Румен Радев наложи вето върху предоставянето на БТР-и на Украйна

Румен Радев наложи вето върху предоставянето на БТР-и на Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Според държавния глава, предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

Вижте цялата позиция на държавния глава:

М О Т И В И

ЗА ВРЪЩАНЕ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА ЗАКОНА ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БРОНИРАНА ТРАНСПОРТНА ТЕХНИКА, ПОДПИСАНО В СОФИЯ НА 8 АВГУСТ 2023 Г. И В КИЕВ НА 13 НОЕМВРИ 2023 Г.

Уважаеми народни представители,

Със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Уважаеми народни представители,

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Коментари

  • Дельо хайдутин

    04 Дек 2023 10:31ч.

    Нашите дупедати и министър украенко /дупедарев/ неразбират ли че украйна и зеленски са оставени сами в блатото от Андрешко в лицето на Фащ. Адмирации за президента че почна да проумява истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военните не са за подценяване

    04 Дек 2023 10:38ч.

    Но мнозинството днешни политици са наистина отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите дудедавци си знаят работата!

    04 Дек 2023 13:18ч.

    Да дарим каквото имаме, за да купуваме ново, ама не от завода в Червен Бряг, където правеха български БТР, ами супермодерните страйкъри отпреди 55 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цунка

    04 Дек 2023 15:27ч.

    Украйна ликува: Скъпият ни Господин Академик Денков праща в братска Украйна металурзи, механици, трактористи и фурнаджии. Техните в Украйна мрат яко на фронта. Подарява и наште Ф16 блок от 70те години. БЪЛГАРИ, да защитим братята, обгърнете се със синьожълтото ЗНАМЕ НА ПОБЕДАТА .... че нали видяхме до къде води това......????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво.

    04 Дек 2023 10:32ч.

    Седесарите скрцат сс збки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    04 Дек 2023 16:41ч.

    Маскираният като натовски ястреб путински бухал мунчо радев изглежда си пада мазохист.Прекрасно знае, че нормалните партии в НС ще отхвърлят това позорно вето, защото са повече от путинофилските шайки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    04 Дек 2023 16:52ч.

    тая веска е типичен путиноид, злобно, безродно, тъпо същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо Рубладжийски

    04 Дек 2023 10:34ч.

    Като къв го дървиш президент на страна член на Ес и Нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    04 Дек 2023 10:37ч.

    Ами като на избран от българите, такъв го дърви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уж кат натовски офицер,

    04 Дек 2023 10:40ч.

    А накрая се оказа руско мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като сме "страна член на Ес и Нато" да сме постоянно със свалени гащи и надупени ли?

    04 Дек 2023 10:42ч.

    Много "свободолюбив" дух имаш! А като гледам и "милееш" за българите. Това за оня Мунчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай, Боже, повече руски мекерета във властта.

    04 Дек 2023 10:42ч.

    Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • страна член на Ес и Нато

    04 Дек 2023 10:44ч.

    не е страна покорена, примери много, но с днешните български политици и с техните фенове-олигофрени България ще си остане на дъното, в унизително положение, за присмех дори на западняците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахахаха

    04 Дек 2023 11:45ч.

    Всички сме руски мекерета! Просто не са ни подлагали на изпитания, да видиш тогава една лоялност към НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БРАВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ!

    04 Дек 2023 13:28ч.

    БРАВО! НАЙ-НАКРАЯ НЕЩО СМИСЛЕНО. БТР-ите ще са много по-полезни за почистване на пътищата на България, отколкото като средство за БРАТОУБИЙСТВЕНАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В УКРАЙНА. За половин ден бедствие - виелица и натрупан сняг,- скъсаха далекопроводи, счупиха клони и дървета, които службите за поддържане на пътищата, общините, ЕРП-тата и всичката налична техника не можаха да разчистят за цяла седмица... Добре че снега се стопи. А какво ще бъде когато виелицата и снеговалежър продължат за повече от ден-два-три..? Кой ако не жандармерия, армия и военна техника ще спасяват от подобни бедствия в случай на по-сериозна зимна обсстановка? Кой ще превозва хляб, вода. храна, болни хора ако друга техника не може да мине? Кой ако не тези неизползвани (нови)100 български БТР-и????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога ти сложиха

    04 Дек 2023 13:32ч.

    Тел по границите, армията я имаше, за да издържи 3 часа срещу турците и шефа на Кгб в София колише и бесеше бяхте свободни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Дек 2023 13:54ч.

    Единствено верният подход е на Президента! Който има своя глава, да гласува и за подкрепи този подход! Властта раздава общото в разрез с национален интерес и дори възможност за съществуване. Манипулациите на властта, че не са ни нужни тези 100 БРТ-и са грозен отказ от остатъчна вярност. Това става в ситуация на крах на Украйна, т.е. безсмислена и пагубна продан на нужни за нас съоръжения! Оставка. Съд за изменниците на народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: 04 Дек 2023 13:32ч.

    04 Дек 2023 14:38ч.

    Млад ли си или си глупав!? Българската Народна Армия беше в състояние да защитява териториалната цялост на Народна Република България едновременно срещу натовските държави Р. Турция и Р. Гърция. До седем дни от натовска атака срещу НР България се предвиждаше тежестта на войната да се поеме от армията на СССР. БНА имаше над 3000 модерни за своето време танкове Т-55, Т-62 (които и днес са на въоръжение в Сирия,Афганистан, в Русия), Т-72. БНА имаше над 4000 БМП-та и БТР-и; стотици самоходни 152 мм и 122 мм самоходни оръдия; хиляди стволове артилерия, вкл. 152 мм и 122 мм гаубици, противотанкови и зенитни оръдия; над 220 изтребители; бомбардировъчна тактическа и фронтова авиация; над 75 бойни и транспортни хеликоптери; транспортна авиация; значителен военен флот, вкл. четири подводници... А теб явно, че от "Козяк"-16 те държат с примка за мъдурите, за да пишеш глупости в угода на посолствоТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде фатмаците налазиха

    04 Дек 2023 15:00ч.

    Мирише на непрани зелени чорапи та не се трае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    04 Дек 2023 15:15ч.

    Май Динко дето ловеше "бежанци" има такъв БТР: https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/826/Image_7416826_40_0.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 15:22ч.

    БНА имаше само един дивизион 152 мм гаубици - 18 парчета. 122 мм гаубици - колкото искаш. Самоходни оръдия... само тези, останали от ВСВ в запасите. Основното предимство бяха системите за залпов огън, каквито южните ни съседи нямаха, Турция до средата на 90-те години. Но се вижда къде са стигнали - няколко установки ХАЙМАРС направиха видима разлика в Украйна. Срещу армия от няколкостотин хиляди души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уж кат натовец,

    04 Дек 2023 15:31ч.

    А накрая се оказа мекере - когато ПОСТАВЕНИЯТ Плевнелиев се появяваше публично, обществото започваше да се смее. Той работеше като човек, който развеселява обществения живот с появата си и с думите си. Обичах да го слушам, защото винаги очаквах да чуя нещо смешно, а той всеки път оправдаваше моите очаквания...С номинацията на М.Попова за вицепрезидент, ГЕРБ се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент в президентската двойка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тоя левак - ПОСТАВЕНИЯТ Плевнелиев от собствената му инфантилност и автентична тъпота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше доста повече

    04 Дек 2023 19:16ч.

    дивизиони от 152 мм, 130 мм буксируеми и други, а освен това имаше и самоходни дивизиони, отделни батареи и прочие. Ама ти си дрънкай... Виждал(а) си полева артилерия само по телевизията... Иксперт(ка) жълтопаветна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    04 Дек 2023 20:50ч.

    Не станаха ли множко руските мекерета из Европата, а гунчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Дек 2023 21:19ч.

    Забравихте за наште ракетни войски от които трепереха Гърция и Турция!Особенно най-модерните ни ракети СС-23, които бяха предшественици на Искандер! Те бяха неотразими и дори американците не знаеха, че ги имаме! Разбрали чак, когато онези кретени Ж. Желев и ЛУДжев ги закарали в поделението до Телиш! Американците се опулили и изгубили ума и дума и след това дошла нота от САЩ да унищожим тези ракети! Въпреки това дори Иван Костов отказвал да ги унищожим и дори направил необходимите стъпки пред руснаците да ги обслужат и да обновят горивото на ракетите, защото наближавал гаранционния срок на работа. Аз лично считам, че това е основната причина за падането на правителството на Иван Костов и замяната му с предателя Сакскобурготски, който практически унищожи Българската армия и я сведе до един стадион хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 21:35ч.

    Да, пропуснал съм "самоходен". Един дивизион самоходни 152 мм "Акация". 152 мм буксирна гаубица - по-вече. 130 мм оръдие върши също добра работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Дек 2023 10:39ч.

    Доста проукраинско решение на Радев.Всички тези БТР и БМП-та са "братски могили на пехотата". Те зарад тва във всички армии по света войниците се возят отгоре а не вътре. Отгоре шанса за оцеляване при попадение е доста ама доста по-висок. Специално нашите са пълен боклук.Сигурно са от 60те години. :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точна затова !!!

    04 Дек 2023 10:46ч.

    Такива БТР-и са опасни за украинските войничета, но полезни за българската гражданска защита и за опазване на границите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не точно про-украинско

    04 Дек 2023 10:50ч.

    а разумно, рационално решение, в полза на живота - и на украинските войничета, и на България. Браво на Радев, че не се страхува от реакциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зипчо, мамин-сладък, ентелегентино????

    04 Дек 2023 11:10ч.

    Казано ти е, че не си за сии форум! Ти си за евролибералната сволочь, идиотите са там, лесно ще намерите общ език! И, галя, козяк, незачет! Дайте на туй нящо зипчо други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите му! И, зипчо, хич и изобщо не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адмирации

    04 Дек 2023 10:43ч.

    Адмирации за това решение на президента, защото над 90 процента от българския народ споделя мотивите на президента. В останалите 10 процента са тагаренковците и хранениците на "Америка за България" на директен отчет на посолствоТО. Президентът им дава втора възможност за поправка, която ще бъде от съществена тежест при бъдещ съдебен процес за национално предстелство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • национално предателство

    04 Дек 2023 11:05ч.

    Разбира се, национално предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дискотека в дефилето

    04 Дек 2023 11:20ч.

    Разбира се, дискотека в дефилето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    04 Дек 2023 16:43ч.

    90% от народа са путинофили само в мокрите сънища на безродните русороби.23% са мерзавците, подкрепящи путлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Дек 2023 21:24ч.

    А бе глупако, Не си ли влизал в свободните сайтове, където остравят свободно читателите да изразяват мнението си за публикуваните материали и виж какво е съотношението на оценките "+" и "-" и тогава ми приказвай небивалиците си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, ама не!

    04 Дек 2023 23:37ч.

    Мноо си тъп, Саше!!! Безмозъчен европендел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти, "умнико"

    05 Дек 2023 8:13ч.

    към кои мерзавци включваш себе си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северозападнал

    04 Дек 2023 10:46ч.

    Престъпление след престъпление на Народното събрание! А някои се питат защо е имало Народен съд. За подобни далавери, намаляващи способностите на България да осигури своята сигурност. "Какво ще ни дадеш историо, от пожълтелите си страници..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    04 Дек 2023 15:17ч.

    Нищо. Събират се факти за откриване на Народен съд 2.0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    04 Дек 2023 18:09ч.

    Т рочно преди 60 г, на 4.12.1963,на разширен пленум на ЦК на БКП единодушно 200 души гласуват България да се присъедини към СССР.Най -срамният ден в историята ни.Добре че хрушчов ни е показал среден пръст, иначе сега нямаше да има България.Точно след 10г., през 1973, правим втори път опит за присъединяване към СССР. Та радев се вписва чудесно в тая поредица.И той като бай Тошо преди 60 г. уж е генерал от НАТО и борец за синергия с дневния ред на САЩ, но всъщност путиноид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    04 Дек 2023 20:00ч.

    Бива ли да си толкоз тъп! Даже и за предател не ставаш. Просто... Г&з!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехе

    04 Дек 2023 11:23ч.

    Ма те БТРите вече заминАха. Вето, мето, това е положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братушките ще ни ги върнат.

    04 Дек 2023 11:29ч.

    Хем с руски екипажи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЕШКО

    04 Дек 2023 11:46ч.

    Браво. Някой да каже истината за мафиотския сговор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • десет на нула за Президента

    04 Дек 2023 11:48ч.

    ей така се доказва държавникът

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    04 Дек 2023 16:50ч.

    мунчо радев е много повече руски президент, отколкото български.Неодобрението му е 51%, значи половината българи не го понасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, че ти

    05 Дек 2023 8:20ч.

    не го понасяш, не значи, че отношението на половината население към президента е такова! Всъщност ти си една обикновена единица между ония 80% от населението на страната, определени от един професор като д....и, при това доста глупава такава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    04 Дек 2023 11:58ч.

    Червен лайномет РРадев наложи вето за БТР за Украйна..... и стана патрон на инициативата за издигане паметник на Путин в княжеската градинка срещу МОЧА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тийнейджърче, не се меси в разговорите на възрастните.

    04 Дек 2023 12:05ч.

    .......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емана

    04 Дек 2023 15:38ч.

    Ние с forsvaret от сутринта ядеме препражена цаца в гадно гранясало украинско oлио. Изпихме и ракията на съседа краднахме я снощи,пееме и дразниме глупаците дето не знаят, че майката на бозавия Иво МОЧА Инджев е била шеф в ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ за проследяване на инакомислещите.... В нашта бара се появи нещо ще ходиме да видиме но след като си допиеме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    04 Дек 2023 12:08ч.

    Радев трябваше да направи Соломоновска перифраза и да каже, да пратим половината БТР на Зеленски, а другата половина на Залужни... Вместо да му признаят на президента Радев експертизата, че ги предупреди как ще се развие конфликта, сега му скачат като помияри! Много грозно и жалко поведение, никога няма да си признаят емоционалната глупост, ами ще се правят на евроатлантически ощипани джендер госпожички, до последно! И Зеленски да признае загубата, тукашните ще продължат да се правят на луди Глигани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да пратим половината БТР на Зеленски, а другата половина на Залужни...

    04 Дек 2023 13:22ч.

    Добра идея, и едната половина с грузински наемници пълна, другата с полски "доброволци"... да поспорят по киевските майдани кой е по-по-най

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Дек 2023 14:02ч.

    Така е, но не е само 'емоционална глупост'. Това е комплексна глупост. Ясно като бял ден е, че Украйна и целия военен блок зад нея губят войната, което значи нашите сглобкаджии да мирнат, макар и късно. Не, та не! То бива тъп инат, бива, ама чак толкова не бива! И да им иска някой нещо на Тагаревците, какво от това? Не! Те тичат пред вятъра, газейки интереса ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герой.

    04 Дек 2023 12:09ч.

    Това е държавни ческо мислене, подкрепям президента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    04 Дек 2023 16:57ч.

    Това дали ти го подкрепяш е без значение.Важмото е, че депутатите от българските партии без комуняги и копейки, които не са българи, не го подкрепят и ще цапардосат отново по тиквата мунчо, отхвърляйки ветото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    04 Дек 2023 12:16ч.

    Това е стратегически ход на Радев с далечната цел създаване на Партия ала Орбан. Това е така, защото на Радев му е ясно че ще има прегласуване и решението на Правителството ще мине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав е

    04 Дек 2023 12:25ч.

    Прав е президентът, БТР-те могат да респектират нарушителите на държавната граница, все пак е военна техника, която винаги респектира цивилните лица. Нека т. нар. академик Денков и Жирафгабриелова, да докажат сега, че БТР-те наистина не могат да респектират нарушителите на държавната граница, за да не им се налага да го доказват на подсъдимата скамейка в бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, прокуратурата

    04 Дек 2023 12:32ч.

    "Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага." Само тази част от мотивите на президента са основание за самосезиране на прокуратурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 16:24ч.

    Виждам, че сте го написали преди мене. Това следва да направи Прокуратурата, защото ако предоставянето на техниката прави невъзможно изпълнението на задачи по военновременния му план си е престъпление! не дай Боже министърът на вътрешните работи да е представил и документ, удостоверяващ, че въпросната техника е с отпаднала необходимост, а е планирано да бъде използвана за военно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врачката от Годеч

    04 Дек 2023 12:37ч.

    Ако искат наистина да помогнат на Украйна, нека накарат Пеевски да иде на фронта и се изпърди там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той може и оттука...

    04 Дек 2023 13:24ч.

    ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди ти

    04 Дек 2023 13:30ч.

    Ма лельо. Таман ще си първата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    04 Дек 2023 12:39ч.

    Ветото е правилно, тези машини са нужни на България! Но нас ни управлява Племето на Продажниците, тях не ги интересува България, те я мразят! Най – лошото е, че и ДПС се включиха в тази омраза, чрез техния председател и национален предател Пеевски! Доган беше разумен, а този е слуга на чужди интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този го държат за орехите.

    04 Дек 2023 15:06ч.

    нали затова го изпра високата порта пред хаитянина, за да ни довършат заедно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пено

    04 Дек 2023 12:50ч.

    Руснаците ще ни дадат нова техника много скоро.Закичени с карамфили под удара на съдбата сегашните Евроатлантици ще станат Руски Черноморци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Дек 2023 12:54ч.

    Всички чупки са за протакане, отдавна е ясно, че всички заедно играят една и съща игра... чака се нещо да се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    04 Дек 2023 13:28ч.

    Един плюс за Радев, макар, че това няма да спре дебейците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    04 Дек 2023 13:46ч.

    Те това е патриот. Намагнитените и розовите либерали, до стената и разстрел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 14:07ч.

    По смешни мотиви не можеха да се намерят! "...не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи..." е към депутатите в Народното събрание?! Оказва се Радев не знае кой спуска военновременните задачи на когото и да било, включително и на МВР! Това е междуведомствен съвет, оглавяван от... Министъра на отбраната! Който на какъв срок следва да контролира осигуряването на тези задачи? Включително с техника и ВЪОРЪЖЕНИЕ? И след като министъра на вътрешните работи е изготвил документ, че въпросните наличности не са НЕОБХОДИМИ за каквото и да е към кого следва да има претенции Радев? Към министъра на вътрешните работи и към министъра на отбраната, който би следвало по определен ред да изпълнява ЗОВС, с който му е вменено да отговаря за военновременните задачи. Да не би министрите от служебните кабинети да са му докладвали, че военновременните задачи не са осигурени? Което прави проблема доста по сериозен и най-вече не в "двора" на Народното събрания. Т.е. не се изпълнява националния военновременен план или депутатите не са дебатирали достатъчно върху документ на МВР? Освен това военна техника и въоръжение за задачи, изпълнявани в мирно време, т.е. разни детински разсъждения кое за какво можело да бъде ползвано... Наясно ли е какъв ресур е необходим тази техника да бъде поддържана, въпреки че не фигурира да бъде използвана нито в мирно нито във военно време? Какъв ОБУЧЕН личен състав е необходим за това? За да бъде използван ЕВЕНТУАЛНО за нещо си. Освен това Българската армия поддържа структури по третата си мисия, които са оборудвани с военна техника и при необходимост те могат да бъдат използвани. Защо не се използват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 14:30ч.

    Пропуснах, всъщност единственият смислен дебат би бил дали тези БТР биха могли да бъдат нужни на Българската армия. За нищо, свързано с МВР не е смислено. Да не забравяме, че и Защита на населението и Жандармерията и Гранична полиция бяха самостоятелни структури и следва отново да са извън, ако искаме да се дебатира как си изпълняват задачите. Защото след закриване на Гражданска защита как се изпълняват функциите й от МВР...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Дек 2023 14:31ч.

    Президентът по статут е над 'дебатите' на отделните министерства. Той има поглед и експертиза и на Държавен Глава, и на действителен Генерал! Затова не е допустимо дори да обсъжда с други ведомства концепцията си. Напротив, партиите и най-вече Правителството в лицето на Тагарев би трябвало да приемат позицията на Президента по статут, компетенции и правота. Това би било демократично и вярно. Умен човек се подчинява на правдивия, който в случая е и Президент, легитимен, за разлика от политици на ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 14:55ч.

    Вероятно не е длъжен и в този смисъл би могъл да върне документа и без мотиви. Което би било по-доброто в случая. Защото с тези мотиви оспорва дейността на всички Правителства до сега! От момента, от който е бил приет Държавния военновременен план, защото част от мотивите му са в това - не са взети предвид задачи за военно време, вменени на МВР и за изпълнение на които са необходими тези БТР-и! Т.е. това си е направо престъпление! Особено ако въпросната техника и въоръжението й не са били поддържани в изправност, т.е. бил е поставен под въпрос МВР да си изпълни задачите? И ако това не е така, ако съм на мястото на министъра на МВР, ще поискам сметка на Радев! Това звучи направо като обвинение - министърът на вътрешните работи представа няма какви са му задачите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Дек 2023 15:14ч.

    Би могъл, но Президентът е прецизен в обосновката. Без мотиви няма яснота и пълнота. Много са възраженията Ви и това е добре с оглед на ангажираността Ви и компетенциите Ви. Но защо непременно искате за обвинявате Държавния Глава, като в случая в комплекса с мотивите той прави непоклатима аргументация: не се дава това, което е годно и което е нужно. Позовавате се на проблеми в МВР, за да скочите в заключение с обвинение на Президента, да го заклеймите за неща, които не са верни. Той не отговаря за МВР, той има експертиза за всяка власт, но не е субект на всяка власт. Очевидно, намесвате го, за да си измислите основания за неверни квалификации. Какво и къде виждате грешка, та какво остава престъпление? Напротив, Президентът за пореден път показва вярна и смела позиция и чест на офицер, каквато липсва на мнозина политици и някои военни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 15:29ч.

    Написал съм по-горе кое би било смислено по темата. И би вложило някакъв смисъл. Но аргументацията на Радев не е приложима по точно тази тема. И точно аргументите на Радев сочат към проблем в МВР. Без да е изобщо ясно дали такъв проблем там има. За да има смисъл повторен дебат, който да доведе до различен резултат на основанията, които Радев посочва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    04 Дек 2023 15:34ч.

    Всъщност, ако обвинявам в нещо Радев то е в това, че дори да има смисъл тези БТР-и да останат в България, мотивите на му не спомагат за това, точно обратното - оборими са много лесно и поради това решениято по-скоро няма да бъде променено. както виждате никъде не коментирам дали тези тези БРТ-и следва да се изпратят като помощ за Украйна. Това дали да се помогне или не е друга тема. Както е казал народът ни - куче, което не умее да лае вкарва вълкът в кошарата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасетата в НС

    04 Дек 2023 17:23ч.

    Изобщо не се интересуват от Аргументи.Те просто се пренебрегват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо е редно да си подаде оставката

    04 Дек 2023 15:04ч.

    Щом не знае на каква държава е президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е госпожо, измучала в 15:04!

    04 Дек 2023 15:45ч.

    Имаш резки промени в настроението, заради интимно неразположение. Изглеждаш леко умствено изостанала, вследствие на труднозавършеното начално образование и използването на въздействащи субстанции. Застани пред огледалото и се наблюдавай внимателно. Ако имаш прекалено сериозни пристъпи на фасцикулация, ще ти бъде предписано лекарство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавата ни е България,

    04 Дек 2023 15:45ч.

    защото е българска, населена с българи, а не с украинци, затова и Радев мисли за българите и защитава техните интереси , а не на украинците, защото украинската държава не се нарича България, а Украйна, и Радев не и е президент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киев

    04 Дек 2023 15:49ч.

    рукола Z поздравява дъртата forsvaret с песен на Лили Иванова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    04 Дек 2023 15:47ч.

    Така че Браво на Радев, достоен Президент на страната си!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sjhd.je

    04 Дек 2023 15:54ч.

    Защо ще даваме безвъзмездно и след това ще купуваме за милиарди други машини....толкова ли сме богати. Очаквах повече от президента, обаче...ние сме чужденци в държавата ни, управляват ни от някакво посолство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още по-лошо е, "след това

    04 Дек 2023 21:40ч.

    ще купуваме за милиарди (ДОЛАРИ) други машини" - чуждо производсрво, с дизайн от преди 55-години, а през 2024 година започваме РОДНО производство на ... БТР-и!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    04 Дек 2023 16:03ч.

    Браво на Президента! Кеф ми е, защото гласувах за него. Има много верен подход, защитавайки българските интереси. Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    04 Дек 2023 16:34ч.

    Е, "Максуелски възпитаник" на ФАЩ, но за разлика от БанкянскиЯТ "Българоубиец", има съвест българска! Поздравления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    04 Дек 2023 18:14ч.

    РЕСПЕКТ, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ !!! Ако укpите толкова искат помощ, ще им пратим жива сила - тагаенко, кирчо, кокорчо, дойнов, инджев и още стотина най-диви русoфоба. Разбира се - и cвинята пеевски, за да могат изброените да се крият зад нея от обстрелът на руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не забравяй

    04 Дек 2023 19:19ч.

    Ибан Кръстев, Прокопиев, Калин Янакиев и съпруга, Бойкикев, гномът Атанасов и съпруга, Огнян Минчев, Бойко Борисов,къдравата Сю .....,......,.... .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    04 Дек 2023 19:38ч.

    Даването на милиоционерските ни БТР-и (които абсолютно никаква работа няма да вършат из разораната целина в Украина, освен да превозят 4 човека от село А до село Б-ако преди това не ги думнат от въздуха) е като да подариш на плешивец шампоан. Дайте да дадем, че така ни наредиха от кораба-майка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    04 Дек 2023 20:48ч.

    Най-накрая една хубава новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    04 Дек 2023 22:02ч.

    Не е проблем, че даваме въоръжение. Няма значение с отпаднала нужда или не. Щом украинците ги искат, значи нуждата не е отпаднала. Проблемът, на който никой не обръща внимание, е, че ги ДАВАМЕ БЕЗ ПАРИ. А за нашите бедни хора няма няма пари за лекарства, пенсии... А си плащат като попове. Денков и Тагаренко да ги купят БТР-те, а сетне да ги дарят на Украйна. Може и Пеевски да се включи като евроатлант...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    04 Дек 2023 22:02ч.

    Правилно решение на президента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    04 Дек 2023 23:48ч.

    И к'во ? Резидентът записа червена точка пред посольството. Сега ще отхвърлят ветото и други ще запишат червена точка пред друго посолство. А някой задае ли си въпроса колко струва консервацията на тия БТР-и, датиращи горе-долу от пуническите войни ? Тук въобще не си и мисля за стойността на разконсервирането им ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    04 Дек 2023 23:51ч.

    ПС: Това горното го пиша като горд собственик на 23 годишен таралясник, дето се чудя какво да го правя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Абрахам

    05 Дек 2023 1:57ч.

    Добре е , че поне генерал Радев е нормален в управлението на България. И взема верни и правилни решения. Останалите назначени управляващи не стават и за Карлуково.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    05 Дек 2023 6:40ч.

    Заглавието е странно. Предлогът трябва да е за.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи