Румен Овчаров: Нито АЕЦ "Белене" ще се случи, нито нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" ще се строи

Румен Овчаров: Нито АЕЦ "Белене" ще се случи, нито нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" ще се строи
Изненадан съм от ентусиазма на правителството за идеята за АЕЦ "Козлодуй". За мен нищо ново не се е случило. Основното е, че американските посланиците по света са получили наставления да работят за развитието и прилагането на американските ядрени технологии. В България е същото. Три години слушаме, че търсим инвеститори за АЕЦ "Белене", а сега изведнъж с руския реактор и американска технология ще правим нова ядрена мощност в Козлодуй. Според мен сега съвсем няма да се намерят инвеститори и ще се получи старата българска поговорка - от два стола, та на земята. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров.

 

"Преди да се говори някой трябваше да седне и да направи анализ кой вариант за България ще е най-изгоден - АЕЦ "Белене" или нова ядрена мощност в Козлодуй. Според мен за втория вариант сме закъснели много и няма да е изгодно. Говорил съм с Бойко Борисов по тази тема и точно това му казах - да се направи анализ и да се прецени. До момента не съм чул отговор от премиера. Аз му казах моите аргументи и те са, че няма как да направим нова ядрена мощност в Козлодуй. В момента се опитваме да правим мили очички пред американците без да знаем каква ще е ползата за България. За мен с тази идея не защитаваме националните си интереси", категоричен бе Овчаров. 

"Не искам да коментирам темата за Навални. Това са теми за селски вечеринки. Ще цитирам една мисъл - сатанизацията на Путин и Русия не е признак за водене на политика, а е признак за липса на политика. Тази тема е много евтина и не искам да се занимавам с нея. 

Не виждам някой да е низвергнат от БСП, защото е критикувал Корнелия Нинова. Няма такова нещо. БСП успя да се разграничи от начина на правене на политика в периода 2013 - 2014 година, когато хора като Станишев, Дъбов, Миков осигуряха властта на ДПС, ГЕРБ и Цветан Василев. Аз бяха против изключването на Гергов, защото по принцип съм против изключванията. 

В момента БСП не е партия на статуквото. Въпросът не е с кого ще управлява БСП, а кой и как ще управлява България. БСП няма да може да управлява сама България, както и ГЕРБ няма да може да го направи. 

След изборите ще трябва да отговорим на въпроса - кой е за промяната и кой е за запазване на статуквото, което виждаме в момента", коментира Румен Овчаров.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Нии

  25 Яну 2021 21:43ч.

  Нито офчароф открива топлата вода

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  25 Яну 2021 21:51ч.

  Румен Овчаров е умен човек и това трябва да му се признае ! Един от последните и малко останали, все пак сериозно знаещи в доста задоволителна степен. Независимо от всички критики към него и разни кусури / а то към кой и към когото ли няма/ ,когато говори Овчаров ,трябва да се слуша много внимателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  25 Яну 2021 22:21ч.

  Даа,колко е умен Р.Овч.? Толкова че глупци като тебе не виждат "умното" му ръководене на сектор Енергетика. Колко ти струват енергиите тук и колко в Белгия,Германия,Испания идори Швеция. Колко получава държавата от Нефтохим? Щ ти кажа,по-малко отколкото този мръсник получава като консултант от лихтенщайнска фирма...пиши си,но не пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 25.01.2021 в 22:21 "Щ ти кажа,по-малко отколкото този мръсник получава като консултант от лихтенщайнска фирма...пиши си,но не пречи."

  25 Яну 2021 22:29ч.

  Къде е драмата?! Нали искàхте капитализъм и демокрация? Е, получихте ги заедно с всичките им екстри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  25 Яну 2021 23:32ч.

  Да се сравнява България с Германия,Испания,Белгия и Швеция е възможно, но това е все едно да сравняваш запорожец с мерцедес. Не може и дума да става за равнопоставеност и сравнение. България си е заслужила тези цени и отношението към нея. . Изключено е България да получава енергийни суровини на цени равни или под тези страни. И за това си има причини. Даже Сърбия и РСМ може да получават на по ниски цени газ и петрол и ел. енергия. Ако България иска ниски цени, нека си ги достави от съюзниците САЩ ,Германия ,ЕС и т.н. Може и от Узбекистан ,нали внася Азерски газ , и т.н. А това ,което казва Овчаров по горе, е абсолютно вярно. За жалост ,България е много малка страна,но за сметка на това е населена с множество прости , малообразовани,злобни,крадливи,мързеливи ,лоши ,завистливи ,лицемерни,лъжливи и тъпи люде. Дори и Аллах да дойде на власт ,няма да може да се справи с подобни, които на само ще го развенчаят от небесния престол,но и така ще го окалят,че ще заприлича на тях и бавно ще изчезне от историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и слава Богу

  25 Яну 2021 23:46ч.

  Аз не искам ГЕРБ да ни строи каквото и да било повече. Стига вече магистрали, саниране, газопроводи и централи. Наиграха се, да се махат, а Борисов в затвора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!!!

  26 Яну 2021 0:11ч.

  Доставката на суровини и др.енергоизточници България може много евтино и изгодно да си доставя от своите съюзници САЩ, ЕС , Германия , и т.н. Старата приказка свърши. Край.Аванта няма ,от изток за България евтини суровини няма,не може да има и няма да има. България тепърва много трудно и по обратния начин - от към опаката страна ще си научава урока и ще осъзнава мястото, което сама си е отредила и отрежда днес.. А то е нещо подобно, но много по лошо и ужасно зле от саморазпадаща се и самоунищожаваща се Украина ! Без значение кой ще управлява - разпределя европарите за инфраструктура, ще събира данъците и глобите и ще разпределя евросредствата за поддържане на някакво що годе приемливо на старо ниво на стандарт на живот на територията. Толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • геол.Илия Ввсилев

  26 Яну 2021 5:43ч.

  Още геол.Яранов е открил разлома Свищов-Бутово добавяме и Вранча. Не случайно оста на проекта язовир Дунав при Белене-Чоара беше преместеа ПО НАСТОЯВАНЕ ОТ РУСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ и проекта стана ХТК Никопол-Турно-Мъгуреле. При Черна вода не е открит такъв опасен разлом!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  26 Яну 2021 7:25ч.

  и слава Богу, и аз не искам ГЕРБ да строи повече. След ремонта на пътя за Рилския Мананстир падна свлачище, релсите на станция "Театрална" се надигнаха - едни пари пропаднаха и т.н. Каквото направят и бъде "открито" от Борисов, винаги се чупи. Сега остава и атомна централа да направят, Боже опази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарикат с изтекъл срок на годност

  26 Яну 2021 7:44ч.

  Тарикат момче е Овчаров, наистина умен човек ! Обаче имам усещането че силните му години са зад гърба му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  26 Яну 2021 8:23ч.

  Като гледам как строят пътища и метрото е направо опасно за българското здраве герб да строи АЕЦ! Ако ме разбирате какво искам да кажа. Все едно завода на Интел за i9 да е в Мозамбик.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радостен е и факта че и Овчаров(отдавна предполагам)

  26 Яну 2021 8:46ч.

  е разбрал що за стока са ярко изразените РЕНЕГАТИ на тази партия в лицето на ДЪБОВ,СТАНИШЕФ,БОЖИЛОВ,ГЕРГОВ и цялата плеяда около баш птедателя на тази Държава недругаря ни Андрей акордеона!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  26 Яну 2021 10:05ч.

  Станишев, Дъбов, Гергов и прочие са ренегати, а Р.Овч, Гуцанката от Варна, М. Гестапов, или бившите седесари Шаренкова, Корнела, плюс екслидера на Партията на Първа частна банка Боби Чуков, не са, така ли? Това много ми напомня, процеа на мащабно отлюспване в СДС, преди синята партия мощно да се отправи към небитието..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергетик

  26 Яну 2021 13:19ч.

  Толкова е умен,че като работеше в АЕЦ,беше вечния ДИБ,защото нещо все му недостигаше да стне ДИС!Дежурен Инжинер на Блок и никога не стана ДЕЖУРЕН ИНЖИНЕР НА СМЯНА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатанизирането на Путин и Русия не е признак за водене на политика

  26 Яну 2021 13:22ч.

  а признак за липса на политика." А обожествяването на СССР, Русия, Путин и страха да си кажеш мнението на глас по всякакви въпроси, които могат да подразнят горните - НА КАКВО Е ПРИЗНАК? Или с други думи - приветствам единствено наведеното положение спрямо Путин и Русия. Това и сега и вече 70 години е основополагаща политика на БКП - БСП. До сега за тия 70 одини сме се оплели като пиле в кълчища и така си седим. И точно затова се провали икономиката ни през 89та година, за която любимият вожд Живков каза, че била "недоносче". И ако питаме Овчаров - много си ни е хубаво. Овчаров - на такива приказки преди 10-15 години можеше и някой да ти се върже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "умника"13:22

  01 Фев 2021 15:29ч.

  Кой кого е обслужвал е много сериозен въпрос за дискусия. КАКВИ са РЕЗУЛТАТИТЕ тогава и сега. Кой какво казал е едно, а кой какво прави-друго и на ккак живееха хората тогава и сега! Примитивната пропаганда е престъпление, както е престъпление ЛЪЖАТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вера Бонева

  01 Фев 2021 17:55ч.

  И какво да очакваме сега ?? Дъщерята на Румен Овчаров ще е втора в софийска листа . Да изгоним Пирински и младите депутати с един мандат , за да влезе на Овчаров отрочето.. корнелия нинова , много внимавай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи