Румен Овчаров: Ще плащаме стотици милиони заради "Росенец"

Румен Овчаров: Ще плащаме стотици милиони заради "Росенец"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият енергиен министър Румен Овчаров смята, че връщането на терминал "Росенец" на държавата крие сериозни рискове и България като държава ще загуби много от прехвърлянето на концесията.

"България ще трябва да възстанови на "Лукойл" направените инвестиции по бизнес плана, които са в рамките на 31-32 млн. евро. България ще трябва да се лиши от инвестициите по бизнес плана, които са за около 20 млн. евро. Това означава 300-400 работници да бъдат изхвърлени на улицата. България ще се лиши от още 20-ина млн., които няма да получим като концесионна такса. България ще трябва да плати над 200 млн., за да върши каквото трябва новата структурата там", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Овчаров отбеляза, че няма никаква гаранция за това, че новият собственик ще успее да свърши работата. Според него това пристанище не може да бъде използвано за друго освен за нефт. Ако операторът не може да го оперира, доставките на суров петрол за "Лукойл" и износът на продукцията ще бъдат застрашени, на мнение е гостът в "Денят ON AIR". 

"Лукойл" е единственото дружество в България, което в изпълнение на европейска директива плаща 33% от печалбата си в българския бюджет като вноска солидарност. Освен това сметките на Делян Добрев са малко неверни. Тичаща некомпетентност залива българската държава", подчерта Овчаров.

Бившият енергиен министър посочи, че са станали много изненадите, които парламентът прави на правителството.

"По същия начин беше направено с реакторите за "Белене". Заедно с това тръгна антируската истерия с паметниците. Това, което се случва, е плащането по сглобката. Тя стана възможна, защото Гешев беше отстранен, това беше условието на ПП-ДБ. Назначиха аватар на Гешев. Реанимираха Пеевски като фигура номер едно. Остава едно "но" и това е "Магнитски". Очевидно натам водят тези антируски напъни", сподели тезата си Румен Овчаров.

По думите му цените на колонките по бензиностанциите у нас не са толкова високи, ако ги сравним с някои от съседните ни държави. Но има реална опасност цените на горивата да скочат при определени офанзивни действия на Украйна спрямо Русия.

"Лукойл печели достатъчно добре. Но защо българските банки също не плащат данък "свръхпечалба"? Същото се отнася за най-големите фирми в България. И за тях мълчим", каза още Овчаров.

"Какво точно гарантираш на "Булгаргаз", след като подписваш договор с "Боташ" и му даваш право да продава в България? Договорът с "Боташ" е изключително глупав. България има тръбопроводи отвсякъде, имаме терминал в Александруполис, на който сме собственици на 20%. И ние подписваме договор за 13 години за 300 млн. евро годишно, за да резервираме капацитет в Турция. Като искаш турски газ, подпиши си - "Турски поток" е на пътя. Може би ще се съгласят на някаква дребна отстъпка", коментира гостът на Ганиела Ангелова.

Според Румен Овчаров няма риск за БЕХ и декапитализацията му. 

"Парите са си там и има над 2 млрд. чисти пари. Заедно с всички дружества - в холдинга са над 4 млрд. Асен Василев няма основание да се тупа, че за два месеца, откакто той е дошъл, дефицитът в бюджета станал излишък", настоя бившият енергиен министър.

Източник: novini.bg

 

 

 

Коментари

  • Ще плащат всички тези които натиснаха буточето да се отнеме концесията!

    13 Авг 2023 13:07ч.

    Лично и поименно има записани имената в най-високата институция в държавата. НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ и техните роднини - те ще плащат за щетите. Докога цялото общество ще плаща за греховете и благините на няколко човека?! Ай сиктир и на егоистите алчни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи