Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света

Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света

Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики. Това заяви вчера президентът Румен Радев на проява в кулоарите на Общото събрание на ООН. 

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите. Според Световния индекс за иновации за 2022 г. България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Президентът говори на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Той заяви, че приоритет на национално равнище е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна.

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези силни традиции позволиха да се постигне значителен растеж в редица високотехнологични сектори“, каза Радев. 

Той допълни, че националната стратегия за развитие на научните изследвания е била адаптирана така, че да се превърне България в център за високотехнологични изследвания и развитие на технологии, което на свой ред ще допринесе за подобряване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии вече привлича водещи световни учени в България, заяви още Румен Радев. 

Той ръководи българската делегация в седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Вчерашният ден завърши с прием по случай 50 години от членството на Германия в световната организация по покана на канцлера Олаф Шолц. На него присъстваха президентът и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са предвидени още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    19 Sep 2023 11:26ч.

    А баш... с кирчо, кокорчо и татко Петко ? единия се пули, другият пелтечи, а третият тича с дисагите за газ, толкоз за иновациите! Гарантирано от Румбата Радев, евроатлантическия русофил ? дето така ни реновира, че скоро оставаме без ток! Лицемер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжа

    19 Sep 2023 11:27ч.

    президентът на смъртта и синергията доунищожи с ала бала страната ! затвор и вън от политиката - или на колесника или в затвора! Оставка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех!

    19 Sep 2023 11:29ч.

    Беше тя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХАХАХАХАХ

    19 Sep 2023 11:29ч.

    Във Вселената бе, във Вселената сме най-"иновативни"!!! Какъв апликейшън сме написали, че да сме толкова иновативни? Щото, нали, научни изследвания, микроелектроника, космически изследвания (и в тоя ред на мисли всякакви изследвания, включая аграрни) са под иновативното ни ниво, нали? За "икономиката" не ми се ще да отварям дума...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Sep 2023 11:35ч.

    Трябва да се прави разлика между високо иновативни технологии и високо ефективни производство! Едното не може да бъде гарант за другото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя път

    19 Sep 2023 11:40ч.

    Бая се е изхвърлил Радев. Такъв локум е разтегнал, че човек може да каже само "Машалла"...По полека бе Президента, не чак толкова..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В час ли е с протестите или лукави??

    19 Sep 2023 11:42ч.

    Вдигни глава, огледай дрипави и заможни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аман

    19 Sep 2023 11:46ч.

    бързо да се прибира прецедентът, дорде не са му измислили още някоя "сделка", по която сега трябва да платим 3-4 милиарда в брой и да чакаме изпълнение на куково лято. Най-бедните хрантутят най-богатите. Империализъм в чист вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • простотията няма граници

    19 Sep 2023 11:46ч.

    Глупости. Изумителни глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебнещ

    19 Sep 2023 11:48ч.

    Добро утро на всички. Този човек в България ли живее ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    19 Sep 2023 11:54ч.

    Уви,не е вярно! С това посредствено образование няма как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България действително е на първо място в Света и на второ място след Китай.

    19 Sep 2023 11:57ч.

    Някакъв си Джеръм бе писал нещо за Празни мисли на един празен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия със септичните ями

    19 Sep 2023 12:03ч.

    Пак се изходиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И президентът се включи

    19 Sep 2023 12:09ч.

    в Националния шампионат по простотия. Да му пожелаем успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Sep 2023 12:12ч.

    Все пак да не забравяме, че и той, както и просто кирчо са продукт на Алексей Петров... няма как да е нещо различно. Чудя се БОКО кога ще им лъсне задниците на слънце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Sep 2023 12:18ч.

    Стана ми любопитно кои са тези ултра-о-умопомрачителни иновации, които ни изстрелват на второ място, след Китай, по група доходи. Дали това не са чашките, които могат да бъдат консумирани, или брашното от муха "червен войник (без шмайзер)", което не бива да бъде консумирано?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И малко по-сериозно

    19 Sep 2023 12:36ч.

    Боя се, че с оглед на новите реалности, добре разписани в "Limits to growth" на Римския клуб още през 1972г, според които трябва да се ограничи икономиката, използването на всякакви ресурси, включително обработваема земя, както и броят на хората, населяващи планетата, Радев е прав. Каквото сме имали като индустрия, икономика, селско стопанство, човешки потенциал - вече е унищожено или в (напреднал) процес на унищожаване. Ако се загледате на снимката, кръгчето зад него символизира 17-те SDG (Sustainable Development Goals). Ако се поровите за тях, несъмнено ще стигнете и до тук (обърнете внимание на домейна): https://www.rockefellerfoundation.org/blog/to-achieve-sdgs-we-must-take-collective-action/ или тук: https://www.brookings.edu/articles/coming-together-forging-new-paths-to-action-for-the-sustainable-development-goals/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 17-те цели за устойчиво развитие са на първа страница на ООН

    19 Sep 2023 12:56ч.

    Ето тук: .... https://www.undp.org/sustainable-development-goals ... И съвсем "логично" анализаторите на "Американският консерватор" са написали това: ... "Световният капитал точи зъби за плодородната украинска земя, обнадежден от марионетката на Давос Зеленски" Автор: Джуд Русо, Black Horse, Black Earth, and BlackRock - The American Conservative! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    19 Sep 2023 12:40ч.

    Гледай ти, не знаех че ишлемарската икономика е "иновативна"!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мнението на всички колеги отразява истината за двете лица на Радев! ... Факт е обаче, че българите сме най-интелигентната нация в света, но алчността ще ни затрие!

    19 Sep 2023 12:42ч.

    Освен това никога България няма да бъде РЕЛНО нито в топ 3, нито в топ 1, докато не се ЗАТВОРИМ изобретенията си за любопитните очи на САЩ и Израел, които дишат във врата на нашите умни българчета компютърни гении, младите физици благодарение на Учителя Теодоси Теодосиев, математици, биолози и т.н. ПРИРОДНО интелигентен български ген! :) НАУЧНИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ СА В ТОП 3 НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ! Имали сме Главно Управление по научно-техническото разузнаване! Обаче всички знаем, че първенството преднината при Внедряването на такива изобретения вече може да подобри живота на българите. .............. А сега какво - правят нашите деца изобретенията "съвместно" с Израел и САЩ и ползата за България е видна отвсякъде - мизерия, по селата има детски градини и училища с рушащи се фасади, то не че има и много деца. Болниците затварят. Насилствено правят децата ни неграмотни, необразовани и антибългари. ............. Твърдият български интелигентен ГЕН все още не се дава за радост, но и на него му посягат с ГМО и инвитрото с чужда "помощ" безплатна на (?!) израелски частен фонд, който точно служебният Румен Радев Меджидиев пусна - заплаха за националната сигурност наказва се със затвор! ........... И всичко това, защото едни алчни алчни алчни българи - политици еднодневки, предават и продават благополучието на целия народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    19 Sep 2023 12:45ч.

    Бяхме иновативна икономика, но при "лошия" комунизъм, произвеждахме компютри и чипове, харддискове, сега шием тапицерии и плетем кабелчета за германските коли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    19 Sep 2023 12:51ч.

    А нас това, какво ни бърка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    19 Sep 2023 13:04ч.

    Ала-бала ли е иновацията престъпнико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    19 Sep 2023 13:09ч.

    Това виц ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ново 20

    19 Sep 2023 13:18ч.

    Иновативна икономика по български означава, че Терзиев трябва да спечели в София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, което не успя да завърши тя, ще го довърши той!

    19 Sep 2023 14:18ч.

    И София ще пребъде жълтопаветна от векове за векове! Важното е гъби да има за кашичка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сън сънувах...

    19 Sep 2023 13:33ч.

    Тоя чува ли се какви ги дрънка?Гладна кокошка просо сънува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свременник

    19 Sep 2023 13:37ч.

    Северна Македония и Окраина са номер 1 и 2 ! Не знам само, какво е класирането при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Sep 2023 13:51ч.

    Толкова сме "иновативни", че в България вече има македонска търговска верига, която превзема българската столица. Следващата "иновация" сигурно ще е Софийска община да бъде обявена за македонска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха-ха-ха

    19 Sep 2023 14:11ч.

    Та нали докараните от Радев нови лица в управлението бяха "политически шарлатани". Изведнъж се оказваме иновативни и то с това правителство. Иновативни са, но в кражбите. Тези изявления са поредната "ала-бала" на Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ контрактор

    19 Sep 2023 14:41ч.

    Фатмака е пресолил манджата, но България действително има известни постижения в ИТ индустрията. Създаде се благоприятна среда и едни 40-50000 човека с добри доходи. Въпросът е, че този бранш не може да расте още кой знае колко много поради чисто демографски причини. Недостигът на кадри е толкова свиреп, че фирмите взеха да внасят хора чак от Куба.. Интересна история за форма на модерно робство с участие на транснационални компании и български предприемачи-робовладелци, която нито един журналист не намери за уместно да опише..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Sep 2023 16:05ч.

    Западът експлоатира евтината туземска работна ръка, но не за бране на памук, а на софтуер. А нашите си мислят, че са цивилизовани и иновативни, защото робството им е добре платено...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи