Румен Радев от Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Румен Радев от Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Следвайте ни в Телеграм

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет. 

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, допълни още той.

Държавният глава уточни, че България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запаси и да помага на другите държави членки да попълват своите.

Само 17 държави сключиха споразумение за доставки за Украйна, но България не е сред тях, каза държавният глава. 

„България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена през 2021 г. – една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от тази инициатива за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия са стратегическа автономия“, заяви Румен Радев.

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави.

Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

 

България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това каза още Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийския канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не отсега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Евролидерите се събраха на двудневна среща, а сред обсъжданите тема са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск.

  Държавният глава Румен Радев представлява България на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 март в Брюксел. Преди началото на срещата днес президентът говори пред журналисти. 


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Румен Радев от Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

    23 Март 2023 14:09ч.

    а за Полша и Чехия участва ли? тотална деградация на радев. заприлича на Бац$ по лъжене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отврат!

    23 Март 2023 14:48ч.

    Не по врат, ами по шия! Мислиш, че някой ти се връзва Глупако! Ще дойде ден в който ще отговаряш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tobiashob

    23 Март 2023 14:54ч.

    Thanks, I've been looking for this for a long time

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stanleysloge

    23 Март 2023 15:58ч.

    Ее штрюня - фильмодел, хватанувший "Оскар". Ее старый стащил один с наибольших кинофильмов - "Кум отец". Теперь Роми Коппола Марс пристала к домашней династии - раз-другой поддержкою TikTok, который случайно сделал ее вирусной звездой. В ТЕЧЕНИЕ ролике 16-летняя черевушка <a href="https://sound-sb.ru/">скачать песню бесплатно</a> Софии Копполы также мнучка Фрэнсиса Форда Копполы сообщает, что она находилась наказана согласен попытку снять вертолет немного подмогой кредитной стиры свойского отца. "Ягеллоны Коппола не прекращает приводить царственность", - поюморил цифра из новых фанатов. Подросток, может статься, полным-полно намеревалась объявлять себя крайней сенсацией в семейной силуэт, объявив, что она идет супротив философия своих родителей как иметь прилюдной учетной записи в течение соц сетях чуть только так как, яко она уже бытовала наказана. "Они несть располагают, чтоб эго была ребёнком кумовства", - сказала возлюбленная личным подписчикам. "Хотя Ткань Ток не сработает меня прославленным, яко что на самом битве этто конца-краю имеет значительности". Что ни говорите возлюбленная заблуждалась про того, что это немерено осуществляло ее знаменитой, (а) также ее аккаунт просуществовал шамедузаморе близко, к тому идет, евонный удалили. [url=https://sound-sb.ru/]новинки песен 2023[/url]

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • QazzyBup

    23 Март 2023 17:18ч.

    very interesting, but nothing sensible

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателен

    23 Март 2023 17:44ч.

    ВСУ ударили по Донецку болгарской ракетой 9М79 «Точка».https://avia.pro/news/vsu-udarili-po-donecku-bolgarskoy-raketoy-9m79-tochka?fbclid=IwAR0M7Wba48-La7JJSF6teXnLNpeMA1-E5ebxTdR-MCPCgwgprwLePvWVqbk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъже Радев

    23 Март 2023 14:15ч.

    Радев лъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иляна Йотова

    23 Март 2023 14:28ч.

    Не знам дали лъже, но не му вярвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свещенна продажна тъпота

    23 Март 2023 17:54ч.

    Правим снаряди за САШ и нато, а те ги предават на Зеленски. С наше знание и съгласие разбира се. Да се твърди, че не сме съучастници е лицемерно и подло ! Също, България подкрепи всички санкции срещу Русия. Както България е била с Хитлер и оста Рим Берлин и Токио лоялна, така и сега пак с НАТО е лоялна. Във всички войни , винаги срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свети Илия

    23 Март 2023 14:15ч.

    Нищо ново не казваш Радев. Тя и Корнелия като тебе. Не изнасяме за Украйна, а само на два пръста от нея. Пшиките препращат по нататък за укрите и всичко е чистичко и мы непричeм. Засрамете се нагли лъжци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Март 2023 14:18ч.

    Сърбия изнася, рубладжиите не искали България да изнася. Накрая и С. Корея ще почне да изнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безсрамни ментета

    23 Март 2023 14:29ч.

    Ти още ли си тука бе, апаш? Бегом марш в зеленските окопи на Бахмут да ти изпият кръвчицата братушките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, бе! Глупости, зипчо!

    23 Март 2023 14:38ч.

    Ти си на хранилката на Сорос - юдеиско потекло, - който пък е победил в онези 17 от общо 27 държави в ЕС, които декларират, че с бензин ще изгасят огъня на гражданската война на територията на измислената държава "Украина" - държава на укро-нацизма и на скрития хазарски талмудизъм, който използва укро-нацитата за своите цели и като пушечно месо в месомелачката на разпалената от талмудистите (Яценюк, Порошенко, Зеленски) гражданска война, с помощта на Израел (2000 юдаисти в Десен сектор на майдана 2014 г.) и САЩ - Ню Йорк на талмудистите. Крайната цел си остава същата - юдео-талмудо-сатанинска държава върху част от сегашната Украйна и възвестяване на възкачването на власт на Антихриста - на 600 000 "праведни" по 2800 роби от всичките народи по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Март 2023 15:03ч.

    Ментето наричащо се ЗИП пак изскочи. Истинският ЗИП се махна от тук заради ей такива комплексари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • easy

    23 Март 2023 16:34ч.

    Това ЗИП не си го откраднал , обърнал си го от ПИЗ-ДА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Март 2023 14:28ч.

    Няма да участваме, ние ще ги произвеждаме ? Румба... внимавай, само подкрепата ти те пази в момента, на косъм си, а от козяк са ти взели размерите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Март 2023 14:29ч.

    Аз днес чух в едно предаване, че Козяшките партии искат да спретнат импийчмънт ( каква смислена бълг. дума! ) на Радев. Това върна уважението ми към него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    23 Март 2023 16:00ч.

    "Това върна уважението ми към него" - това е и целта на говоренето за импийчмънт. Насочено е към българите, които са против участието във войната и даването на оръжия, за да се убиват внуците на нашите освободители. Не се хващам вече. Спомнете си за Крим. Преди изборите беше руски. След изборите Радев веднага побърза да обясни, че Крим не е руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буля,

    23 Март 2023 17:52ч.

    Внуците на нашите освободители от Украйна и Русия мрат по фронтовете в Украйна за кефа на военнопрестъпника в Кремъл, за когото само като си помислиш, се подмокряш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • COPIUM

    23 Март 2023 19:39ч.

    Той и Зеленски дойде на власт с най много гласове от източните провинции в т.ч. Донецка и Луганска с обещанията да няма разделение. През юли 21г прие закон с който руско езичното население не може да се счита за коренно население. Така че тези ППта с импръчмънта, са съвсем наясно че куратора на Радев е и техният собствен. Просто трябва да се имитира че монетата има две лица, докато минава фокуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    23 Март 2023 14:34ч.

    Аз пари на Пешо няма никога да дам! Но ще дам пари на Ники, а той ще ги предаде на Пешо ... съжаляван, но съм принципен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    23 Март 2023 14:41ч.

    Лъже...!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    23 Март 2023 14:43ч.

    България била важна част от европейския механизъм за укрепване на мира?! Какъв е този механизъм, който превърна ЕС във военна организация? Докога господинът ще говори едно пред българския народ, а съвсем друго за външна употреба? ОГРОМНО РАЗОЧАРОВАНИЕ! НИКАКВО ДОВЕРИЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПОРУМЕНЯЛ РАДЕВ

    23 Март 2023 14:57ч.

    България отдавна в нищо не участва – само покорно изпълнява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    23 Март 2023 15:05ч.

    Този филм вече сме го гледали с Корнелия Нинова при Кирил Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивайло

    23 Март 2023 15:13ч.

    Тя и Корнелия не изнасяше директно за Украйна! Абе как можете да ни лъжете толкова плоско. Не можа ли Киро, поне на това да ви научи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    23 Март 2023 15:26ч.

    Тотално падение! Народът имаше надежда в Радев, затова го избра първия мандат. И Радев ни излъга без да му мигне окото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна

    23 Март 2023 15:30ч.

    Б@си! Нещо не разбрах?! Ако нашите партньори впоследствие поискат да ги (про)дадат на Украйна, ние участваме или не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Венцислав Савов

    23 Март 2023 15:32ч.

    Наистина Р.Радев прекали. Ако не си съгласен с това, което те карата да правиш си подаваш оставката, ако ли не си станал ПОДЛОГА... Жалко за отличника на випуск 1987....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Март 2023 15:52ч.

    В Болгарии заявили о готовности производить снаряды для Украины: https://iz.ru/1487511/2023-03-23/v-bolgarii-zaiavili-o-gotovnosti-proizvodit-snariady-dlia-ukrainy

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    23 Март 2023 16:01ч.

    Ррадев е наредил нашите самолети да се дадат на Русия, закъсали са с техниката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Март 2023 16:26ч.

    Разбирам донякъде Янус/Р.Р./, че трябва да балансира м/у задълженията на страната ни към НАТО и ЕС/подизпълнител на звездите и райетата/ и вътр. политка. Военната продукция ще продължава да се доставя в У., НО ч/з посредници- срещу солидни комисиони/ също като при Председателката/. Тази схема се използваше и преди, върши работа и сега-само посредниците са други. Който го е страх от мечка, не ходи в гората! ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Менти,менти...

    23 Март 2023 16:29ч.

    профи седименти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    23 Март 2023 16:46ч.

    Макетата дадоха един СУ24, и при първия полет руснаците го свалиха. Днес Словакия дава 4 бр. Миг 29. Следим кога ще ги приземят завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България вече е подкрепила доставката на 1 милион снаряда, кого лъже Радев?!

    23 Март 2023 16:53ч.

    Междувременно БНР съобщава, позовавайки се на дипломатически източници по предварителна информация, че България е сред страните-членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро. Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните-членки. Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2023/03/20/stranata-ni-podkrepia-dostavkata-na-1-mln-snariada-za-ukraina.563572

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    23 Март 2023 17:12ч.

    Означава точно обратното - че участва. И още как. Майсторчетата в Сопот спят дори около струговете, Господ сила да им дава. Както и през изминалата година - България има най-голям дял от стрелково оръжие, вкл. РПГ, както и муниции. А също и дизелово гориво ! Браво момчета ! Не се заблуждавайте от думите на този налъм от снимката. И слава Украине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    23 Март 2023 17:35ч.

    Гледам новата снимка на бай Радев и се изненадвам колко много се е състрарил клетият. Пооплешивял, побелял, омрачнял, безнадеждно отчаян ми се струва. В днешните "Гласове" има снимка на чешкия президент Петър Павел, който е с две години по-стар от нашичкия, но изглежда поне 15 години по-млад от него. Видно е, че нещо измъчва и печали Радев, но какво ли е то? Ясно е - на народ той така и не случи. Може би и булката му Деса е престанала да го слуша, а котаракът й Чарли методично опикава президенските обувки от крокодилска кожа - само лявата струва над 6 хилядарки. Радев добре знае, че ако не дадем на Украйна каквото тя иска, то от американците няма да ни дадат дори и снимка от нашите F-16 блок 70, вход А. Говори се, че колесникът на първия от обещаните самолети вече е произведен и през месец май ще му помпат гумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    23 Март 2023 17:40ч.

    Какво става? ВСУ ударили по Донецку болгарской ракетой 9М79 «Точка» https://avia.pro/news/vsu-udarili-po-donecku-bolgarskoy-raketoy-9m79-tochka?fbclid=IwAR0M7Wba48-La7JJSF6teXnLNpeMA1-E5ebxTdR-MCPCgwgprwLePvWVqbk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Март 2023 17:58ч.

    Продажниците от служебното правителство пробиха дъното. А правителството на ПП + ГЕРБ след изборите направо ще ни сервира 4-тата нац. катастрофа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    23 Март 2023 18:04ч.

    Для удара по Донецку использовалась болгарская тактическая ракета «Точка». В ходе разрушительного удара накануне днём по Донецку, ВСУ использовали вовсе не тактическую ракету «Точка-У», как сообщалось первоначально, а более раннюю её версию – «Точка». Подобных ракет на вооружении Украины нет, однако, имеются сведения о том, что это первое применение Украиной поставленных ракет подобного типа из Болгарии. Подробнее на: https://avia.pro/news/vsu-udarili-po-donecku-bolgarskoy-raketoy-9m79-tochka

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям хуй лапни, голяма дума не казвай

    23 Март 2023 18:15ч.

    Както не бяхме изнесли “нито един патрон” за Украйна, тъй после се оказа, че сме изнесли общо за два милиарда и сме “спасили Украйна” с оръжие и горива. Самите “шарлатани” си го признаха с гордост. Така, че леко с думите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Март 2023 18:18ч.

    За такива тъпоъгълници и шмекери, като българските политици, май сме на път да ни фраснат експериментален вариант на нова 3-ъгълна или 4-ъгълна нова ракета, пък където уцели, щото сме по сложната синергия. Кръглите високоточни ракети са ясни и отдавна са резервирани , за по-важни цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2023 19:03ч.

    "България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, допълни още той." Тоя счупи тъпомера. Да изтърсиш тази глупост точно, когато всички виждат, че е опашата лъжа, си е архиидиотско. Досега го оправдавах с нечовешкия натиск върху него, но това преля чашата. Тъпотията с взлом трябва да бъде наказвана. Незабавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Джо

    23 Март 2023 19:10ч.

    този се прави на умен , говори като Корнелия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, допълни още той."

    23 Март 2023 19:35ч.

    И какво ще ги правят тия снаряди нашите партньори, освен да ги шитнат в Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    23 Март 2023 20:03ч.

    Сега им е нужен Росатом и пак ще трябва да се доказва като неутрален или не толкова войнствен като господарите. А ще спре ли да продава снарядите на поляците, ако разбере, че те директно ги подават на укринците? Мутрата го помним, скоро беше, когато в Турция се буташе да бъде до Путин и нареждаше на личната си фотографка къде да застане, че на снимката да излезе възможно по-близо до Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи