Румен Радев: Инцидентът в Полша крие риск от разширяване на войната

Румен Радев: Инцидентът в Полша крие риск от разширяване на войната

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. Това заявява държавният глава Румен Радев в своя позиция, разпространена от прессекретариата на президента по повод взрива в Полша, близо до украинската граница.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света, заявява президентът Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава посочва още, че поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.  

Руски ракети са паднали в Полша близо до границата с Украйна и са причинили смъртта на двама души, заяви снощи високопоставен представител на американското разузнаване, цитиран от Асошиейтед прес. 

Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. В изявление то нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.

Нито Варшава, нито Вашингтон, нито щабквартирата на НАТО в Брюксел потвърдиха съобщенията, според които инцидентът има връзка с руските ракети, които поразиха във вторник градове и енергийна инфраструктура в цяла Украйна, отбелязва ДПА. По данни на Киев руската армия е обстрелвала Украйна с над 90 реактивни снаряда и крилати ракети във вторник.

Полша не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която предизвика експлозия в село близо до границата с Украйна, заяви пред журналисти президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от агенция Ройтерс. Дуда добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент. Президентът каза, че е много вероятно Полша да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО.

Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Руски ракети са паднали в Полша близо до границата с Украйна и са причинили смъртта на двама души, заяви снощи високопоставен представител на американското разузнаване, цитиран от Асошиейтед прес.

    16 Ное 2022 8:33ч.

    ГЛАСОВЕ, защо продължавате да цитирате фалшивите новини на БТА? Точния цитат от АП е: WARSAW, Poland (AP) — Poland said early Wednesday that a Russian-made missile fell in the country’s east, killing two people, though U.S. President Joe Biden said it was “unlikely” it was fired from Russia." БТА са "пропуснали" да споменат, че това твърдение е на поляците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • link

    16 Ное 2022 8:34ч.

    https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-zelenskyy-kherson-9202c032cf3a5c22761ee71b52ff9d52?utm_source=homepage&utm_medium=TopNews&utm_campaign=position_01

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точния цитат от АП е: WARSAW, Poland (AP) — Poland said early Wednesday that a Russian-made missile fell in the country’s east, killing two people

    16 Ное 2022 11:35ч.

    Ако не ме лъже паметта танковете, самолетите, хеликоптерите и гаубиците, които Полша предва на Украйна също са a Russian-made, a пък HIMRAS-ите, с които Украйна бомбандира руски градове са a USA-made, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Ное 2022 8:33ч.

    Видя се, че англосаксите се страхуват от ядрена война.Путин ако е умен ще повтори Хрушчов и ще предизвика втора Карибска криза! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя пък неадекватник не слуша ли новините

    16 Ное 2022 8:42ч.

    какво разширяване на конфликта, какво единство на какви алианси... бълнувания на луд;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Ное 2022 9:00ч.

    Горкия, пак се изложи пред чужденците! Бързата кучка - слепи ги раждала ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Ное 2022 9:02ч.

    Румбич - НЕ СТАВАШ! Нито за Президент, нито за управление на държава, нито клозет да управляваш /тук БОКО те бие/, за нищо не ставаш! ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Ное 2022 9:07ч.

    Да управляваш нещо се иска да имаш собствена воля, а твоята е ампутирана по рождение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой въвлича България във война

    16 Ное 2022 9:54ч.

    Екстрасенсите кво казаха ! А жената до Боян Петров ,кво каза ? А Кога ше поканиме Зленски да каже ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой убива България

    16 Ное 2022 9:58ч.

    Българският триморец е толкова тъп и прост,че няма как да не вкара територията в хаос и катастрофа ! Тотална лудница !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Руси

    16 Ное 2022 10:07ч.

    Дрипавата украинка наказа с два гилзи полската си кака, за да прехвърли вината на руската им сестра. И всичко това заради едно наследство, което по право принадлежи и отива в първородната. Питайте нотариуса, който държи завещанието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи