Румен Радев: Липсва консенсус за изход от войната в Украйна, няма да има обща декларация на формата Б9

Румен Радев: Липсва консенсус за изход от войната в Украйна, няма да има обща декларация на формата Б9

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това каза държавният глава Румен Радев, който е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

"Варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 да предостави военна помощ, бе променен по мое настояване. В резултат на това бе приета позицията всяка страна да преценява сама, според своите собствени възможности, дали и как да помага на Украйна. Считам това като пореден успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка към търсенето на решение за изхода на тази война на бойното поле, към търсене на решение с преговори", обясни той. 

Държавният глава подчерта, че към прекратяването на войната има два пътя: единият е чрез мирни преговори, а другият е чрез осигуряването на допълнителни липсващи на Украйна материални, финансови и човешки ресурси от страните от НАТО. „Вие как виждате решаването на този голям проблем и постигането на тази цел, която всички искаме да видим? Дали това ще стане с цената на включване на допълнителни материални, финансови и човешки ресурси на страните от НАТО? Вие съгласни ли сте ние да поемем по този път, който води абсолютно неизвестно накъде и с огромен риск за глобалната сигурност?“, заяви още президентът.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

"Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос Румен Радев посочи, че регионалният формат за сътрудничество обхваща девет страни от източния фланг на НАТО и е нормално да има различни виждания до каква степен те да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна и за военното решаване на този конфликт. „Мисля, че трябва да осъзнаваме реалностите. Всички искаме час по-скоро международното право да възтържествува, Украйна да възстанови своята териториална цялост и Русия да прекрати своята агресия, но трябва да отчитаме реалностите, а те са, че Украйна сама няма нито материалните, нито финансовите, нито човешките ресурси да постигне тази цели“, отбеляза президентът. 

Държавният глава подчерта готовността на България да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО.

"Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", каза още Радев.

Радев отказа да коментира темата за вота 2 в 1 и не поясни кога ще започне консултациите с партиите. 

На срещата на върха във формат Б9 в Рига участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, са в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава - официална резиденция на президента на Латвия.

Държавните ръководители на деветте страни от Централна и Източна Европа и генералния секретар на НАТО ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на Алианса с акцент върху укрепването на източния фланг на НАТО, както и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли. Сред темите на разговор ще бъдат инвестициите в сферата на отбраната, както и сътрудничеството с Украйна - тема, върху която Столтенберг акцентира в изявленията си през последните дни.

"Работим върху това как НАТО може да създаде по-добра рамка в подкрепа на Украйна, така че да играем по-голяма роля в координирането и предоставянето на помощ и обучение в областта на сигурността за Украйна", заяви Столтенберг.

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния - Клаус Йоханис - и на Полша - Анджей Дуда - в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

Източници: "Труд", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Още малко и на натовските пудели ще започне да им увира главата. Разпускане на НАТО и дефашизация на ЕС

  11 Юни 2024 12:44ч.

  Изтегляне на САЩ от т.нар. Европа и Близкия Изток

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  11 Юни 2024 14:24ч.

  Решението е едно, танковете на НАТО да влезнат в Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  11 Юни 2024 14:56ч.

  Но засега единствено танкът на Ванка ми влиза в задния двор,за Москва нищо не се чува

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  11 Юни 2024 18:03ч.

  Шаваш ли още, бе сенерокорейско .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Юни 2024 12:45ч.

  Дали общата Декларация отпада по твое (Радев) настояване ще се види от независимите наблюдатели и журналисти?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Юни 2024 13:01ч.

  Financial Times: Унгария може да бъде изключена от Букурещката деветка заради позицията си за Украйна https://m.vz.ru/news/2024/6/11/1272596.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил

  11 Юни 2024 13:02ч.

  Браво на Радев! Човек с достойнство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цура

  11 Юни 2024 13:13ч.

  Интересно е кои държави не са се съгласили с декларацията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички, освен трите подписали декларацията

  11 Юни 2024 14:54ч.

  В Б-9 Полша, Румъния и Латвия са малцинството самоубиствени държави, които държат да се включат във военните действия. Жалко за народите на Полша, Румъния и Латвия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след анексирането на Крим от Русия

  11 Юни 2024 13:41ч.

  Две печатни грешки: Крим, вместо Косово и Русия вместо САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  11 Юни 2024 18:04ч.

  Матушката ти не е САЩ, бе копейка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  11 Юни 2024 18:38ч.

  Исках да кажа,че Русия е много могъща държава в сравнение с пръдналите ФАЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев като застъпник на мира

  11 Юни 2024 13:42ч.

  Сигурен съм, че Радев е потвърдил позицията си като застъпник на мира и ще влезе в световните новини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно, кой ли лъже?

  11 Юни 2024 13:43ч.

  🇪🇺🇭🇺Дипломаты «Бухарестской девятки» хотят исключить Будапешт из группы. Причина — его позиция по Украине, пишет Financial Times со ссылкой на источники. На недавних встречах Венгрия наложила вето на совместные заявления группы об увеличении помощи Киеву, а также не одобрила усиление военной поддержки со стороны НАТО и ускоренное вступление страны в альянс. Сегодня на переговорах в Риге Будапешт вновь отказывается одобрить проект заявления, с которым согласились остальные. У многих союзников закончилось терпение, пишет газета. В «Бухарестскую девятку» входят Болгария, Чехия, Эстония, Венгрия, Латвия, Литва, Польша, Румыния и Словакия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  11 Юни 2024 14:34ч.

  Дааа, следващата му дестинация следва да е Москва! Да настоява пред путин да спре с военни средства да си решава проблемите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горския

  11 Юни 2024 15:11ч.

  Що, бивша Украйна да не би да е изпълнила Минските съглашения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно, Радев! Поздравления!

  11 Юни 2024 14:50ч.

  Всъщност и при нападение на държава-членка на НАТО, държавите-членки, съгласно чл.5 на Североатлантическия договор: "...всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, .... ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими..." >>>>>> А Украйна дори не е държава-членка на НАТО!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  11 Юни 2024 14:59ч.

  Достойна и отговорна позиция на Румен Радев! Всички войнолюбци могат да правят като вятъра тоест да го духат под вода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б9 ли ги гласят за донори?

  11 Юни 2024 15:53ч.

  Източноевропейци, фронтовите държави, както гълъбчето на мира Нюланд ги нарече. Трябва да са горди, че са щита в защита на Демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  11 Юни 2024 16:54ч.

  Предвидените проекторешения са подкрепени само от 3 страни от общо 9 - Полша, Румъния и Латвия. Това е дипломатическа катастрофа за САЩ. Оставаше и да има общо заявление, в което да документират провала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  11 Юни 2024 17:48ч.

  Президента Радев се завръща 👍 Най-сетне добра новина от български политик 🙏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропаднал изрожденец

  11 Юни 2024 18:03ч.

  Който не знае нито коя година сме, нито къде е България. Шут и в Крим са те бомбят украинците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олабена ПеПеруга

  11 Юни 2024 18:40ч.

  В Крим руснаците пръснаха джигера на бандеро-нацистите,а Радев е пич!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  11 Юни 2024 18:28ч.

  Бунт на кораба? Само трима от екипажа са склонни да скачат зад борда по команда! Боцман Столтенберг що не раздава вахти непоряд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  11 Юни 2024 18:42ч.

  Не считам, че тази среща е в помощ на Украйна. Определено е в помощ на САЩ. Украйна също е в помощ на САЩ но на друго ниви, те най много им помагат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи