Румен Петков внесе жалба срещу Урсула фон дер Лайен заради корупция с ваксини за COVID-19

Румен Петков внесе жалба срещу Урсула фон дер Лайен заради корупция с ваксини за COVID-19

С жалба до Европейската прокуратура „ЛЕВИЦАТА!“ алармира за тежки нарушения, свързани с процеса на преговори за договор за ваксини срещу COVID-19 между Eвропейския съюз и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това съобщи пред медиите в Бургас водачът на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ за избори за народни представители в морския град Румен Петков.

Той обясни, че Фон дер Лайен е водила разговори с изпълнителния директор на "Пфайзер", обменяли са писмена кореспонденция, която след това е унищожена. 

„В жалбата подчертавам конфликта на интереси и нарушаване на процедурите за преговори, които се водят не само зад гърба на Европейския парламент, а и в ущърб на интересите на гражданите на Европейския съюз. Водят се преговори за един конкретен доставчик на ваксини. Замесен е и нейният съпруг“, каза още Румен Петков. 

По думите му случаят показва, че борбата с корупцията на най-високо ниво е осъзната необходимост. „В жалбата си моля Европейската прокуратура да проведе пълно и прозрачно разследване, защото председателят на Европейската комисия ни е нанесъл щети за повече от половин милиард“, посочи Петков. Той каза, че в резултат на действията на Урсула фон дер Лайен България е била задължена да купи около 20 млн. броя ваксини на стойност около половин милиард лева. До края на март т.г. от всичките тези ваксини, са поставени 4 700 000, а останалите са дарени на незнайни държави или подлежат на унищожаване, т. е., ние ще похарчим още пари за да унищожим тези ваксини, добави Петков. 

Ето пълния текст на жалбата до Европейската прокуратура:

С настоящето желая да подам официална жалба срещу Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, във връзка с процеса на преговори за договора за закупуване на ваксини срещу COVID-19 между Европейския съюз и Pfizer. 

Предмет на жалбата: 

Липса на прозрачност и унищожаване на документи: 

Според информация, публикувана от Politico, Урсула фон дер Лайен е провела предварителни преговори с изпълнителния директор на Pfizer, Алберт Бурла, чрез текстови съобщения, които след това са били унищожени и не са били съхранени като официални документи. Европейската комисия отказва да разкрие съдържанието на тези съобщения, което представлява нарушение на правилата за прозрачност и достъп до информация. 

Конфликт на интереси и нарушаване на процедурите за преговори: 

В доклада на Европейската сметна палата от септември 2022 г. се посочва, че предварителните преговори за договора с Pfizer са били проведени лично от Урсула фон дер Лайен, без участието на съвместния преговорен екип, което противоречи на установените процедури на Европейската комисия за преговори за закупуване на ваксини. 

Морални щети и загуба на доверие в институциите на ЕС: 

Липсата на прозрачност и предполагаемите нарушения в процеса на преговори водят до загуба на доверие в институциите на Европейския съюз. Това поведение не само подкопава моралните стандарти на управление, но и подрива легитимността на Европейската комисия като институция, която трябва да защитава интересите на европейските граждани. 

Във връзка с гореизложеното, Моля Европейската прокуратура да проведе пълно и прозрачно разследване на действията на Урсула фон дер Лайен във връзка с процеса на преговори за договора за закупуване на ваксини от Pfizer, включително унищожаването на текстовите съобщения и неспазването на процедурите за преговори. Моля да бъде проверено, Моля и резултатите от разследването да бъдат публично оповестени, като бъдат изложени всички документи и доказателства, свързани с процеса на преговори и вземането на решения от страна на Европейската комисия. На база резултатите от разследването, Европейската прокуратура следва да издаде препоръки за подобряване на прозрачността и управлението на процесите на преговори и вземане на решения в рамките на Европейската комисия, което от своя страна ще доведе до положителен ефект за всички граждани в общността. 

В резултат на действията на Урсула фон дер Лайен и Комисията, моята страна България беше задължена да купи 20 000 000 броя ваксини за Ковид на стойност 485 765 554 лева. До края на март 2024 г. са поставени 4 726 213 дози. За огромна част от ваксините трябва да инвестираме и в тяхното унищожаване, като налице са серия рискове от различен характер, в т. ч., и екологични. 

Като гражданин на Европейския съюз, вярвам, че е от съществено значение да се гарантира прозрачността и отговорността на европейските институции. Настоящото поведение на Урсула фон дер Лайен представлява сериозно нарушение на тези принципи и изисква незабавно разследване и действия от страна на Европейската прокуратура, призвана да брани реда и закона в Съюза.

 

 

Коментари

  • Урсула

    22 Май 2024 17:29ч.

    Ауууу, това е краят ми! Този страшник на времето за малко и един американски президент да свали, за дето не му дал виза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та силата на запдняци и задокеанци е в това

    22 Май 2024 18:47ч.

    Работата им е повече с адвокати, отколкото другата финансова работа. И да, на тях не им харесват такива атаки! ..... Браво на Румен Петков, браво! ............... Вдигнете малко главите, идете и вижте Историческия парк, да си спомните и думите на Паисий! .... Поради що се срамиш да се наричаш българин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Май 2024 18:59ч.

    Обвинението, ако е от Сарафов и я съди Софийски Градски съд тя е обречена !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков

    22 Май 2024 17:31ч.

    Поздравления 👍

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде

    22 Май 2024 17:36ч.

    Да сложи ограда на психиатрията на Гълъбова да не убива умствено недоразвитата хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За кого работите бе, плужеци!

    22 Май 2024 18:48ч.

    Не се ли уморихте да лазите на четири крака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившият директор на CDC казва, че е крайно време да се признаят „значителните странични ефекти“ на ваксините срещу COVID-19

    22 Май 2024 17:46ч.

    Ex-CDC Director Says It's High Time To Admit 'Significant Side Effects' Of COVID-19 Vaccines https://www.zerohedge.com/covid-19/ex-cdc-director-says-its-high-time-admit-significant-side-effects-covid-19-vaccines?utm_source=daily_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2725 Authored by Tom Ozimek via The Epoch Times (emphasis ours), Dr. Robert Redfield, former director of the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), said Thursday that many officials who tried to warn the public about potential problems with COVID-19 vaccines were pressured into silence and that it’s high time to admit that there were “significant” side effects that made people sick.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    22 Май 2024 18:17ч.

    Браво 👏

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    22 Май 2024 18:27ч.

    Общо взето "гласувайте за мен, мога да правя циганско колело с последващо кълбо напред" 😁 И Коцето прави кълбета, ама неговите ги показват по БиТиВи- то, понеже е истинска опозиция 😉

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бих гласувала на Румен Петкор и левицата

    22 Май 2024 18:49ч.

    Но се явиха Величие, така за момента Величие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Петков

    22 Май 2024 18:50ч.

    Може да има грешки, но кой е безгрешен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен ПеткУр

    22 Май 2024 19:11ч.

    Ей сега ще опъна sbm-то, после ще продължа да набивам Пфайзера на фон дер ЛайНен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врачката от квартал Изток

    22 Май 2024 18:30ч.

    Само така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    22 Май 2024 20:21ч.

    Имаше една депутатка от ЕП, не помня дали беше французойка или ирландка, която поиска да се разследва аферата с ваксините. И си отиде набързо от този свят. Дано Румен Петков има повече късмет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко което трябва да знаете

    23 Май 2024 9:02ч.

    -Кой затвори АЕЦ Козлодуй? Козлодуй беше затворен от българи, Европейският съюз само оформи юридически как да стане това. През 2004 година в България дойде един голям специалист, бивш президент на империята “Манесланд”, ядрен специалист, участвал в проектирането на няколко реактора в света и заедно с него се срещнахме лично с Георги Първанов. Още тогава, той му заяви следното – уважаеми господин президент, аз познавам вашата централа от 1980 година, тя е перфектна, познавам всички централи от този тип, и в Унгария, и в Чехия, и във Финландия, моля, не си затваряйте центералата, защото по наши изчисления ще загубите 11 милиарда евро. Това този човек го каза на 26 септември 2004 година на президента Първанов. -Как така България ще загуби 11 милиарда евро? -Първи и втори блок бяха затворени през 2002 година, 15 години преди срока им. Трети и четвърти блок бяха затворени през 2006 година – двайсет години преди срока. Вие самата можете да си направите сметка – един реактор произвежда на година по 2 милиарда и 500 милиона киловатчаса енергия. Двата реактора са десет милиарда, умножете ги по 15 години, и другите десет милиарда ги умножете по 20 години, и получената сума от над 10 милиарда умножете по 5 цента и половина, колкото е световната експортна цена. И се получават 11 милиарда евро загуба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко което трябва да знаете

    23 Май 2024 9:11ч.

    11 милиарда евро ги обърнете по курса на лева и се получават 21 милиарда лева. -Как се стигна до цялото това безумие? -Цялата тази трагедия дойде от 29 ноември 1999 година. Тогава аз бях народен представител и член на комисията по енергетика. Точно тогава мнозинството на Иван Костов упълномощи Надежда Михайлова без никой да ни го поиска, повтарям, без никой да ни го поиска, да подпише меморандум в Брюксел, че България ще затвори през 2002 година първи и втори реактор и 2006 година – трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. През 2006 година, от 28 май до 1 юни, бяхме поканени от г-н Джефри Ван Орден, на коготосега вече името му не се чува, но ще ви кажа после защо не му се чува името. Това, спомняте си, беше главният докладчик на България за приемането ни в Европейския съюз. Ние бяхме на това посещение седем месеца преди България да стане член на ЕС. Бяхме на посещение с г-н Иванов, генерален директор на АЕЦ Козлодуй, ядрен физик, перфектен специалист, признат в Брюксел. Г-н Иванов донесе целите 28 проверки, няма такава ядрена централа в света, която да е проверявана 28 пъти от единствената организация, която може да даде препоръка да се затвори един реактор, заради техническа неизправност, това е МАЕ във Виена. -И какво стана като показахте тези проверки? -Показахме тези проверки на Джефри Ван Орден, дори г-н Иванов каза, че благодарение на АЕЦ Козлодуй ние спасихме олимпиадата в Гърция, защото гърците не си бяха направили разчет на тока и ние увеличаваме с 10% капацитета на тока, за да може да подаде ток и да не загасне олимпиадата. Освен това по най – нагъл начин от българските власти беше скрит още един факт. Г-н Иванов показа на Джефри ван Орден и четири проверки на анализ на метала от втори реактор, който анализ е взет от част от метала, и анализът е извършен от четири независими световни институти. Извършен е от Уестингхауз – САЩ, Института Корчатов – Москва, от Концерна “Сименс” в Германия и от Института по металознание към БАН. И четирите проверки показват, че тези реактори могат спокойно да работят, говорим за втори блок, още 25 години. Всичко това беше скрито от българските правителства, защото според мен, това беше национално предателство и не беше казана истината на обществеността. -Какво направи след като чу всичко това Джефри ван Орден? -След като ни изслуша, Джефри Ван Орден възкликна: “Сега ми стана ясно защо три пъти отварям вратата като главен докладчик на България и вие българите, три пъти я затваряте!”. На срещата присъства и Тери Уинк, който беше председател на ядрения форум към Европейския парламент. Той е англичаин по произход и след като чу всичко това, той също възкликна омерзен: “Кажете на всички българи, че аз 100 процента ви заявявам, че доклада на Европейската комисия относно Козлодуй е антибългарски! Не си затваряйте реакторите!”. -Вие сериозно ли говорите? -Напълно сериозно. Можете ли да си представите – англичанинът в прав текст ни каза, че доклада е антибългарски. Имахме срещи и с Тенес Рокман, директор на дирекция ядрена безопасност, той също заяви – не си пипайте реакторите. Имахме срещи с Питър Хаус, председател на европейската ядрена индустрия и знаете ли, какво ни каза той – не само не затваряйте трети и четвърти блок, ведната отворете първи и втори блок! –Излиза, че ние сами сме си затворили централата, така ли? -Началото на предателството беше подписването на меморандума през 1999 година от Надежда Михайлова, това беше и обезглавяването на перлата на българската икономика. В Брюксел ние получихме и изказване през 2004 година, направено от един безсрамник ще го нарека, тогава министър на външите работи на България, Соломон Паси. Пред Ройтерс той казва – ние ще затворим Козлодуй, защото това е гнездо на Алкайда! -Но това е пълно ужасяващо изказване! -Тук отварям една скоба и ви питам вас – представете си, че вие сте гражданка на някоя западна европейска държава, чували сте хубави работи за България, че е красива, че има чудесно Черноморие и изведнъж чувате това изказване на българския външен министър – че сме гнездо на Алкайда. Е, какво ще си помислите?! Като обикновен гражданин, естествено, веднага ще поискате Козлудуй моментално да бъде затворен. След него, да не остане назад, другата нещастница, която нанесе толкова огромни загуби на България и сега е еврокомисарка, казва се Меглена Кунева, пред същата агенция Ройтерс прави следното изявление – Козлодуй ще го затворим така лесно, както лесно нарязахме руските ракети. На 21 януари т.г в НДК след като ми беше дадена думата аз заявих пред г-н Джон Рич: “Г-н Рич, след като показах всички тези факти, на вас трябва да ви ясно, че България си затвори ядрената енергетика сама и, че я предаде българското правителство”. Между другото Джон Рич в своето изказване също беше обявил, че централата не трябва да се затваря и той подметна, че има две съседни на България държави, които са с враждебно отношение към нея по отношение на АЕЦ. Деликатно не каза имената на държавите, но аз знам, кои са те. -Кои са тези държави? -Това са Гърция и Румъния. Вие знаете, че в България имаше представител на Европейския съюз четири години и го хрантутихме, един Димитриос Коркулас. Накрая отмъкна и един орден “Стара планина”. Тоя грък непрекъснато ни уверяваше, колко ще ни помага, а ако вземете гласуването от 30 сепметври 2006 година, когато на България не и достигнаха четири гласа, знаете ли че половината от тези гласове са на гръцки депутати?! -А румънците защо са враждебни спрямо нас? -Защото точно румънците с тяхното лоби чрез французите, чрез “Раматон” и “И Ди ЕФ”, това са две огромни организации във Франция, които пък са представители на канадската фирма “Канду”, която е изработила и доставила първите два блока, които вече работят в Черна вода в Румъния. Те са на много по-ниско ниво от българските, защото това е технология, която е 1960 година. И сега се правят в Румъния още два реактора, за да станат четири и да вземат целия енергиен пазар на Балканите. Като представител на “Канду” за Европа тази френска фирма е гарантирала изплащането, което тогава е струвало 2 милиарда долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко което трябва да знаете

    23 Май 2024 9:23ч.

    -Всичко е премислено предварително, или поне така изглежда. -През 2003 година тогавашният премиер Симеон Сакскобурготски се срещна с румънския министър-председател в Синая. Тогава бяха затворени само първи и втори блок на АЕЦ Козлодуй. Румънецът обаче казва на Симеон – ние сме радостни, че не след дълго време ще изнасяме ток през Балгария и няма да е далеч времето, когато ще изнасяме ток и за България. Това какво ви говори? Че всичко е нагласено отдавна и страната ни е продадена. –Колко губи България от това, че не може да изнася ток? –България на година губи по 500 милиона евро за това ,че не може да изнася ток. Няма така държава в света, която да си позволи да изгуби 500 милиона евро на година без от никой да понесе съответната отговорност за тази загуба. -Каква е далаверата на всички тези, които сътвориха това национално предателство? -Никой не може да каже. Тук са се разиграли големи пари. Никой не може да каже защо тези българи, които ви изброих са подписали този меморандум, правейки такива изказвания. И нещо повече, аз, който съм се занимавал толкова години с енергетика, не мога да си обясня още нещо – посещението през 2005 година на тогавашния министър на енергетиката от тогавашното правителсто на Симеон Сакскобурготски Емил Кукулачев заедно със сегашния министър на отбраната някакъв си Веселин Близнаков, който тогава беше председател на енергийната комисия, именно в тази същата фирма “Канду” в Канада. Но всички факти, които ви казах, всички тези световни имена и всички тези анализи, които са направени говорят, че централата на България е затворена на базата на национално предателство заради собствени интереси и заради интереси на чужди държави и фирми. -Защо днес не се споменава и не се говори никъде за Джефри Ван Орден? -До приемането на България като член на ЕС името на Джефри ван Орден не слизаше от страниците на пресата. Сега ще се отклоня малко, но трябва да кажа, че когато завърши нашето посещение в Брюксел с г-н Иванов и след нашето завръщане, една седмица пъ-късно той беше уволнен от министъра на енергетиката, защото с нашите изказвания в Брюксел, по думите на Меглена Кунева, ние сме забавили приемането на България в ЕС. Това какво ви говори? Той беше уволнен, защото каза истината за България. -Да се върнем на Джефри Ван Орден… -Той беше джентълмен. След приемането на България в Европейския съюз, месец след това, той дойде у нас, говори в парламента, и отгогава името му не се чува никъде. А преди това дори се говореше, че като докладчик за България заслужава да му дадена държавна награда. Но, тъй като той знаеше прекрасно българските интриги и какво е направено, в края на пресконференцията каза така: “Аз съм разочарован”, а той знаеше по какъв начин е затворен АЕЦ и продължи, “Вие българите сте блато на алигатори. От тогава името не му се чува. А както знаем, алигаторът е най-кръвожадното животно, а блатото е най-вонящият вмирисан водоем. -Какво ни грози оттук нататък? -Белене, което беше подписано, най-рано може да стане през 2015 година. Не забравяйте, за този натиск и лобиране, което се упражнява в полза на румънците за двата им реактора, плюс още два реактора през 2011 година. На парктика целият енергиен поток, от който България печелеше 500 милиона евро ще бъде иззет от румънците три години преди да бъде пуснато Белене. -Значи румънците за разлика от нас са си изплели кошницата, и ще си пуснат и четирите реактора преди нашето Белене? -Точно така и ние губим тотално. -Какво оше крият нашите управници? -За България е определена годишна вноска като член на Еврепейския съюз 750 милиона евро. Нека направим една сметка. 750 милиона платихме като членки на ЕС, 500 милиона ни е загубата за закриването на АЕЦ Козлодуй, и това беше основното изискване – да го затворим за да ни приемат. Затворихме го, приеха ни. 750милиона евро сме платили за 2007 година, 500 милиона загуба от износ на ток, колко стават? 1 милиард и 250 милиона. А досега от ЕС сме получили нула. Като доказателство ни спряха и тези нещастни 70 милиона от ФАР. Все едно, че ние сме дали един добър охранен български кон и сме получили една проскубана европейска гарга. -А защо се мълчи за НАТО и обещаните реки от благодат, които ще потекат към България, след като ни приемат? -Защо се мълчи за НАТО? Ние вече четири години сме член на НАТО. По данните, които аз притежавам, вноската ни в НАТО е 350 милиона евро на година. 4 години по 350 милиона, са един милиард и 400 милиона евро, които досега сме платили. Но като условие за приемането ни там беше заложено да бъде ликвидирано и българското, и руското въоръжение. По данни на ексшефа на Генералния щаб, армейски генерал Любен Петров, по искане на НАТО в Българи с парите на българския народ, беше унищожено военно оборудване в прекрасно състояние за 5 милиарда долара. Т.е. досега на нас НАТО ни струва около 7 милиарда евро. Същият този Соломон Паси, който ронеше дребни сълзи при приемането ни в НАТО тогава каза, че след като бъдем приети в НАТО ще потекат чужди инвестиции и ще бъдат открити нови работни места. Нито една стотинка не е потекла, нито едно работно място не е открито. Но ние изгоряхме със седем милиарда. - 2008г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи