Румен Радев пред ТАСС: България даде славянската писменост на Русия

Румен Радев пред ТАСС: България даде славянската писменост на Русия
България даде славянската писменост на Русия. Това казва президентът Румен Радев в интервю пред зам.-генералния директор на ТАСС Михаил Гусман. Запис на интервюто бе излъчено вчера по "Россия 24" в авторското предаване на Гусман " Формулата на властта", в рамките на голям 20-минутен репортаж за България. Интервюто е направено преди скандалното изявление на руския патрирах Кирил на срещата с българския държавен глава на 4 март, което предизвика бурни обществени реакции у нас и в Русия.

 

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", посочва президентът Радев пред ТАСС.

По отношение на предстоящото отбелязване на 140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заявява, че договорът "възкреси България" в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добавя, че Берлинският договор и "целият ХХ век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

"За тези 140 г. имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", посочва още президентът.

Румен Радев напомня, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение и по думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима".

„По време на своята кандидат-президентска кампания аз нееднократно заявявах, че „еврофилията“ не означава русофобия. Напротив - Русия винаги е имала силни икономически, културни и духовни връзки с Европа“, подчертава Румен Радев.

 

Още - в телевизионния репортаж на Михаил Гусман:

 

 
 
 
 
 

 

Коментари

 • Александър Македонски

  11 Март 2018 11:16ч.

  Коптската азбука + гръцката азбука = кирилица. А това че кирилицата е попаднала е попаднала в Русия не е станало благодарение на политиката и усилията на властта в България, а.... случайно. Същата работа като с евреите - тиквен медал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Букефал

  11 Март 2018 11:20ч.

  Знаем, Ацо, знаем, твоята фаланга донесе кирилицата на връщане от Египет, а Св. Климент само я домакедончи и възстанови и то при неистовата съпротива на официалните български окупаторски власти. Не славянска, а македонска писменост ползват руснаците, знаем, знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялта история с Патриарха Кирил...

  11 Март 2018 11:22ч.

  ...мяза на поговорката ни - думам ти, дъще, сещай се, снахо! - но снахата се прави на ни лук яла, ни лук мирисала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • познавач

  11 Март 2018 12:07ч.

  Скандалът с руските официални власти беше подготвян цяла година. Радев се оказа без вина-виновен. Беше атакуван свирепо и от едните и от другите. Това е обица на ухото. 3-ти март си е наш празник. Присъствието на руският посланик е достатъчно, не е необходимо да се канят други от руска страна. Даже при комунизма бяха споменавани и другите националности пролели кръв във войната от 1877-78г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Март 2018 12:16ч.

  В началото беше Словото, след като е било в началото, как е било измислено от нас? Целият свят е написана книга, а първите букви са живи същества, в тях е инвестирано много повече от това да записваш звуци с букви. Те съдържат цели концепции, цялата философия на сътворението. Ние се съдържаме в Словото, както то в нас. Тъй като тази азбука не е по мярката на човека, той тръгва да прави своя азбука, но тя е само отглас на първичната, наречена божествена или богарска. Така първите знаци са образни, извайвани от злато, след това биват рисувани, но пак са твърде сложни за възприемане и многопластови като съдържание. Поради което години учене, а и откровения са били нужни, за да се ползват тези свети знаци, йероглифите. На тях не могат да се запишат човешки послания, защото те вече съдържат други, много по-висши. Поради тази причина е погрешен и прочита им, когато в него се търси обикновения бит- жена сервира на мъжа... такива глупости. От тях, се стилизира азбука. Да, тя е ползвана от коптите и има много имена, според регионите, където се ползва, финикийска, фригийска... Гърците я познават под името фригийска, тъй като от там са взели култура. Мидас, който се опитва да им преведе орфическата премъдрост в притчи, та дано потърсят и истинското значение, което е било скрито за непосветени. И тук вече ми омръзна човешката суета да се карат кой от кой е взел, защото да, гърците са заимствали писмото от тази азбука, но и ние не сме си я измислили, всичко тръгва от Бога, развива се чрез просветени хора и достига и до други. Нямаме нищо, което да не ни е било дадено, затова защо се надигат сърцата на хората... Никак не е случайно и че светите апостоли са написали на тази азбука Новия Завет, който по-късно е преведен и на гръцки. Колкото до светите братя, те не са били пращани от гърци. По-скоро те са попаднали в този спор и са изиграли своята роля мъдро. Св. Кирил издирва българските земи по откровение. Той получава видение да потърси народа, говорещ бохарския език и да му послужи и да го утвърди във вярата. А бохарският език е езика на неговата библия на олтара в Александрия. Така той открива българския народ и огромния му проблем с византийската номенклатура. Разрешава го с компромиси от двете страни – на гърците доказва, че богарският език е преди техния, богоизбран и следователно достоен да се проповядва на него, на българите пише нова азбука, на основата на старата, като променя няколко букви и звука. Така българите вече могат да започнат свое просветителско дело, което им е било забранено. И това просветителско дело, води до просвещението на всички славянски народи, ползващи богарския език на Словото. Светите братя са наречени равноапостоли, така че са пратени от Бога, а не от някакви византийци, както им се иска на някои. Да поставят все себе си в началото на всичко! Уж имат вяра, но тъпчат Божието дело и го омаловажават винаги, когато е ставало чрез ръцете на негърци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  11 Март 2018 12:31ч.

  Истината за пореден път срещу лъжата. Интересното е, че Русия 24 е също държавен тв канал, като Русия 1, те са от едно семейство. Интересно е и това, че българската позиция намери защитници едва след изказването на Валери Симеонов. В опозиционни медии като Ехото на Москва по обясними причини, а Русия 24 вероятно се стреми да потуши скандала предизвикан от нарочното изявление на патриарха пред камерите. Какво излиза? Че за да се чуе гласът ни, трябва да се държим като хулигани? Абсурдно, но по тази логика ако свалим руски самолет и убием посланика им, ще си осигурим газопровод, не една, а две атомни централи и ракетен комплекс С400, при това без да се налага да напускаме НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия възкреси България

  11 Март 2018 13:19ч.

  Русия възкреси България с помощта на българския народ и опълчение, Румъния и Сърбия///// След 1990 г., вече повече от две десетилетия, българските политици подло подпъхват на нас, българския народ, лъжливата теза, че освободители на България от турско робство освен Русия са още половин дузина несъществували през 1878 г. държави и техните народи - част от Руската империя, с лукавия аргумент, че отдаваме почит на всички народи... Такава подмяна на историческата истина не са си позволявали нашите деди нито преди 09.09.1944 г., нито в периода 1944-1990 г. Като че ли тези "всички народи...", които днес се славят и фаворизират като освободители са обявили война на Османската империя. Не, войната е обявена от Русия на 12 април 1877 г. Към Русия, под върховното руско командване, се присъединява Румъния, която на 21.05.1877 г. обявява независимост от Османската империя. Руско-турската война за Румъния е война за независимост, като по Берлинския договор освен независимост Румъния получава и част от Санстефанска България. Рискът от обявената война, дадените жертви, финансовите и материални разходи са главно за сметка на Руската империя и лично за сметка на властта и престижа на руския император Александър II. Сърбия се присъединява към войната на 01.12.1877 г. и в резултат на Берлинския договор получава независимост и част от Санстефанска България. Черна гора заедно със Сърбия са във война с Османската империя за освобождаване на Босна и Херцеговина от 18.06.1876 г., но търпят поражение. На 16.02.1877 г. Сърбия излиза от войната, но Черна гора продължава тази война с Османската империя за Босна и Херцеговина, до сключване на Санстефанския мирен договор и юридически не воюва в Руско-турската освободителна война. На Берлинския конгрес получава независимост и териториално разширение на Адриатика. Освен руската нация, само още две нации – румънската и сръбската - воюват срещу Османската империя за освобождението на България - общо три нации на три държави – Русия, Румъния и Сърбия. (Българският народ още няма държава и не е оформен като нация.) Черна гора воюва за себе си, косвено спомага, но не е юридически и военно пряко ангажирана в освобождението на България. Държави като Полша, Финландия, Белорусия, Украйна не са съществували. Полша е била в пределите на три държави - Русия, Германия и Австро-Унгария, в резултат на победата на цар Александър I над Наполеон Бонапарт, защото през 1806-1813 г. поляците са воювали на страната на Наполеон. Финландия е била в състава на Русия, в резултат на Руско-шведските войни и загубите на шведския крал Карл XVI по суша и море от цар Петър Велики. Белорусия и Малорусия (днешна Украйна) са били неразделна част от Русия, като РУСИ, белоРУСИ и малоРУСИ са единен руски народ, така както единен български народ са българи и македонци (поне по време на Освободителната Руско-турска война). След 1990 г. уж честваме Русия като освободител, а всъщност я принизяваме и противопоставяме на редица народности, които са били част от руската нация. Така нашите президенти, министър-председатели и други политици, с исторически неверните си послания след 1990 г., фактически принизяват руската нация, противопоставят национално-определящия руски народ на други ИЗБИРАТЕЛНО посочени народи, съставни части от цялостната руска нация в пределите на Руската империя, като по този начин умишлено или неволно причиняват историческа и политическа вреда на сегашната руска държава – Руската федерация. Това или не могат, или не искат да разберат президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и др. политици, та дори и значителна част от "елита" на русофилите – онези, които скарват България с Русия, като й подливат вода с неверни исторически тези и лъжливо обосновани сръдни (Ах, ние „неплатените” и учени русофили, как ли не се стараем, а ни наругаха!) Технологията на подлостта, обаче, много добре се разбира от русофобите от типа на Плевнелиев, Стоянов и лъже-русофилът Георги Седефчов, защото е и тяхно творение. Още повече, че затъвайки в русофобията, сегашните български политици не изброяват всички народности от Руската империя, участвали в Руско-турската освободителна война. А народите в днешната Руска федерация са над 100 и говорят над 100 езика, като по времето на Руската империя са били още повече. С което отговорни български политици хем дискриминират цели етноси от тогавашната РУСКА ИМПЕРСКА НАЦИЯ, в сравнение с други етноси, избирателно почитани, хем доказват колко е несъстоятелна неолибералната и джендърска по своята същност русофобска теза, която повелява да се изброяват всички малцинства/народности, а защо не и поименно на участвалите в освобождението на България, за да се размие главната, определящата, изключителната заслуга на Русия. Защото без Русия през 1877-1878 г. днес нямаше да има България. Ето до какво безумие води неолибералното, бездуховното, джендър-разнообразното и русофобски изкривено разбиране на историята! Ето как лъсна върхът на политическото лицемерие на сегашните ни политици, при избирателното изброяване на народи, които не са воювали с турската армия, но техни представители са били на служба в Имперската армия на Русия. Няма никакви разумни основания да честваме националности и да благодарим на държави, които през 1877-1878 г. не са съществували, камо ли да са воювали с Османската империя. Това е тъпо българско самоунижение и подбиване на истинската стойност на Руско-турската освободителна война, на Руската империя, на целокупната руска нация, която под единоначалието на Цар Освободител освободи българския народ от турско робство и възкреси България! Границата между народ и нация трябва да се осмисля, особено от отговорни политици. Днес, в условията на съществуващите национални държави, много умове се подвеждат и под народ разбират нация, което не е задължително да е така. Една нация може да включва множество народи, какъвто е случаят с руската и с българската нации, но само един от множеството народи е основен, национално-образуващ народ, т.е. национално-определящ народ. Той определя името на държавата. Този народ, който е създател и крепител на държавата, и има най-голям етнически, икономически, военен, културен и духовен принос във формирането на нацията, и в процесите на нейното разширено възпроизводство; в нейното икономическо, политическо и военно функциониране. Българските политици са в капана на русофобска инерция, заложена след 1990 г., когато започна политическото сближаване със запада, западът, който разпокъса Санстефанска България и ни обрече на национални катастрофи. Русофобската истерия днес се опитва да заглуши гласа на истината, която руският патриарх Кирил напомни на българския президент г-н Румен Радев. То не бяха възклицания, то не бяха стенания…то не беше тръшкане както от отявлени русофоби, така и от русофили-ветропоказатели , дълбоко комплексирани от русофобската истерия.///// 10.03.2018 г. Бойко Коларов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  11 Март 2018 13:27ч.

  Но пак в интерес на истината трябва да отбележим, че позицията на патриарха не беше толкова крайна, колкото в реакциите у нас и в Русия. Ние просто сме чувствителни на тази тема и който е загрижен за добрите ни отношения, трябва да го отчита. Също като изказванията за славянската писменост, българските евреи и кой щял да ни изкупи. Малките народи също имат чувството за човешко достоинство, както и малките деца, добрите родители знаят това, лошите не. Не всичко е сила и подчинение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Март 2018 13:33ч.

  Наблюдателче, блажиш ли блажиш ли по време на пост ? Всъщност Вие сте скрит почетател на древния мъдрец Кун Фудзъ . .................................................................................................................................................." Блажен е този, който нищо не знае, той не рискува да остане неразбран. В древността хората учили, за да се самоусъвършенстват. Днес – за да смаят другите. В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си. В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни. ""....................................................................... Тези от Южен парк имат голям проблем от край време тук . Критериите им за наемане на местни любители на сребърниците 30, са явно са като за наемане в страната им. Все посредствини избират. Нямат другите данни освен устойчивост .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един доброжелател

  11 Март 2018 15:44ч.

  Г-н президент, никога срещу Русия, ако катилите от НАТО ви заповядат. Заклеваме ви, НИКОГА срещу Русия, в противен случай вие лично ще го отнесете! Пожелаваме ви да водите балансирана политика, да се отървете от политкоректните клишета в полза на задкулисните атлантически фактори и да се опитате да разберете гнева на руския патриарх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  11 Март 2018 15:59ч.

  Без Русия няма България. Доказва го историята, доказва го и сегашният ни 'цивилизационен избор", който води до изчезване и претопяване на нацията и заселване на територията с други етноси. В исторически мащаби процесът е толкова скоростен, че се вижда с невъоръжено око, в рамнките на 1-2 поколения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  11 Март 2018 16:33ч.

  Бе славянската писменост е раздавана от 17-ти отдел на Имперската канцелария в Константинопол, ама нейсе. ПП за observer - ако свалим руски самолет (по поръчение на братските САЩ), ще трябва да сме готови да го платим с живота на 22 свои бойни пилота. Не знам дали са ни останали толкова. Ако убием посланика на Русия, ще трябва да сме готови да докажем убедително, че е американска провокация, да поднесем извинения за случилото се и да платим кръвнина. "ще си осигурим газопровод” - не бяхме ли го осигурили? "не една, а две атомни централи” - а нашите колко щяха да бъдат? "и ракетен комплекс С400, при това без да се налага да напускаме НАТО” - едва ли. Вече нямаме ЗРК, нямаме и оператори, над България патрулират турски самолети, сичко е точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Василева

  11 Март 2018 19:53ч.

  Do Бойко Коларов.Благодаря за обширното мнение.Бях чела,че след Сан-Стефано,ние сме само автономно княжество,плащащо годишен данък на султана и с граници,съвпадащи с диоцеза на Б.екзархия.А независимост са получили веднага Сърбия,Румъния и Ч.гора.А Бисмарк от името на великите сили и Османската империя са видели нарушен баланс на Балканите и подписват Берлинския договор.Той пък начертава новата политическа карта на Балканите.И не удовлетворявал нито една балканска страна,което по-късно довежда до Балканските войни.И тогава и сега народите са безсилни,а решенията се вземат от шепа политици.Но едно е ясно-свободата ни е донесена на щиковете от руската армия.Дори с лицемерното съгласие на Англия и Франция,знаейки,че няма да допуснат да вземат Проливите.Но поне Русия си извоюва правото да минава през тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой да напомни

  11 Март 2018 20:13ч.

  Кога Гърция се е освободила от турците,кога сърбите и кога ние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  11 Март 2018 20:20ч.

  Блажа, OLD, блажа и окото ми не мигва, а пък Муйо пак нищо не е разбрал. Та да обясня с 1 цитат - Което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола. Нас ни смятат за добитъка, та затова. Който е съгласен, да отива на пасището.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Севт

  11 Март 2018 21:08ч.

  Кукуряк, престани с повод и без повод да развяваш измишльотините на двамата братя-мошеници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  11 Март 2018 23:22ч.

  България си умира. 3 милиона за по-малко от 30 години. Продължавайте да русофобствате! Русия и без България се справя отлично. Не й трябват нито Босфор, нито Дарданели, тя и така достига докъдето си иска. Не й трябват нито доматите, нито чушките, които България вече ги внася. И докато у нас се сее русофобия, държави като Турция, Австрия, Германия, Унгария - явно все рубладжии - печелят милиарди от отношенията си с Русия. А, да не забравя Франция, Холандия и Великобритания, участващи в десетки нефто и газопроекти в Русия, включително и в Северен поток 2. Русофобията води към смърт за този, които я изпитва. И още нещо - патрЕотите защо се наежват само, когато Русия каже нещо, а си мълчат, когато САЩ, Британията, Францията и Брюксел си правят каквото си решат и ни нареждат каквото си искат? Защо си мълчат, когато посланиците на тези страни участват в педераст-парадите, които унищожават България и унищожават българите, гаврейки се с милиони православни? Само ние губим. Ще го разберете, ама ще сме вече в гроба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  12 Март 2018 8:21ч.

  Реалист, хубаво си изредил фактите, ама от тях по никакъв начен не излиза логически извода, че трябва да обичаме Русия. Русия си гледала интересите, ами да. Гледа си ги. С едни държави, по-горна ръка търгува, продава суровини и внася технологии, по-долната ръка държавици ги мачка и бомбардира. Ние няма какво да и предложим, правилно си отбелязъл, че Проливите вече не са актуални. И остава едното освобождение и нашата благодарност, която не се е стопила с годините. А от другата страна Русия няма приятели, върнала се е на положението от времето на Александър III, съюзници да са и собствените армия и флот, да си е съюзник на себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  12 Март 2018 9:59ч.

  Откъде накъде слагаме и Полша?? Ако се разровите в историята ще установите, че през 1878 г. Полша като държава не съществува, а е възстановена през 1918 г. През всички руско - турски войни преди тази Полша неизменно е съюзник на Османската империя. Техни революционери са живели в империята и тя ги е закриляла, така както нашите са търсили убежище във Влашко. Поляците са първите учители на нашите революционери. Раковски и Бенковски са полски имена, взети от Георги Стойков и Гаврил Хлътев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи