Румен Радев: България подкрепя примера на Черна гора за напредък в европейската интеграция

Румен Радев: България подкрепя примера на Черна гора за напредък в европейската интеграция

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Подобряването на свързаността между страните ни е ключово условие за икономическото развитие на Югоизточна Европа, заяви президентът Румен Радев по време на официално посещение в Черна гора

Черна гора е водеща сред държавите от Западните Балкани по пътя на европейска интеграция и България подкрепя напредъка, отбелязан от страната през последните месеци, като предпоставка за ускоряване на процеса. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с държавния глава на Черна гора Яков Милатович, която се проведе в историческата черногорска столица Цетине.

Българският държавен глава е на официално посещение в Черна гора, което започна с тържествена церемония пред президентския дворец „Плави дворац“. Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович, след което двамата президенти проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Черна гора.

Президентите Радев и Милатович откроиха вековните културни, исторически и духовни връзки, които свързват България и Черна гора, както и дългогодишното приятелство и взаимно уважение между двете страни. „България цени изключително високо отличните отношения с Черна гора, конструктивното ни партньорство, общите цели и споделени ценности в рамките на НАТО, и вярвам, че съвсем скоро - и в рамките на ЕС“, каза президентът Радев пред българските и черногорските медии в Цетине. Държавният глава заяви готовността на страната ни да продължи да предоставя техническа и експертна помощ на Черна гора в подкрепа на усилията й за пълноправно членство в съюза и приветства напредъка, отчетен от ЕК по отношение на реформите в сферата на правосъдието и съдебната система. Румен Радев подчерта, че Черна гора дава пример на останалите държави от Западните Балкани как европейската интеграция трябва да е основана на принципите на собствените заслуги и на дълбоките реформи, така че да се отговори на всички критерии за членство, да бъде процесът устойчив и необратим. Президентът Милатович изрази благодарност към България за последователната политическа и експертна подкрепа и изрази очакване тя да продължи.  „Нашата цел е Черна гора да стане 28-ата държава членка на ЕС до 2028 година“, заяви черногорският държавен глава.

Румен Радев изрази очакване България да продължи да бъде основният двигател в подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани. „Очаквам, че новите български парламент и правителство ще се придържат към политиките, които гарантират устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани“, заяви президентът и посочи, че този процес не бива да се базира на геостратегически обстоятелства, а да се отчитат критериите за изграждане на добросъседски отношения, спазването на правата на човека и върховенството на правото. В отговор на въпрос за твърдения в сръбски медии президентът Румен Радев посочи, че не е поставяна темата за преразглеждане на подкрепата на страната ни за европейската интеграция на държавите, в които има българско национално малцинство, а е представена принципна позиция. България следи за спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС и възможността сънародниците ни в страните от нашия регион да имат възможностите да отстояват своята национална идентичност, свободата да се изразяват и да съхраняват своята култура, език и традиции, както и да имат условия за икономическо и социално развитие, посочи Румен Радев.

По време на съвместните си изявления президентите Радев и Милатович отбелязаха потенциала за засилване на икономическите отношения между България и Черна гора, като посочиха перспективите за задълбочаване на партньорствата в сферата на иновациите, високите технологии, инвестициите, образованието, енергетиката, търговията, селското стопанство, транспорта. Ключово условие да се реализират тези възможности и да се развива сътрудничеството ни е подобряването на транспортната, дигиталната и енергийната свързаност между страните ни и в региона, посочи Румен Радев. Държавният глава допълни, че в контекста на засилване на свързаността България ще подкрепи намерението на Черна гора за присъединяване като асоциирана страна участничка в инициативата „Три морета“. Двамата президенти приветстваха усилията за разкриване на директна авиолиния между България и Черна гора като стъпка за насърчаване на контактите между бизнеса, на туризма и търговско-икономическото партньорство.

По време на срещата беше обсъдено и конструктивното сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната, като президентите откроиха съюзническите отношения в рамките на НАТО по отношение на стабилността в региона на Югоизточна Европа. Президентът Радев посочи, че страната ни високо оценява участието на черногорските военнослужещи в Многонационалната бойна група в България за гарантиране на общата сигурност и стабилност в Европа.

След официалното посрещане и разговори в президентския дворец в Цетине посещението на българския държавен глава продължи със среща в Подгорица с председателя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев по време на визитата са теми, свързани с последващо задълбочаване и укрепване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към ЕС.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи