Румен Радев: Курсът на новото правителство тласка България все по-близо до войната

Румен Радев: Курсът на новото правителство тласка България все по-близо до войната

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Това заяви пред журналисти на летище София президентът Румен Радев, който заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер. 

По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", допълни президентът. 

"В интерес на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на диалог, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", каза още той по повод конфликта в Украйна. 

Радев призова новото правителство да се грижи повече за българската армия, а не за чуждата. 

"Всеки, който има отговорности и амбиции във сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към конституцията, но и към Закона за отбраната и държавните сили, и решение на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време", категоричен бе Радев. 

"Външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството", каза още президентът. 

"Конфликтът ескалира и тепърва ще става още по-голям, ще се разраства. Аз призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на България в този конфликт", коментира Румен Радев. 

"Напълно е реалистичен срокът от 1 октомври за присъединяване към Шенген. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания на база на това, което се изпълни в България, а именно законите, приети от служебното правителство", заяви той. 

Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството. Но има напрежение и в самото правителство. То пролича още в структурирането му. Липсваха няколко важни неща - коалиционно споразумение, управленска програма. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудно", коментира президентът. 

В началото на седмицата в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че България ще изпрати военни медици и санитари в Украйна.

Тагарев, който ще бъде част от българската делегация на срещата на НАТО, заяви и, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и потвърди, че страната ни ще се включи в споразумението за предоставяне на боеприпаси, които да помогнат на Киев да се справи с руската инвазия.

Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора между Румен Радев и Карл Немахер, който ще се състои във федералното канцлерство. В рамките на деня Радев ще участва в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия. В събитието ще участват представители на българския и австрийския бизнес.

На 24 юни българският държавен глава ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния заключителен панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер, и с участието на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони. Темата на тазгодишното издание е "Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа".

 

Коментари

  • viva

    23 Юни 2023 11:22ч.

    "В интерес на цяла Европа е ... всеки, който си помисли, че може да наложи интересите си сила да е наясно, че това няма да му се случи". Най сетне трябва да се намери журнлист, който да го попита как точно си представя мир между Русия и Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Юни 2023 11:35ч.

    Много е лесно. Махнат ли се факторите в Украйна, които провокираха насилието, нормалните хора ще дойдат на мястото. Същото е било в България след Освобождението, въпреки кланетата Батак, Перущица, Бояджик по време на Априлското въстание и в Нова, Стара Загора, Любенова махала и селата, Биково, по време на Руско-Турската война. Хубавото на човешката памет е, че забравя злото с времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е прав,говори истини

    23 Юни 2023 11:39ч.

    Представя си го ,като мир между САЩ и Русия ! И това ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига лъга бе копейка

    23 Юни 2023 12:41ч.

    Това е незаконна война спрямо суверенна държава, призната от Матушката ти 4 пъти. Даже Беларус не признава заграбени те ви територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой лъже, бе "центче" мамино недоклатено!

    23 Юни 2023 13:31ч.

    Това ли са опорките козяшки днес! Незачет! И много нефелни, бе! Сега, центов, "ако би мирно седяло, не би чудо видяло"! Ма фащисаните, искат да са нещо, пък то какво стана - май са нищо! Жалкото е, че загинаха невинни момчета (изключвам извергите от фашистките формирования)! Но коги си проз евроджендър недоклатен, жълтопаветник некъпан, нема начин да "вденеш" за к'во иде реч! И, центов, не се напиняй - козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поплачи си

    23 Юни 2023 15:00ч.

    каяфи ми козяшки троле. Може по цял ден да пееш едни и същи козяшки песни и все тая. Истината не е на ваша страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки повярвал на ПП-то за мен е кретен

    23 Юни 2023 11:25ч.

    Бяха кристално прозрачни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    23 Юни 2023 12:24ч.

    Подкрепям с две ръце! Лично познавам двама такива "убавци" ... и преди изборите (предишните), мнението ми за тях беше същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Членството на България в Е С и НАТО застрашава нейнота съществуване

    23 Юни 2023 11:37ч.

    Американските военни бази на теритопиятата на България застрашават нейното съществуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е прав,говори истини

    23 Юни 2023 11:41ч.

    Този път ,ако ни вкарат във война с Русия ,България ще бъде ликвидирана,изтрита и унищожена. За това съмнение няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя твоята Русия

    23 Юни 2023 12:42ч.

    От Херсон се изсули като пръдня от гащи, той за България се притеснил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да видиш ти твоите САЩ как ще си изсулят и от НАТО и от Европа

    23 Юни 2023 17:55ч.

    Къде ли ще идеш ти да живееш, ако не се хванеш навреме за някой колесник!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    23 Юни 2023 11:40ч.

    Така е , няма по-лошо нещо от войната за България. И като тласкат България към война , защо бе Радев , им връчи Указ за съставяне на правителство ??? Ами просто блокираш процедурата и създаваш ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА ! Ама не ти разрешават Началниците от амбасадата ? Щото имате общи началници с ПП-ДБ , нале... Не може хем ... в ..... , хем душата в Рая. Трябваше да се определиш с кого си, и ти избра - не си с българския народ, Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    23 Юни 2023 15:32ч.

    Радев е страхливец. Не се надявайте на него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    23 Юни 2023 20:42ч.

    Спомнете си радев/ с малка буква/с вдигнатият юмрук против мутрата и неговата кохорта.Какво стане ,взе че го изпра веднъж,а на народа показа среден пръс. С надигащият се Български народ против войната радев за 2ри път иска да яхне оглизганият българин от мафията която управлява кочината.Аз му нямам доверие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    23 Юни 2023 11:47ч.

    А той друго ли е очаквал?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    23 Юни 2023 11:51ч.

    този изпечен предател трябва до живот да лежи в затвор, той имплеминтира зависимата от синергетиците, за които той по пътя на копринката работи, МАФИЯ ! Той-президентът на смъртта, който излъга милиони и който е най-големия съучастник в унищожаването на България в новото време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не разбирам

    23 Юни 2023 12:02ч.

    Та като изчезне българския народ, изчезват и управниците му! Олигарси ли са, лигльвци ли са някакви, не разбраха ли, че без народа си те са едно голямо нищо. И офшорните пари ще им вземат. Борисов мисли, че ще се спаси! Не, няма да се спаси, никой от ГЕРБ няма да се спаси. Или че ГЕРБ щели да притаковат ПП-то. Няма да стане. Изтърваха питомното нашенци, гонят дивото! .... Василев и Петков нямат грам усещане за българското, те са си добре навсякъде, просто България е добро поле за бизнес за тях. .................... гербаджии, разваляйте това правителство, не се подчинявайте на Борисов. Тагарев ще ви го навре на всичките, ако не се вразумите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересно, Ивелин Михайлов

    23 Юни 2023 16:52ч.

    каза същото вчера при Карбовски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това беше повече от очевидно

    23 Юни 2023 12:26ч.

    още преди даването на мандата. Защо беше допуснато този мандат да се случи - още повече, че резултатите от изборите са манипулирани? Това правителство върви тотално срещу българските интреси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    24 Юни 2023 9:51ч.

    защото радев е предател и защото е още политически жив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева 2

    23 Юни 2023 12:27ч.

    Войната не е компютърна игра, малоумници! Президентът Румен Радев затова ви предупреждава! Но явно промитите ви мозъци от американците не могат да проумеят това и затова пишете глупости в нейна подкрепа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    24 Юни 2023 9:48ч.

    радев предаде България, радев в най-долния български президент, открито заявил, че работи за господарите си, радев е президент на смъртта и лицемерието, една противна, кукла на конци от пътя на копринката, но няма да има време да се качи на самолета ….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щраус на тихия бал Дунав

    23 Юни 2023 12:28ч.

    И какво, като Гласове са изтрили един от коментарите, които не се възторгват телешки от думите на Радев? Какво ще правите с останалите 10? И тях ли ще изтриете? Винаги, кагато се опитвате да миете лицето на Радев, разпространявайки едно или друго негово лицемерно изказване, винаги, повтарям ВИНАГИ, още в същия ден задкулисно се е случвало поредното радево предателсто, което неминуемо един ден ще доведе до необратима катастрофа. Няма причина и сега да не е така. Правите ли връзка между разлива на дизелово гориво от българския кораб на сръбската територия на Дунава, случил се на 18 юни и пропадането на връзката с милиардерския ковчег "Титан" в Атлантическия океан на същата дата? Е сега я направете. Ковчегът вече е намерен на парчета самовзривен от налягането, за което не е бил подготвен на тази дълбочина, докато титанът търсел останките на пра-прабаба си съфамилница на Щраус, потънала заедно с няколко българи от трета класа в печалния Титаник. Честитихте ли рождения ден на Радев в него ден? Бог да пази България от лицемерието на масоните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За лицемерното изказване! И какво в действителност се случва?

    23 Юни 2023 12:47ч.

    Има логика в думите ти, Щраусе.:) Но да беше я развил. Пример: защо отива в Австрия - за да говори за Шенген. Иска ли бг народ Шенген - не! А ако беше и за войната - тогава съвсем му се стъжнява картинката. Та играейки на добрия пастир, Радев тихичко води стадото си към поредното икономическо дране на живо! А войната - с нас или без нас е факт! И от нея няма къде да се денем. Искаме да сме атлантици, тогава ще воюваме. Но дали можем да избегнем Хърватския сценарий в икономиката - ето това е големия въпрос!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпроси никакви

    23 Юни 2023 13:05ч.

    Който иска да бъде атлантик, да се запише при жената на потъналия с титаничната си капсула Стоктън Ръш. От 18 юни 2023 тя е официалната наследница на бизнеса, който осигурява експедициите до потъналите останки на разбилите се атлантици-титаници. Алчността и глупостта са погубили много хора. И само Господ може да реши дали погубеният се е жертвал за другите или се е погубил от алчност и авантюризъм, завличайки още хора със себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вас освен в

    23 Юни 2023 16:01ч.

    Орландовци другаде няма смисъл да ви записваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пиле жълтосиньо,

    23 Юни 2023 16:37ч.

    в Орландовци можеж да се запишеш и сам. Списъците ги водят на жълтите павета, като с предимство са тези по уседналост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "захранване на този конфликт с нови и нови оръжия"

    23 Юни 2023 12:39ч.

    Всеки здравомислещ човек знае, че това е най-лошият, най-опасният и най-вредният подход към войната. Защо тогава официална България - президентство, парламент, съдебна власт, медии представят ЕС и НАТО като свещени крави? Поне малко достойнство, като унгарците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на бас, че

    23 Юни 2023 12:43ч.

    Мунчо ще си стои в София до края на мандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На черешова задушница

    23 Юни 2023 14:59ч.

    бях са софийските гробища и случайно попаднах на онова място преди 79 години кога ОФ и НС очистиха доста български предатели. Ще побере и сегашните такива. Никой да не си прави илюзии, че ще им се размине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев Радев

    23 Юни 2023 15:48ч.

    Ти докара тези военнопрестъпници на власт . Ти си главният виновник за тази ситуация във държавата днес . И никакви оправдания няма да те спасят от народното възмездие .Бъди сигурен във това !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бий си главата в стената

    23 Юни 2023 16:06ч.

    Ти си виновен. Вкара ги в служебното правителство като наруши Конституцията - изискване да нямат чуждо гражданство. След това ги допусна до избори БЕЗ да са регистрирали партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой ни докара тая беля?

    23 Юни 2023 16:13ч.

    Кой лансира Кирето и шарлатаните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    23 Юни 2023 16:59ч.

    Има един лаф на любимите американци (Радев трябва да го знае, нали е бил там) - "Too little too late"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    23 Юни 2023 17:55ч.

    Червеният лайномет РРадев да се наметне с руското знаме и да тръгва към Массква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    23 Юни 2023 17:57ч.

    Президенте,ако всичко това което говориш наистина го мислиш искренно,има много простичко решение.Риторичният въпрос е,кой е главнокомандващ на въоръжените ни сили(или каквото е останало от тях)? При очевидни действия на което и да е правителство излагащи мира и сигурността на страната ,ти като главнокомандващ имаш един полезен ход. Ако го направиш,ще докажеш,че наистина го мислиш,ако не, това е поредния театър който ни представяш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това наистина е пропуск в Конституцията

    23 Юни 2023 19:06ч.

    и Радев трябва да сезира Конституционния съд, за да изясни докъде стига властта на Президента като главнокомандващ и в мирно време, да влияе върху решенията на изпълнителната власт (Правителството) касаещи бойната готовност на армията. Това сега е особено належащо, защото правителството желае да подари или продаде важни части от нашата бойна готовност, които не могат да бъдат бързо попълнени при официално заявените липси на външните производители и ангажираността с външни поръчки на нашата военна промишленост. Това подлага на сериозен риск от пробив на нашата национална сигурност и Президентът като главнокомандващ не може и няма право да си затвори очите от ставащото или предвидено да стане съвсем скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Царство България

    23 Юни 2023 19:28ч.

    Президента Радев е прав ! Всички антибългари /чужденци, гости, мигранти,цигани, турци /, на които не им понася българския климат да си хващат куфарчетата и да се махат кой откъде е. Доброволно. Засега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чемодан

    23 Юни 2023 21:57ч.

    Автогара и Камчия. Не сте много, ще ви побере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пригответе се

    23 Юни 2023 20:21ч.

    за пълномащабна регионална война, неизбежна е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Юни 2023 21:44ч.

    Г-н Президент.Вие сте виновен за Кирчо и Кокорчо, за хаосът с тия фашисти!Частично.Ако имахте куражът ,щяхте да използвате здравите сили в това все още общество и да организирате смъкването на тия идиоти .А здрави сили има.Майната Му на Е, ПРЕД това ще я има ли или не България.Щото за сега я няма.Щом и храната е внос...Да приемем че горенаписаното не е възможно,тогава кръвния данък пред USA ще покаже.Който иска да тръгва.Вие като пилот (щото Тагарев като инженер от ВВС явно не го е виждал и затова е наежен) знаете какво става след налог по земни цели от самолет.Аз знам за сухопътните сили.За моя радост не приложих знанията си в убийството на хора.Но съм виждал убит войник в умение и каква суматоха става.А си представете при война.За военолюбците-що мразите бе?На какво основание и факти? Или и за вас убийството на руснаци е най добрата инвестиция?Знаейки фактите и историята по руснак не стреля. При 1ва възможност ще убия наши военолюбци и американци в колонията (ако ни вкарат в война ).Във форма съм.И то не на компютърни игри.Смърт за всички нови фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи