Румен Радев: Газовата връзка между България и Сърбия дава възможности за диверсификация за целия регион

Румен Радев: Газовата връзка между България и Сърбия дава възможности за диверсификация за целия регион

Следвайте "Гласове" в Телеграм
 
Президентите Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев откриха междусистемната газова връзка България-Сърбия
 
Междусистемната газова връзка България-Сърбия променя енергийната карта на Европа и дава гаранция за диверсификация и сигурност на енергийните доставки не само за нашите две страни, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването в Ниш на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS). В събитието участваха президентът на Република Сърбия Александър Вучич и президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Българският държавен глава посочи, че ускорената реализация на газовата връзка България-Сърбия доказва, че държавите от региона имат сериозен принос и участие за постигането на амбициозните европейски цели за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките. Интерконекторът България-Събия е определен от Европейската комисия за проект от общ интерес за Европейския сьюз, подчерта Румен Радев.
 
Газовата връзка е символ на успешното и ползотворно сътрудничество между България, Сърбия и Азербайджан в перспектива, което води до устойчиво икономическо развитие на нашия регион, заяви още президентът. Държавният глава припомни, че в началото на февруари в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич беше поставено началото на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. А през април президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна в София, за да участва в началото на инициативата „Solidarity Ring”. Именно интерконекторът България – Сърбия дава възможност за реализацията на инициативата „Solidarity Ring“ за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан за Европа, която беше предложена от България по време на служебното правителство. 
 
„България, осъзнавайки своето географско положение, провежда много активна енергийна политика не само в своя полза, но в полза и на всички свои съседи и по-широк кръг държави от региона“, изтъкна държавният глава. Президентът Радев подчерта увеличените възможности за пренос на природен газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция. България най-сетне започна да получава газ от Азербайджан по договор, подписан преди 10 години, а Баку спазва стриктно всички условия, въпреки дълбоките геополитически промени оттогава, посочи Румен Радев. Въвеждането в експлоатация на междуситемната газова връзка между България и Сърбия ще осигури достъп на Сърбия и на редица други държави от региона и до терминала за втечнен природен газ в Александруполис, чието изграждане трябва да приключи през месец март догодина и в който България е акционер с 20% и не на последно място – до подземното газово хранилище „Чирен“, чието разширение предстои да бъде завършено до края на 2024 г. От своя страна България в реверсивен режим ще има достъп до газ от Западна Европа, подчерта държавният глава.

Президентът Радев изтъкна ролята на доброто партньорство по проекта за задълбочаване на сътрудничеството между България и Сърбия в икономическата сфера. Осигуряването на достъп до природен газ в районите по трасето на интерконектора повишава инвестиционния интерес и стимулира икономическата активност в пограничните региони, където живее българското национално малцинство, посочи Румен Радев. 
 
С продължаване на общите усилия и позитивната политика на свързаност страните от региона имат възможност за участие в общи търгове за доставки на газ за постигаме най-добри цени и най-добри условия за гражданите и икономиките, както и за продажба на газ на трети страни, подчерта още президентът по време на откриването на инерконектора България-Сърбия. 
 
Президентът Александър Вучич изрази удовлетворението си от това, че България и Сърбия реализират голям общ проект като газова връзка между двете страни, която е от голямо значение не само за двете държави, а и за целия регион. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи днешното събитие в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.
 
Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км. с трасе от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км. на българска територия. Газовата връзка е с капацитет за пренос 1,8 млрд. м3 природен газ годишно. 

 

 

Коментари

 • Ква конкуренция с такава политимпотенция

  10 Дек 2023 17:53ч.

  Довела до евтини суровини за комшиите, ПО наша тръба ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илия О.

  10 Дек 2023 18:32ч.

  И ще тече азерски газ по тръбопровода само за успокоение на големете европейци, голямата част от който пак ще е руски. Той Путин добре се разбира с Алиев. Каспийско море е тяхно. Молекулата не можеш да определиш, руска ли е или азерска. Премине ли западната истерия, нещата ще започнат да се наричат със собствените имена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи