Румeн Радев от зарята-проверка в София: Да бдим над суверенитета на родината

Румeн Радев от зарята-проверка в София: Да бдим над суверенитета на родината

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В нашето тревожно време, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината, заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония за националния празник, състояла се в центъра на столицата.

Според него Трети март - денят на българската свобода е съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

 

Цялото слово на президента Радев: 

Скъпи сънародници, 

За мен е чест заедно да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не само удържа на користния  натиск. Благодарение на своя огромен морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала над нихилизма, на здравия български корен над ветровете на политическата конюнктура. 

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор – както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата през дългата зима на робството.

Трети март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци. Осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна, европейска и единна България. 

От 3 март започва възстановяването на нашата държавност, започва началото на поредица знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна, величава историческа дата в нашата хилядолетна история – днес честваме нашия непреходен национален идеал за единение, свобода и държавност. Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да можем да гледаме по-уверени в бъдещето.

В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията често заглушават разума, всички  ние - българските политици, трябва да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние – българи, трябва да повярваме в собствените си сили, за да можем да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството.

Вечна слава на героите!

Да живее България!

 

 

Коментари

  • Хм...

    03 Март 2024 19:24ч.

    РумИн..хм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де го съзре, "тва нящу суверенитет"

    03 Март 2024 19:35ч.

    то в ЕС дефицит, взел ни тука за канарчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да бдим над нещо, което не съществува?

    03 Март 2024 20:48ч.

    На колене, със събути гащи и заголен гъз, да се молим да ни се размине неизбежното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    03 Март 2024 23:43ч.

    Е ЕДИНСТВЕНИЯ СМЕЛ МЪЖ .БЕЗ ЛИЧНИ ЗАВИСИМОСТИ ОТ ПОСОЛСТВАта.ПОДКРЕПЯЙТЕ ГО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катя

    03 Март 2024 23:44ч.

    Румен Радев е в Паметник на Свободата - Шипка / Monument of Freedom - Shipka. 11 ч. · Kazanlak, Област Стара Загора · Скъпи съотечественици, Горд съм, че в деня на Националния ни празник 3 март виждам толкова много родолюбиви българи на Шипка. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на воините от армията на руския император Александър Втори, застанали рамо до рамо с българските опълченци, отвори пътя към българската свобода. Тук, пред очите на целия свят, в камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не отбелязва само победа на бойното поле, нито е само датата на един международен договор, както някои се опитват да го представят. 3 март излиза отвъд рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф. 3 март е нашата памет и преклонение пред саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за независима, свободна и обединена България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Затова, въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка да е оставала пуста. Не помни година, в която подножието на този знаменит паметник да не е изпълнено с признателни хора. Така и ще бъде! Днес е ден за национално единение! Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни. Но тази година, няма да го крием, е по-различна от другите. И затова съм тук. За да благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли прогони лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. И ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от уважение към нашата историята, не от почит към костите на предците ни, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност, на огромното множество българи. Затова ви благодаря! От този чутовен връх, вашето послание е още по-ясно и силно: Няма да погазим своята памет, няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на Отечеството. Вечна памет на героите! Да живее България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митро фен

    04 Март 2024 9:26ч.

    Я пак?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старата песен на нов глас

    03 Март 2024 19:31ч.

    Радев, кажи утре нещо за всички емигрантски народности (ако имаш време, даже ги изброй) от единната сбирщайн нация на Съединените щати, та да видим дали американците ще харесат дипломатичното ти изказване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • усрайна трябва да умре

    03 Март 2024 19:35ч.

    България незабавно трябва да изгони убийците - американски и английски посланици! България трябва да обяви двете държави за терористични и завинаги да прекратим дипломацията с тези две хомосексуални страни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Март 2024 19:43ч.

    Всичко това е казано както трябва. Но Президенте кажи си за Кикитата. Що ни ги натресе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как ти ги е натресъл?

    03 Март 2024 19:56ч.

    Той лично ти е пуснал бюлетината в урната / сложил чавката на дисплея на машината?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йас

    03 Март 2024 20:14ч.

    Когато човек с неговия тогавашен авторитет застане с името си зад едни относително непознати лица, е ясно как ги е натресъл. През 2020 Радев имаше космическа популярносъ и вместо да си играе с проксита като кокорчовците, трябваше сам да вземе властта, която му беше на тепсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 20:40ч.

    Че нямаш ли акъл в главата си, та ти трябва нечий авторитет, който да ти каже - така гласувай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ????? - И как ти ги е натресъл? 03 Март 2024 19:56ч.

    03 Март 2024 20:44ч.

    Да той ги натресе. Да ти припомням ли че няколко такива министри като Кирил Петков щели да оправят България според Радев. Или поздравите на Байдън лично към Радев и Петков на триморската среща в София. И това че ПП-тата го подкрепиха за президент също не помниш. А? Поне се покайте и си кажете що ни го причинихте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • протестът на свития юмрук

    03 Март 2024 20:50ч.

    Бе че го използваха от троцинтерна, то е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Март 2024 21:03ч.

    Абе поне да си го каже що така стана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 21:15ч.

    Не беше отдавна. Беше преди три години. Всички, с изключение на отчаяните гербаджии (тикви), подкрепиха протестите. Когато Радев под някаква форма (с юмручето) подкрепи протестите, кой спечели? ГЕРБ, а втори бяха ИТН (трети БСП). След 3 месеца, кой спечели ? ИТН (БСП - трети - все още) - върнаха мандата. От Промяната нямаше и помен още. Е, ако вие не си спомняте, аз си спомням, че в обществото настъпи разочарование и обезверяване, и тогава на бял кон, дойдоха Киро и Кокорчо, но като бивши министри в много успешното (първо) служебно правителство на Радев. Всички бяхме във възторг от това служебно правителство. Във второто ги нямаше. И на ноемвийските избори те спечелиха. Факт ли е, всичко това? Факт е. И когато президентът почна да схваща, доста преди нас и вас, къв таралеж си (ни) вкара в гащите, почна да им прави въртели. Което вие тогава, а и сега, наричате война на Радев с милата ви Нинова. Всичко това са факти, но вие не им давайте да ви досаждат - игнорирайте ги, както винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 21:21ч.

    Кво щеше да се случи, ако ИТН бяха направили правителство - липсваха им, заедно с БСП и Мая Манолова, до 121 , десетина гласа. А защо им липсваха - Радев ли ви разколеба да не гласувате юли 2021? Ъ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ????? - thenewone

    03 Март 2024 21:25ч.

    Значи още като се появиха Кикитата аз писах че са измамници. Имаше в онзи форум хора които им се възхищаваха. После се правиха че те не са това което са писали. Керпеден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 21:31ч.

    Впрочем, да продължим с фактите. И след ноември - 2021, пак нямаше правителство, пак служебно . И пак избори - 2022. И там ли Радев пробутваше Киро и Кокорчо? И пак нямаше правителство - пак служебно. И отново Радев ли преборваше здравия ви разум? Идва 2023 - пак избори. Сега имаме неква сглобка вместо правителство. Кой е виновен? Радев. Ай ся кажете, ква е разликата между вас и Писториус от съседната одая, на него все Русия му е виновна? Няма такава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 21:34ч.

    В оня форум? Здрасти, Керпеден. Аз тогава не пишех, или ако пишех, го правех доста рядко. sybil ме разлюби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Март 2024 21:42ч.

    Все ми е тая. Корнелия пристана на Кикитата и продаваше снаряди на Полша, Щатите, Чехия и т.н. А след това държа мандата до последно за да може Кики като и. д. министр председател да полпише с Уестингхауз за Козлодуй. А на следващия ден върна мандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 21:46ч.

    Да. Впрочем, гледам по Канала днес (година-две не бях гледал БНТ) лидери на партии поздравяват милия си народ - нея никва я няма. Даже Пеевски ни тегли един поздрав (по-здрав).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти пък

    03 Март 2024 23:07ч.

    щото винаги взимаш най-правилните решения.Ся-човек е ,при това не е от статуквото-обучен играч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гледам по Канала днес (година-две не бях гледал БНТ) лидери на партии поздравяват милия си народ

    03 Март 2024 23:29ч.

    Туй щото се е скрила и не ни е поздравила или щото от канала не са я показали? Как мислиш, кое е по-вероятно? https://bsp.bg/news/view/25659-ninova_ot_shipka__nie_sme_narod_s_dostoynstvo_koeto_ne_moje_da_byde_zalicheno.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    03 Март 2024 19:54ч.

    този създаде и имплементира унищожителите, с пълна информация от записите! Той е съучастник , сам твърдящ: България е Нато и Нато е БГ! той и тиквата позволиха да дойдат биолабораториите от У.крайна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    03 Март 2024 23:10ч.

    Обаче му пляскали на Шипка, а другите освирквали. Това показва, че народът е много заблуден и игричките с доброто и лошото ченге работят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    03 Март 2024 23:36ч.

    защото той е единствената надежда за справедливост, друг няма, нито един

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рапоните къде са

    03 Март 2024 19:55ч.

    Днес нищо не се чу за Боко, Шиши, Кики, Кокор, Молец и др. подобни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    03 Март 2024 23:41ч.

    досега почти винаги на Шипка се е качвал премиерът, а на зарята е бил президентът, да те освиркват на самия национален празник е лошо, каквито и ротации и сметки да си правят все някога ще си отидат, намразени като костов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Март 2024 20:03ч.

    България отдавна се лиши от суверинитет. Направи го доброволно, като се включи към ЕС. Някой да е чул политик от ЕС да споменава думата “суверенитет”? И още един въпрос: Някой видя ли чужд посланик на площада пред НС? Все пак е държавен празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    03 Март 2024 23:43ч.

    Молдова ще провежда референдум за влизането в ЕС, но при нас голям страх от референдуми, знаят много добре, че са на власт въпреки народната воля, както казваше борисов "на инат"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-накрая стана ли ви ясно

    03 Март 2024 20:14ч.

    Кой какъв е, накъде върви държавата, има ли държава, или е останала една бутафорна фасада и няколко кукли на конци, да забавляват дрогираното с лъжи население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дела трябват, а не думи!

    03 Март 2024 22:41ч.

    Човека, който отказа да свика референдум за запазване на българския лев- последната останала форма на суверенитет да ми говори за запазване суверенитет? Дела трябват, а не думи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дръжте се за

    03 Март 2024 23:05ч.

    Радев!В него е надеждата като главнокомандващ.И още нещо.Той не може да не е лицемерен с колонизаторите ни.Няма право,защото ще загуби властта с импийчмънт,а го чака важна работа по защитата на българския народ от война.Днес на Шипка всички го слушаха без гък.Докато Росен Желязков беше освиркван през цялото време,та чак почна да пелтечи объркано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    04 Март 2024 6:58ч.

    Срещите на Радев с Орбан и Ердоган говорят много. Баце е отсвирен и от свои и от чужди а Подмяната никой не ги взема на сериозно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    04 Март 2024 7:30ч.

    Е като си нарязахме ракетите в името на турския евроатлантизъм, то май друго не ни остава.. освен да бдим.. и да се "обединяваме" с пеевски. Като дойде време, ще се браим със самолетчета F-16. Хартиени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • захват

    04 Март 2024 9:28ч.

    Яко се е вкопчил в 3ти март!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи