Румен Петков: НС вкара България в международен скандал

Румен Петков: НС вкара България в международен скандал

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Сърбия в София Н.Пр. Желко Йович. Фокус на разговорите бе въведеният акциз от 20 лв. за мегаватчас за внос или транзит на руски газ в рамките на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия. 

Сръбският посланик подчерта безпокойството си, че допълнителната финансова тежест върху цената на газа ще повлияе върху социално-икономическата среда от гледна точка на общата енергийна несигурност в Сърбия и региона.  
За въведения допълнителен финансов товар върху цената на природния газ, идващ от Русия, не са проведени разговори със сръбската страна, отбеляза Желко Йович. Преди въвеждането на 20-левовия акциз, България обаче не е водила съответните разговори, с които да уведоми и останалите държави по пътя на газовия транзит през България. В неведение по въпроса и до днес остават, освен Сърбия, но и Гърция, С Македония, Унгария и Австрия, посочи Петков. 

Румен Петков отбеляза, че текстът от Закона, който регламентира акциз от 20 лв. за мегаватчас за внос или транзит на руски газ, е в противоречие с Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). ДФЕС третира взаимоотношението на държавата ни с Гърция, Унгария и Австрия, но ние не можем да имаме различно отношение към Сърбия и С Македония, посочи Петков и добави, че ако горепосоченият текст бъде атакуван в Конституционния съд, той ще падне. Тези груби нарушения на ДФЕС от страна на българския парламент са в ущърб на нашите партньори от Сърбия, Гърция, С Македония, Унгария и Австрия, каза още Петков и добави, че българската държава в стремежа си да накаже Русия в знак на вярност към чужди страни и фактори, наказва партньорски държави и отгоре на това – в закононарушение. Румен Петков обаче е на мнение, че основният мотив за подобни, широко непопулярни мерки, от страна на българското държавно управление и който мотив остава в сянка, е провалът на приходната част на бюджета – сериозно доказателство за некадърността на Асен Василев и близкия му съратник Румен Спецов, обясни той. 

Бележка:
Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ работи с руски природен газ и ползва годишно около 400 млн. куб. м., което означава 4 млн. мегаватчаса. Това означава, че българските граждани ще бъдат натоварени допълнително да платят 80 млн. лв. Близо 1 млрд. евро допълнителен финансов товар пък отнасят Сърбия, Гърция, С Македония, Унгария и Австрия. 

Всеки газ, който влезе в Турция, по пътя към Европа минава през „Турски поток“ – как определяме коя част от газа през тръбата е руски и коя – с друг произход.

Смущаващ е запис в Закона с който се забранява на територията на страната да се внася суров нефт с произход от Русия на цена по-ниска от котировката по Platts. Така Народното събрание ни задължава да си купуваме скъп руски нефт, с което обслужваме чужди, а не български интереси и с което допълнително увеличаваме цените на горивата в страната. 

 

 

 


 

Коментари

 • smb

  13 Окт 2023 16:52ч.

  Големият шлем на Просто Киро, Баце и Пееф ски - затварряне на Мариците, унищожаване на АЕЦ Козлодуй с американско ядрено горив, блокиране на Росенец без какъвто и да е нефт и максимално затрудняване на газ по Турски (Балкански) поток. Подобно предателство няма как да е просто от неразбиране и глупост. Това е целенасочено унищожаване на един от стратегическите отрасли в България. Без енергия няма нищо, абсолютно нищо. Само съд вече не е достатъчен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  14 Окт 2023 8:40ч.

  Да събират адвокати и да ги почват. Що чака? Нали е сигурен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи