Румен Петков: ПП раздава пари за Зелен преход на свои фирми и такива, които са плащали кампаниите им

Румен Петков: ПП раздава пари за Зелен преход на свои фирми и такива, които са плащали кампаниите им

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пътната карта за климатична неутралност легитимира ангажиментите на настоящото правителство към определени офшорни компании и ангажименти към определени фирми за изсипване на милиарди, обяви пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Настоящото правителство финансира компании, които са го подкрепили, които в сферата на енергетиката нямат необходимия потенциал и генерално загърбва „Марица 2“ и, въобще, държавното участие в енергетиката.

Петков изброи в конкретика въпросните бенефициенти – „Металик АД“ - 277 690 000 лв. за изграждане на завод и създаване на инсталация за производство на зелен водород и кислород за медицински и технически нужди;, „КонтурГлобал Марица Изток 3““ - 1 милиард 440 милиона;, „Марица 1“ - 1 милиард 383 милиона. За двете американски компании по близо 1 милиард и половина, за ТЕЦ „Марица-Изток 2“ - 0. Това е отношението на сглобката към държавната електроцентрала, обобщи Петков.

Сред останалите, планиране за финансиране фирми, са „ДАЙНИНГ ЕНЕРДЖИ ЕООД“ с 10 – с 654 милиона; „Ей И Ес Марица Изток I“ - милиард и половина;, „Загора енерджи“ - 40 милиона – фирма, която има обвързаност с настоящия министър на енергетиката, отбеляза Петков. В плановете за финансиране влизат също „Монбат“, собственост на братя Бобокови - 1 171 500 000 млрд. лв.;. „Булметал“ - трябва да изграждат павец, при условие, че в профила на фирмата изрично записано, че се занимават с производство и реализация на метален амбалаж - 313 млн. лв. И един от най големите инвеститори в политическата кампания на ПП „Овергаз“, които декларативно спонсорираха партията на Кирил Петков 500 000 лв. Срещу тази успешна инвестиция, сега „Овергаз“ получават 385 милиона. 

За да звучи по-аргументирано Зеленият преход, той минава през анализи на различни формирования, тип НПО, финансирани от Европейския съюз, като например, „Център за изследване на енергията и чистия въздух“ – анонимна структура, за изнесената информация на която ЕС обявява, че не поема отговорност, макар че я финансира. В един от анализите на въпросния Център се твърди, че ТЕЦ-овете в Старозагорския регион са довели до смъртта на 3600 души на Балканите – информация, широко тиражирана в медиите на съседните ни страни и в България, без да става ясно как е изведена тази информация, как е аргументирано изследването. Последният им анализ казва, че в България, в резултат на работата на въглищните централи умират годишно по 330 души. Румен Петков е категоричен, че това са фалшиви данни, респ., фалшиви медийни публикации, които целят да злепоставят България като гарант за енергийна сигурност в региона. 

Областният председател на АБВ в Стара Загора Иван Михайлов изрази тревога, че независимо от протестите и обществения натиск, параметрите за ликвидиране на въглищните централи се запазват в амбициите на управляващите. Затова АБВ и „ЛЕВИЦАТА!“ организират дискусия по темата, която да изостри отново общественото внимание. 

Междувременно, проф. Жеко Ганев съобщи пред медиите, че иновативната технология, която ще намали цената на тока многократно, е в процес на реализация. Най-общо, в основата на замисъла стои преработката на въглеродните двуокиси, които отделят топлоцентралите в комплекса „Марица изток“ при работата си с въглища. 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    03 Фев 2024 14:54ч.

    Добро утро Плевен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    03 Фев 2024 15:38ч.

    Нищо ново. Като всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи