2022 7:27ч.

    Машините по технологията "SmartMatic" в САЩ проявяват проблем, с който е възможно да се манипулира изхода от вота. https://conservative-daily.com/FaxCampaign?id=4095&utm_source=blog&utm_medium=blog&utm_campaign=4095 Машините, които ЦИК при Борисов3 закупи, работят по същата дискредитирана технология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато военните станат политици

    06 Окт 2022 12:30ч.

    термина парламентарно управление е само параван

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    06 Окт 2022 13:00ч.

    Парламентарното управление винаги е било параван - с или без военни. Да припомня откровението на Доган "аз раздавам порциите ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    06 Окт 2022 12:47ч.

    А когато мутрите станат политици, готино ли е, а предишния?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меринце,

    06 Окт 2022 13:23ч.

    Работата на военните е да не позволяват на мутрите да станат политици.. Не, самите те да стават такива, щото са допуснали ония да станат.. Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    06 Окт 2022 13:24ч.

    Времето за консултации и размисъл , може да минава в творческата обстановка на някое ТВО(трудово-възпитателно общежитие), съчетано с тежък физически труд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    06 Окт 2022 13:40ч.

    Верно ли няма да ги привика в 9 без петнайсе утре сабахлян първенците за връчване на мандат? Както го направи спрямо едни наскоро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Окт 2022 16:49ч.

    Чета днес брътвежите на нашите политици и държавници и се питам наистина ли за жалките и обезценяващи се всеки миг няколко милиардчета, при това, само обещани засега – ако слушкаме, плюс никому ненужния след незаглъхналото още ехо от зеленосертификационната ковидиотщина шенген, ще бастисат народ и родина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 АКТУАЛНО Идват 2,6 млрд. лв. по плана за възстановяване.

    06 Окт 2022 17:50ч.

    Боко Тиквата е превъзбуден...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    06 Окт 2022 18:31ч.

    Единственият диалог, който може да има е да се съберат партиите и да молят за среща в Сарая. Там ако ги приемат, ще им разпределят задачите, ще им поставят срокове за изпълнение и ще им припомнят наказанията и поощренията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Окт 2022 22:30ч.

    Оня ден Янев Стефан каза, че можел да носи отговорност. Той и сутиен може да носи, ако го налага дългът и евроатлантическите ценности. Така, че за диалога нямаме притеснения. Ето и Соломон и Плевньо ще помагат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конституцията

    06 Окт 2022 23:17ч.

    Беше нарушена от Президента поне два пъти, заради двойното гражданство на К.ирчо и Лоре.лай. Така, че точно той да говори за спазване на Конституцията, звучи неубедително и пошло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко това е, защото нямаме ПРОКУРАТУРА

    07 Окт 2022 6:34ч.

    Ако имахме, и Кирчо щеше да бъде в затвора, и не само заради лъжата / подписа му върху документ с неправилно съдържание (декларацията за двойно гражданство), но и за държавна измяна с идиотското му поведение към Русия. Също и бандитът от Банкя щеше да е при бай Ставри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи