Румен Радев извърши успешен полет с "Рафал" в небето на Франция (видео)

Румен Радев извърши успешен полет с "Рафал" в небето на Франция (видео)
Президентът Румен Радев приключи успешно своя първи полет на борда на френския изтребител „Рафал“. Той излетя и канца на прочутото военно летище Сен-Дизие в Североизточна Франция. Полетът продължи около час и половина и бе част от работната му визита във Франция. "Беше невероятно преживяване", бяха първите думи на президента след приземяването му.

 

"Много съм чел, но това което видях е уникално! Наистина невероятен самолет, който изпълнява широк спектър от мисии. Отличава се с много мощ, спектърност, оборудване и сливане. Два пъти опитвахме да се състезаваме с другия изтребител, но завършвахме равни". Това бяха първите оценки на въздушния ас на България Румен Радев, минути след кацането с френския изтребител.

 

"Бяхме в добра координация. Във въздуха нещата стават за кратко време. За мен беше предизвикателство не пилотирането, а справянето с информацията. Има много информация, която се изобразява на няколко дисплея и изисква много изучаване. Летците са тези, които правят военните въздушни сили", сподели президентът.

 

Радев добави, че би се радвал да можем да си позволим подобни изтребители, но първо трябва да поискаме да ни предоставят информация за цената и условията.

 

"След като искаме да отворим по-широко ветрилото, за да имаме повече избор, трябва да включим и този самолет. Условията са важни и цената на поддръжката не е за подценяване. Не мога да ви кажа каква е цената и кое колко ще струва. Това е сложна технология с много сложно оборудване. Това е технология. Не е просто да купим едни самолети", обясни Радев.  

 

"Чувствах се носталгично. Това е една невероятна професия. Работиш на ръба на възможностите си – интелектуални, физически и психически. Летяхме над Франция, бомбардирахме, но вие не видяхте, състезавахме се с друг самолет. Невероятно е!", продължи емоционално той.

 

"Трябва да помисля как да върнем жеста на Макрон, но за мен това беше наистина прекрасно изживяване. В България със сигурност имаме с какво да го изненадаме", заяви президентът.

 

Изпитанието за българския президент бе сериозно, тъй като трябваше да извърши истински „прихвати“ и да демонстрира умения във „въздушен бой“.

 

„Рафал“ е многоцелеви изтребител, направен без американско участие, от последното поколение на френския самолетостроителен концерн"Дасо". Развива максимална скорост от 1912 км/ч, с далечина на полета 2000 км.

 

Полетът бе подарък от президента на Франция Еманюел Макрон, по чиято покана българският държавен глава е на тридневно работно посещение, което приключва днес.

 

Коментари

 • КОКО

  06 Дек 2017 15:56ч.

  Отново президента ни накара макар и малко да се почувстваме горди с него зад граница. Президента на Франция му направи подарък и така той защити нашата чест и лично неговата професионална чест, той показа това, което е правил цял живот- да пилотира изтребител. В Саудитска Арабия краля се опита да зарадва нашата мутра, като му даде една сабя да я мята като овчарска гега и това беше толкова отегчително мероприятие за нашия Вожд, че беше изписано на лицето му. Разбира се, че имаше основание за това си поведение- все пак не му дадоха да върти бухалка, което е неговата стихия, а сабя, създаваща опасност за хората около него. Трябва да се отчете, че през 90-те години в България се въртяха бухалки, а не саби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  06 Дек 2017 16:52ч.

  ген радев благодарим ви че ни доставихте малко гордост на изтерзаните ни души

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :))

  06 Дек 2017 21:57ч.

  Абе генералът е свикнал да лети с доста по-бърз, по-маневрен, по-въоръжен самолет и изобщо по-. Горкият рафал не може да се мери със старата му бракма, да не говорим че през 2001-ва рафалите бяха бракувани от самолетоносачите, защото изискват основно тех. обслужване на всеки 150 (!) часа. Ама нали трябва да е учтив към домакините...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  06 Дек 2017 22:51ч.

  :)), това са пълни глупости. Всъщност лъжи, което е по-лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  06 Дек 2017 23:44ч.

  Много е смешно да слушаш анонимници, на които им "се обажда" морската болест след втората минута във ваната и им прилошава в "бърз" асансьор, да дават оценки на летец-изтребител с 30 годишен опит! Не ревнувайте - ваш Бойко ще го повозят на пожарна кола, с пиринчена каска, нахлузена връз бараната му от три папи и помазана от Божидар Димитров, главица. Ще го снимат в календара на пожарникарите, а може и маркуча да му дадат да подържи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SOS

  07 Дек 2017 0:39ч.

  ПРЕЗИДЕНТЕ,КАТО СИ ТОЛКОВА "СМЕЛ" ОТЪРВИ БАВНО УМИРАЩАТА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И ОТ МУТРАТА БОЙКО БОРИСОВ И МАФИЯТА МУ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БОС

  07 Дек 2017 14:24ч.

  Алоууу SOS, президента да не е супермен?! Конституцията толкова е ограничила правата му, че трябва да намира всякакви възможности да крепи народа, а не да "отървава"! Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се, съдбата на нуждаещите се от "отърваване" е в собствените им ръце! Бъдете умни! Не спете по време на избори и не позволявайте на роми и дебили да избират мафиоти да управляват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митю

  07 Дек 2017 15:49ч.

  Ама как така “извърши успешен полет”? Та те са го взели като съпътник, сиреч коопилот за да го повозят на тази учебна таратайка. 10 минути го връзваха с разни ремъци за да не се изхлузи. Явно франсетата ще искат да ни пробутат техните хвърчила. Смятам, че след като е летял на руските МИГОВЕ, явно много трябва да се даде под масата на много хора за да стане далаверата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франкофон

  08 Дек 2017 19:27ч.

  Абе аз френски автомобил не бих взел, та какво остава за самолет. Прочутата френска конструкторска мисъл възхищава лаици и... французи. Вижте Уикипедията за тази недодялана етажерка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи