Румен Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет

Румен Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет

Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, още преди да е обявил някакви намерения и действия, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Коментирайки ситуацията в енергетиката и газовите доставки, Радев каза, че "определени посредници и лобисти просто губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която правеха до момента, от криза, която те самите предизвикаха".

Румен Радев заяви, че решаването на кризите изисква точна оценка и решителни действия и той приветства отговорните и своевременни действия на служебното правителство за осигуряването на газ.

Мисля, че разривът не е между мен и социалистите. Има разрив между ръководството на партията и левите хора и това пролича на тези избори, заяви президентът. Той беше категоричен, че няма реваншизъм от страна на служебното правителство. "Аз съм дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да приемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона", заяви президентът. 

Решаването на тези кризи изисква точна оценка и решителни действия, добави той. „Аз приветствам отговорните и своевременни действия на правителството за осигуряването на газ. Виждате, че определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, още преди да е обявил някакви намерения и действия. Сами разбирате, че определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, което правеха до момента. От криза, която те самите предизвикаха“, каза още Радев.

Домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава, отбеляза държавният глава. Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко, коментира Радев.

„Така беше след кабинета „Борисов“, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и след кабинета „Петков“, който смело обяви датата 30 август да се изкара акт 15 и акт 16 при огромна несвършена работа, маса забележки, маса несвършени неща", заяви президентът. 

Той увери, че "въпреки тежкото наследство, което се заварва, и документално, и в техническо отношение, служебното правителство ще направи максимума това да стане възможно най-скоро, защото аз много ясно съм заявил отдавна – и мой, и на служебното правителство приоритет е диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото".  

На въпрос ще бъдат ли възобновени доставките от „Газпром“, Румен Радев заяви: "Правителството трябва да се ръководи в своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. Във фокуса на неговите действия трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес".

По повод рокадите по високите етажи на властта от последни дни, той каза:„Ако говорим за политически назначения, обърнете се назад, особено в някои министерства в управлението на тази четворна коалиция, тогава ще разберете какво означава политическа чистка“.

Президентът Радев присъства на откриването тази вечер на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в курортен комплекс Боровец. Музикалният форум е под патронажа на държавния глава.

 

Източник: БТА, бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

  • вместо да ни занимава с глупости,

    05 Авг 2022 20:13ч.

    по-добре президентът, който възложи на служебния кабинет да не въвличат България във война, да каже какво е това съобщение на МО за предислоциране на военни от Италия и военна техника на територията ни, за да гарантирали териториалната цялост на България? Какво се случва, някой ще обясни ли? Кой заплашва териториалната цялост на България???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и кои точно са лъжите?

    05 Авг 2022 20:43ч.

    Че вървят съкращения? че гербави са в служебното правителство? кои?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Холерата сплетничела срещу чумата. Ти да видиш.

    06 Авг 2022 7:08ч.

    От едно евроатлантическо котило напнационални предатели сте всичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    05 Авг 2022 21:06ч.

    Всяко служебно правителство на Радев далеч надхвърля функциите на сл.правителство имащо за задача да подготви и проведе избори. ''Демократичния танц'' на триморски некролози лично на мен ми омръзна. о.Белене е подходящо място за черни триморски гарвани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк Шикългрубер

    05 Авг 2022 21:34ч.

    Како Цонке, бегай у лево !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Кърпачев, поет-партизанин

    05 Авг 2022 21:32ч.

    "Земята на Ботев и Левски отново е робска земя..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биби

    05 Авг 2022 21:36ч.

    По-добре десятък на султана, отколкото 50% преки и непреки данъци на краварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    05 Авг 2022 21:59ч.

    Е точно заради десятъка на султана са паднали под турско робство 5-те български царства и едно деспотство на днешната територия......Щото тогавашните царчета и деспот са облагали народа с 48/четиридесет и осем/ данъка......Дошъл султана и казал: За раята само десятък: На десет крави-една за султана, на десет овце-една за султана и т. нт........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо за новия, на мястото на съмнителния Спецов

    05 Авг 2022 22:18ч.

    Или и това е нагнетена лъжа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кво

    05 Авг 2022 23:36ч.

    за него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    06 Авг 2022 1:28ч.

    Основният проблем на Радев като политик е тоталното му неразбиране, че ако в управлението не влизат най-големите партии, то не е демократично. И ако някой трябва да решава демократично проблемите на държавата, този някой са най-големите партии. Влече го човека към автокрация и отричане на плурализма! А връзката му с БСП е толкова блудна... обаче всички протестърски партии са така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПОДКРЕПА ЗА РАДЕВ

    06 Авг 2022 3:24ч.

    Когато няма риба и ракът е риба. Когато няма по-свестен от Радев във властта и когато Радев защитава българския потребител и българския стопански живот от галопиращата инфлация, резултат от лъжите, измамите, некадърността и слугинажът на САЩ на Четворната коалиция, казвам: ПОДКРЕПА ЗА РАДЕВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Когато няма риба и ракът е риба"

    06 Авг 2022 6:27ч.

    Нито е риба, нито е рак, а най-банален синергитик, триморец, промотор на Кирчовци и Кокорчовци. Няма що да обиждате раците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Натовския генерал, агент на ЦРУ и национален предател в полза на САЩ бил руска отрепка

    06 Авг 2022 7:59ч.

    Т'ва психодесните ептен не сте у ред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Авг 2022 9:19ч.

    Бастуните от БНА пак не знаят, че България не е член на СИВ и Варшавския, а на НАТО и ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    06 Авг 2022 9:46ч.

    троле, сигурно си на/около Христова възраст и наче щеше да знаеш, че по времето на СИВ, България имаше мощна армия, а не имитация на такава, както е сега с НАТО. аман от дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Децата, отраснали при демокрацията са тежко ментално контузени

    06 Авг 2022 13:50ч.

    Живеят като в будна кома, толкова могат и да мислят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи