Румен Радев към "Локхийд Мартин": Очаквам F-16 да бъдат доставени в срок

Румен Радев към "Локхийд Мартин": Очаквам F-16 да бъдат доставени в срок

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът се срещна с доставчика и производител на поръчаните и заплатени от България F-16 Block 70. По време на срещата с представители на американската компания "Локхийд Мартин", провела се на "Дондуков" 2, президентът настоя идтребителите да бъдат доставени в срок. 

"Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии", заяви Радев пред представителите на специализираната в самолетостроенето компания.

Държавният глава изрази очакване започналото производство и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство, съобщава Прессекретариатът на Румен Радев.

"България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители F-16 Block 70", напомни президентът.

Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, също бяха сред обсъдените теми в рамките на срещата.

По време на разговора бе изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати.

Възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти също бе сред поставените въпроси.

Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), иницииран от президентската институция и заложен в Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Helleborus

    13 Дек 2022 18:42ч.

    Браво, започнал е да говори на български език дори с американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    13 Дек 2022 18:48ч.

    Питам летеца-за чий са ф16?Защо не европейски? Има 3.Ще му кажа защо: 1.че е американска кучка(кур ₩@)2.ф16 е ударен ,тоест за нападение. Носи ядрено оръжие съвместимо единствено с американското. Така прави тоя предател, че дори и омразата ми колония става цел на удари от ядрено оръжие..Носителите на ядрено оръжие са винаги приоритетна цел.Та питам го тоя предател,това ли заслужава този народ-ядрени гъби?Правете списъци за разправа с предателите.Моят се попълва всеки ден.Ф16 е скъп за патрулиране на колонията.А за отбрана освен авиация има ПВО която включва и наземни системи.Тия 16 или не знам колко си чертежа са точно за 3 удара на вероятния противник който не е задължително да е Русия. После с прашки. Но парите не са негови.Голям праз че болничната система е полумъртва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    13 Дек 2022 20:24ч.

    Специално за това не го упреквай, защото той почти уреди да вземем шведските, но туземците много си обичат вожда от Банкя и го върнаха на власт, след което изиграха фарса с нов избор и увеличаване на допустимата сума и така взеха "политическо" решение да дадат рекет на американците! Аз лично дълбоко се съмнявам, че ще ги получим някога тези Ф16, макар, че ги платихме на цената на Ф 35.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви Ф-16 няма на има

    13 Дек 2022 18:50ч.

    Но можем да купуваме по осем годишно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха...

    13 Дек 2022 18:51ч.

    защо да бият път до тука американците, да им се дръпва конско от Радев?? А те искали да му продадат чертежи на хеликоптери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • owod

    13 Дек 2022 19:05ч.

    Цирк за пред раята лековерна. Вижте го нашия колко е смел, иска си от американците доставка в срок. Е и, какъв е срокът, който наложи на американците? Като срока за първите осем ли? И какво ще им правим на американците, ако самолетите си просрочат срока на непроизведена годност? Смешник! Кажете как се нарича айдиът, който два пъти да плати за калпава стока, която първия път не е получил?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    13 Дек 2022 19:08ч.

    Получи се и отговор от Локхийд Мартин: Нали вече имате снимки на самолетите във голям формат, вземате ги една по-една, сгъвате първо на четири, после пак и пак докато може, разгъвате ги обратно и след това ги намачквате хубаво, режете ги на ленти по 10 см и после използвате в кенефа по предназначение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин

    13 Дек 2022 19:14ч.

    Никъде не прочетох в какъв срок. Просто да се доставят в срок, какъвто американците си изберат ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • I.Vasilev

    13 Дек 2022 19:35ч.

    Докато дойдат самолетите у нас, България няма да съществува. Подир края на войната в Украйна /до една година/, ще има ново преразпределение на Източна Европа от Великите сили. България няма да я имча в днешния си вид, защото ще бъде "разпердечосана" между Русия и Турция . . .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    13 Дек 2022 20:35ч.

    И аз най-много от това се страхувам, че този път руснаците няма да се застъпват за нас. Твърде много ни станаха предателствата към тях и вероятно ще оставят турците да правят каквото си искат с нас! По времето, когато кокорчовците изгониха 70 служители на Руското посолство, приятел на брат ми бил в Цариград (Истамбул) и там се срещал с турски политици. В частен разговор с него те недоумявали, как може да се държим така с руските дипломати и служители, та нали благодарение на Русия днес имаме държава! Това е само за пример, как изглеждаме ние българите в очите на другите народи. Предателите никой не ги обича, макар че се възползват от тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Дек 2022 21:23ч.

    ами точно тогава дебейци и пепейци ще почнат да се скончават на талази...трябва да има все пак някаква справедливост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PR акция

    13 Дек 2022 20:40ч.

    Дано българите се събудят по-скоро. Змията вече си захапа опашката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "и забавената доставка на вече закупените изтребители F-16 Block 70", напомни президентът"

    13 Дек 2022 20:57ч.

    Купени и недоставени - прелъстени и изоставени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Дек 2022 23:43ч.

    В какъв срок, Радев?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи