Румен Гечев: Тревожно е, че нямаме договор с "Газпром". Кабинетът не си свърши работата

Румен Гечев: Тревожно е, че нямаме договор с "Газпром". Кабинетът не си свърши работата

Тревожен е фактът, че към момента България няма продължение на договорите с "Газпром" по политически причини. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия депутатът от "БСП за България" Румен Гечев. „По-тревожен обаче е въпросът, че към момента България няма продължение на договорите с "Газпром" по политически причини. Нямаме и договори с други доставчици, каквито биха могли да бъдат Катар или САЩ. Причината е, че правителството не си е свършило работата. Българското правителство е това, което трябва да подпише договорите. Затова е важно в момента страната да има кабинет, който да подпише дългосрочни договори с потенциални доставчици на природен газ, спазвайки правилата на ЕС”, подчерта народният представител. 

Той коментира и поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа от средата на юли. „Това е европейска практика. Нормално е. Няма как да се прогнозира цената. Винаги цената се формира на базата на натрупаните цени на доставките от предходни периоди. При това състояние на пазара на природния газ – няма предсказуемост. Това е проблемът. Поскъпването затова не може да е от 1 август. В момента „Булгаргаз” купува газ по по-високи цени, които надхвърлиха 180 лева за мегаватчас. Основният проблем пред ЕС и България е – дали ще има физически количества на газ и петрол и ако има такива- на каква цена ще бъдат те”, посочи той.

По думите му, би било добре резервоарите на газ да са пълни поне на 80 процента. „Но в момента няма как да стане това, тъй като газът е скъп, доставките са намалени, а текущото потребление е високо”, заяви Гечев.

Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, тъй като повечето договори са в американска валута, категоричен е депутатът. „Традиционно през последните години еврото винаги е било по-скъпо от долара. Но през последните месеци имаше тенденция на еврото и те вече са изравнени. За Европа това означава, че еврото се обезценява спрямо долара. Добрата новина е, че европейският износ става по-евтин, но вносът на всичко става по-скъп. Търговският дефицит на Европа, в това число и на България обаче, се причинява основно от енергоносители, а там динамиката в цените е висока – затова обезценяването на еврото е притеснително”, подчерта той.

По думите му, най-притеснителното в случая е именно поскъпването на енергоизточниците. „На световния пазар повечето договори са в долари. И ние, за да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това означава, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи”, допълни Гечев.  

Повече гледайте във видеото. 

Източник: Нова телевизия

Коментари

  • Румен Гечев: Тревожно е, че нямаме договор с "Газпром". Кабинетът не си свърши работата

    13 Юли 2022 8:58ч.

    Или обратното... Липсата на договор с Газпром означава, че Кабинетът си е свършил работата, за която го назначоха Ким&Херо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    13 Юли 2022 14:30ч.

    Най-големият вносител на руски газ е пред фалит, а уж руският газ бил най-евтин и сигурен, и официално поиска 9 милиарда евро спасителна програма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    13 Юли 2022 9:13ч.

    Вие управлявате ли професоре , сиреч не сте си свършили работата и искате още . Ай сиктир бе .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо ви Ванго

    13 Юли 2022 9:20ч.

    Сладък и тлъст кокал е държавният брей , колкото го ръфат толкова повече се услажда .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    13 Юли 2022 9:25ч.

    Ние всичко окепазихме. Дайте ни сега мандат да го оправим. Така звучат думите на професора. Как ще го оправите като искате пак премиер от промяната, а те кпзаха че няма да имат нищо общо с Газпром? То и сега все още има действащ договор по нормални цени, но вие търсите под вола теле. Отивайте на избори да се свършва вече с това БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червен отпадък

    13 Юли 2022 9:42ч.

    Национални предатели от 1989-та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То, ако имаше договр с Газпром, нямаше да има...

    13 Юли 2022 10:11ч.

    ...далавера за нароилите се в последната една година малки частни фирмета за внос на втечнен газ. Четете Тютюн, бре, там всичко е описано като по ноти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гечев говори много разумно, но...

    13 Юли 2022 10:37ч.

    Стига да не носеше политическа отговорност ! А не зная Гечев да е напуснал БСП ? А БСП носи политическа отговорност като съуправляваща партия ? Тогава ? Става лафа - "Кой ми ..а в гащите?" Моля, моля. Тия въпроси не към публиката, а към партийния ви ръководител другарката Нинова !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    13 Юли 2022 11:02ч.

    Гечев, ти и шефката ти СРАМ нямате ли ?! Вие сте виновни за това, че нямаме договор за газ. Вие сте виновни за галопиращата инфлация (една от най-високите в ЕС). Вие сте виновни за обедняването на българина. А сега говориш празни, предизборни приказки. БСП е подлога на ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    13 Юли 2022 11:17ч.

    Стига бе, вярно ли? А БСП къде беше през това време? Ох, извинявам се- товарехте сандъци със снаряди за Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Юли 2022 11:28ч.

    И с договор и без договор, България не желае да купува газ от Русия. Бойко иска закон, забраняващ внос на руски газ. И така, кой ще започне да купува по съществуващият договор и кой ще сключи нов договор. Българите ще се надяват и ще чакат в България да се роди някой Орбан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    13 Юли 2022 13:05ч.

    Едно уточнение - не България, не иска да купува руски газ. А, нейната продажна и прогнила политическа класа, готова на всичко за да спаси задника си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Юли 2022 11:33ч.

    Не си върши работата, защото не си разбира от работата! По-интересно е защо вие седяхте с тези неписмени хора на една маса!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бобо

    13 Юли 2022 13:53ч.

    Къде бяхте, когато Кокорчо заяви, че повече няма да има договор с Газпром? Тогава беше моментът да напусне те коалицията. Сега всичко, което казвате е безсмислено. Хората не ви вярват. Ще го усетите на изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    13 Юли 2022 14:23ч.

    Абре Мунчо , кабинетът не си бил свършил работата по един от най-важните въпроси в държавата. Ама иначе всичко е перфектно и тоз кабинет в който и вие участвате , пак ще го издигате. То бива дебелоочие, бива, ама пък чак толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Юли 2022 15:16ч.

    Да, хората искат да купуваме два пъти по-скъпа втечнена газ, защото са идиоти- всичко ще поскъпне с пъти и ще бъдат неимоверно щастливи от това. Желаят и да затворим ТЕЦ-те за да станат няколко десетки хиляди безработни и да ликвидираме изцяло българската енергетика. Също така горят от желание да обявим война на Русия и всеки ден да умират по 1000.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ниведуми са пътищътъ нъ истинътъ

    13 Юли 2022 16:18ч.

    Понякугъш тя избиръ пуръзявъщи кумунстички уста

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи